Proterati i Nemanjiće
Prikazujem rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Proterati i Nemanjiće

 1. #1
  Ističe se Dragan_srbcg (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.620
  Reputaciona moć
  62

  Exclamation Proterati i Nemanjiće

  Proterati i Nemanjiće

  manastir Gračanica  Piše:Jasna Jojić
  U Prištini ništa novo. Jedno drumom a drugo šumom, što bi rekao naš narod. Javno, pred strancima obećavaju “med i mleko” za Srbe povratnike, a ispod žita se svim silama trude da se ne vrati niko. I ne samo to. Ako se prate izjave vođa sa Kosmeta zacrtali su novi cilj – crkve i manastire, ili kako ih sve češće nazivaju “kosovsku baštinu”.
  Pre svega “bode oči” izjave koju je nedavno dao Hačim Tači, predsednik vlade Kosova. On je govoreći o tome kako “nezavisno Kosovo ima najveći prosperitet u regionu”, pozvao prognane da se iz Srbije vrate u svoje bivše domove, a na pitanje koliko bi oni onda bili sigurni i uživali u ljudskim pravima, kad se na Kosovu i dalje ruše čak i spomenici mrtvim Srbima, Tači je odgovorio:“Rušenje pravoslavnih crkava i grobalja je relativno. Varvarstvo nije u tradiciji Kosovara. Mislim da je čitava priča nepotrebno dramatizovana i preuveličana”.
  Ovu je retoriku međutim, očigledno prepoznao predsednik Srbije Boris Tadić koji je ubrzo, istakao da se zalaže za dijalog među kulturama u regionu i za uzajamno razumevanje, ali da postoji problem srpske baštini na Kosovu. Primetio je da prištinske vlasti koriste spomenike srednjevekovne kulturne spomenike Srba na Kosovu u "opasnoj igri stvaranja sopstvenog identiteta":
  "Takvi pokušaji prekrajanja istorije moraju biti najoštrije osuđeni” istakao je Tadić dodavši da će biti nastavljena obnova svih srpskih pravoslavnih spomenika na Kosovu i Metohiji zahvaljujući velikom zalaganju Srpske pravoslavne crkve, UNESCO-a i Saveta Evrope.
  A, to sudeći po činjenicama, nije mali posao. Jer, kako je za “Reviju 92” rekao episkop raško - prizrenski, vladika Artemije, od 1300 svetilišta koji su tokom 800 godina (od 12. do 20. veka) sagrađeni na području Kosova i Metohije, od ulaska trupa NATO 1999. na to područje, spaljeno je, porušeno, oskrnavljeno i demolirano, 148 crkava i manastira i gotovo 400 srpskih grobalja. A samo za dva dana, 17. i 18. marta 2004. uništeno je još 36 pravoslavnih svetinja. Spaljena je i širom sveta poznata Bogorodica Ljeviška, zapaljen je manastir Svetog Arhangela koji je za svog života sagradio Car Dušan, zdanje Đurđa Brankovića gde su čudotvoran lek nalazili vernici iz čitavog sveta (pa i vojnici KFOR-a), manastiri Zočište, Devič i mnoge druge crkve.
  Ali to nije sve. Još od 2000. godine, Albanci se tamo trude da falsifikuju istoriju.
  Tako je na Kosovu započeo pravi ”rat” kvazi intelektualaca koji ni danas, zarad svojih političkih ciljeva, ne prezaju ni od promene nepobitnih istorijiskih činjenica. U jednom su periodu čak delili turističke publikacije na engleskom, štampane sa grbom UNMIK-a(!) u kojoj se srpski manastiri nabrajaju kao “kulturna dobra Albanaca iz doba Vizantije”. A prištinski dnevni list “Epoka i re”, u isto je vreme objavljivao feljton kroz koji se “dokazuje” kako je porodica Nemanjića u stvari “Nemani, albanskog porekla, i da je kasnijom kvazi istorijom proglašena srpskom”- kaže nam vladika
  On dodaje da se aktuelna Tačijeva izjava ne razlikuje od pomenutih akcija pre nego što je Kosmet uspeo da od razvijenih država dobije blagoslov za separatizam.
  - Najnovije Tačijeve izjave su licimerne jer znam da on pod terminom “relativno varvarstvo” želi da kaže da je na Kosovu ostalo još mnoštvo pravoslavnih svetilišta a on bi želeo da sve budu sravnjene sa zemljom. Tada valjda varvarstvo ne bi bilo samo relativno – primećuje Vladika Artemije i dodaje - Ali, ako je neko za deset godina sravnio sa zemljom 250 grobalja na kojima su počivale kosti Srba i porušio 6.500 nadgrobnih ploča, onda ne znam šta još treba učiniti da varvarstvo ne bi bilo relativno – pita se vladika Artemije i ističe – Bojim se da su oni sada samo promenili taktiku. Tu su akciju započeli kad su pre četiri godine uvideli da će im monstruozni projekt spaljivanja i rušenja spomenika zatvoriti vrata civilizovanog sveta. Od tada su manje skrnavili, a više falsifikovali istoriju. Ovo je već četvrta godina kako pokušavaju da prisvoje srpsku srednjevekovnu kulturnu baštinu. Otuda Tači danas u izjavama ne pominje ni Srbe ni Albance već kaže da Kosovarima vandalizam nije u tradiciji. Ali još uvek nije demantovao niti se ogradio od doskorašnjih masovnih akcija prisvajanja i uništavanja srpske kulturne baštine.
  I pored toga što freske i ikone govore jače i ubedljivije od nacionalnih ideologa našeg nesrećnog vremena, još od maja 2005. godine, ministar kulture Kosova i Metohije, Astrit Haracija je, bez znanja šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena, sa svojim aktivistima delio "istorijski" pamflet “Spomenici Kosova” (Monuments of Kosova) na engleskom jeziku. Kada je predstavnik SPC, otac Irinej Dobrijević reagovao jer se ova brošura deli bez znanja UNESCO, i doneo jedan primerak Petersenu, on je odmah naredio da se svi primerci zaplene. Haracija je navodno posle napisao šefu UNMIK-a izvinjenje, ali u javnosti to pismo nikada nije objavljeno. Međunarodni ekperti zaposleni u Ministarstvu kulture tvrdili su tada da nisu znali da je brošura štampana i to sa znakom Misije UN, niti da je ona nošena u Pariz, i to u avionu u kojem se vozio i šef UNMIK-a, rekao nam je otac Sava, starešina manastira Visoki Dečani.
  Poseban kuriozitet te publikacije predstavljala je činjenica da se u njoj Srbi uopšte nisu pominjali. Štaviše, govorilo se o postojanju spomenika "vizantijsko - kosovarskog stila", uz fotografije srpskih pravoslavnih manastira i crkava u kojima su se, po pamfletu ministarstva culture Kosova, “molili kosovarsko - albanski hrišćani".
  O kakvoj je brošuri reč i koliko je Ministarstvo kulture Kosova zaista spremno i sposobno da odgovorno brine o kulturnoj baštini u Pokrajini vidi se i iz pasus, na osmoj strani brošure u kojem piše: ”U staroj riznici albanske istorije, kulture i umetnosti, Kosovari su razvijali arhitektonska dostignuća ilirskih sistema fotifikovanih naseobina, na primer onih koja se nalaze na brdima ili u dolinama, i koja potiču iz gvozdenog doba. Primeri ovih dostignuća se javljaju od drevnog antičkog dardanskog perioda, u vreme vladavine Rimskog Carstva, romano - vizantijske (kulture), Nemanjića i Otomana. Ovo kosovarsko bogatstvo sastoji se od crkvenih građevina koje potiču iz paleohrišćanskih vremena, crkava koje su gradili hrišćani, ilirsko – arberorsko - albansko stanovništvo od 4. do 6. veka čije ruševine još postoje na teritoriji Kosova. Takođe postoje i neki manastiri i crkve vizantijsko - kosovarskog stila, eklektičke crkve vizantijskog stila i romano - gotičkog stila, monumentalne građevine koje su sagrađene na temeljima ranohričćanskih objekata. Ovi objekti su građeni u vreme nemanjičkog carstva na Kosovu u toku 14. veka. Ove crkve su koristili kosovarsko - albanski hriscani”.
  A onda se lukavo dodaje: “U toku ovog perioda imali smo i katoličke crkve koje nisu nažalost sačuvane i sada su u ruševinama ili uopšte ne postoje. Imamo dokaze da je čak tokom nemanjičkog carstva na teritoriji Kosova, osim nekih adaptacija crkvenih objekata, uništavan veliki broj molitvenih objekata katoličke veroispovesti."
  Protosinđel Sava, još je tada zaključio da su sva događanja bila u suštini namera da se formira poseban i nezavisan politički identitet Pokrajine. Potrebno je očigledno revidirati istoriju i u potpunosti uništiti sve tragove postojanja nealbanskih naraoda i kulture. U tom procesu međutim ne učestvuju samo nedobronamerni pojedinci koji u žutoj štampi mogu da objavljuju svoje fantazije, već i zvanične kosovske institucije koje uživaju podršku međunarodne zajedice. Ono što do sada nisu učinili rušitelji crkava, grobalja i drugih spomenika, valjda treba da dovrše ministri, novinari i profesori u školama. Niko se od njih međutim nije zapitao: Kada su već sve te stare srednjovekovne crkve na Kosovu i Metohiji albanske, zašto su tako sistematski rušene i skrnavljene upravo od Albanaca u ovom posleratnom periodu međunarodno garantovanog mira, a da niko od uglednijih albanskih intelektualaca nije digao glas protiv uništavanja kulturnih spomenika po kojima je Kosovo poznato širom sveta?
  Vladika Artemije nam kaže da to do danas eksplicitno, nisu učinili ni međunarodni eksperti.
  - Iako smo zahvalni što UNMIK štiti manastire koji su proglašeni svetskom baštinom, njihova prava misija ovde nije dala rezultate. Trebalo je da zaštite svako sveto mesto pa bilo ono dva sa dva, jer varvarski čin je upravo rušenje onoga što su nam preci ostavili – zaključuje Artemije..

  DR LJUBIVOJE STOJANOVIĆ
  Nesigurnost u sopstveni identitet

  Pokušaj da se relativizuje rušenje pravoslavnih manastira i groblja Srba, i da se umanji taj strašan čin, savetnik ministra vera Republike Srbije i profesor Teološkog fakulteta, dr Ljubivoje Stojanović, tumači kao nedostatak sluha za pravu demokratiju i toleranciju.
  - Bilo koja bogomolja, mesto je gde se spajaju nebo i zemlja pa bi svako morao biti svestan činjenice da ukoliko ne poštuje bogomolje drugih nije siguran u veru koju gaji prema sopstvenim bogomoljama. Dakle, samo nesrećni ljudi misle da će rušenjem onoga što je stvorio drugi sazidati nešto sebi. To je pogrešno jer je rušenje tuđih svetilišta ne samo čin varvarstva, već pokazuje i nesigurnost u sopstveni identitet. A samo oni koji poštuju i prihvataju različitost gaje pravo samopouzdanje o sopstvenim vrednostima – rekao nam je dr Stojanović.
  Србија стоји на рубу амбиса мудро вођена од телетабиса, jасно је да је народу присела помоћ гована из Хага и Брисела! By Бора Ђорђевић 2. #2
  Ističe se Dragan_srbcg (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.620
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  MR LJUBA RANKOVIĆ
  “Taoci” prljavih političkih ciljeva

  Izjava Hačima Tačija o “relativnom varvarstvu” i pokušaj da se prisvoji tuđa baština, mr Ljuba Ranković, urednik “Glasa crkve”, komentariše kao politički marketing za opravdanje one male grupe Albanaca koji su palili verske svetinje i rušili groblja, jer su u zabludi i neznanju, postali taoci prljavih političkih ciljeva.
  - Sa Tačijem se mogu saglasiti u činjenici da varvarstvo nije u tradiciji albanskog naroda. Lično ih, čini mi se, dobro poznajem. Oni su narod sa moralom. Ipak ono što su agresivni pojedinci i grupe učinile prethodnih godina na grobljima, po manastirima i crkvama, jeste strašan varvarski čin – kaže mr Ranković i objašnjava – Rušenje bilo kojeg spomenika je anticivilizacijski, antihrišćanski i antimuhamedanski čin. I nema razlike u tome kada neko porušio spomenik, bilo u Gnjilanu, na Novom groblju u Beogradu ili kao nedavno u Somboru. To čine oni koji ne znaju da je greh prema precima u isto vreme greh prema naslednicima kulture.
  - Ipak, mora se naglasiti da današnje vlasti na Kosovu nisu još spremne da se suoče sa zastrašujućim kulturnim genocidom koji je počinjen pre svega 17. marta 2004. godine. Oni moraju javno da osude takve postupke nacionalno ostrašćenih pojedinaca. A sam Tači će pokazati političku zrelost onog trenutka kad ponovo bude agitovao na častan deo albanskog življa koji je puno puta kroz istoriju pokazan. Čak i u savremeno doba - setimo se da je Rugova početkom devedesetih svoje vojnike slao da brane zidine Pećke patrijaršije, baš kao što je i Vladika Nikolaj posle rata s Nemcima tražio da se uredi groblje poginulih protivnika u Bitolju, na tadašnjem srpskom tlu. Relativnost o kojoj govori, Tači će opravdati kad albanski narod bude obnovio sve svetinje, crkve i grobove, koje su izgrednici među njima prethodnih godina srušili i spalili.

  SUMANUTO
  Dečane gradilo albansko pleme Gasi!?

  “Pitamo se da li će kosovsko društvo i oni u njemu koji gledaju ka evropskoj budućnosti uopšte reagovati na ovakve zloupotrebe štampe koja postaje sredstvo javnog satanizovanja i blaćenja svega onoga što kulturni svet, a i mnogi čestiti Albanci umeju da cene? Takođe se postavlja pitanje da li će na ovu seriju tekstova reagovati predstavnici međunarodnih institucija koje po odredbama UNMIK-a (2000/36 i 2000/37) treba da spreče korišćenje govora mržnje u štampi. Jer podnaslovi pojedinih nastavaka ovog feljtona nosili su naslove poput: "Spomenici iliro - albanske kulture na silu se pretvaraju u srpsku kulturu". “Manastir Dečani pripada albanskom plemenu Gasi”, “Posrbljeni manastiri oduzimaju zemlju od građana”, “Okupatori sprovode brutalnu politiku asimilacije Albanaca”, “Srpske crkve su sagrađene na temeljima albanskih crkava”, “Iako okupirani Albanci su sačuvali svoj jezik i običaje”, “Dečani sa svojom okolinom, drevna tradicija i kultura”, “Istorija zasnovana na lažnim srpskim hrisovuljama”, “Srpska Crkva podržavala Otomansko carstvo”, “Srpska Crkva je uvek provocirala ubistva i ranjavanja Albanaca”, ili “Srpska crkva - kolevka anti-albanske politike”...

  LINK
  Србија стоји на рубу амбиса мудро вођена од телетабиса, jасно је да је народу присела помоћ гована из Хага и Брисела! By Бора Ђорђевић

 3. #3
  Ističe se Dragan_srbcg (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.620
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  tekst govori o falsifikovanju istorije, i prisvajanju Srpskih crkvi i manastira od strane siptara, i stampanju raznih publikacija koje se djele strancima i pisu o "albanskim crkvama" itd.
  Србија стоји на рубу амбиса мудро вођена од телетабиса, jасно је да је народу присела помоћ гована из Хага и Брисела! By Бора Ђорђевић

 4. #4
  Veoma poznat Eric Draven (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  12.906
  Tekstova u blogu
  44
  Reputaciona moć
  165

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  Citat Original postavio Dragan_srbcg Pogledaj poruku
  tekst govori o falsifikovanju istorije, i prisvajanju Srpskih crkvi i manastira od strane siptara, i stampanju raznih publikacija koje se djele strancima i pisu o "albanskim crkvama" itd.
  Organizovati se i preseci laz u korenu dok ne izraste!
  "Men dont faint,we take unintended,decisive naps!"
  Bob Kelso

  http://9gag.com/gag/aD0GXDO

 5. #5
  Buduća legenda Дон (avatar)
  Učlanjen
  29.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Subotica
  Poruke
  29.959
  Reputaciona moć
  558

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  To bi bilo isto kao da su talibani, nakon rušenja onih impozantnih Budinih spomenika, tvrdili da su oni nekada bili budisti, i da je to njihova kulturna baština. Ali, ovi imaju manje obraza i od talibana.

 6. #6
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  Зна читав свет..да је КиМ Србско, као и Манатсири и Цркве..пустили арбанасе да се глупирају...
  Све ће доћи на своје..када се Србска војска врати на КиМ!
  “Mors tua, vita mea”

 7. #7
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  Citat Original postavio Dragan_srbcg Pogledaj poruku
  Proterati i Nemanjiće

  manastir Gračanica  Piše:Jasna Jojić
  U Prištini ništa novo. Jedno drumom a drugo šumom, što bi rekao naš narod. Javno, pred strancima obećavaju “med i mleko” za Srbe povratnike, a ispod žita se svim silama trude da se ne vrati niko. I ne samo to. Ako se prate izjave vođa sa Kosmeta zacrtali su novi cilj – crkve i manastire, ili kako ih sve češće nazivaju “kosovsku baštinu”.
  Pre svega “bode oči” izjave koju je nedavno dao Hačim Tači, predsednik vlade Kosova. On je govoreći o tome kako “nezavisno Kosovo ima najveći prosperitet u regionu”, pozvao prognane da se iz Srbije vrate u svoje bivše domove, a na pitanje koliko bi oni onda bili sigurni i uživali u ljudskim pravima, kad se na Kosovu i dalje ruše čak i spomenici mrtvim Srbima, Tači je odgovorio:“Rušenje pravoslavnih crkava i grobalja je relativno. Varvarstvo nije u tradiciji Kosovara. Mislim da je čitava priča nepotrebno dramatizovana i preuveličana”.
  Ovu je retoriku međutim, očigledno prepoznao predsednik Srbije Boris Tadić koji je ubrzo, istakao da se zalaže za dijalog među kulturama u regionu i za uzajamno razumevanje, ali da postoji problem srpske baštini na Kosovu. Primetio je da prištinske vlasti koriste spomenike srednjevekovne kulturne spomenike Srba na Kosovu u "opasnoj igri stvaranja sopstvenog identiteta":
  "Takvi pokušaji prekrajanja istorije moraju biti najoštrije osuđeni” istakao je Tadić dodavši da će biti nastavljena obnova svih srpskih pravoslavnih spomenika na Kosovu i Metohiji zahvaljujući velikom zalaganju Srpske pravoslavne crkve, UNESCO-a i Saveta Evrope.
  A, to sudeći po činjenicama, nije mali posao. Jer, kako je za “Reviju 92” rekao episkop raško - prizrenski, vladika Artemije, od 1300 svetilišta koji su tokom 800 godina (od 12. do 20. veka) sagrađeni na području Kosova i Metohije, od ulaska trupa NATO 1999. na to područje, spaljeno je, porušeno, oskrnavljeno i demolirano, 148 crkava i manastira i gotovo 400 srpskih grobalja. A samo za dva dana, 17. i 18. marta 2004. uništeno je još 36 pravoslavnih svetinja. Spaljena je i širom sveta poznata Bogorodica Ljeviška, zapaljen je manastir Svetog Arhangela koji je za svog života sagradio Car Dušan, zdanje Đurđa Brankovića gde su čudotvoran lek nalazili vernici iz čitavog sveta (pa i vojnici KFOR-a), manastiri Zočište, Devič i mnoge druge crkve.
  Ali to nije sve. Još od 2000. godine, Albanci se tamo trude da falsifikuju istoriju.
  Tako je na Kosovu započeo pravi ”rat” kvazi intelektualaca koji ni danas, zarad svojih političkih ciljeva, ne prezaju ni od promene nepobitnih istorijiskih činjenica. U jednom su periodu čak delili turističke publikacije na engleskom, štampane sa grbom UNMIK-a(!) u kojoj se srpski manastiri nabrajaju kao “kulturna dobra Albanaca iz doba Vizantije”. A prištinski dnevni list “Epoka i re”, u isto je vreme objavljivao feljton kroz koji se “dokazuje” kako je porodica Nemanjića u stvari “Nemani, albanskog porekla, i da je kasnijom kvazi istorijom proglašena srpskom”- kaže nam vladika
  On dodaje da se aktuelna Tačijeva izjava ne razlikuje od pomenutih akcija pre nego što je Kosmet uspeo da od razvijenih država dobije blagoslov za separatizam.
  - Najnovije Tačijeve izjave su licimerne jer znam da on pod terminom “relativno varvarstvo” želi da kaže da je na Kosovu ostalo još mnoštvo pravoslavnih svetilišta a on bi želeo da sve budu sravnjene sa zemljom. Tada valjda varvarstvo ne bi bilo samo relativno – primećuje Vladika Artemije i dodaje - Ali, ako je neko za deset godina sravnio sa zemljom 250 grobalja na kojima su počivale kosti Srba i porušio 6.500 nadgrobnih ploča, onda ne znam šta još treba učiniti da varvarstvo ne bi bilo relativno – pita se vladika Artemije i ističe – Bojim se da su oni sada samo promenili taktiku. Tu su akciju započeli kad su pre četiri godine uvideli da će im monstruozni projekt spaljivanja i rušenja spomenika zatvoriti vrata civilizovanog sveta. Od tada su manje skrnavili, a više falsifikovali istoriju. Ovo je već četvrta godina kako pokušavaju da prisvoje srpsku srednjevekovnu kulturnu baštinu. Otuda Tači danas u izjavama ne pominje ni Srbe ni Albance već kaže da Kosovarima vandalizam nije u tradiciji. Ali još uvek nije demantovao niti se ogradio od doskorašnjih masovnih akcija prisvajanja i uništavanja srpske kulturne baštine.
  I pored toga što freske i ikone govore jače i ubedljivije od nacionalnih ideologa našeg nesrećnog vremena, još od maja 2005. godine, ministar kulture Kosova i Metohije, Astrit Haracija je, bez znanja šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena, sa svojim aktivistima delio "istorijski" pamflet “Spomenici Kosova” (Monuments of Kosova) na engleskom jeziku. Kada je predstavnik SPC, otac Irinej Dobrijević reagovao jer se ova brošura deli bez znanja UNESCO, i doneo jedan primerak Petersenu, on je odmah naredio da se svi primerci zaplene. Haracija je navodno posle napisao šefu UNMIK-a izvinjenje, ali u javnosti to pismo nikada nije objavljeno. Međunarodni ekperti zaposleni u Ministarstvu kulture tvrdili su tada da nisu znali da je brošura štampana i to sa znakom Misije UN, niti da je ona nošena u Pariz, i to u avionu u kojem se vozio i šef UNMIK-a, rekao nam je otac Sava, starešina manastira Visoki Dečani.
  Poseban kuriozitet te publikacije predstavljala je činjenica da se u njoj Srbi uopšte nisu pominjali. Štaviše, govorilo se o postojanju spomenika "vizantijsko - kosovarskog stila", uz fotografije srpskih pravoslavnih manastira i crkava u kojima su se, po pamfletu ministarstva culture Kosova, “molili kosovarsko - albanski hrišćani".
  O kakvoj je brošuri reč i koliko je Ministarstvo kulture Kosova zaista spremno i sposobno da odgovorno brine o kulturnoj baštini u Pokrajini vidi se i iz pasus, na osmoj strani brošure u kojem piše: ”U staroj riznici albanske istorije, kulture i umetnosti, Kosovari su razvijali arhitektonska dostignuća ilirskih sistema fotifikovanih naseobina, na primer onih koja se nalaze na brdima ili u dolinama, i koja potiču iz gvozdenog doba. Primeri ovih dostignuća se javljaju od drevnog antičkog dardanskog perioda, u vreme vladavine Rimskog Carstva, romano - vizantijske (kulture), Nemanjića i Otomana. Ovo kosovarsko bogatstvo sastoji se od crkvenih građevina koje potiču iz paleohrišćanskih vremena, crkava koje su gradili hrišćani, ilirsko – arberorsko - albansko stanovništvo od 4. do 6. veka čije ruševine još postoje na teritoriji Kosova. Takođe postoje i neki manastiri i crkve vizantijsko - kosovarskog stila, eklektičke crkve vizantijskog stila i romano - gotičkog stila, monumentalne građevine koje su sagrađene na temeljima ranohričćanskih objekata. Ovi objekti su građeni u vreme nemanjičkog carstva na Kosovu u toku 14. veka. Ove crkve su koristili kosovarsko - albanski hriscani”.
  A onda se lukavo dodaje: “U toku ovog perioda imali smo i katoličke crkve koje nisu nažalost sačuvane i sada su u ruševinama ili uopšte ne postoje. Imamo dokaze da je čak tokom nemanjičkog carstva na teritoriji Kosova, osim nekih adaptacija crkvenih objekata, uništavan veliki broj molitvenih objekata katoličke veroispovesti."
  Protosinđel Sava, još je tada zaključio da su sva događanja bila u suštini namera da se formira poseban i nezavisan politički identitet Pokrajine. Potrebno je očigledno revidirati istoriju i u potpunosti uništiti sve tragove postojanja nealbanskih naraoda i kulture. U tom procesu međutim ne učestvuju samo nedobronamerni pojedinci koji u žutoj štampi mogu da objavljuju svoje fantazije, već i zvanične kosovske institucije koje uživaju podršku međunarodne zajedice. Ono što do sada nisu učinili rušitelji crkava, grobalja i drugih spomenika, valjda treba da dovrše ministri, novinari i profesori u školama. Niko se od njih međutim nije zapitao: Kada su već sve te stare srednjovekovne crkve na Kosovu i Metohiji albanske, zašto su tako sistematski rušene i skrnavljene upravo od Albanaca u ovom posleratnom periodu međunarodno garantovanog mira, a da niko od uglednijih albanskih intelektualaca nije digao glas protiv uništavanja kulturnih spomenika po kojima je Kosovo poznato širom sveta?
  Vladika Artemije nam kaže da to do danas eksplicitno, nisu učinili ni međunarodni eksperti.
  - Iako smo zahvalni što UNMIK štiti manastire koji su proglašeni svetskom baštinom, njihova prava misija ovde nije dala rezultate. Trebalo je da zaštite svako sveto mesto pa bilo ono dva sa dva, jer varvarski čin je upravo rušenje onoga što su nam preci ostavili – zaključuje Artemije..

  DR LJUBIVOJE STOJANOVIĆ
  Nesigurnost u sopstveni identitet

  Pokušaj da se relativizuje rušenje pravoslavnih manastira i groblja Srba, i da se umanji taj strašan čin, savetnik ministra vera Republike Srbije i profesor Teološkog fakulteta, dr Ljubivoje Stojanović, tumači kao nedostatak sluha za pravu demokratiju i toleranciju.
  - Bilo koja bogomolja, mesto je gde se spajaju nebo i zemlja pa bi svako morao biti svestan činjenice da ukoliko ne poštuje bogomolje drugih nije siguran u veru koju gaji prema sopstvenim bogomoljama. Dakle, samo nesrećni ljudi misle da će rušenjem onoga što je stvorio drugi sazidati nešto sebi. To je pogrešno jer je rušenje tuđih svetilišta ne samo čin varvarstva, već pokazuje i nesigurnost u sopstveni identitet. A samo oni koji poštuju i prihvataju različitost gaje pravo samopouzdanje o sopstvenim vrednostima – rekao nam je dr Stojanović.
  Ništa!
  Poslaćemo mi još bodigarda da biju Srbe, nije problem!

 8. #8
  Buduća legenda Дон (avatar)
  Učlanjen
  29.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Subotica
  Poruke
  29.959
  Reputaciona moć
  558

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  Citat Original postavio Marty Misterija Pogledaj poruku
  Зна читав свет..да је КиМ Србско, као и Манатсири и Цркве..пустили арбанасе да се глупирају...
  Све ће доћи на своје..када се Србска војска врати на КиМ!
  Ali, ovaj put, stvarno srpska vojska, a ne nekakva jugoslovenska i sl.

 9. #9
  Veoma poznat Rechke (avatar)
  Učlanjen
  15.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Gradac Moravski
  Poruke
  11.635
  Reputaciona moć
  290

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  Na Gazimestanu prošle godine slovački vojnici (mislim da su bili slovački, nisam siguran) delili su nam neke brošurice o Kosovskoj bici, u kojima je pisalo da je to bila bitka albanskog naroda protiv turskih osvajača, a da su Srbi tu učestvovali samo kao pomoćni odred. A u jednoj drugoj koja nam je došla pod ruku piše da je Stefan Nemanja ustvari albanski velikaš koji se zove Stefani Nima, i koga smo mi Srbi neopravdano prisvojili kao svog

 10. #10
  Obećava Stevannn (avatar)
  Učlanjen
  28.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srpska Crna Gora
  Poruke
  99
  Reputaciona moć
  31

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  Sramota !

 11. #11
  Domaćin Yopa_2.0 (avatar)
  Učlanjen
  19.04.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.964
  Reputaciona moć
  84

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  Albanski nacionalisti su vec odavno prsli. Od zabavnijih stvari koje sam procitao, je ona da je Skoplje (Shkupi, je l' te) drevna ilirska naseobina, pa samim tim albanska, da je se bitka na Kosovu vodila izmedju Albanaca i Osmanlija, da je Aleksandar Makedonski bio Ilir, pa samim ti i Albanac...

  Krvavi su.

 12. #12
  Elita Papa Smurf (avatar)
  Učlanjen
  13.04.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.315
  Tekstova u blogu
  55
  Reputaciona moć
  6991

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  Citat Original postavio Donqihote Pogledaj poruku
  To bi bilo isto kao da su talibani, nakon rušenja onih impozantnih Budinih spomenika, tvrdili da su oni nekada bili budisti, i da je to njihova kulturna baština. Ali, ovi imaju manje obraza i od talibana.
  Imaju li uopste obraza...
  Zavist valja i zaslužiti...

 13. #13
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  O ovom falsifikovanju istorije na kosovu i crnoj gori se upozorava vec 10 godina,postoje opasne tendencije da se izbrise dobar deo srpske istorije i prisvoje srpski hramovi i spomenici,a samim tim i istorijsko pravo nad tom teritorijom.
  ...

 14. #14
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  Citat Original postavio Donqihote Pogledaj poruku
  Ali, ovaj put, stvarno srpska vojska, a ne nekakva jugoslovenska i sl.
  Искрено се надам!
  “Mors tua, vita mea”

 15. #15
  paja1408 nije na forumu
  ucim istoriju kako bi sagledao sadasnjost i predvideo buducnost
  Buduća legenda paja1408 (avatar)
  Učlanjen
  03.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.567
  Reputaciona moć
  562

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  mogu da razumem siptare,hrvate....!!!
  sve mlade drzave,pokusavaju u nedostatku sopstvene istorije,i sopstvenih teritorija prisvojiti tudje...medjutim ne razumem ravnodusnost srpske drzave i njenih institucija koje su zaduzene za odbranu
  srpskih nacionalnih interesa kroz plasiranje istoriskih cinjenica u svetsku javnost.pa ima li ova drzava ikakvu obavestajnu sluzbu ???? ne mogu da verujem da se iz dana u dan kasno reaguje za mnoge politicke ispade sirom sveta a posebno u neposrednom okruzenju ?????? !!!!

 16. #16
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.806
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  754

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  ja sam na jutubu prochitao komentar nekog pametynog shiptara gde lik ni pet ni shest nego kaze i da je atina shiptarska i da se lord bajron borio i poginuo uz svoje shipatrske saborce u borbi za oslobodjenje od turaka lol
  ALL THESE WORLDS ARE YOURS EXCEPT EUROPA. ATTEMPT NO LANDINGS THERE.

 17. #17
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  Citat Original postavio paja1408 Pogledaj poruku
  mogu da razumem siptare,hrvate....!!!
  sve mlade drzave,pokusavaju u nedostatku sopstvene istorije,i sopstvenih teritorija prisvojiti tudje...medjutim ne razumem ravnodusnost srpske drzave i njenih institucija koje su zaduzene za odbranu
  srpskih nacionalnih interesa kroz plasiranje istoriskih cinjenica u svetsku javnost.pa ima li ova drzava ikakvu obavestajnu sluzbu ???? ne mogu da verujem da se iz dana u dan kasno reaguje za mnoge politicke ispade sirom sveta a posebno u neposrednom okruzenju ?????? !!!!
  Наша власт се понаша ретардирано, себично, егоистично, кратковидо, монголоидно, прошиптарски, про балијски итд, све у свему, за 20 година ће их младе генерације памтити као скупину педера (кораћ), глупака (живковић), и арбанаса (чеда)
  Poslednji put ažurirao/la daxt : 28.06.2009. u 17:49
  ...

 18. #18
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.806
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  754

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  ma libo tuki zute za zashtitu istorijskog nasledja..ili bilo shta drugo
  oni su preokupirani penetriranjem u evorpu
  ko shto im ZES naziv lepo kaze,to je glavni i jedini prioritet(to shto ne zavisi ich od nas nema veze,ali dobro sad....)
  da vidite to veselje na 4umu tamo negde 2018. kad nam ukinuy vize...ejjj koji uspeh tadiceve politike i pored zabijanja klipova opozicije u tochkove napretka
  ALL THESE WORLDS ARE YOURS EXCEPT EUROPA. ATTEMPT NO LANDINGS THERE.

 19. #19
  Aktivan član Saint Andrew (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Semendria,Bulevar Sabana Bajramovica
  Poruke
  1.840
  Reputaciona moć
  56

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  Citat Original postavio Rechke Pogledaj poruku
  Na Gazimestanu prošle godine slovački vojnici (mislim da su bili slovački, nisam siguran) delili su nam neke brošurice o Kosovskoj bici, u kojima je pisalo da je to bila bitka albanskog naroda protiv turskih osvajača, a da su Srbi tu učestvovali samo kao pomoćni odred. A u jednoj drugoj koja nam je došla pod ruku piše da je Stefan Nemanja ustvari albanski velikaš koji se zove Stefani Nima, i koga smo mi Srbi neopravdano prisvojili kao svog
  Stvarno uzas. Barem neka ti kvaziistoricari (posast) istoriju ostave na miru.

  Inace da prisvajaju Nemanjice skloni su i Hrvati koji tvrde da su Nemanjici Crveni Hrvati,a evo sada su i Albanci. Ali treba podsetiti i na kvaziistoricare i na nasoj strani,poput Deretica koji je posrbio sve zivo u proslosti.

  Lose je sto se na takve nacine prave kvaziistorijski tokovi i propagira da je bilo nesto sto se nikada nije desilo.

  A da Albancima ne znaci nista,evo

  http://sq.wikipedia.org/wiki/Nemanjiq%C3%ABt,uzmete Google translate mada nije ni potrebno razume se na osnovu koriscenih reci Ne moze se to samo jednom recenicom izreci.
  Poslednji put ažurirao/la Saint Andrew : 28.06.2009. u 17:59

 20. #20
  Veoma poznat Rechke (avatar)
  Učlanjen
  15.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Gradac Moravski
  Poruke
  11.635
  Reputaciona moć
  290

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  Citat Original postavio Derer Pogledaj poruku
  ja sam na jutubu prochitao komentar nekog pametynog shiptara gde lik ni pet ni shest nego kaze i da je atina shiptarska i da se lord bajron borio i poginuo uz svoje shipatrske saborce u borbi za oslobodjenje od turaka lol
  Ovo je dobro, ne mogu da verujem dokle idu

 21. #21
  Veoma poznat Eric Draven (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  12.906
  Tekstova u blogu
  44
  Reputaciona moć
  165

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  Citat Original postavio Rechke Pogledaj poruku
  Ovo je dobro, ne mogu da verujem dokle idu
  Sta nasi rade povodom ovoga?
  "Men dont faint,we take unintended,decisive naps!"
  Bob Kelso

  http://9gag.com/gag/aD0GXDO

 22. #22
  Veoma poznat Rechke (avatar)
  Učlanjen
  15.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Gradac Moravski
  Poruke
  11.635
  Reputaciona moć
  290

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  Na You Tube-u postoji gomila klipova o albanskim srednjevekovnim manastirima na Kosovu, najviše o Dečanima. Mislim da je na pdf-u istorija bilo više rasprava na tu temu
  Ako imate vremena proverite, verujte mi, slatko ćete se smejati čega sve ima

 23. #23
  Veoma poznat Rechke (avatar)
  Učlanjen
  15.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Gradac Moravski
  Poruke
  11.635
  Reputaciona moć
  290

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  Citat Original postavio Eric Draven Pogledaj poruku
  Sta nasi rade povodom ovoga?
  Danas Bradić i Šijaković rekoše da će Srbija učiniti sve da zaštiti svoju kulturnu baštinu na KiM. To će reći i sledećeg Vidovdana, i onog posle njega... i tako u nedogled, a čitava aktivnost na zaštiti završiće se na tim rečima...

 24. #24
  Ističe se Dragan_srbcg (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.620
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Proterati i Nemanjiće

  Ma samo da siptari ne pocnu da slave Vidovdan,...e onda smo ga ne*ebali.
  Србија стоји на рубу амбиса мудро вођена од телетабиса, jасно је да је народу присела помоћ гована из Хага и Брисела! By Бора Ђорђевић

Slične teme

 1. Albanci nam uzimaju Nemanjiće
  Autor Chokslam u forumu Politika
  Odgovora: 76
  Poslednja poruka: 26.04.2009., 10:23
 2. Odgovora: 11
  Poslednja poruka: 21.08.2005., 23:28

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •