Konferencija: "Teorijski pristupi u istraživanju religijske konverzije"
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Konferencija: "Teorijski pristupi u istraživanju religijske konverzije"

 1. #1
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  61

  Podrazumevano Konferencija: "Teorijski pristupi u istraživanju religijske konverzije"

  Konferencija: "Teorijski pristupi u istraživanju religijske konverzije"

  objavljeno 23. 06. 09.

  Četvrtak, 02. jul - Sala na I spratu od 10:00

  Organizatori: Dom omladine Beograda i Centar za empirijsko istraživanje religije

  Učesnici: Vladeta Jerotić, Isak Asijel, Srđan Sremac, Nikola Knežević, Miroslav Volf, Živica Tucić, Ksenija Magda, Dragoljub Đorđević, Dragana Todorović, Dragana Radisavljević, Marko Nikolić, Dimitrije Popadić, Danijela Gavrilović, Marija Kuburić – Borović, Zorica Kuburić, Samuil Petrovski;
  Moderator: Sergej Beuk

  Postavlja se pitanje da li je konverzija dovoljno i na pravi način prisutna u domaćoj religiologiji? Da li je sve rečeno o ovoj temi, pa svaki novi pokušaj ukazivanja na ovaj fenomen predstavlja samo ponavljanje već izgovorenog, ili nam je neophodno neprekidno ukazivanje na jedan od najbitnijih činilaca sveukupnog religioznog života? Čini se da nećemo preterati ako kažemo da je pitanje obraćenja/konverzije jedno od ključnih za razumevanje svekolikog duhovnog života. Konverzija je centralni događaj života vere i kao takav, predstavlja potpunu realizaciju religioznog života, te stoga zaslužuje, ako ne počasano, onda barem značajno mesto u istraživanju.

  U našem društvenom kontekstu nedostaje akademski primereno istraživanje na temu religijske konverzije. Takođe, sam fenomen konverzije, zbog naglog povećanja dinamike verskog života u poslednje dve decenije, postao je prilično aktuelan. Pomenuti deficit istraživanja ovog fenomena je verovatno posledica, s jedne strane složenosti samog predmeta, a sa druge strane i nerazvijenosti domaće religiologije. Stoga, smatramo da je ovaj specifičan aspekt religioznosti, na našim prostorima, ostao gotovo u potpunosti neistražen i zapostavljen, kako na teorijskom tako i na emprijskom polju. Svojim radovima želimo da damo doprinos aktualizaciji ove teme.

  http://www.domomladine.org/sr_RS/news/1002/17.html
  http://www.arapsko-proljece.info 2. #2
  Ističe se louiskrstic (avatar)
  Učlanjen
  13.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  --
  Poruke
  2.319
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  80

  Podrazumevano Re: Konferencija: "Teorijski pristupi u istraživanju religijske konverzije"

  Nisam siguran da znam šta mislite ili šta se podrazumeva pod religijskom konverzijom. Možda je to preobraćanje u drugu religiju?
  Ako sam pogodio onda se tu nema šta mnogo diskutovati jer se uzrok može sagledati u nekoliko tačaka.

  1. Reinkarnacija čini da se mnogi osećaju kao kod kuće kada se sretnu sa prethodnom religijom u kojoj su uživali. (Iz istog razloga se ima posebno velika naklonost prema drugoj državi, naciji, boji kože...ali iz istog razloga se može mrzeti neka religija, nacija...pa makar to bila i trenutno ona u kojoj jesmo.)

  2. Potreba za stalnom duhovnom nadogradnjom što je osnovni zadatak Duše (ono što suštinski jesmo). Kao Duša imamo osnovni zadatak da istražujemo i sklapamo vlastito razumevanje sebe, života i Boga i iz tih razloga zavirujemo u mnogim religijama tražeći nešto što nam je jako potrebno da ispunimo svoj osećaj sreće i sebe učinimo celovitim. Jer, traganje za Bogom je traganje za srećom i obrnuto.

  3. Oni koji dobro razumeju život će takvima pomagati u tom procesu umesto da ih sputavaju, koče i osudjuju. Jedan od najnepoželjnijih činova je sputavati nekoga na putu duhovnog razvitka i nadogradnje.

  4. Pomoći drugima na takvom ptu je upravo pomoći sebi.
  ......

  5. Retko ko od religijskih lidera ovo može shvatiti, prihvatiti i podržati.

  Ne zna se da Bog ne favorizuje nikoga i da je svako dužan da sam traži pravi put a on nije ni u jednoj ortodoksnoj religiji a takve su sve vama poznate religije.

  Kada bi ljudi ovo shvatili bili bi daleko na putu ka srcu Boga.

  Preobraćanja iz drugih razloga kao što su materijalni ili strah od Boga ili izbegnuće od težine života su po ovoj temi manje važni.

  Upravo je najavljena knjiga SOUL SURVIVOR koja govori o jedanaestogodišnjem dečaku koji govori o svojoj smrti u Drugom Svetskom Ratu, kao američki pilot. Isti je prepoznao preživele kolege iz rata kao i svoju tadašnju sestru koji su sada u dubokoj starosti...

  Da bi se razumeo život treba biti više nego otvoren. Ostati u istom skučenom stanju svesti i hteti razumeti život jeste nemoguće. To je posebno teško onima koji su pročitali nekoliko desetina knjiga i misle da sa time mogu analizirati i tumačiti život.
  Pravo znanje i razumevanje života se ne može smestiti ni u svim svetskim knjigama ali ga mi kao Duša možemo imati u sebi samima.
  Svako od nas je na tom putu visokog dostignuća i visoke ljubavi prema životu.

  (Pitao bih, čemu služi obva besmislena kombinacija slova koju nazivate kodom?)

 3. #3
  Ističe se louiskrstic (avatar)
  Učlanjen
  13.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  --
  Poruke
  2.319
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  80

  Podrazumevano Re: Konferencija: "Teorijski pristupi u istraživanju religijske konverzije"

  .....
  Poslednji put ažurirao/la louiskrstic : 02.07.2009. u 19:41

Slične teme

 1. Препоруке за куповину возила
  Autor mvbdb u forumu Automobilizam
  Odgovora: 20436
  Poslednja poruka: 14.03.2015., 04:34
 2. Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 12.05.2011., 13:48

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •