Марија Магдалена
Prikazujem rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Марија Магдалена

 1. #1
  Iskusan drbob (avatar)
  Učlanjen
  14.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  свемирски престо
  Poruke
  6.104
  Tekstova u blogu
  92
  Reputaciona moć
  115

  Podrazumevano Марија Магдалена

  Postojeći tekst Evanđelja po Mariji može se podijeliti na dva dijela. Prvi dio (7-9) opisuje dijalog između (uzašloga) Spasitelja i učenika. On odgovara na nji¬hova pitanja o tvari i grijehu. Oslanjajući se na egze¬gezu Poslanice Rimljanima 7, kao što je pokazala Anne Pasquier, Spasitelj tvrdi da grijeh nije moralna, nego kozmološka kategorija; on nastaje zbog neprikladnog miješanja materijalnog i duhovnog. Sve će stvari na kraju biti vraćene svomu korijenu. Završavajući izlaganje, Spasitelj ih pozdravlja i upozorava neka se čuvaju onih koji bi ih mogli zavesti na pogrešan put, dajući im u zadatak da pro¬povijedaju evanđelje o kraljevstvu. Međutim, poslije njegova odla¬ska, učenike izjedaju dvojbe i nemir. Marija Magdalena ih tješi, okrećući njihova srca prema Bogu i potičući ih neka razmisle o Spasiteljevim riječima.

  Drugi dio teksta (10; 15-19) sadrži Marijin opis posebnoga otkri¬venja koje joj je dao Spasitelj. Na Petrov zahtjev, ona učenicima pri¬povijeda o stvarima koje su im bile skrivene. Temelj njezina znanja je njezino viđenje Gospodina i razgovor s njim. Nažalost, na ovom mjestu nedostaju četiri stranice teksta, stoga nam je poznat samo početak i kraj Marijina otkrivenja.

  Otkrivenje je izloženo u obliku dijaloga. Marija najprije želi znati kako se viđenje može vidjeti. Spasitelj joj odgovara da duša gleda umom koji je između duše i duha. Ovdje se tekst prekida. U nastavku (15), Marija pripovijeda o Spasiteljevu otkrivenju o uzdiza¬nju duše iznad četiriju moći. Četiri moći su najvjerojatnije suštinski izrazi četiri materijalna elementa. Prosvijetljena duša, sada oslobo¬đena svojih spona, uzdiže se iznad četiri moći, nadjačavši ih svojom gnozom, i postiže vječan, tih počinak.

  gnoza – znanje, spoznaja

  Kada Marija završi s prepričavanjem svoga viđenja, Andrija i Petar suprotstavljaju joj se po dva pitanja. Kao prvo, kaže Andrija, taj je nauk stran. Kao drugo, propitkuje Petar, bi li Spasitelj te stvari doista otkrio ženi, zatajivši ih svojim muškim učenicima. Levi opo-minje Petra neka se prema ženi ne odnosi kao prema neprijatelju, te priznaje da ju je Spasitelj ljubio više od ostalih učenika. Umjesto da se sramote propitkujući postupke savršenoga čovjeka, moraju, prema Spasiteljevim naputcima, krenuti u svijet i propovijedati. Učenici smjesta odlaze i tekst završava.

  Sukob Marije s Petrom, scenarij koji također nalazimo u Evanđelju po Tomi, Pistis Sofiji te Evanđelju po Egipćanima, odražava neke tenzije koje su bile prisutne u kršćanstvu drugoga stoljeća. Petar i Andrija predstavljaju ortodoksna stajališta koja poriču značaj ezo¬teričnoga otkrivenja, te odbacuju vjerodostojnost žene kao učitelja. Evanđelje po Mariji suprotstavlja se takvim stajalištima kroz portret Marije Magdalene. Ona je Spasiteljeva ljubljena, posjednica znanja i nauka koji je nadmoćan onomu javne apostolske predaje. Njezina je nadmoćnost utemeljena na viđenju i osobnom otkrivenju, te na njezinoj sposobnosti da u poljuljane učenike ulije snagu i okrene ih Gospodinu.

  Tekst pripada žanru gnostičkoga dijaloga. Međutim, također se klasificirao kao apokalipsa, zbog nekoliko obilježja koja dijeli s drugim tekstovima toga žanra: dijalog, viđenje, skraćena kozmogo¬nija, opis drugih svjetova i uzlazak duše (iako izostaje nebesko puto-vanje), posljednji naputci, te kratak narativni zaključak. Poteškoće u određivanju žanra djelomice proizlaze iz činjenice da je tekst prošao sekundarnu redakciju. Znanstvenici se uglavnom slažu da su dva gore opisana dijela teksta izvorno bili odvojene i zasebne (usmene ili pismene) pripovijesti koje su umjetno spojene u postojeću cjelinu. Uloga Marije na kraju prvoga dijela i porječkanje učenika omogućavaju narativnu vezu.

  Evanđelje po Mariji izvorno je napisano na grčkom jeziku, tije¬kom 2. stoljeća. Nažalost, dva postojeća primjerka Evanđelja po Mariji veoma su fragmentarna. Najstariji tekst sastoji se od samo jedne veoma šture stranice, koja potječe s početka 3. stoljeća (P. Rylands III 463 [22:16,1-19,4]). Duži je tekst sadržan u koptskom kodeksu iz 5. stoljeća (P Berolinensis 8502,1), iako je i on prilično fragmentaran. Od ukupno osamnaest stranica, postoji samo osam (7 i 15-19). Premda se tekst grčkoga fragmenta znatno razlikuje od kopt¬ske verzije, podudara se s koptskim stranicama 17-21 i 18-19, stoga ne nudi nikakve nove podatke.
  ПОМОЗИ СЕБИ ДА БИХ ТИ И ЈА ПОМОГАО. 2. #2
  Iskusan drbob (avatar)
  Učlanjen
  14.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  свемирски престо
  Poruke
  6.104
  Tekstova u blogu
  92
  Reputaciona moć
  115

  Podrazumevano Re: Марија Магдалена

  EVANĐELJE PO MARIJI
  (BG 7, I-19, 5)

  [...] (nedostaju stranice 1.-6.) hoće li tvar biti [uništena] ili ne?"

  Spasitelj reče: "Sve prirode, svi oblici, sva stvorenja postoje jedni u drugima i jedni s drugima, te će se ponovno vratiti svojim korijenima. Jer, priroda tvari vraća se (korijenima) svoje vlastite prirode. Tko ima uši da čuje, neka čuje."

  Petar ga upita: "Budući da si nam sve objasnila, reci nam još i ovo: `Što je grijeh svijeta?"'

  Spasitelj reče: "Nema grijeha, nego vi griješite kada činite stvari poput preljuba, koji se naziva `grijehom'. Zato je Bog došao među vas, u (suštinu) svake prirode, kako bi je vratio njezinim korijenima." Rekao je i ovo: "Zato [oboljevate] i umirete, jer [...] 8 onoga koji [...Tko] razumije, neka razumije. [Tvar je rodila] strast kojoj nema ravne, koja je proslijedila iz (nečega) protivnog prirodi. Tada se u tijelu pojavio nemir. Zato vam kažem "Budite hrabri", a ako se obeshrabrite (neka vas) ohrabri prisutnost različitih oblika prirode. Tko ima uši da čuje, neka čuje."

  Kada je blagoslovljeni to izgovorio, sve ih je pozdravio, rekavši: "Mir s vama. Primite moj mir. Ne dajte se zavesti kada čujete: 'Gledaj ovdje!' ili 'Gledaj ondje!' Jer, Sin Čovječji je u vama. Slijedite ga! Tko ga traži, naći će ga. Idite, stoga, i propovijedajte evanđelje o kraljevstvu. Ne 9 smišljajte drugih pravila uz moja i ne donosite zakone poput zakonodavca, kako vas isti ne bi ograničili." Kada je to rekao, otišao je.

  No, oni su se rastužili. Plakali su, govoreći: "Kako ćemo otići među nežidove i propovijedati evanđelje kraljevstva Sina Čovječjega? Ako nisu poštedjeli njega, kako će poštedjeti nas?"

  Tada ustane Marija, pozdravi ih i reče svojoj braći: "Ne plačite i ne tugujte, ne budite neodlučni, jer njegova će milost biti s vama i štititi vas. Radije slavimo njegovu veličinu, jer on nas je pripremio i učinio ljudima." Kada je Marija to rekla, njihova se srca okrenuše Dobru, te su počeli raspravljati o [Spasiteljevim] riječima. 10

  Petar reče Mariji: "Sestro, znamo da te učitelj ljubio više od ostalih žena. Reci nam, po svome sjećanju, koje su bile riječi Spasitelja - koje ti znaš (ali) mi ih ne znamo, niti smo ih čuli."

  Marija odgovori: "Što je od vas skriveno, to ću vam objaviti." Ovako je govorila: "Ja", rekla je, "ja sam vidjela Gospodina u viđenju, te sam mu rekla: 'Gospodine, danas sam te vidjela u viđenju.'

  On mi odgovori: `Blagoslovljena ti koja se nisi uplašila kada si me vidjela. Jer, gdje je um, ondje je blago.'

  Upitah ga: 'Gospodine, vidi li onaj koji ima viđenje [pomoću] duše [ili] duha?'

  Spasitelj mi odgo¬vori: 'On ne vidi ni dušom ni duhom, nego umom koji [je] između njih - to je [ono] što vidi viđenje i to je [...].' (nedostaju stranice 11-14)

  "[...] 15 to. I poželi to, 'Ja te nisam vidio kako silaziš, nego te sada vidim kako se uspinješ. Zašto lažeš, kada mi pripadaš?'

  Duša odgovori: 'Vidjela sam te. Ti me nisi vidio i nisi me prepoznao. Služila sam ti kao odijelo, a ti me nisi poznavao.' Kada je to rekla, otišla je u velikoj radosti.

  "Ponovno je došla trećoj moći zvanoj neznanje. [Ona (moć)] propitki¬vala je dušu, govoreći: 'Kamo ideš? Zatočena si u zloći. Ali, ti si svezana; ne sudi!'

  A duša reče: 'Zašto ti sudiš meni, iako ja nisam sudila? Bila sam svezana, iako nisam vezala. Nisam bila prepoznata. No, spoznala sam da se Sve vraća, zemaljske i 16 nebeske (stvari).'

  Kada je duša nadvladala treću moć, otišla je gore i vidjela četvrtu moć, (koja) je imala sedam oblika. Prvi je oblik tama, drugi žudnja, treći nezna¬nje, četvrti ushit smrti, peti kraljevstvo tijela, šesti varljiva mudrost tijela, sedmi gnjevna mudrost. To je sedam [moći] gnjeva. One su upitale dušu: `Odakle dolaziš, ubojico ljudi, ili kamo ideš, osvajaču prostora?'

  Duša im ovako odgovori: "Ono što me veže, ubijeno je, a ono što me okružuje nad¬vladano je. Moja je žudnja okončala, a neznanje umrlo. U [svijetu] bijah oslobođena 17 od svijeta, [a] u vrsti od nebeske vrste, i (od) okova zabo¬rava koji je prolazan. Od sada ću se usavršavati do kraja vremena, doba, eona, u tišini. "'

  Kada je Marija to izgovorila, zašutjela je, jer Spasitelj više ništa nije rekao. No, Andrija se obrati braći, govoreći: "Recite što (vam) drago o onome što je ispripovijedila. Osobno ne vjerujem da je Spasitelj to rekao. Jer, taj je nauk stran." Petar također progovori. Ispitivao ih je o Spasitelju: "Je li on doista razgovarao sa ženom, bez našega znanja (i) u tajnosti? Zar ćemo je poslušati? Zar ju je ljubio više od nas?" 18

  Tada Marija zaplaka i reče Petru: "Petre, brate moj, ta što misliš? Misliš li da sam sve to u svome srcu zamislila, ili da lažem o Spasitelju?"

  Levi se obrati Petru, govoreći: "Petre, uvijek si bio nagle naravi. Vidim da se prema ženi odnosiš kao prema neprijateljima. Ako ju je Spasitelj učinio dostoj-nom, zašto je onda odbacuješ? Sigurno je Spasitelj dobro poznaje. Zato ju je ljubio više nego nas. Neka nas bude stid, prigrlimo savršenoga čovjeka kao što nam je zapovijedio, i propovijedajmo evanđelje ne smišljajući nika¬kvih drugih pravila ni zakona uz one koje je ustanovio Spasitelj."

  Kada je 19 [...] i oni odoše objavljivati i propovijedati.
  ПОМОЗИ СЕБИ ДА БИХ ТИ И ЈА ПОМОГАО.

 3. #3
  Veoma poznat
  Učlanjen
  29.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  tamo gdje idem
  Poruke
  10.312
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Марија Магдалена

  Marija jedina učenica koja je shvaćala nauk savršene ljubavi.
  I ISUSOVA ljubljena žena.
  Pa ko je ne bi voljeo takvu?

 4. #4
  Iskusan drbob (avatar)
  Učlanjen
  14.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  свемирски престо
  Poruke
  6.104
  Tekstova u blogu
  92
  Reputaciona moć
  115

  Podrazumevano Re: Марија Магдалена

  Зашто је црква њу изопштила???То нико не зна,а она је била равноправна са Исусовим Апостолима?
  ПОМОЗИ СЕБИ ДА БИХ ТИ И ЈА ПОМОГАО.

 5. #5
  Veoma poznat
  Učlanjen
  29.03.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  tamo gdje idem
  Poruke
  10.312
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Марија Магдалена

  Citat Original postavio drbob Pogledaj poruku
  Зашто је црква њу изопштила???То нико не зна,а она је била равноправна са Исусовим Апостолима?
  Ne samo ravnopravna već jedini savršeni učenik kojeg je ISUS i sam priznao.
  Da je svjetlo u tami za razliku od drugih apostola.

  Crkva je u mraku 2000 godina jer taj element nedostaje.
  A i svjet.
  Nema ravnoteže u svijetu između muškarca i žene.

  Vidi koliki je interes za ovu temu,sve ti to govori.
  Koliko je to duboko u ljudima.

 6. #6
  Iskusan drbob (avatar)
  Učlanjen
  14.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  свемирски престо
  Poruke
  6.104
  Tekstova u blogu
  92
  Reputaciona moć
  115

  Podrazumevano Re: Марија Магдалена

  Пријатељу мој,не чуди мене то,људима је испран мозак,постали су "зомбији",то је у њиховом запису,не желе да се уздигну и остаће овде.
  ПОМОЗИ СЕБИ ДА БИХ ТИ И ЈА ПОМОГАО.

 7. #7
  Moderator De_Sisti (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  20.921
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  403

  Podrazumevano Re: Марија Магдалена

  Citat Original postavio drbob Pogledaj poruku
  Oslanjajući se na egze¬gezu Poslanice Rimljanima 7, kao što je pokazala Anne Pasquier, Spasitelj tvrdi da grijeh nije moralna, nego kozmološka kategorija; on nastaje zbog neprikladnog miješanja materijalnog i duhovnog. Sve će stvari na kraju biti vraćene svomu korijenu.
  Nije mi sasvim jasan način na koji je dualizam materijalnog i duhovnog izvor greha. Čovek je biće koje je u sebi sjedinjuje i jedno i drugo.

  U hrišćanstvu, za greh koristimo drugi termin „amartia“ što znači promašaj cilja. Za nas Pravoslavne to je promašaj cilja koji je pred nas Bog postavio, a cilj je da slobodno u ljubavi imamo zajednicu sa Bogom.

  To nema veze sa materijalnim i duhovnim kao takvim..

  Citat Original postavio drbob Pogledaj poruku
  Пријатељу мој,не чуди мене то,људима је испран мозак,постали су "зомбији",то је у њиховом запису,не желе да се уздигну и остаће овде.
  I po čemu su to npr. nama, pravoslavnima, "isprani mozgovi"?
  Šta je to što mi treba dodatno da saznamo, a trenutno ne znamo?
  Poslednji put ažurirao/la De_Sisti : 26.06.2009. u 15:11

 8. #8
  Iskusan drbob (avatar)
  Učlanjen
  14.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  свемирски престо
  Poruke
  6.104
  Tekstova u blogu
  92
  Reputaciona moć
  115

  Podrazumevano Re: Марија Магдалена

  A šta sam ja ?Kinez?
  Треба мало одвојити црквену догму од духовности,јер је то у нашем интересу.
  ПОМОЗИ СЕБИ ДА БИХ ТИ И ЈА ПОМОГАО.

 9. #9
  Moderator De_Sisti (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  20.921
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  403

  Podrazumevano Re: Марија Магдалена

  Citat Original postavio drbob Pogledaj poruku
  A šta sam ja ?Kinez?
  Ти си нпр. православац?

  Треба мало одвојити црквену догму од духовности,јер је то у нашем интересу.
  Хајде ми онда појасни ово, јер ми је неразумљиво за сада...

 10. #10
  Iskusan drbob (avatar)
  Učlanjen
  14.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  свемирски престо
  Poruke
  6.104
  Tekstova u blogu
  92
  Reputaciona moć
  115

  Podrazumevano Re: Марија Магдалена

  Зашто например?
  Па је не подлежем црквеној догми,јер имам спознају.
  Знам истину.
  ПОМОЗИ СЕБИ ДА БИХ ТИ И ЈА ПОМОГАО.

 11. #11
  Moderator De_Sisti (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  20.921
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  403

  Podrazumevano Re: Марија Магдалена

  Citat Original postavio drbob Pogledaj poruku
  Зашто например?
  Па је не подлежем црквеној догми,јер имам спознају.
  за мене, догме наше Цркве нису окови, већ сидра.

  Знам истину.
  какву истину?

  Само за Једног можемо рећи да је "Пут, Истина и Живот".

 12. #12
  Iskusan drbob (avatar)
  Učlanjen
  14.07.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  свемирски престо
  Poruke
  6.104
  Tekstova u blogu
  92
  Reputaciona moć
  115

  Podrazumevano Re: Марија Магдалена

  Можда се појавио и други???
  Свака част твојим веровањима,пријатељу мој.
  ПОМОЗИ СЕБИ ДА БИХ ТИ И ЈА ПОМОГАО.

Slične teme

 1. Odgovora: 26
  Poslednja poruka: 22.11.2007., 04:52
 2. Odgovora: 29
  Poslednja poruka: 25.05.2007., 18:15

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •