hladno oružje - Strana 3
Strana 3 od 6 PrvaPrva 123456 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 51 do 75 od 131

Tema: hladno oružje

 1. #51
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje


  Lovački nož

  Artibash W/Alm - ručno radjen nož

  Tradicionalni ruski zakrivljeni lovački nož, veoma popularan u Rusiji. Udobna drška od presovane kože. Nerdjajući čelik MŠD 110 x 18. Ukupna dužina 275 mm, dužina sečiva 150 mm, debljina sečiva 5 mm, širina sečiva 36 mm. Rukobran izradjen od aluminijumske legure, kao i zadnja kapa na ručki. Ostali delovi od presovane kože, sa stezačima od mikarte. Uz nož ide futrola od prirodne kože.  Bizon W/Alm – ručno radjen nož
  Ograničena serija. Oštrica noža na obe strane, kao kod kame. Sa gornje strane oštrice dva dobro dimenzionisana udubljenja, kojima se može pojačati pritisak prilikom sečenja ili deranja. Time se postiže veća preciznost. Nerdjajući čelik MŠD 110 x 18. Ukupna dužina 285 mm, dužina sečiva 160 mm, debljina sečiva 5 mm, širina sečiva 50 mm. Rukobran izradjen od legure aluminijuma i magnezijuma, kao i zadnja kapa na ručki. Ostali delovi od presovane kože, sa stezačem od mikarte. Uz nož ide futrola od prirodne kože.


  Fox 2 – ručno radjen nož

  Izvanredno "Drop Point" sečivo univerzalne namene. Pomalo liči na bodež, ali elegantnije. Nerdjajući čelik MŠD 110 x 18. Ukupna dužina 305 mm, dužina sečiva 180 mm, debljina sečiva 5 mm, širina sečiva 32 mm. Rukobran i zadnja kapa na nožu jako lepo uklopljeni sa tankom presovanom kožom. Uz nož ide futrola od prirodne kože.


  Ray – ručno radjen nož derač

  "Full Tang" nož neobičnog oblika sečiva, koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Jedan od najboljih lovačkih alata na tržištu. Široko sečivo sa krivinom na donjoj strani oštrice, u koju kažiprst udobno naleže. Nož se lako održava i pere. Nerdjajući čelik MŠD 110 x 18. Ukupna dužina 200 mm, dužina sečiva 95 mm, debljina sečiva 5 mm, širina sečiva 50 mm. Ručka je ispolirana braon mikarta. Uz nož ide futrola od prirodne kože.


  Russian 2 NDM – ručno radjen nož

  Klasičan lovački nož. Sa gornje strane sečiva je vidljivo lučno udubljenje za palac. Ovo je sibirski nož i koriste ga naročito vodiči lovaca. Dugo elegantno sečivo bez problema seče granje i šiblje. Veoma podesan za sečenje mesa i filetiranje ribe. Ono što ga čini posebnim je lepo osmišljen kontrast izmedju prirodne boje brezovog drveta, crnog rukobrana i gornje kape od mikarte. Kada se kroz rupu na gornjoj kapi veže kožna traka u prirodnoj boji, nož ne može da ostane neprimećen. Nerdjajući čelik MŠD 110 x 18. Ukupna dužina 286 mm, dužina sečiva 165 mm, debljina sečiva 4,8 mm, širina sečiva 38 mm. Uz nož ide futrola od prirodne kože.


  Taiga – ručno radjen nož

  Ovaj oblik noža i naziv karakteristični su za najstarije noževe na svetu. To je univerzalni alat lovaca, konjanika i pustolova, koji od pamtiveka krstare ruskim tajgama. Nož su nosili o pojasu, u čizmi ili oko vrata na ledjima. Koristi se za sečenje i pripremu drveta za vatru, kao i lov-samo-nožem. Na oštrici se sa obe strane vidi kanal za ispuštanje krvi. Ovo je veoma pouzdan i upotrebljiv nož. Nerdjajući čelik MŠD 110 x 18. Ukupna dužina 320 mm, dužina sečiva 190 mm, debljina sečiva 5 mm, širina sečiva 40 mm. Ručka noža izradjena od tanke presovane kože, sa lepim detaljima rukobrana i gornje kape od mikarte. Uz nož ide futrola od prirodne kože.


  Ermak – ručno radjen nož

  Ovo je pravi sibirski nož. Sibirski lovci sa pravom tvrde da su ga oni preneli u Indiju i na Tibet, gde je kasnije dobio ime Kukri. Dugo zakrivljeno sečivo pojačava snagu ruke kada je to potrebno, omogućujući siguran i precizan rez. Ručka izradjena iz jednog dela stabilizovanog komada tamne breze, sa ukrasima od brezove kore, koji se nalaze izmedju rukobrana i gornje kape od mikarte. Nerdjajući čelik MŠD 110 x 18. Ukupna dužina 254 mm, dužina sečiva 145 mm, debljina sečiva 3,5 mm, širina sečiva 30 mm. Ručka noža profilisana tako da i lovci koji nisu koristili ovakvo zakrivljeno sečivo, njime precizno barataju. Uz nož ide futrola od prirodne kože. 2. #52
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  Specijalna serija noževa


  Federal Super Lth/Alm – ručno radjen nož

  Samo ime ovog noža govori mnogo. Dizajniran je i napravljen još u periodu postojanja federalne države Sovjetski Savez. Koristile su ga jedinice Omon-a kao i sovjetski laki izvidjači, motorizovane jedinice, svi pripadnici ruske vojske čiji je cilj bio upad iza protivničkih linija. Izvidjači ga nisu zaduživali po formaciji, već posle prvog vatrenog krštenja. Proslavio se u Čečeniji. Protivnički vojnici su ga u panici nazvali "tihi mrak". U periodu posle rata u Čečeniji, kada se pojavio na stranim tržištima, postaje najpopularniji model noža u Americi. Sa gornje strane sečiva vidljiva je izvanredno naoštrena testera. Nerdjajući čelik MŠD 110 x 18. Ukupna dužina 305 mm, dužina sečiva 180 mm, debljina sečiva 5 mm, širina sečiva 40 mm. Ručka noža izradjena od mašćene presovane kože sa kombinacijom mesinga, rukobranom i kapom od duraluminijuma. Uz nož ide futrola od prirodne kože.


  SN Russian B – ručno radjen nož

  Nož u tradicionalnom stilu, izvanredno dizajniran u duhu klasičnih ruskih oficirskih noževa. Nerdjajući čelik MŠD 110 x 18. Ukupna dužina 273 mm, dužina sečiva 155 mm, debljina sečiva 5 mm, širina sečiva 36 mm. Ručka noža izradjena od braon mikarte sa štitnikom od ispolirane aluminijumske legure. Uz nož ide futrola od prirodne kože.

 3. #53
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  Damaska sečiva

  Fox 1 – ručno radjen nož

  Većina damaskih sečiva ima od 100-160 slojeva čelika (Amerika, Japan, Evropski proizvodjači). Ovaj nož je izradjen od 500 slojeva! Damaski čelik je kombinacija dva čelika U13A i 40X2H2MA. Po pravilu damaski noževi su autorski noževi, čime se odaje posebna počast majstoru koji ga je radio. Ovaj nož su radila dva majstora V. Finaev i L. Starnicev. Ručka noža je složena od presovane brezove kore (koja se tretira biljnim uljima da bi bila vodootporna) i mikarte koja štiti prste od neverovatno oštrog sečiva. Ovo damasko sečivo nije radjeno od nerdjajućeg čelika, tako da mora povremeno da se tretira finim uljem. Ukupna dužina 254 mm, dužina sečiva 140 mm, debljina sečiva 2,2 mm, širina sečiva 32 mm. Uz nož ide futrola od prirodne kože.


 4. #54
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  Zlatom gravirani noževi


  Fry 2 SE – ručno radjen nož

  Specijalna ograničena serija noževa, dekorisana 24-karatnim zlatom. Noževi su ukrašeni motivima iz lova i namenjeni kao VIP poklon. Nerdjajući čelik MŠD 110 x 18. Ukupna dužina 216 mm, dužina sečiva 102 mm, debljina sečiva 3 mm, širina sečiva 25 mm. Ručka noža uradjena od stabilizovane brezove kore, sa zadnjom kapom i rukobranom od braon mikarte. Uz nož ide futrola od prirodne kože.


  Messer 2 SE – ručno radjen nož

  Lovački gravirani nož ukrašen 24-karatnim zlatom. Tradicionalno rusko "drop point" sečivo je ručno dekorisano zlatnim gravurama sa motivima iz lova. Upečatljiva kombinacija pozlate i tamnog drveta sibirske breze. Nerdjajući čelik MŠD 110 x 18. Ukupna dužina 203 mm, dužina sečiva 100 mm, debljina sečiva 3,5 mm, širina sečiva 32 mm. Ručka noža je kombinacija tamnog brezovog drveta, presovane brezove kore, rukobran i kapa od braon mikarte. Uz nož ide futrola od prirodne kože.


  Sting SE – ručno radjen nož

  Kratak umetnički odradjen lovački nož. Osim zlatne gravure, na oštrici ispred kažiprsta ima finu testeru kojom se skida materijal sa magnezijumskih "fire startera" (magnezijumski štapići za lako paljenje vatre i u vlažnim uslovima). Sa gornje strane sečiva nož ima izduženu izbočinu, o koju može da se upre palcem. Nerdjajući čelik MŠD 110 x 18. Ukupna dužina 203 mm, dužina sečiva 86 mm, debljina sečiva 3,2 mm, širina sečiva 32 mm. Ručka noža od retkog drveta tamne breze sa umecima brezove kore, rukobranom i gornjom kapom od mikarte. Uz nož ide futrola od prirodne kože.

 5. #55
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje  Noževi specijalne namene

  Mališa – ručno radjen nož

  Ovo je stil male mačete. Na različitim sajmovima Zlatoust je dobijao internacionalne nagrade za ovaj nož. Sastavni deo opreme za preživljavanje ruskih spec-naz jedinica. Sečivo noža prošireno ka vrhu, tako da omogućava lako sečenje čak i debljeg granja. Dupla testera sa gornje strane sečiva lako seče grane, kosti, aluminijum, tanje limove. Futrola noža je opremljena sa dva preklopnika, tako da se nož može bezbedno nositi i na rancu. Posebno temperirani nerdjajući čelik MŠD 110 x 18. Ukupna dužina 365 mm, dužina sečiva 230 mm, debljina sečiva 5 mm, širina sečiva 53 mm. Ručka noža izradjena od udobno profilisane presovane kože, rukobran i kapa od legure aluminijuma i magnezijuma. Kao amortizeri u ručku su ubačeni delovi od mikarte. Uz nož ide futrola od prirodne kože.

 6. #56
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje


  Spas 1 M – ručno radjen nož

  Dizajniran za terensku upotrebu jedinica Omon. Prošao ratišta Avganistana i Čečenije. Gornja strana sečiva ima grubu testeru, koja se nastavlja u špic sa oštricom. Futrola je tako koncipirna da može da stoji na kaišu bočno ili sa zadnje strane kaiša, ili na oprtaču vertikalno, zavisno od toga da li je korisnik levoruk ili desnoruk. Posebno temperirani nerdjajući čelik MŠD 110 x 18. Ukupna dužina 260 mm, dužina sečiva 150 mm, debljina sečiva 5 mm, širina sečiva 38 mm. Ručka noža izradjena od presovane kože sa umecima od mikarte, rukobran i kapa od legure aluminijuma i magnezijuma. Uz nož ide futrola od prirodne kože.


  Spas 2 M – ručno radjen nož

  Klasičan predstavnik jurišnih noževa. Deo opreme ruskih snajperista. Ovo nije bajonet i ne može da se montira na pušku. Na gornjoj strani sečiva je samo deo naoštren kao kama, dok se drugi deo blago spušta ka vrhu oštrice. Ručka od kože je ergonomska. Kožna futrola ima metalnu štipaljku, pa se može nositi horizontalno, vertikalno ili fiksirati za čizmu, a može i da se demontira. Posebno temperirani nerdjajući čelik MŠD 110 x 18. Ukupna dužina 292 mm, dužina sečiva 254 mm, debljina sečiva 5 mm, širina sečiva 32 mm. Ručka noža je izradjena od kombinacije presovane kože i mikarte. Rukobran i kapa od legure aluminijuma i magnezijuma. Uz nož ide futrola od prirodne kože.

 7. #57
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje  Neobična sečiva
  North 2 – ručno radjen nož
  Ovim dizajnom ruski majstori se vraćaju duboko u tradiciju izrade ruskih sečiva. Nož podseća na davno prošla lovačka vremena. Ima krajnje neobičan izgled. To je lovački nož za dranje sa udobnom drškom od presovane kože. Koža je izbrušena, tako da vremenom dobija finu patinu. Majstori su namerno koristili komade kože različitih boja. Na kraju sečiva, pri rukobranu, postoji udubljenje za palac, što silu sečenja maksimalno uvećava. Nerdjajući čelik MŠD 110 x 18. Ukupna dužina 260 mm, dužina sečiva 140 mm, debljina sečiva 5 mm, širina sečiva 44 mm. Ručka od presovane kože i braon mikarte. Uz nož ide futrola od prirodne kože

 8. #58
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  Gravirani lovački noževi  Gravirani lovački noževi radjeni su u klasičnom ruskom stilu. Gravirane slike na sečivu daju utisak trodimenzionalnosti. Sve slike su unikatne.


  Taiga B

  Klasičan veliki ruski lovački nož. Gravure su uradjene sa obe strane sečiva: veliki mrki medved sa različitim sibirskim šumskim motivima. Nož ima lepo sečivo sa izraženom testerom na gornjoj strani. Ukupna dužina noža 326 mm, dužina sečiva 195 mm, sečivo čelik Z 60 debljine 3,8 mm. Ručka je od kavkaskog oraha. Uz nož ide futrola od prirodne kože.


  Taiga M

  Ruski lovački nož srednje veličine. Gravure su uradjene sa obe strane sečiva, sa motivima vuka i kavkaskih planina. Na gornjoj strani sečiva su jasno izraženi zupci testere, a tik ispred drške je smešteno udubljenje koje služi da se placem poveća pritisak na nož. Ukupna dužina noža 292 mm, dužina sečiva 161 mm, sečivo čelik Z 60 debljine 3,5 mm. Ručka je od kavkaskog oraha. Uz nož ide futrola od prirodne kože.


  Berkut

  Nešto kraći sibirski lovački nož. Gravura je sa motivima planina i sokola, koji kao da je sleteo na samu oštricu. Dodatnu agresivnost nožu daje perfektno profilisana i zašiljena ručka, koja strelasto dodiruje sokola. Ukupna dužina noža 209 mm, dužina sečiva 165 mm, sečivo čelik Z 60 debljine 3,8 mm. Ručka je od kavkaskog oraha. Uz nož ide futrola od prirodne kože.  Hazar

  Nešto manji gravirani nož, sa ručkom profilisanom tako da izvanredno leži u šaci. Ukrašen je motivima snežnog leoparda, koji napada planinsku divokozu. Sa gornje strane oštrice je testera, a drška je profilisana ergonomski. Nož je dobio ime po Hazarima, starom slovenskom plemenu koje se od davnina bavilo lovom. Ukupna dužina noža 270 mm, dužina sečiva 144 mm, sečivo čelik Z 60 debljine 3,6 mm. Ručka je od kavkaskog oraha. Uz nož ide teška crna futrola od prirodne kože.


  Gurza 2

  Jako dobar nož-derač srednje veličine. Sečivo i drška su tako izbalansirani da u samom Kizlyaru kažu kako je to jedan od najboljih noževa za obradu divljači. Na sečivu je ugravirana zmija, lepo uklopljena sa motivima lišća i žbunja. Nož podseća na gornje zmijske zube. Ukupna dužina noža 243 mm, dužina sečiva 122 mm, sečivo čelik Z 60 debljine 2,5 mm. Ručka je od kavkaskog oraha. Uz nož ide futrola od prirodne kože.

 9. #59
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  Lovački noževi i noževi za boravak u prirodi


  U-5

  Moderan nož strelastog izgleda, izradjen po standardima ledenog sibirskog severa. Predvidjen je za obradu drveta i sečenje tankih komada mesa. Drška je profilisana tako da odlično leži u ruci, a na zadnjoj strani noža je izbušena kapica, pa se na njega dodatno može vezati uže, ako se nož koristi na vodi. Ručka je napravljena od tamne presovane kože, koja je tako tretirana da je potpuno vodootporna. Ukupna dužina noža 225 mm, dužina sečiva 110 mm, sečivo čelik Z 60 debljine 3,3 mm. Ručka je od braon kože. Uz nož ide futrola od prirodne kože.not


  Enot
  Izrazito jak i robusan lovački nož. Ručka, sečivo i odbojnik daju utisak velike snage i čvrstoće. Prostor za kažiprst je jako dobro uklopljen, tako da nož sigurno leži u ruci i pri najtežim poslovima. Masivno sečivo može da istrpi snažne udarce prilikom sečenja granja. Ukupna dužina noža 220 mm, dužina sečiva 105 mm, sečivo čelik Z 60 debljine 4,5 mm. Ručka je od presovane kože, sa ukrasnim detaljima od mesinga. Uz nož ide futrola od prirodne kože.
  Terek 2

  Lovački nož blago zakrivljene oštrice, koja je dovoljno dugačka za sve lovačke poslove. Rukobran od nerdjajućeg čelika se odlično uklapa sa tamnom bojom drške od kavkaskog oraha. Naziv je dobio po imenu reke. Ukupna dužina noža 235 mm, dužina sečiva 120 mm, sečivo čelik 65X13 debljine 3,3 mm. Ručka je od kavkaskog oraha. Uz nož ide futrola od prirodne kože.


  Puma

  Veoma elegantan nož strelastog oblika. Na kraju sečiva pored rukobrana je ugravirana mala puma. Rukobran je od nerdjajućeg čelika, koji se lepo uklapa sa bojom orahove drške. Ukupna dužina noža 237 mm, dužina sečiva 122 mm, sečivo čelik Z 60 debljine 3,2 mm. Ručka je od kavkaskog oraha. Uz nož ide futrola od prirodne kože.  SH-5

  Veoma lep lovački nož sa rukohvatom od fino profilisane presovane kože. Rukobran i zadnja kapa su od poliranog mesinga, a na kraju noža je izbušena kapica za vezivanje noža užetom ili kožnom trakom. Sečivo je široko, standardno lovačko, malo izdignuto ka šiljatom prednjem delu noža. Na sečivu su ugravirana dva jelena u trku. Ukupna dužina noža 270 mm, dužina sečiva 145 mm, sečivo čelik Z 60 debljine 3,3 mm. Ručka je od presovane polirane kože. Uz nož ide futrola od prirodne kože.

  Taran

  Odličan višenamenski nož: lovački, ribolovački, kamperski. Namenjen boravku u prirodi. Podseća na laponske noževe. Ukupna dužina noža 250 mm, dužina sečiva 144 mm, širina 23 mm, sečivo čelik Z 60 polirani debljine 3,6 mm. Ručka je od kavkaskog oraha kombinovanog sa nerdjajućim rukobranom. Uz nož ide futrola od prirodne kože.
  Streh 2

  Veoma dobar terenski nož za sve aktivnosti u logoru i van njega. Dovoljno je lagan i uzan da ne smeta prilikom nošenja. Ukupna dužina noža 295 mm, dužina sečiva 170 mm, sečivo čelik Z 60 debljine 3,0 mm. Ručka je od kavkaskog oraha. Uz nož ide futrola od prirodne kože.

 10. #60
  Elita djurinica (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  KamboDža, dakle
  Poruke
  15.560
  Reputaciona moć
  187

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  cao kalis, jesi imala prilike da obidjes festival nozeva u Izmiru, bude leti u ovo vreme otprilike...

  ja nisam, al pretpostavljam da ima i mnogo boljjih
  samo nemam pojma gde da se informishem....


  svaka čast na trudovima za sve ovo,
  baš volim da prelistam

  we don't inherit the Earth from our Ancestors,
  we borrow it from our Children

 11. #61
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje


  Vojnički noževi  DV-2 Special Combat

  Novi model ruskog specnaz noža. Laserski radjeno sečivo je zaštićeno nereflektujućim tamnim oksidom. Oštrica je temperirana na 57-59 Rockwell-a. Ukupna dužina noža 370 mm, dužina sečiva 235 mm, sečivo 8A ruski karbonski čelik debljine 7,0 mm. Ručka je od presovane kože. Uz nož ide futrola od prirodne kože.  Korshun

  Izradjen je za potrebe policije i vojske. Koriste ga češke policijske jedinice. Ukupna dužina noža 290 mm, dužina sečiva 163 mm, sečivo nerdjajući čelik 65X13 debljine 6,0 mm, oštrica prevučena nereflektujućim nanosom. Ručka ABS. Futrola koža ili plastika.


  Stalker
  Bazira se na standardnom nožu ruskih padobranskih jedinica: ujedno je nož, bodež i testera. Sečivo je čvrsto i otporno na udarce. Odlično je izbalansiran i veoma funkcionalan. Ukupna dužina noža 294 mm, dužina sečiva 165 mm, sečivo čelik Z 60 debljine 4,7 mm. Ručka koža ili elastron G. Sečivo je prevučeno crnim hromom. Uz nož ide futrola od prirodne kože.


  KO-1

  Perfektno izradjen nož sa dvoseklom oštricom. Ograničena serija. Ukupna dužina noža 300 mm, dužina sečiva 175 mm, sečivo čelik Z 60 debljine 4,0 mm. Ručka je od presovane brušene kože. Rukobran i gornja kapa od nerdjajućeg čelika.


  Noževi umetničke izrade


  Kiz-C18A Bichak

  Umetnički izradjen nož namenjen ljubiteljima noževa i kolekcionarima. Ručka je izrađena od kavkaskog oraha i ima posebno ukrašen prednji i zadnji deo od bronze. Futrola je izrađena od izuzetno kvalitetne svetle kože sa otvorom na vrhu, kako bi se video špic noža. Nož je redak primerak, a zbog velikih porudžbina na isporuku se dugo čeka. Ovaj nož o pojasu nosi Putin.
  Preklopivi noževi


  Irbis

  Ručno izradjen preklopivi nož. Drška od kavkaskog oraha. Otvara se jednom rukom. Ukupna dužina noža 205 mm, dužina sečiva 85 mm, sečivo čelik Z 60 Inox debljine 3,5 mm.


  Biker 2

  Veoma lep nož, čije je sečivo presvučeno crnim oksidom, a utvrdjivač sečiva ojačan sa dva moćna diska koji omogućavaju izdržljivost i za najteže poslove, iako je ovo preklopivi nož. Otvara se jednom rukom. Ukupna dužina noža 195 mm, dužina sečiva 85 mm, sečivo čelik Z 60 Inox debljine 3,5 mm. Ručka od kavkaskog oraha.


  NSK Sterkh

  Nešto veći preklopivi nož. Utvrdjivač sečiva je uradjen od dva masivna komada Inox-a, što omogućuje i najzahtevnije operacije. Drška je od drveta. Sa svake strane su po tri mesingane nitne. Rupa kroz koju se provlači kožna traka ili uže je dodatno ukrašena mesinganom cevi. Ukupna dužina noža 236 mm, dužina sečiva 105 mm, sečivo čelik Z 60 Inox debljine 3,4 mm. Ručka je od kavkaskog oraha.


  Irbis-damasko sečivo

  Ručno izradjen nož, sečivo ručno otkovano što je karakteristika damaskog čelika. Na ovom nožu je sve dovedeno do perfekcije. Ručka od najtamnijih komada korena kavkaskog oraha je ručno polirana. Kožna futrola noža je izradjena od polirane mašćene kože, nosi se o pojasu ili oko vrata. Nož je pravo remek delo. Proizvodi se u ograničenoj seriji. Ukupna dužina noža 200 mm, dužina sečiva 85 mm, sečivo ručno kovani unikatni damaski čelik (dva različita tipa čelika). Ne postoje dva ista sečiva.

 12. #62
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje
 13. #63
  Elita djurinica (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  KamboDža, dakle
  Poruke
  15.560
  Reputaciona moć
  187

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  hvala

  we don't inherit the Earth from our Ancestors,
  we borrow it from our Children

 14. #64
  Poznat Romanticus (avatar)
  Učlanjen
  04.06.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  8.412
  Tekstova u blogu
  131
  Reputaciona moć
  124

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  Citat Original postavio kalis Pogledaj poruku
  ...ne nađoh pretragom nigde ništa o tome, a najzgodnije mi je da ovu temu postavim ovde...
  pretpostavljam da poneko sakuplja, ili iz hobija prati dešavanja u svetu hladnog oružja...

  Dakle, ko god nešto zna o nekoj vrsti hladnog oružja + slika, nek postavi ovde
  A i ako ne bude nikog , ja ću sama pisati...
  Ne volim oruzje...
  I am not looking and not waiting for anybody any more............

 15. #65
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  Eskilstruna Kniffabriks Aktiebolag tj EKA AB  Eskilstruna je grad u Švedskoj, u kome je proizvodnja noževa počela odlukom kralja, naime, švedski kralj Charles IX (vladao od 1604. do 1611), nije bio zadovoljan tadašnjom produkcijom oružja i doneo je odluku, za čije izvršenje je zadužio vojsku - da se sve lokalne radionice za proizvodnju sečiva unište, a kovači i ostali majstori presele u Eskilstrunu, gde će raditi u velikim kovačnicama koje se tamo podižu. Tako je Eskilstruna postala centar švedske nožarske industrije, sa mnoštvom malih kompanija, slično Shefildu u Engleskoj, ili Toledu u Španiji.
  U ovom gradu, mladi preduzetnik Hadar Hallstrom osniva 1882, kompaniju "Hadar Hallstrom Kniffabriks". Ujedinivši se sa još nekoliko radionica 1917, fabrika menja ime u "Eskilstruna Kniffabriks Aktiebolag" što ubrzo biva skraćeno u EKA AB. Polovinom prošlog veka u Eskilstruni je postojalo preko 40 fabrika, koje postepeno sve potpadaju pod kompaniju EKA, koja je od početka važila za jednu od najkvalitetnijih. U zgradi fabrike, počasno mesto zauzima i dokaz za to: nož upotrebljen 1894, u opkladi ko će pre džepnim nožem da preseče na pola stablo bora debelo 30 cm. Pobedniku je trebalo četiri časa.

  Model A10 je nož, napravljen da zadovolji zahteve sve mnogobrojnijih poklonika buscrafta - veštine dugotrajnog boravka u prirodi. Kombinož ili combiknife je lovački nož koji je dizajnirao Thomas Ekberg. Na prvi pogled, učiniće vam se da se radi o preklopnom nožu, zbog postojanja dugmeta i brave na vrhu drške. Međutim, ovaj nož ne može da se sklopi u dršku, već je opremljen sa dva sečiva, koja se rotiraju oko osovine, tako da možete da izaberete sečivo prilagodjeno trenutnom zadatku. T 8 je masivan i robustan preklopni nož, očigledno namenjen lovcima i boravku u prirodi.

  EKA Combi Knife E8


  Sečivo dugo 80 mm klasičnog spear point oblika relativno usko, brušeno je punom visinom, što mu povećava efikasnost. Breza ili Masur je male mase a to mu obezbeđuje konstrukcija koja montira sve delove u žleb na dršci izrađenoj od izuzetno kvalitetne "zakovitlane breze", koja svojom jačinom osigurava dovoljnu izdržljivost za svaki posao koji može da obavi mali džepni nož.


 16. #66
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  Iz filma u realnost

  Iako nije imala puno veze sa istorijskim faktima, romansirana pripovest o navodnim avanturama američkog heroja Džima Bovija snimljena 1952, u Holivudu, doživela je veliku popularnost i komercijalni uspeh. Sasvim neplanirano, ovo crno-belo filmsko ostvarenje, imalo je izuzetno veliki uticaj i na proizvodnju noževa. Ubrzo, tržište je zahtevalo velike i masivne noževe poput onih iz filma, a po filmskom naslovu ih i danas nazivaju Iron Misstress tj. čelične ljubavnice.  Sledeci je

  RAMBO NOZ

  Pisac David Morell, žanrovski orijentisan na akcione trilere, odlično je prihvaćen od publike, a više njegovih romana je ekranizovano. Počasni je član "Udruženja Veterana Specijalnih Snaga", a najuspešnije njegovo delo je, verovatno, novela o neprilagođenom veteranu iz Vijetnamskog rata, Džonu Rambu (ime Rambo je izabrao po omiljenoj sorti jabuka iz Pensilvanije). Pisanje prve knjige "First blood" počeo je na studijama 1968, a objavljena je četiri godine kasnije. "Carloco Pictures" je otkupio filmska prava i angažovao Silvestera Stalonea za naslovnu ulogu, ali je popularni Slaj takođe pisao i scenario. Iako lik iz knjige na kraju gine i u priči nije ni imao nož, Stalone je, svestan važnosti vizuelnog identiteta glavnog junaka, odlučio da bivši pripadnik "zelenih beretki" dobije impozantno i prepoznatljivo sečivo. Na neki način, ovaj nož je postao poznat, kao i glavni junak. Ovo je priča o Rambo nožu. Njeni delovi su prikupljeni sa različitih strana. Vremenom, nož je postao legenda, a kod legendi je teško razlikovati činjenice od mita...
  Stalone, koji je i sam kolekcionar noževa, bio je na mukama da odabere majstora koji će dizajnirati i izraditi nož za film. Među poznavaocima je bilo priča da je pregovarao i sa čuvenim majstorom Bilom Moranom. Navodno, stiglo se do prototipa, ali je "Stari Bil" odlučio da se povuče iz tog projekta. Stalone ovu priču nikada nije potvrdio.

  Rambo I "First Blood" - 1980.
  Na kraju, izbor je pao na poznatog nožara iz Arkanzasa. Jimmy Lile je sa proizvodnjom noževa počeo 1970. i to je radio sve do smrti 1991. Prvi model koji je ponudio za film imao je ravno brušeno, široko, jednoseklo sečivo sa “clip-point” vrhom dugo 178 mm, dvostrani balčak i vretenastu dršku. Odličan borbeni nož, ali ni po čemu upečatljiv. Zbog toga se u dizajniranje uključio i Stalone. Na njegovu inicijativu, usvojen je dizajn koji je uključivao više različitih rešenja, tako da je dobijen nož koji deluje kao da je dorastao svakoj mogućoj (i nemogućoj) situaciji.  Rambo nozevi iz filma Rambo I,II,III

  Nož je dug 350 mm i opremljen je sečivom od 228 mm koje duž leđa ima krupne, razdvojene zupce u tzv. Raker stilu. To nije testera. Naoštreni samo sa gornje strane, ovi zupci ne prave opiljke i potpuno su neupotrebljivi za sečenje drveta (lično iskustvo autora teksta). Namena im je da cepaju i seku tanak i/ili mekan lim poput onoga na oplati letelica ili metalnih baraka, a najčešće se viđaju na specifičnim spasilačkim alatima - tzv. rescue tool.
  Od 100 komada filmskih noževa koliko je sa svojim potpisom napravio J. Lile, prvih 13 je duž leđa imalo 14 zubaca, a ostali po 12. Za potrebe filma, Stalone je dobio šest noževa koji su uništeni tokom snimanja (neki su bukvalno polomljeni na komade), pa otpada mit o "neuništivom nožu". Sečivo je bilo ravno brušeno, celom širinom grubo peskareno do mat-sive boje, izuzev sjajno poliranih 6,5 mm čelika duž ivica. Nož je izrađen od odličnog čelika D-2, sjajnih mehaničkih osobina, a od istog materijala je i okrugla šuplja drška, zatvorena metalnom kapom u kojoj je kompas i koja je obmotana sa 11 m zelenog padobranskog konopca, impregniranog specijalnim lakom. Prvobitno, u hermetički zatvorenoj dršci trebalo je da bude mali preklopni nož sa sečivom od 83 mm, ali je to kasnije promenjeno, pa je prostor iskorišćen za šibice, igle, hirurški konac... Dvostrani branik na nožu takođe ima više funkcija. Na prednjem delu je oblikovan kao običan odvijač, a sa zadnje strane je "philips" (krstasti šrafciger). Takođe, branik ima i dva otvora koji mogu da se iskoriste da se nož uz pomoć kanapa učvrsti na motku i na taj način dobije improvizovano koplje (setite se scene kada Stalone ubija divlju svinju). Futrolu za nož pravio je, od prvoklasne goveđe kože, poznati zanatlija Jim Buffaloe.
  Nož je prikazan u nekoliko ključnih scena filma, što je bilo dovoljno da opije entuzijaste i promoviše novu kategoriju "survival" noževa. Već iste godine, kolekcionari su plaćali tada basnoslovnih 1.000 dolara za nož (npr. čuveni Randall Mod.1 koštao je oko 100 dolara). Kompanija "United Cuttlery" je otkupila prava, pa je kasnije nuđena replika sa oznakom UC-RB1 od nerđajućeg čelika 440C i sa natpisom "Rambo - First Blood".

  Rambo II "Mission" - 1985.
  Još jednom, Jimmy Lile je napravio nož za drugi deo filmske sage. Ovoga puta, Stalone je sam napisao kompletan scenario. Za drugi i treći deo novele o Rambu, David Morel je pisao naknadno, prema Slajevim zamislima. Nož je ovde dobio značajnije mesto i u filmu se daleko češće pojavljuje. Osnovni dizajn je ostao isti, ali je nož postao nešto veći.  Ukupna dužina je 383 mm sa sečivom od 254 mm i ima 14 zubaca duž leđa sečiva. Napravljen je od čelika 440C debelog 6,35 mm, koji je zacrnjen elekrolitičkim postupkom. Prvi prototip je bio potpuno crn, ali Stalone se kasnije vratio na rešenje sa poliranim ivicama sečiva, jer je vizuelno dopadljivije.
  Sem ovog noža, J. Lile je napravio i integralnu dvoseklicu sa malim, unapred povijenim štitnikom i u dršku umetnutim pločicama mikarte. Ova kama je od 254 mm i ima usko sečivo dugo 140 mm. Naravno, na tržištu se ponovo našla replika sa oznakom UC RB-2, a zbog velike potražnje u više navrata su izbacivane nove serije.

 17. #67
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  Rambo III - 1988.

  Matični studio rešio je da potpuno iskoristi popularnost Stalonea i njegovog heroja, koji je već postao globalni fenomen i ušao u rečnike. Posle nepune tri godine, snimljen je i treći nastavak priče o tajnim akcijama "vojske od jednog čoveka". Za nož je i ovoga puta zadužen Jimmy Lile, koji je odustao od prethodnih rešenja i ponudio masivan bowie sa vrlo širokim sečivom (olakšanim velikim, ovalnim prorezom na sečivu). Staloneu se to nije dopalo, pa je angažovao Gilla Hibbena, čije je noževe već imao u sopstvenoj kolekciji. Gil je izradio četiri prototipa koristeći kao polazište stari dizajn. Neke scene su već bile snimljene, kada se Stalone predomislio i zatražio da Gill preradi Lileov prototip (pažljiviji gledaoci sigurno su primetili da na početku filma Rambo III, glavni junak koristi staru verziju noža). Hibben je napravio 20 komada noževa za potrebe filmskog studija, ali se ne zna šta je bilo sa svim primercima.


  Ovoga puta, napušteni su cevasta drška i zupci sa zadnje strane sečiva. Rukohvat je sada daleko udobniji, napravljen od makaskar drveta, a veliki iskošeni štitnik na prednjem delu i jednostrani branik na kraju drške, veoma podsećaju na poznati Gillov nož Kenpo Karate. Za materijal je korišćen čelik debeo čak 8 mm. Nož dug 457 mm težio je preko 900 g! Sečivo je dugo 299 mm, široko 57 mm i ima dugačak naoštren gornji deo tzv. clip. Duž leđa sečiva, sa obe strane, nalazi se osam širokih, plitkih ureza, koji na neki način simbolizuju osam vojnika sa kojima je Rambo služio u Vijetnamu. Za one koji se ne sećaju, psihičko stanje glavnog junaka, dobrim delom je uslovljeno činjenicom da je on jedini preživeli iz svoje jedinice, a da su neki od njegovih saboraca umrli, otrovani tzv. "narandžastim agensom". Na nožu je najupadljiviji pravougaoni izrez, za koji su se mnogi pitali, zbog čega je napravljen? Sem da olakša sečivo i pruži mu krakterističan izgled, Gill je predvideo i umetanje horizontalnog sečiva nalik na dvostranu sekiru ili krila slepog miša, koje na mestu drži snažna opruga. Naravno, u praktičnom delu ovo je potpuno besmisleno, jer je upotrebna vrednost ove "džidža-bidže" ravna nuli! Napravljena su samo dva ovakva sečiva, od kojih je jedno kod Stalonea, a drugo kod Hibbena.
  Noževi iz Rambo serijala nisu ni namenjeni za pravu upotrebu i rad na terenu. Njihova funkcija je čisto estetska. Preveliki su, nespretni, imaju uglavnom pogrešnu geometriju i masu nepotrebnih dodataka, kojima je svrha da izazovu - "Vau!!!" efekat. Sem kolekcionara, ovakve noževe najčešće kupuju neupućeni i tzv. "komandosi iz fotelje". Impresionirani filmskim scenama, kupujući super-nož, verovatno očekuju i odgovarajuću muskulaturu i natprirodne veštine "specijalaca". Kada to izostane, nož pokazuju u svojoj sobi, uz tvrdnju da "baš takav koriste američki (ruski, engleski, izraelski) specijalci".

  Rambo IV - 2008.


  Kada je početkom ove godine premijerno prikazan četvrti deo serijala, postalo je jasno da je došlo do promena i u shvatanjima, kakav treba da bude filmski nož za Ramba. Sada već vremešni Stalone, u četvrtom nastavku ostaje bez svog noža tokom jedne dinamične akcione scene (ova situacija je bila opisana u scenariju za Rambo III, ali su već snimljene sekvence kasnije izbačene). Takav sled događaja primorava Ramba da improvizuje, pa je na licu mesta iskovao odgovarajući nož od priručnog materijala.

  U filmu, on koristi komad kamionskog gibnja, što ni u realnim uslovima nije loš izbor za dugačko i masivno sečivo. Da bi scene kovanja delovale realistično, Hibben je napravio sedam sečiva u različitim fazama izrade. Po Staloneovom zahtevu, nož je morao da deluje sirovo i grubo, otprilike kakav bi i mogao da bude, ako je pravljen na brzinu i u primitivnim uslovima. Ironija je, da je po mišljenju više stručnjaka upravo ovaj komad grubo obrađenog čelika najupotrebljiviji nož u Rambo serijalu.


  Po formi, ovo sečivo dobrim delom sledi autentične golok noževe iz jugoistočne Azije (što ima logike, jer se radnja filma dešava u Burmi). Nož je dug 457 mm sa sečivom od 305 mm širokim 64 mm. Originalni nož je izrađen od polu-nerđajućeg čelika D-2 debljine 6,35 mm i težak je više od 1,1 kg. Profil mu je blago konveksan, baš kao i oštrica što mu uz veliku dužinu i masu daje odlične mogućnosti za sečenje u zamahu. Drška je produžetak sečiva i obmotana je trakom od sirove kože, pa nije naročito udobna, ali je i dalje vrlo upotrebljiva. Futrola je kožna, od izgubljenog noža iz trećeg nastavka, samo joj je odsečen vrh da bi mogla da prihvati duže i šire sečivo novog noža. Za potrebe filma, rekviziteri su morali da se potrude i naprave futrolu, koja deluje kao da je korišćena proteklih 20 godina. Mora se priznati da su obavili prilično dobar posao. Trenutno, potpisane replike ovog noža Gill Hibben prodaje po ceni od oko 900 dolara, ali nema sumnje da će u budućnosti ova svota da raste.


  Autentični komadi koje je izradio Jimmy Lile prodaju se za više desetina hiljada dolara,skupi su i traženi

 18. #68
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  Sad se već lomim da prestanem sa noževima i pređem na nešto drugo,
  al dok se ne odlučim, evo malo i vikipedijskog znanja o noževima :

  Нож или бодеж је хладно оружје са једном или две оштрице које служи као споредно оружје у блиској борби.  Разне варијанте ножа

  Историја
  Као и ратна секира нож је настао од праисторијског алата. У почетку су прављени од камена (кременца), слоноваче или костију. Као оружје се користи још од настанка најранијих цивилизација. Први ножеви се појављују у бронзаном добу око 3000 година п. н. е. као претеча мача. Иако није могао да се супростави буздовану, копљу или ратној секири, нож се много пута показао као корисније оружје од мача, посебно када је реч о блиској борби.

  Употреба

  Скоро на самом почетку историје старог Египта, постојали су украсни ножеви који су служили разним церемонијама. У почетку су имали златне балчаке, а касније јављају још украшенији ножеви различитих облика. Њих су носили Египатски официри као знак своје моћи, док је египатска војска била опремљена обичним ножевима.

  Ножеви су увек сматрани секундарним или чак терциалним оружјем, а користили су их Византијци, Римљани, антички Грци, Спартанци, Персијанци... Римљани су направили такозвани пугио (лат. pugio) који су користили њихови легионари.


  Римски Пугио

  Нож је био веома популаран за извршење атентата, јер је био мали и тешко се дао приметити.

  Појавом барута нож је почео да губи употребу у војсци и замењен је кубурама и мускетама. Међутим за време Наполеонских ратова, Америчког грађанског рата и Првог светског рата нож се враћа у употребу у новом, посебном облику названом бајонет (фр. baïonnette). Монтирањем бајонета на врх пушке она је могла да се употреби и за убадање, попут копља.

  У 20. веку нож је постао популаран као украсни део војничке униформе, посебно у земљама Тројног пакта.

  Списак Википедије под називом „Хладно оружје“

  У овој категорији се налази укупно 44 странице
  Ј

  * Јари
  * Јатаган
  * Једноипоручни мач
  * Јутарња звезда

  Б

  * Бајонет
  * Бисенто
  * Бокен
  * Бола
  * Бојна коса
  * Бојна лепеза
  * Бојна секира
  * Бојни чекић
  * Буздован
  * Бумеранг


  В

  * Вакизаши

  Г

  * Глејв

  Д

  * Даишо
  * Димискија
  * Дуги мач
  * Дусак

  К

  * Катана
  * Клејмор
  * Копље
  * Косача
  * Кратки мач

  М

  * Мач
  * Млат

  Н

  * Нагината
  * Нож


  Н наст.

  * Nunčake

  П

  * Palica
  * Праћка

  С

  * Сабља
  * Сибат
  * Скијавонеска
  * Списак оружја у средњем веку
  * Срп

  Т

  * Томахавк (секира)
  * Трозубац

  Х

  * Ханџар
  * Хелебарда

  Ч

  * Чичак (оружје)

  Ш

  * Штап
  * Шурикен

 19. #69
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  Јатаган


  Јатаган (од тр. yatağan) је врста сабље која се користила у османском царству од средине XVI до краја XIX века. Име је добио по граду Јатагану у југозападној Турској где су се такве сабље почели производити.

  Јатаган је мач налик сабљи са једном оштрицом и води се једном руком. Дужина оштрице је од 60 до 80 цм. Сечиво је специфично савинуто и понекад подсећа на латинички S. Док је сечиво ковано од гвожђа, оштрица је израђена од кованог челика чиме се добијала изузетна тврдоћа у односу на многе мачеве који су се користили у то време.
  Јаничари и други пешаци турске војске користили су краће јатагане како не би сметали код дугих маршева. Због добре особности у бодењу, јатаган је послужио као модел за бајонет у многе европске војске средином XIX века.  " Samo je jezik brži od jatagana ! "  pozlata na jataganu 20. #70
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  Јутарња звезда


  Јутарња звезда је средњевековно оружје у облику бодљикавог буздована. Глава јутарње звезде је округлог облика са више бодљи на себи. Користили су је и пешадија и коњица, а карактеристично је да је коњичка звезда имала краћу дршку. Буздован је био традиционално Витешко оружје. Развијајући се временом помало независно ( од витеза до витеза ) он је постао метално оружје и поседовао је разноврстан избор глава. Јутарња звезда је задржала карактеристичне бодље, а дршка је најчешће прављена од дрвета. Постојале су и дворучне јутарње звезде које су имале дужину од 180 cm па и више. Оне су биле популарне међу пешадијом. Јутарња звезда је брзо постала широко распрострањена и често су је мешали са другом врстом оружја званим млат, који је такође имао округлу главу са шиљцима, али повезану са дршком помоћу ланца.

  Иако се причало да је јутарња звезда неусавршено сељачко оружје, то није у потпуности истина. Постојале су три врсте звезда које су се разликовале по начину и квалитету израде. Прва је била права мајсторија ковача коју су користили у професионалној војсци. Друга и много једноставнија врста прављена је ручно од дрвета и користила ју је милиција сачињена од сељака. Трећа врста је била декоративне природе. Обично је била двоструко мања од обичне и направљена од метала (на пример у 16. веку направљена је једна дамска јутарња звезда од злата и сребра, тренутно се налазу у једном музеју у Лондону.)
 21. #71
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  Buzdovan


  Buzdovan, topuz ili topuzina, (od turskog buzdohan) je ručno udarno i bacačko hladno oružje. Razvio se od okovane palice, pa se može se smatrati unapređenom batinom. Buzdovan može biti napravljen od jakog drveta (za dršku) sa metalnim ojačanjima, mada postoje i buzdovani napravljeni od metala čija je glava obložena kamenom, bakrom, bronzom ili čelikom.

  Drugi nazivi za buzdovan su bazirani na broju metalnih pera (latica) koje ima. Po broju pera naziva se i troperac, šestoperac ili šestoper, desetoper i drugo. Ovi nazivi su česti u srpskim epskim pesmama. Vojnik naoružan buzdovanom zvao se buzdovanlija, a koji nosi buzdovan starešine buzdovaner.

  Glava buzdovana je istog ili neznatno većeg prečnika od drške. Napravljena je u obliku izbočine ili oblika čvora što omogućava veliku probojnu moć kroz oklope. Dužina buzdovana može biti vrlo različita, pešadinci su koristili kratke buzdovane dužine 1-1.5 metra. Buzdovani koji su koristili konjanici su bili dosta duži i posebno oblikovani za udarce sa konja. Dvoručni buzdovani bili su veći čak i od konjaničkih. Mlat u zabludi dosta ljudi naziva buzdovanom.


 22. #72
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  Mlat


  Mlat je srednjevekovno oružje, sastoji se od metalne kugle koja je obično lancem vezana za dršku. Ima dosta nesuglasica oko imena ovog oružja. Imena kao što su Jutarnja zvezda i buzdovan se često spominju kao ime ovog oružja, mada su to oružja koja se dosta razlikuju od mlata koji visi na lancu. Ponajviše je korišćen u Evropi od 13. veka do 15. veka. Mlat je u narodu poznat i kao mlatilo.

  Mlat je kao i većina srednjevekovnog oružja nastao od poljoprivredne alatke, koja je služila za odvajanje zrna pšenice od stabljiki. Smatra se da su seljaci pobunjenici ovu alatku uveli u vojnu upotrebu kada se na delu videla negova efikasnost, pogotovo kada se na kuglu dodalo par šiljaka.
  Mlat kao poljoprivredna alatka


  Generalno verovalo se da mlat nanosi znatno veće oštećenje nego mač ili buzdovan, i nije teško oružje a vitlanjem daje veliki inpuls pri udaru. Mlat je uglavnom korišćen u borbi protiv dobro oklopljenih neprijatelja, gde su mač i koplje gotovo beskorisni.  •za razliku od mača ili buzdovana mlat ne trpi ne negativne vibracije prilikom udara.

  •Vrlo je teško blokirati štitom ili oružjem odbiti udarac mlata, jer on može da se savije preko prepreke kao što su štit i mač i da stigne do svog odredišta.

  •Nasuprot narodnom mišljenju, mlat pruža odličnu odbranu tokom kretanja.

  •Mlatu je potreban veliki prostor za zamah te vrlo lako dovodi u opasnost saborce u okolini.

  Mlat nije samo Evropsko oružje, pojavljuje se i u Indiji, a u jugoistočnoj Aziji pojavljuje se blaža verzija mlata u vidu nunčaki.

 23. #73
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  Bojna lepeza

  Bojna lepeza je hladno oružje koje se koristilo u srednjovekovnom Japanu.

  Postoji više vrsta bojnih lepeza:
  * Signalne lepeze, velike gvozdene lepeze koje su koristili oficiri, a koje su u slučaju potrebe mogle poslužiti i kao oružje ili štit. (Ponekad su se za signalizaciju koristile i obične lepeze koje nisu bile pogodne za borbu.)
  * Obične lepeze koje su ratnici nosili da bi se hladili, ali koje su bile napravljene od metala da bi se u slučaju nužde mogle koristiti i za borbu.
  * Borbene lepeze prerušene tako da izgledaju kao obične lepeze, bilo lepeze napravljene od metala koje su se mogle stvarno i koristiti za hlađenje, bilo gvozdene motke koje su samo izgledale kao lepeze. One se mogu krišom uneti tamo gde obično oružje nije dozvoljeno.


 24. #74
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  Бокен, јап. (боку - дрво; кен - сабља), познат још и под називом бокуто.

  Дрвена сабља за вежбање, обично дужине 90-120 цм. Израђује се од тврдих врста дрвета. Обликом и димензијама одговара традиционалној јапанској сабљи (катана). Пружа релативно сигурно увежбавање техника сабљом у многим борилачким вештинама у којима се користи, као што су кендо, нинџитцу и аикидо.

  Постоји варијанта са штитником за руку (тсуба) и без ње. Познати су и знатно краћи облици који представљају традиционалну јапанску кратку сабљу вакизаши, дужине око 60 цм и бодеж танто дужине око 30 цм. Последњи се често користи и код других вештина за увежбавање самообране од напада ножем.


 25. #75
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: hladno oružje

  Glejv

  Glejv je oružje koje sadrži sečivo sa jednom oštricom,koje se nalazi na vrhu motke.Slična je japanskom oružju Naginata, sečivo je pričvešćeno pomoću šupljine na dršci sečiva, sličan sistem kao sekira.Sečivo je obično bilo dugačko 55 cm na kraju motke koja je bila dugačka od 180 do 220 cm.Povremeno se na drugo kraju sečiva pravila kuka,kako bi se mogao svući konjanik sa konja.
  Helebarda

  Helebarda je jedno od prvih oružja napravljenih od motke,i bilo je mnogo više od običnog oružja. Osnova helebarde je sekira koja se nalazila na vrhu koplja dužine oko 2 metra. Oštrica sekire je izbalansirana pomoću kuke koja je bila povezana sa suprotne strane, što je helebardi davalo tri različite vrste napada (upotrebe).
  Glavna upotreba helebarde je bila borba protiv konjice. Protiv prvobitnog naleta konjice korišćeno je koplje koje je bilo dugačko oko 2 metra, nakon udara konjice koristila se kuka koja je služila da se jahač zbaci sa konja i konačno se pomoću oštre sekire, koja je sa lakoćom probijala sve vrste oklopa, moćnim zamahom mogao dovršiti zbačeni protivnik.
  Helebarda se koristila isključivo u formacijskim borbama, vojnik koji bi zamahnuo sa helebardom bio bi veoma ranjiv,te je zavisio od saboraca oko sebe.
  Danas se helebarde iz ceremonijalnih razloga koriste kao oružje papine Švajcarske garde u Vatikanu.


  Poslednji put ažurirao/la kalis : 15.07.2009. u 21:33

Slične teme

 1. HLADNO PIVO
  Autor spegla u forumu Muzika
  Odgovora: 217
  Poslednja poruka: 20.04.2011., 20:13
 2. HLADNO PIVO????
  Autor damjan.z u forumu Muzika
  Odgovora: 11
  Poslednja poruka: 21.10.2005., 14:09
 3. toplo - hladno
  Autor magdalena02 u forumu Televizija
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 28.03.2004., 17:14

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •