Србија напредује у остварењу својих главних спољнополитичких циљева, када то чини одмерено, пажљиво и упорно, оценио министар спољних послова Вук Јеремић.


Шеф српске дипломатије Вук Јеремић оценио је да одмерен, пажљив и упоран рад на остварењу главних спољнополитичких циљева Србије државу води у напредак.

Одлука министара Европске уније да буде покренут убрзани поступак визне либерализације за грађане Србије, за Србију веома успешна седница Савета безбедности Уједињених нација о Косову и Метохији, као и потврда регионалног лидерства Србије на самиту у Новом Саду, доказ су напредовања у реализацији спољнополитичких приоритета Београда, а то су приближавање ЕУ, дипломатска борба за КиМ и промовисање добросуседства, рекао је Јеремић у интервјуу листу "Политика".

Јеремић је навео да је, упркос озбиљним размимоилажењима Србије и Холандије, када је реч о пуној сарадњи Београда са Хашким трибуналом, изузетно важно да се одржава дијалог званичника две државе и рекао да му је драго што ће ускоро бити у прилици да министру Максиму Ферхагену буде домаћин у Београду.

Шеф српске дипломатије је, говорећи о питању Косова, указао да је, док се чека изјашњавање Међународног суда правде, неопходно пронаћи начин да, остављајући по страни суштинске разлике о будућем статусу Покрајине, кроз механизме договорене у Савету безбедности УН, "уложимо истински напор да би били решени конкретни проблеми грађана Србије који живе на Косову и Метохији".

"У Покрајини су веома тешке пре свега економске, али и све друге прилике, и морамо наћи начин да радимо на њиховом побољшавању", рекао је министар.

Стабилност ситуације у БиХ важнија од коментара

Коментаришући реакције у Федерацији Босне и Херцеговине после посете председника Србије Бориса Тадића Бањалуци, Јеремић је оценио да је много важније од изјава сарајевских званичника "то да је ситуација у Босни остала стабилна и после изузетно контроверзне одлуке високог представника".

"Сматрамо да та одлука није позитивно допринела остваривању заједничких стратешких циљева свих потписника Дејтонског споразума. Међутим, начин на који је реаговала Република Српска, уз пуну подршку Србије, допринео је стабилизацији прилика", нагласио је Јеремић.

Високи представник ЕУ за Бих Валентин Инцко је 20. јуна ставио ван снаге закључке Народне скупштине РС о ефектима пренетих надлежности са ентитета на институције БиХ, оценивши их антидејтонским и неуставним.

Јеремић је, такође, указао да су САД један од кључних актера на Балкану и да, "и поред свег неслагања, морамо имати интензиван дијалог".

"Посета потпредседника Бајдена је у овом контексту била важна зато што је она, између осталог, као резултат имала легитимизацију политичких разлика између Београда и Вашингтона када је реч о Косову. То је омогућило да сада много лакше разговарамо са представницима америчке администрације", закључио је Јеремић.


http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/Србија/70036/Јеремић%3A+Стрпљењем+до+напретка.html