(Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!
Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 63

Tema: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

 1. #1
  Ističe se endonuclease (avatar)
  Učlanjen
  26.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  USA
  Poruke
  2.001
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Kada je 1796-te godine nemački nadrilekar Samuel Haneman preveo svoje srednjovekovne ideje o medicini u ultramodernu terminologiju osamnaestog veka, on verovatno nije mogao ni da zamisli kakve će posledice ovo imati vekovima kasnije.

  Hanemanova ideja je bila veoma jednostavna. On je tvrdio da većina lekara leči bolesti "suprotnim" - tj. da se pacijentu daju stvari koje kontriraju njegovim simptomima. Recimo, ako pacijent pati od povećane telesne temperature, lekar mu prepisuje nešto što snižava temperaturu. Haneman je ovakav sistem lečenja nazvao "alopatski", reč koju i dan danas mnogi alternativci koriste da označe modernu medicinu. Ovo je, naravno, malkice zbunjujuće za ljude čije poznavanje medicine nadilazi nivo osamnaestog veka - kako je aspirin "suprotan" zapaljenju, ili kako su ACE inhbitori suprotni visokom krvnom pritisku?

  Ali mnogi ljudi ne žele da se zamaraju takvim detaljima. Medicina je danas suviše komplikovana, dok Hamenanove ideje od pre više od dve stotine godina nisu teške za razumevanje.

  Što nas dovodi i do homeopatije. S obzirom da "alopatska" medicina pokušava da leči stvari "suprotnim", Haneman je imao briljantnu ideju: pokušaće da leči stvari "istim", tj. homeopatskim.

  Ako čovek ima groznicu, kako se to leči? Lepo, uzme se neka supstanca ili biljni ekstrakt koji dovodi do povećanja telesne temperature. Onda se mala količina te supstance rastvori u vodi. Onda se ta voda promućka, pa se jedna kapljica ponovo rastvori u većoj količini vode. I onda tako u krug: promućkaj, razblaži, promućkaj, razblaži.

  "Snaga" homeopatskog preparata se meri u broju ovakvih mućkanja i razblaživanja. Uobičajena snaga od 30C znači da je originalna supstanca razblažena trideset puta. "Jaki" preparati od 100C su razblaženi i po sto puta! Ovaj način razblaživanja znači da se većina homeopatskih preparata sastoji od čiste vode. U njima doslovno nema nijednog jedinog molekula originalne supstance.

  Da bi objasnili kako njihovi preparati funkcionišu, homeopate su izmislile mehanizam "memorije vode". Naime, mućkanje nekako čini da voda "zapamti" šta je u njoj bilo. Za ovakvu memoriju ne postoje nikakvi dokazi, ali ovo nije prepreka za veru. Takođe, javlja se mali problem u tome da nijedna voda nije potpuno čista: voda u Beogradu, recimo, sadrži mnoge soli, minerale i ostatke rastvorene u Savi i Dunavu, kao i hemikalije sprane iz grada. Ovih stvari ima mnogo više u vodi nego "homeopatskog sastojka", što znači da će njihova "memorija" proizvedena mućkanjem biti mnogo snažnija od "memorije" homeopatskog leka. No, ni ovo nije prepreka za veru.

  Mnogi homeopatski lekovi dolaze i u formi tableta. Kako to? Pa, par kapljica na gornji način proizvedene vode se kapne na šećernu pilulu. "Memorija vode" se onda magično pretvori u nekakvu memoriju unutar šećerne pilule!

  Ispitivanja su pokazala više stotina puta da homeopatski lekovi deluju isto onoliko efektivno koliko i čista voda, ili obične šećerne pilule: sav njihov uticaj je zasnovan na placebo efektu, tj. na ubeđenju čoveka da će mu lek pomoći. Na osnovu placebo efekta, homeopate zarađuju (ukupno) više milijardi evra godišnje prodajući vodu i šećerne pilule.

  S obzirom da homeopatski preparati ne sadrže ništa što može proizvesti bilo kakav efekt, oni su retko pod bilo kakvom kontrolom kvaliteta (osim osnovne kontrole koju mora da prođe bilo kakav proizvod koji ulazi ljudima u usta). Kompanije koje proizvode homeopatske preparate ne moraju da imaju medicinsko opravdanje mehanizma, niti moraju da sprovode skupa i teška klinička istraživanja.

  Nedavno, međutim, homeopatija je konačno uspela da proizvede lek koji funkcioniše!

  Ovo, na žalost, nije baš bilo na homeopatskim principima. Kompanija Matrixx Initiatives, Inc. je na tržište iznela produkt pod nazivom Zicam, kao lek protiv prehlada i gripa koji se unosi direktno u nos.

  Ovaj produkt se sastoji od homeopatskih lekova (tj. čiste vode), ali sa dodatkom značajne količine cinka.

  Zašto cink? Pa, nedostatak cinka između ostalog dovodi do poremećaja imunog sistema. Otud, po alternativnoj logici, dodavanje cinka čini imuni sistem jačim! Cink se zato nalazi kao sastojak u mnogim alternativnim preparatima za ojačavanje imunog sistema.

  Zicam je postao veoma popularan, sa milionima kupaca. Rutinska provera je ustanovila da nema apsolutno nikakav efekt na prehlade ili grip, ali to nije odvratilo kupce koji su potrošili silne stotine miliona dolara kupujući ovaj preparat.

  Ali onda se ustanovilo da su naučnici pogrešili: Zicam ima stvarni efekt. Ovo je prvi široko korišćeni homeopatski preparat koji dokazano ima efekt na ljude.

  Kakav efekt?

  Pa, unošenje cinka direktno u nos veoma efikasno ubija nerve koji nose receptore mirisa. Otud, Zicam dovodi do smanjenja ili potpunog, trajnog uništenja čula mirisa kod značajnog broja korisnika.  Mislim da je red da čestitamo homeopatama na konačnom uspehu! Konačno su dokazali da njihovi preparati zaista mogu nešto da postignu. Sledeći zadatak - proizvođenje homeopatskog preparata koji ima pozitivan efekt na ljudsko zdravlje.

  Za kraj, one koji razumeju engleski ostavljam sa sledećim: kako bi funkcionisala homeopatska hitna pomoć. Enjoy:
 2. #2
  Primećen član chuck. (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pendelton State University
  Poruke
  998
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Takođe, javlja se mali problem u tome da nijedna voda nije potpuno čista: voda u Beogradu, recimo, sadrži mnoge soli, minerale i ostatke rastvorene u Savi i Dunavu, kao i hemikalije sprane iz grada.
  Koliko sam razumeo, tvoj stav po pitanju delatnosti homeopata je definitivan, pa pretpostavljam da si vrstan poznavalac ove pojave, te bih te zamolio da mi pojasnis nekoliko pitanja u vezi interesantne teme koju si otvorio. Ako sam ispravno zakljucio, homeopate ne koriste destilovanu vodu za spravljanje homeopatskih preparata. Mogu li u pogledu ove pojedinost da od tebe, kao pretpostavljam dobrog poznavaoca homeopatskih tehnika, dobijem ekplicitan odgovor?

  Ovih stvari ima mnogo više u vodi nego "homeopatskog sastojka"...

  Ako sam ispravno shvatio,
  ti kazes da ovih stvari ima mnogo vise nego homeopatskog sastojka posle razblazivanja. Medjutim, bilo bi mi interesantno da saznam kako izgleda kolicinski odnos pre razblazivanja. Siguran sam da, kao dobar poznavalac homeopatije, raspolazes konkretnim podacima i u tom pogledu.

  Da bi objasnili kako njihovi preparati funkcionišu, homeopate su izmislile mehanizam "memorije vode". Naime, mućkanje nekako čini da voda "zapamti" šta je u njoj bilo. Za ovakvu memoriju ne postoje nikakvi dokazi, ali ovo nije prepreka za veru.
  Nesto sam citao o tome da homeopate pretpostavljaju da navodnu delotvornost njihovih preparata uzrokuju izvesni procesi na subatomskom nivou do kojih dolazi prilikom razblazivanja osnovne supstance, ali da za to ne postoje nikakvi dokazi, kao sto i kazes.Medjutim, interesuje me da li postoje suprotni dokazi koji upucuju na to da se takvi procesi ne odvijaju? Ne mislim na to da je jednostavno na osnovu sadasnjih naucnih saznanja ocigledno nemoguce da se prilikom pomenutih razblazivanja dogadjaju bilo kakvi procesi koji bi podstakli lekovito dejstvo preparata, vec bi mi bilo interesantno da cujem postoje li i koja su to konkretna saznanja iz oblasti fizicke hemije i srodnih struka koja zauvek i neopozivo dokazuju da nikad necemo otkriti da se prilikom homeopatskog razblazivanja bilo sta slicno dogadja?
  Hvala unapred na odgovorima.
  Poslednji put ažurirao/la chuck. : 06.07.2009. u 13:13

 3. #3
  Ističe se endonuclease (avatar)
  Učlanjen
  26.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  USA
  Poruke
  2.001
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Citat Original postavio chuck.eu Pogledaj poruku
  Ako sam ispravno zakljucio, homeopate ne koriste destilovanu vodu za spravljanje homeopatskih preparata. Mogu li u pogledu ove pojedinost da od tebe, kao pretpostavljam dobrog poznavaoca homeopatskih tehnika, dobijem ekplicitan odgovor?
  Homeopate, koliko je meni poznato, koriste destilovanu vodu. Ta voda i dalje sadrži veći deo kontaminirajućih materija nego što ima "aktivne supstance."

  Radi poređenja, u laboratorijama se koristi takozvana ddH2O, što je destilovana voda koja se nakon destilacije dodatno ultrafiltrira kroz aktivni ugljenik, superfine matrice nitroceluloze, itd. Čak ni ta voda nije potpuno čista, ali je dovoljno blizu za većinu stvari.

  Međutim, ni tu problemi nisu gotovi. Jedan od kolega je imao problem sa mikroprašinom iz vazduha: izlaganje vode vazduhu izaziva da se veoma brzo pokupi malo mikroprašine, koja je ovde u Arizoni bogata manganom i molibdenom, što je pravilo čuda sa njegovim eksperimentima.

  Povrh toga, nijedna postojeća posuda za vodu neće propustiti priliku da oslobodi nešto od svojih sadržaja u vodu - plastične posude oslobađaju plasticizere, a sve oslobađa različite jone (najčešće Al, Ca i Mg).

  Tako da imaš situaciju u kojoj homeopata koji koristi destilovanu vodu na otprilike 8-10C dodje do situacije u kojoj je koncentracija njegove aktivne supstance značajno manja nego koncentracija slučajnih kontaminanata. Ako postoje mehanizmi memorije u vodi, dok se dođe do 50C, došlo se i do 40C za stvari koje su slučajno prisutne.

  Citat Original postavio chuck.eu Pogledaj poruku
  Ako sam ispravno shvatio, [/SIZE]ti kazes da ovih stvari ima mnogo vise nego homeopatskog sastojka posle razblazivanja. Medjutim, bilo bi mi interesantno da saznam kako izgleda kolicinski odnos [SIZE=2][COLOR=#3333ff][COLOR=RoyalBlue]pre razblazivanja.
  Na samom početku, svakako ima mnogo više početne supstance. Ali!

  Uzmimo dve osnovne stvari koje homeopate koriste - arniku i arsenik, sa početka alfabetske liste.

  Uzmi da želiš da napraviš homeopatski preparat od arnike. Arnika je biljka, i dolazi iz neke bašte ili njive u kojoj će iz tla upiti razne minerale koji su specifični za tu oblast; u mnogim slučajevima, tu će biti i arsenik.

  I sada ti dodaš Arniku, i imaš određenu početnu koncentraciju. I onda mućkaš i razblažuješ, dok ne dođeš do, recimo 30C. Ako je ideja "pojačanja kroz razblaživanje" istinita, ti si istovremeno stvorio bar 15-20C rastvor arsenika (ili već kog slučajnog elementa imaš u ekstraktu).

  Sve ovo su, međutim, sporedne stvari. Osnovna činjenica je da u testovima, homeopatski preparati ne postižu nimalo bolji efekt od placeba. To je korenita stvar, sve drugo su samo detalji.

  Citat Original postavio chuck.eu Pogledaj poruku
  Medjutim, interesuje me da li postoje suprotni dokazi koji upucuju na to da se takvi procesi ne odvijaju?
  Da. Homeopatski preparati se ponašaju u laboratorijskim testovima apsolutno isto kao i čista voda. Nema nikakvih vidljivih promena strukture. Poznate interakcije u vodi (recimo, brzina promena u mreži vodoničnih veza je reda veličine femtosekunde) čine krajnje neverovatnim da se bilo kakva struktura može dugoročno održati. Itd.

  Citat Original postavio chuck.eu Pogledaj poruku
  vec bi mi bilo interesantno da cujem postoje li i koja su to konkretna saznanja iz oblasti fizicke hemije i srodnih struka koja zauvek i neopozivo dokazuju da nikad necemo otkriti da se prilikom homeopatskog razblazivanja bilo sta slicno dogadja?
  Zauvek i konačno nikada neće postojati. Uvek je moguće, teorijski, da "tu ima nešto", samo što to još nismo ustanovili. Neka subatomska sila, ili magično polje, ili štavećbilo, može postojati skriveno od nas i prenositi efekte.

  No, da ponovim, ovo je prilično besmislena priča ako se izvuče iz konteksta. Homeopate izmišljaju objašnjenja, pozivajući se na nepoznate sile za koje nema nikakvih dokaza zato što žele da sakriju osnovnu činjenicu da njihovi "lekovi" ne deluju.

  Ljudi reaguju isto na bočicu vode ili na bočicu homeopatskog preparata: čist placebo efekt. Ako želimo išta da pokažemo u vezi homeopatije, prva stvar koju je potrebno dokazati je da ona funkcioniše iznad nivoa placeba.

  Tek tada možemo razgovarati o mogućim mehanizmima. Trenutno, ovaj goreopisani problem razblaživanja je sekundaran pred veoma velikim problemima fiziologije: ideja "lečenja istim" spada u simpatetičku magiju, i nema nikakvog smisla kada se uzmu poznati mehanizmi bolesti.

  Uzmi dva pokvarena automobilska motora. Jedan ne radi kako treba zbog oštećenja cilindara usled nedovoljnog podmazivanja. Drugi ne radi kako treba zbog oštećenja cilindara koji su fabrički loše napravljeni. Oba motora imaju isti simptom. Homeopatski automehaničar bi ovde uzeo šećer (koji može da izazove slične simptome), razblažio ga u vodi do 30C, i onda dodao to u hladnjak. Ali uzrok problema je potpuno drugačiji, iako su simptomi isti, i jedan lek može da "izleči" oba problema samo ako se radi o nekakvoj magiji - tj. ako lek poseduje inteligenciju pomoću koje može da razluči uzroke na osnovu nejasnih simptoma.

  Homeopatija, otud, ima mnogo veće probleme nego što je pitanje mehanizma očuvanja dejstva neke supstance.

 4. #4
  Primećen član chuck. (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pendelton State University
  Poruke
  998
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Sve ovo su, međutim, sporedne stvari. Osnovna činjenica je da u testovima, homeopatski preparati ne postižu nimalo bolji efekat od placeba. To je korenita stvar, sve drugo su samo detalji.

  Iz sadrzaja tvoje poruke upravo me je najvise zaintrigiralo to sto si, uprkos svojoj izjavi da je testovima ustanovljeno da homeopatski preparati ne poseduju lekovito dejstvo, usao u pricu o memoriji vode, prisustvu drugih supstanci tokom homeopatskog razblazivanja, i tome slicno.

  Zauvek i konačno nikada neće postojati. Uvek je moguće, teorijski, da "tu ima nešto", samo što to još nismo ustanovili.

  A pitanje na koje si ovime odgovorio, zapravo je postavljeno jedino iz razloga sto sam kroz nasu privatnu komunikaciju stekao utisak da je tvoj stav da savremeno znanje iz oblasti prirodnih nauka definitivno odbacuje mogucnost postojanja bilo kakvog fenomena koji bi uzrokovao lekovitost homeopatskih preparata.

  Neka subatomska sila, ili magično polje, ili štavećbilo, može postojati skriveno od nas i prenositi efekte.


  Da, "stavecbilo"... Verovatno nisam dobro ni nazvao pretpostavljeni mehanizam, jer o homeopatiji znam malo.

  No, da ponovim, ovo je prilično besmislena priča ako se izvuče iz konteksta. Homeopate izmišljaju objašnjenja, pozivajući se na nepoznate sile za koje nema nikakvih dokaza zato što žele da sakriju osnovnu činjenicu da njihovi "lekovi" ne deluju.

  Vidim da smo dosli do zakljucka da ne postoje nikakva za ili protiv naucna objasnjenja povodom ove kontraverze, vec testovi koji, kako kazes, ukazuju na to da ovi preparati ne deluju. Ako neki fenomen navodno ne postoji, ispitivanje njegovog uzroka ili mehanizma bi bilo besmisleno.

  -

 5. #5
  Primećen član chuck. (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pendelton State University
  Poruke
  998
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Ovaj razgovor bismo mogli da iskoristimo za objasnjenje Placebo efekta koji si spomenuo. Imam vrlo maglovitu predstavu o ovoj pojavi, a moguce i ostali koji posecuju forum, pa bih te zamolio da nam je svojim objasnjenjima, priblizis. Najvise me zanima to da li uzimanje nekog preparata moze da ima dugorocno pozitivno dejstvo na simptome bolesti kroz Placebo efekat? Da li je neohpodno da bi se Placebo efekat ispoljio, da je covek svestan da je uzeo neki preparat za koji veruje da ce mu pomoci, kao i da se toga seca? Da li je Placebo moguc kod zivotinja i male dece? Da li ga je moguce iskoristiti u medicinske svrhe? Ako jeste, da li to znaci da je homeopatija u nekim slucajevima od koristi?

 6. #6
  Ističe se endonuclease (avatar)
  Učlanjen
  26.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  USA
  Poruke
  2.001
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Citat Original postavio chuck.eu Pogledaj poruku
  Ovaj razgovor bismo mogli da iskoristimo za objasnjenje Placebo efekta koji si spomenuo.
  Planiram da napišem nešto o ovome, ali bih želeo da to uradim temeljno. Tako da bih te zamolio da sačekaš neko vreme. Ako sve bude kako treba, nadam se da ću do jeseni stići i do ove teme.

  (Ono što želim da uradim, u stvari, je da objasnim opšte mehanizme funkcionisanja neurona, pa da odatle pokrijem osnove neuropsihoimunologije - što uključuje i placebo efekt - kao i nekoliko dodatnih tema, kao što je zavisnost od droga, i efekti raznih supstanci na naš nervni sistem.)

 7. #7
  Iskusan fantom piroman (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  He stood in a field where barley grows
  Poruke
  5.515
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Hahahahaha video je genijalan! xD
  Poslednji put ažurirao/la endonuclease : 07.07.2009. u 22:03 Razlog: nema potrebe citirati ceo teks dugog posta

 8. #8
  Zainteresovan član bojana9 (avatar)
  Učlanjen
  08.02.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ns
  Poruke
  190
  Reputaciona moć
  38

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Mozda sam zalutala a mozda i ne...
  Ja mu nekako dodjem kao mali eksperiment.
  Naime, ustanovljen mi mi virus na grlicu materice koji je uzrocnik raka.
  Ginekolog koji me je vodio mi je preporucio homeopatiju kao nesto cime se mogu izleciti, rece mi da su homeopate izlecile dve pacijentkinje sa istom dijagnozom za 4 meseca. Te stoga odlucih da probam. Ginekolog mi zakaze za sest meseci da ponovo uradim iste analize a da u medjuvremenu idem kod homeopate. I tako bila na nekoliko "seansi" od maja pa cu tacno znati kad uradim analize za koji mesec da li to deluje ili ne. Nije me kostalo nista da probam, homeopata kod koga idem je istovremeno i lekar. Da se nesto desava, desava se. Jednom prilikom mi je dao tu jednu tableticu i rekao da zapisujem sta sanjam. Ja mu rekoh da vrlo retko sanjam i da obicno zaboravim san, a on mi rece da cu sad da sanjam i stvarno sam sanjala cak i po dva sna u toku noci.
  Pored glavnog problema zbog koga sam krenula kod njega imam i vitiligo i cini mi se da je na njega sve ovo delovalo par belih fleka koje imam po telu su pocele da se popunjavaju.

  Mozda je sve prevara a mozda i ne, mozda nista nije dokazano, ali ja cu na svom primeru znati da li homeopatija leci ili ne leci.

 9. #9
  Primećen član chuck. (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pendelton State University
  Poruke
  998
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Citat Original postavio bojana9 Pogledaj poruku

  Mozda je sve prevara a mozda i ne, mozda nista nije dokazano, ali ja cu na svom primeru znati da li homeopatija leci ili ne leci.
  Ova tema izmedju ostalog treba da posluzi i kao mesto za "ispovesti", odnosno predstavljanje iskustva onih koji su probali da svoje zdravstvene probleme rese homeopatijom. Zato ti se licno zahvaljujem na ovoj poruci. Ja sam cuo za pozitivna iskustva nekih ljudi u pogledu primene homeoptije, kao i to da se neki lekari "klasicne" medicine, cak i hirurzi, bave homeopatijom, da je homeopatija obuhvacena zdravstvenim osiguranjem u Britaniji, da se britanska kraljevska porodica leci na ovaj nacin.

  Medjutim, s druge strane naisao sam na tvrd, neopozivo negativan stav moderatora pdf-a koji se sam bavi istrazivackom delatnoscu, doduse mislim ne direktno strucan za medicinu, a ciju informisanost i intelekt veoma cenim. Zato mislim da je ova tema odlicna da oni koji su licno zbunjeni i neodlucni o pogledu svog stava naspram homeopatije, kao sto je to u mom slucaju, kroz predstavljanje endonucleaseovih argumenata, licnih iskustava pacijenata, kao i dobrodoslo ucesce samih homeopata, steknu bolji uvid u ovaj problem. Naravno, internet forum mozda nije mesto za donosenje konacnih sudova i zakljucaka, jer ovde se nastupa anonimno, bez ikakve formalne odgovornosti za javnu rec, i bez mogucnosti da se necije ispovesti, kao i sve okolnosti necijeg iskustva, a ponekad i argumenti, zaista provere.


  -

 10. #10
  Zainteresovan član bojana9 (avatar)
  Učlanjen
  08.02.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ns
  Poruke
  190
  Reputaciona moć
  38

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Svako ima pravo na svoje misljenje i stav, ali ne volim ako pokusava da utice na promenu mog bez jakih argumenata. Trenutno o homeopatiji nemam ni pozitivan ni negativan jer nemam dovoljno argumenata za to. Kad budem uradila prve analize znacu da li deluje ili ne i svakako podeliti s vama. Moram reci da sam svakako optimista jer vidim neke pomake a i sa pesimizmom necu daleko stici sta god da je u pitanju ne vezano za homeopatiju.
  Moram jos da kazem da trnutno ne koristim nikakvu drugu terapiju iskljucivo homeopatiju, tako da ukoliko mi virus nestane necu moci da kazem da je od necega drugog.

 11. #11
  Primećen član chuck. (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pendelton State University
  Poruke
  998
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Citat Original postavio bojana9 Pogledaj poruku
  Svako ima pravo na svoje misljenje i stav, ali ne volim ako pokusava da utice na promenu mog bez jakih argumenata.
  Nadam se da nisi moju poruku shvatila na takav nacin? Jos jednom citiram tvoje reci koje su mi se dopale i za koje mislim da predstavljaju kljuc u razumevanju ovog pitanja.

  Citat Original postavio bojana9 Pogledaj poruku

  Mozda je sve prevara a mozda i ne, mozda nista nije dokazano,
  ali ja cu na svom primeru znati da li homeopatija leci ili ne leci.
  Medjutim, treba da imas u vidu da se u drustvu povodom izvesnih pitanja vodi zestoka debata i da su stavovi suprotstavljenih strana cesto veoma udaljeni i oprecni. Ja licno bih ti bio zahvalan da na forumu izneses svoje (nastupajuce) licno iskustvo. Ali, treba da imas u vidu da i ako ono bude pozitivno, moze naici na osporavanja u smislu da nisu do kraja razjasnjene sve okolnosti tvoje bolesti i lecenja, da se uspeh homeopatskog lecenja svodi iskljucivo na placebo efekat, da si mozda neko kome je u licnom interesu da raspiruje informacije o pozitivnom ishodu homeopatskog lecenja. Cak se i drugi citat iz moje poruke moze shvatiti kao poziv na finansiranje homeopatskog "klana" kroz nagovaranje da svako makar pokusa da svoj problem resi homeopatskim putem.

  Osnovanost takve vrste osporavanja gotovo da ne bismo bili u mogucnosti da na ovom forumu proverimo, zar ne? Ali, to ni u kom slucaju ne treba da bude razlog da svoje iskustvo ne podelis sa nama, a svako, kao sto si naglasila, ima pravo da za sebe donese svoj sud o tome.

  -
  Poslednji put ažurirao/la chuck. : 11.08.2009. u 13:19

 12. #12
  Primećen član chuck. (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pendelton State University
  Poruke
  998
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Citat Original postavio bojana9 Pogledaj poruku
  ali ne volim ako pokusava da utice na promenu mog bez jakih argumenata.
  Deo smisla foruma jeste da se utice na necije misljenje ili stav. To nije nista lose. Mudar covek treba uvek da je spreman da svoj stav promeni kada se suoci sa jakim argumentima koji stoje u suprotnosti sa njegovim dotadasnijim stavom, a da li su argumetni istinski jaki, na osobi na cije se misljenje nastoji uticati, je da presudi.

 13. #13
  Ističe se endonuclease (avatar)
  Učlanjen
  26.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  USA
  Poruke
  2.001
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Citat Original postavio bojana9 Pogledaj poruku
  Naime, ustanovljen mi mi virus na grlicu materice koji je uzrocnik raka.
  Ginekolog koji me je vodio mi je preporucio homeopatiju kao nesto cime se mogu izleciti, rece mi da su homeopate izlecile dve pacijentkinje sa istom dijagnozom za 4 meseca.
  Veoma zanimljivo, s obzirom da čak i homeopate ovde na Zapadu ne tvrde da mogu da izleče papilomavirus infekciju.

  Koji preparat su ti homeopate prepisale? Koliko košta? Da li te je taj ginekolog uputio na određenu homeopatsku kliniku? Imaš li potvrdu infekcije od nekog drugog ginekologa?

  (Jer, ovo što si opisala je u principu kriminalna akcija od strane tvog ginekologa.)

 14. #14
  Zainteresovan član bojana9 (avatar)
  Učlanjen
  08.02.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ns
  Poruke
  190
  Reputaciona moć
  38

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Moja doktorica (ginekolog) mi je savetovala to kao mogucnost a ne nesto sto moram. Ona cak ima drugaricu koja se isto bavi homeopatijom ali me nije uputila na nju vec na drugog homeopatu koga cak licno i ne poznaje ali je upoznata sa njegovim radom preko dve pacijentkinje kojima je pomogao. Ordinacija u koju idem je vrlo proverena i pouzdana i znam jako mnogo zena koje su pacijenti ove ordinacije i nikada nisu imali ni jednu mrlju u svom poslu. Bas iz tog razloga se i nalaze u mrezi privatnog zdravstvenog osiguranja, a veruj mi oni su jako obazrivi kad sklapaju ugovor sa ordinacijama bas zato da ne bi dolazilo do zloupotrbe. Sad sam se setila jos jednog detalja, u toku mojih poseta ginegologu mi se promenio lekar i onaj prvi mi je savetovao homeopatiju i jacanje imuniteta i tad nisam pribegla tome nije mi se cinilo interesantno. U medjuvremenu ona je presla u drugu ordinaciju i ja sam dobila drugu doktoricu koja je isto to predlozila, pa reko sta me kosta da probam ne verujem da moze da skodi.

  Ne kupujem lek koji pijem vec mi ga on da na samoj seansi i svaki put je to drugi lek, posle jednog nisam smela odredjeno vreme da unosim nikakve opijate (kafu, coca colu, alkohol, pastu za zube koja
  ima mentu...). A samu seansu platim 3000 dinara. Nekad dobijem jedan lek nekad dva.

  Nemam potvrdu drugog ginekologa, zato sto analizu ne radi ordinacija vec labaratorija koja nije pri toj ordinaciji i vecina ginekologa analize nosi u tu istu labaratoriju, koja ustanovi da li papilomavirus postoji ili ne, a da bi ustanovili koji tacno u Srbiji ne postoji labaratorija koja to radi vec se uzorci salju u Budimpestu.

  Pre nego sto sam otisla kod doticnog homeopate malo sam cackala po netu o njemu da vidim sta kazu i najvise zena ga smopminje po tome sto im je izlecio neplodnost. Ali recimo da uzmemo da je sve to slucajnost...bar ce mene moci nadam se da razuveri, a za druge je samo njihova licna stvar. I sto bi rekao chuck.eu ipak smo mi ovde anonimusi i ne bih da ispadne na nesto prolongiram, ja mogu samo da podelim svoje iskustvo, a vrlo brzo cu imati i rezultate.

 15. #15
  Poznat
  Učlanjen
  08.04.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.681
  Reputaciona moć
  132

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Smem da pogađam?
  Seansa kod homeopate izgleda ovako:
  - imitacija osnovnog lekarskog pregleda
  - tumačenje snova koje si imala od prošle do tekuće seanse
  - kratka priča o nemoći zvanične medicine u lečenju pojedinih bolesti, uz napominjanje da zvanična medicina leči simptom, a ne uzrok ili bolest, a ne čoveka; kratak osvrt na mafijašku delatnost farmaceutske industrije
  - prepisivanje lekova, u koju, skoro po definiciji spada i arnika
  - razglabanje o povećanju potentnosti homeopatskog leka, time što se isti razblažuje
  - navođenje primera drugih ljudi koji su imali neizlečive ili teško izlečive bolesti, a izlečili su se homeopatskim metodama; često uz pokazivanje slika "pre i posle"

  Kod mene u selu ovo se zove lečenje psihosomatskih oboljenja.
  Na primer, zabrana unošenja kafe, alkohola, i drugih pića, može samo da godi organizmu, a dodatak kao što je zabrana korišćenja paste sa mentom ima za cilj samo da te uveri a homeopata zna šta radi, tj. da ti poveruješ.
  Uzgred, da li ti zaista jedeš pastu za zube? Koliko znam to baš nije preporučljivo, sadržala pasta mentu ili ne.

  Koliko znam u Beogradu postoji više laboratorija koje utvrđuju koji tip HPV virusa je u pitanju.
  Na primer:
  http://www.dnk.rs/sr/hpv.html
  http://www.forumlab.rs/index1.php?page=cenovnik
  Mislim da i Institut za mikrobiologiju i imunologiju u Beogradu, radi te analize, a čini mi se da sam čuo da i u Institutu za nuklearne nauke u Vinči rade te analize, ali za ovo već nisam siguran.

  Dalje, koliko sam čuo, u najvećem broju slučajeva HPV-a dolazi do samoizlečenja, dok se tretiraju samo simptomi, na primer promene na slukoži i slično.

 16. #16
  Zainteresovan član bojana9 (avatar)
  Učlanjen
  08.02.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ns
  Poruke
  190
  Reputaciona moć
  38

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Moram te razocarati ali nijedna od pomenutih tacki nije bila na mojoj seansi. Naj bliza je ova sa snovima s tim da nije bilo nikakvog tumacenja snova vec me je samo pitao sta sam sanjalja. Sve ostalo nije ni pomenuto, cak ni prepisivanje lekova. Sto se tice zabrane bila je samo kod jednog leka i to nedelju dana. Ostale tvoje provokacije necu komentarisati.

  A sto se tice analiza meni je tako receno ne bas bukvalno da nema u srbiji ne secam se tacno kojim je recima bilo receno.
  Mozda je u pitanju brzi proces dobijanja rezultata, mozda privatne klinike ne mogu da salju svoje analize u drzavne ustanove pojma nemam bas cu pitati doktoricu.

 17. #17
  Obećava melok.may (avatar)
  Učlanjen
  14.06.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  52
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  homeopatsko lečenje HPV infekcije-ne zvuči li to besmisleno?!
  70% HPV infekcija nestane u toku godinu dana , a 90% u toku 2 godine, bez ikakvog tretmana, samo imuni sistem na delu...80 % svih seksuualno aktivnih osoba u jednom trenutku tokom života bude inficirano nekim tipom HPV-a, većina to nikada ni ne sazna...postoji negde ~130 HPV tipova, od toga je većina bezopasna, a nekih 30-40 tipova može (a ne mora) da dovede do prekanceroznih lezija i invazivnog kancera cerviksa, vagine, vulve i anusa kod žena i penisa i anusa kod muškaraca...genitalne bradavice izaziva tip koji nije povezan sa razvojem kancera...
  ginekolog (zdravog razuma i zdrave etike) upućuje kod homeopate-ne zvuči li to besmisleno?!
  ispitivanje o tome šta je pacijent sanjao kao deo tretmana HPV infekcije-ne zvuči li to besmisleno?! dati 3000 din za 1. red u borilištu ˝šećerna vodica versus HPV˝-nije li to besmisleno?!...
  Bojana, promenite ginekologa, idite na redovni Papanicolaou test ( učestalost pregleda zavisi od tipa testa koji se primenjuje, Vaših godina i porodične istorije ), pare utrošite pametnije...naravno, 2. opcija je da ste web agitator homeopatskih preparata i praktikanata, sa nešto suptilnijim pristupom marketingu -˝evo, ja probala da vidim hoće li delovati, nemam šta da izgubim, nemam nikakav preformatirani stav o svemu ovome, preneću vam svoje iskustvo-i naravno, delovaće˝...ne tvrdim da ste ovakvi, samo navodim kao još jednu opciju...

 18. #18
  Zainteresovan član bojana9 (avatar)
  Učlanjen
  08.02.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ns
  Poruke
  190
  Reputaciona moć
  38

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Mislim da cu se iskljuciti sa ovog dela foruma, jer sam smatrala da ovde treba da se podele iskustva a ne da budes optuzen za marketing, i jos se kao ograditi ne tvrdim ali...

  Ako nisi procitala ja sam u medjuvremenu promenila ginekologa i naravno da sam uradila Papanicolaou test u vise navrata.

  Ja samo znam da se osecam bolje i da su vitiligo fleke koje ima 10 godina pocele da se popunjavaju. A onaj ko ih nema ne zna kako je ziveti s njima. Ali verovatno i vitiligo u 99% slucajeva nestaje sam usled jacanja imuniteta...
  Poslednji put ažurirao/la bojana9 : 14.08.2009. u 10:10

 19. #19
  Poznat
  Učlanjen
  08.04.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.681
  Reputaciona moć
  132

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Citat Original postavio bojana9 Pogledaj poruku
  Sve ostalo nije ni pomenuto, cak ni prepisivanje lekova. Sto se tice zabrane bila je samo kod jednog leka i to nedelju dana.
  Citat Original postavio bojana9 Pogledaj poruku
  Ne kupujem lek koji pijem vec mi ga on da na samoj seansi i svaki put je to drugi lek, posle jednog nisam smela odredjeno vreme da unosim nikakve opijate (kafu, coca colu, alkohol, pastu za zube koja
  ima mentu...). A samu seansu platim 3000 dinara. Nekad dobijem jedan lek nekad dva.  Obzirom da postoji pozitivna korelacija između imuniteta i pacijentove vere u metod izlečenja, blisko je pameti da će se oni koji se leče homeopatijom lakše izlečiti u slučaju bolesti koje otklanja jačanje imuniteta.
  No, ovde je u pitanju placebo efekat, a ne homeopatski tretman.

 20. #20
  Obećava melok.may (avatar)
  Učlanjen
  14.06.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  52
  Reputaciona moć
  32

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Bojana, nema potrebe da se nađete uvređeni i ne morate biti zajedljivi, nisam Vas napadala ili nipodaštavala, da jesam ne bih se ograđivala...meni je jednostavno čitava ideja o homeopatskom tretmanu HPV-a apsolutno besmislena, pa otuda i nešto oštriji jezik...da, pročitala sam da ste promenili lekara, ali promenite još jednom, ili još bolje promenite ordinaciju-dovoljan pokazatelj reputacije iste je što njeni lekari upućuju na dalje lečenje kod homeopate...htela sam Vam reći da ne bacate pare uludo i da je redovan Papanicolaou sasvim dovoljan kada je o ovom problemu reč-možete uraditi i HPV DNA test u Beogradu, po ceni od nekih 120-130 eura, Caliburn Vam je dao linkove laboratorija...što se Vašeg vitiliga tiče možda će Vam ovo koristiti http://www.mayoclinic.com/health/vitiligo/DS00586/DSECTION=treatments-and-drugs

 21. #21
  Ističe se endonuclease (avatar)
  Učlanjen
  26.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  USA
  Poruke
  2.001
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!


 22. #22
  Iskusan fantom piroman (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  He stood in a field where barley grows
  Poruke
  5.515
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Citat Original postavio endonuclease Pogledaj poruku
  Gde ih nalazis? xD

  Enivej, sada sam se setio necega. Pre neki dan mi je komsinica dala neki papir da dam mami. Navodno to je recept sa tva ili knjige neke nemam pojma. Navodno, ako svako jutro popijes 4 case vode, za 120 dana leci rak, za 90 dana MS, za 60 dana TB, za 80 dana artritis i tome slicno. Ne znam u ciframa koliko je, u glavnom leci sve to i jos ponesto ne mogu da se setim sve sta. Uzasno sam se smejao, a posle plakao kada sam video da moja mama delimicno veruje u to

 23. #23
  Ističe se endonuclease (avatar)
  Učlanjen
  26.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  USA
  Poruke
  2.001
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Citat Original postavio fantom piroman Pogledaj poruku
  Enivej, sada sam se setio necega. Pre neki dan mi je komsinica dala neki papir da dam mami. Navodno to je recept sa tva ili knjige neke nemam pojma. Navodno, ako svako jutro popijes 4 case vode, za 120 dana leci rak, za 90 dana MS, za 60 dana TB, za 80 dana artritis i tome slicno. Ne znam u ciframa koliko je, u glavnom leci sve to i jos ponesto ne mogu da se setim sve sta. Uzasno sam se smejao, a posle plakao kada sam video da moja mama delimicno veruje u to
  Da znaš, to je oblast u kojoj se tužno i smešno preklapa...

  No, ovo bar nije štetna terapija, niti skupa; neka proba, pa će videti i sama.

 24. #24
  Poznat
  Učlanjen
  08.04.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.681
  Reputaciona moć
  132

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Citat Original postavio fantom piroman Pogledaj poruku
  Gde ih nalazis? xD

  Enivej, sada sam se setio necega. Pre neki dan mi je komsinica dala neki papir da dam mami. Navodno to je recept sa tva ili knjige neke nemam pojma. Navodno, ako svako jutro popijes 4 case vode, za 120 dana leci rak, za 90 dana MS, za 60 dana TB, za 80 dana artritis i tome slicno. Ne znam u ciframa koliko je, u glavnom leci sve to i jos ponesto ne mogu da se setim sve sta. Uzasno sam se smejao, a posle plakao kada sam video da moja mama delimicno veruje u to
  Odlično!
  Ubedi je da to funkcioniše, daj joj svesku i olovku da redovno zapisuje koliko vode uzima i kakve je promene uočila i kroz tri meseca će se ili izlečiti od homeopatije ili od psihosomatskog oboljenja ukoliko ga ima.
  Inače, ovo sa vodom ne može da šteti (osim ako je anoreksična), tako da samo napred. Posle ovog tretmana biće daleko teže da je neko prevari.

  Inače Dara O'Briain je zaista sjajan!

 25. #25
  Primećen član chuck. (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pendelton State University
  Poruke
  998
  Reputaciona moć
  42

  Podrazumevano Re: (Pseudonauka) Prvi homeopatski lek koji stvarno funkcioniše!

  Citat Original postavio Caliburn Pogledaj poruku
  Seansa kod homeopate izgleda ovako:
  - imitacija osnovnog lekarskog pregleda
  - tumačenje snova koje si imala od prošle do tekuće seanse
  - kratka priča o nemoći zvanične medicine u lečenju pojedinih bolesti, uz napominjanje da zvanična medicina leči simptom, a ne uzrok ili bolest, a ne čoveka; kratak osvrt na mafijašku delatnost farmaceutske industrije
  - prepisivanje lekova, u koju, skoro po definiciji spada i arnika
  - razglabanje o povećanju potentnosti homeopatskog leka, time što se isti razblažuje
  - navođenje primera drugih ljudi koji su imali neizlečive ili teško izlečive bolesti, a izlečili su se homeopatskim metodama; često uz pokazivanje slika "pre i posle"
  Naidjoh ovih dana na reklamni flyer u kojem, izmedju ostalog, stoji sledece:
  Homepoatija je grana medicine koja podrazumeva lecenje po principu "slicno se slicnim leci", tako sto pacijenta tretira kao celinu, podjednako uzimajuci u obzir kako mentalne tako i emocionalne i fizicke simptome i znake bolesti uz uvazavanje svih ostalih medicinskih relevantnih nalaza i procedura. Homeopatija ne negira konvencionalnu medicinu i kod oboljenja se pojavljuje kao sastavni deo savremene medicinske terapije.
  Kao sto jos ranije pomenuh, o tome sta je homeopatija znam malo. Ipak ne i nista. Imao sam priliku da o homeopatiji nesto saznam kroz medije, i kroz izlaganja samih ljudi koji se njome bave, i nikada nisam naisao na negativno predstavljanje ili nepirijateljski stav naspram... nazovimo to kako bilo... "konvencionalne", "mainstream", "prave" medicine. Mozda je ovakva "pomiriljivost" takticke prirode. Ipak, homeopatijom se bave, mozda ne iskljucivo, osobe koje su po struci lekari zvanicne medicine, pa bi se bilo kakvo osporavanje iste, po prirodi stvari protezalo i na same homeopate.

  Svidjalo se to nekom ili ne, cinjenica je da je homopatija vremenom stekla, ako ne legitimitet u okviru struke, svakako siru drustvenu prihvatljivost kao grana medicine. U Velikoj Britaniji ukljucena je u drzavni sistem zdravstvenog osiguranja, a mislim da to nije jedinstven slucaj medju razvijenim zemljama. U Zaduzbini Ilije Kolaraca u Beogradu homeopate vec odavno odrzavaju svoja predavanja. Oni koji poznaju uredjivacku politiku takve vrste desavanja na Kolarcu, posebno u oblasti prirodnih nauka, mozda razumeju smisao navodjenja ovog podatka.

Slične teme

 1. Biblija - citati koji stvarno postoje!
  Autor analogdigit u forumu Religija
  Odgovora: 477
  Poslednja poruka: 31.03.2012., 19:34
 2. (Pseudonauka) Bioprotektor
  Autor Ganci u forumu Prirodne nauke
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 10.06.2009., 22:58

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •