Ovo je slican problem kao sto ga je iznela Vesna pet, ali opet drugaciji. Zato cu ga izneti i molim ljude koji imaju iskustvo u resavanju ovih problema da mi nesto predloze.
Moj sin ima 9 godina, ide u 3 razred osnovne skole "Oslobodioci Beograda", u Beogradu. Ove su godine dobili francuski jezik i na kraju prvog polugodista, videvsi da dete ima poteskoca da savlada taj jezik, razgovarala sam sa direktorkom da mu se ocena ne upisuje u knjizicu (to je izborni predmet, a dete ce od 5-tog razreda da ide u inostranstvo u skolu, zato sto se selimo, gde ce engleski da uci)
Direktorka me je uputila nastavnici francuskog, kojoj sam prisla kao koleginica (profesor sam stranog jezika). Ona je reagovala vrlo prepotentno i rekla da joj nije problem da mu pokloni ocenu, ako ja tako zelim. Rekla sam joj da ne zelim to, nego samo da mu se ocena ne upisuje. Onda su me razredni staresina i direktorka ubedile da mu se ipak upise ocena, da je to pocetak i da ce sve posle da bude kako treba. Naivno sam pristala. Ona je mom detetu rekla na kraju polugodista: "Evo, dobio si cetvorku, ali samo da znas da ti je poklonjena zbog tvoje mame!"
Sve se malo smirilo, a onda je jednom dete zakasnilo na cas 5 minuta, imalo je opravdanje u rukama, koje sam ja napisala, kao roditelj, a nastavnica ga je izbacila sa casa, ne zeleci ni da pogleda opravdanje. Pustila je devetogodisnje dete da luta ceo cas oko skole.
Zatim sledi i jedinica, koju mu je data zato sto nije umeo da procita tekst. Dete joj je reklo da nije prosle nedelje bio u skoli i da je imao upalu uva, a ona mu je na to odgovorila: "To je tvoj problem, a ne moj, a posto je tvoja mama prof.spanskog, a spanski je kao francuski, zasto ti nije pomogla? Sedi, evo ti jedan!"
Na kraju, kada sam htela da razgovaram sa direktorkom, ona mi je rekla da nema vremena za banalne stvari i da zakazem razgovor. Obratila sam se pedagodu, koja je rekla da ocigledno ja imam problem, zato sto je nastavnica francuskog jako tolerantna. Rekla sam joj da je i ostalu decu izbacivala sa casa. Sledeceg casa je usla u ucionicu i pitala moje dete da li je ona ikada njega izbacila sa casa. Kad je rekao da jeste, ona je rekla da se ne seca, kao i da se ne seca da je bilo koje dete ikad izbacila sa casa!!!???
Onda mu je rekla da ce sledeci (poslednji cas) da ga pita. Dete je ucilo cela tri dana. Kad je trebalo da ode na taj cas da ga pita, rekao je da je se plasi, da ga boli stomak, da ga ona ismeva pred decom... ja sam mu objasnila da nema sta da izgubi, moze samo da popravi uspeh i poslala ga u skolu. Kad je nastavnica usla na cas, pitala je svu decu, moje dete je ignorisala. Na kraju joj se on obratio i rekao joj da ga pita, a ona se okrenula prema deci i pitala ih :"Deco, da li sam ja rekla da cu da pitam ovo dete". Kad su joj deca rekla da jeste, ona je odgovorila na ne moze, da ima glavobolju. Tako je dete u suzama doslo iz skole i reklo da ga vise ne zeli da je vidi.
Opet sam zvala pedagoga i direktorku. Direktorka nije htela da primi moj poziv, a pedagog je rekla da ona tu nista ne moze, da svaki nastavnik ocenjuje prema svom kriterijumu. Nisam vise htela da se pojavljujem u skoli, zato sto sa mpred porodjajem, pa mi zaista takvi stresovi nisu potrebni. Muz mi je u inostranstvu, pa ni on nije od koristi pri resavanju problema.
Sta sada da radim? Da gledam mirno kako mu upisuje dvojku ili trojku u knjizicu i da znam da niko ne moze i ne zeli da stane na moju stranu? Sta uopste mogu da uradim?
Napominjem da su se u istoj skoli u toku godine dva puta dogodili incidentni. Dva puta su nastavnici bili pretuceni od strane dece, a direktorka ni prstom nija maknula da zastiti profesore i kazni decu.
Kakv asu moja prava? DA li mogu da nadjem neke zakone koji me stite od ovakvih nepravda na net-u? DA li je moguce da bas nista ne mogu da uradim?
Molim vas, pomozite mi!