СВМ обележио 15 година постојања
Prikazujem rezultate 1 do 10 od 10

Tema: СВМ обележио 15 година постојања

 1. #1
  Zainteresovan član Ramms+ein (avatar)
  Učlanjen
  05.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Српски Wolfsburg
  Poruke
  374
  Reputaciona moć
  35

  Thumbs up СВМ обележио 15 година постојања

  Мало смо окаснили, али није згорег поменути ову, по мени веома важну информацију.

  Petanest godina SVM-a
  Postavio webmaster Pon, 15/06/2009 - 13:35.

  * Palic

  Savez vojvođanskih Mađara preksinoć na Paliću obeležio 15 godina postojanja „S ponosom možemo reći da smo partija koja nikada nije radila na destabilizaciji zemlje niti ćemo to ikada raditi u budućnosti. Ali, naše zahteve uvek ćemo konkretno formulisati i čvrsto stajati iza njih“, rekao je preksinoć predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor na svečanoj akademiji povodom 15 godina postojanja ove stranke. Zahvaljujući se osnivačima, prvom i prethodnom predsedniku (pokojnom) Ferencu Čubeli i Jožefu Kasi, on je u svom govoru u više navrata istakao kako je Savez vojvođanskih Mađara manjinska, mađarska, opoziciona i stranka koja se zalaže za promenu sistema, te da ni u budućnosti neće odstupiti od ciljeva zacrtanih još pre petnaest godina. „U trenutku našeg osnivanja u Vojvodini i Srbiji postojalo je više manjinskih stranaka, ali je Savez vojvođanskih Mađara danas u Vojvodini ostao jedina manjinska stranka koja je sačuvala političku nezavisnost i vlastiti politički identitet“, rekao je Ištvan Pastor.....On je, s tim u vezi, istakao kako je interes SVM-a da Srbija bude demokratska i pravna država u kojoj će biti nedopustivo da zbog dnevnopolitičkih interesa manjinska i ljudska prava preko noći budu izbrisana, te da živimo u državi dinamičnog ekonomskog razvoja u kojoj će se razvijati tolerancija i poštovanje različitosti.

  Svečanoj akademiji Saveza vojvođanskih Mađara, koja je održana pred oko hiljadu prisutnih na Letnjoj pozornici na Paliću prisustvovali su i predsednik Srbije i demokratske stranke Boris Tadić, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić – Dejanović, ministar za rad i socijalnu zaštitu Rasim Ljajić, predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić (!), ambasador Republike Mađarske u Beogradu Šandor Pap, sekretar Ministarstva spoljnih poslova Mađarske Vilmoš Sabo, predsednica Mađarske socijalističke partije Ildiko Lendvai, potpredsednica Fidesa Ildiko Gal, te brojni drugi gosti iz Srbije, Mađarske i Ukrajine iz sfera politike, kulture i crkve.

  Pozdravljajući domaćine Boris Tadić je rekao da je Evropa „kojoj svi zajedno težimo“ ne samo najveći mirovni projekt u istoriji čovečanstva nego i projekt iz oblasti zaštite kulturnih identiteta.

  „Zaštita identiteta je u srcu i osnovi politike koju danas vodimo u Srbiji. I Srbi i Mađari suočavaju se sa neophodnošću zaštite vlastitog identiteta i zbog toga je evropska politika najprirodniji krov za njeno sprovođenje“, rekao je Boris Tadić.


  Predsednik Srbije i DS-a rekao je i kako je za državu od izuzetne važnosti i ravnomeran ekonomski razvoj svih sredina.

  „Postoje mnoge regije, ne samo na jugu nego i na severu naše zemlje koje su nedovoljno razvijene. Ljudi koji pate od siromaštva i trpe od nezaposlenosti nemaju priliku da u punom smislu te reči čuvaju i svoj način života i svoj identitet. Zbog toga je ravnomerni regionalni razvoj tema koja će trebati vrlo ozbiljnu demokratsku diskusiju u godinama koje dolaze. Ali, neka niko ne pomisli da ideja regionalizacije Srbije treba da zaustavi potvrđivanje Statuta Vojvodine i donošenje Zakona o nadležnostima Vojvodine. To nisu dve suprotstavljene ideje nego su to procesi koji treba da nadopunjuju jedan drugoga. I ukoliko u najskorije vreme u Skupštini Srbije dođemo do potvrde Statuta Vojvodine i donesemo Zakon o nadležnostima Vojvodine, koji će biti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, mi ćemo pokrenuti jedan proces decentralizacije zemlje“, rekao je Boris Tadić.

  I sekretar Ministarstva spoljnih poslova Mađarske Vilmoš Sabo istakao je potrebu evropske orijentacije Srbije i veliki doprinos SVM-a na tom putu.

  „Kao i do sada, i u budućnosti nas povezuje zajednički evropski put. U tom smislu Mađarska se istinski zalaže za ukidanje viza građanima Srbije što će svakako biti značajan korak na tom putu“, rekao je Vilmoš Sabo.


  *

  Rečima kako je počastvovan, uzbuđen i ponosan zbog prvog službenog poziva od strane Saveza vojvođanskih Mađara predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić istakao je da Mađarsima želi sve što i „svom srpskom narodu“.

  „Nadam se da ćemo graditi Srbiju u kojoj će biti zadovoljni i Srbi i Mađari i svi građani koji u njoj žive. Mi vam u potpunosti stojimo na raspolaganju i od vas ne tražimo ništa. Duboko sam uveren da su dve najjače stranke u Srbiji stvorile takvu političku klimu da za vas uvek ima mesta (u vlasti - prim. aut.), ma ko da pobedi“, rekao je Tomislav Nikolić.

  *

  Ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić je preksinoć rekao kako bi on „'ladno“ mogao biti portparol Saveza vojvođanskih Mađara.

  „Za sve proteklo vreme bili smo zajedno, od Saveza demokratskih partija, preko Demokratske opozicije Srbija, pa do koalicije 'Zajedno za toleranciju'. Ali, i nakon toga Sandžačka demokratska partija i Savez vojvođanskih Mađara učinili su dve velike stvari: zajedno smo presudno uticali na donošenju kvalitetnih Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina i Zakona o izboru narodnih poslanika koji je i manjinskim strankama omogućio da učestvuju u parlamentarnom životu“, rekao je Rasim Ljajić.

  *

  Među velikim brojem prisutnih visokih zvanica i predstavnika političkih partija iz Srbije i Mađarske lako uočljiv bio je izostanak predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, kao i članova njegove stranke. Najčešći komentari prisutnih izostanak dugogodišnjih saveznika SVM-a dovodili su u vezu sa prisustvom predsednika SNS-a Tomislava Nikolića svečanoj akademiji.
  Umesto uobičajene razmene protokolarnih pozdrava i kulturno-umetničkog programa svečana akademija, kojom je Savez vojvođanskih Mađara obeležio 15 godina postojanja, pretvorila se u prvorazredan politički događaj.

  Celokupan državni vrh, sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem na čelu i predsednicom skupštine Slavicom Đukić-Dejanović, predsednici ili najviši predstavnici gotovo svih parlamentarnih stranaka, kako u Srbiji, tako i u Mađarskoj, došli su u subotu uveče na Letnju pozornicu na Paliću na skup koji je trajao gotovo puna tri časa.

  Među visokim gostima ipak najveće iznenađenje izazvao je Tomislav Nikolić, predsednik Srpske napredne stranke, koji je prvi put tokom svog političkog delovanja bio pozvan i došao na neki skup SVM-a. Ono što kamere možda nisu zabeležile jeste da je Nikolić morao nešto ranije da napusti Svečanu akademiju, a duž amfiteatra Letnje pozornice ispratio ga je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, koga je Nikolić zagrlio.


  Kako „Politika" nezvanično saznaje Tomislav Nikolić neko vreme ima dobre kontakte sa pojedincima iz vrha SVM-a te je, nakon što je formirao novu stranku, procenjeno da je došao trenutak da se politički dijalog uspostavi i sa njim i njegovom partijom.

  „Smatramo da je to politički celishodan potez jer je SNS druga po veličini partija u Srbiji i dugoročni je interes SVM-a da ima normalnu komunikaciju sa najvažnijim akterima političkog života Srbije", kaže Pastor za „Politiku". Lider SVM-a, takođe, ocenjuje da po porukama koje su se čule za govornicom, po načinu na koji su se gosti obraćali jedni drugima nije neskromno tvrditi da je skup na Paliću prevazišao okvire obeležavanja partijskog jubileja.

  Dolazak na Palić, kako „Politika" saznaje, lideri najveće stranke na vlasti i trenutno najjače opozicione partije iskoristili za razgovor, a pretpostavlja se da su tema bili izbori u beogradskim opštinama. Međutim, Pastor je za „Politiku" izbegao da potvrdi da je bilo razgovora između Tadića i Nikolića dodavši da „nije trenutak sada o svemu da se govori".

  I dok je pažnja javnosti bila uprta na listu političara koji su došli da čestitaju SVM-u 15 godina postojanja, novinari su primetili da su izostali oni za koje se očekivalo da su višegodišnji politički saborci. Tako nije bilo predstavnika Lige socijaldemokrata Vojvodine ni G17 plus. „Zbog obaveza nisam stigao na svečano obeležavanje godišnjice G17 plus, i vidim da smo tu mi mogli doprineti njihovom nedolasku, ali mi je izostanak LSV-a enigma", kaže Pastor.
  Παντα ρει και ουδεν μενει 2. #2
  Zainteresovan član Ramms+ein (avatar)
  Učlanjen
  05.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Српски Wolfsburg
  Poruke
  374
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: СВМ обележио 15 година постојања

  Zagrljaj Pastora i Nikolića
  Politika - Pre 16 sati

  Od dana kada im je pre skoro tri godine ponudio čelno mesto u MUP-u, ili još ranije kada su radikali u nekim vojvođanskim opštinama nudili partijama mađarske manjine da učestvuju u lokalnoj vlasti, pa kroz sve naredne izborne kampanje, Tomislav Nikolić se, čini se, spremao za proboj u tu nacionalnu zajednicu, koji se konačno dogodio prošlog vikenda na Paliću. Tada je prvi put bio pozvan na neki skup Saveza vojvođanskih Mađara i uzvratio im je biranim rečima: "Želimo da izgradimo državu kojom će biti zadovoljni Mađari, jer Srbija kojom su zadovoljni Mađari sigurno će biti i po meri Srba".

  Možda te 2006. (uoči parlamentarnih izbora januara sledeće godine) nije baš očekivao da će u goste SVM-u doći kao lider stranke koja nije SRS, ali je njegovo prisustvo na svečanoj akademiji povodom 15-godišnjice partije Ištvana Pastora, verovatno, ispalo i bolje nego što se nadao. Zagrljaj Nikolića i Pastora pred svim gostima raspirio je priče o novim koalicionim mogućnostima na domaćoj političkoj sceni.

  Radikali nisu bili pozvani na svečanost SVM-a. Očigledno, Srpska radikalna stranka i dalje nosi breme koga se Nikolić, preko svoje Srpske napredne stranke, oslobodio.

  Lider SVM-a to i potvrđuje u izjavi za "Politiku". Objašnjavajući zašto mu je Nikolić sada prihvatljiv, a kao radikal koji mu je nudio saradnju, nije bio, Pastor kaže da se "desila jedna ključna stvar, a to je da to sada čini kao predsednik jedne nove stranke".

  - Nudeći nam ranije saradnju, činio je to u bojama SRS-a. U ovom momentu, gospodin Nikolić ima neka zalaganja ili nešto što se u njegovoj retorici može prepoznati kao novo u odnosu na prethodni period i to je praktično motiv da se toj političkoj opciji pristupi s potrebnom dozom poverenja. Ovo je u suštini pokazivanje neke vrste generalnog poverenja, koje će se vremenom, kako se nadam, dokazati, ili se neće dokazati pa ćemo onda iz toga izvući određeni zaključak - ističe Pastor, navodeći da radikalima promena imena stranke ne bi pomogla da se približe SVM-u jer je ipak reč o diskontinuitetu s politikom prethodnog perioda, a ne o jednostavnoj promeni imena.

  Kako su naprednjaci i SVM uspeli da prevaziđu prethodne trzavice? Da li je bio potreban otvoren razgovor, neko izvinjenje za stvari poput one koju je potencirao prethodni lider SVM-a Jožef Kasa, koji je, na Nikolićevu ponudu funkcije ministra policije manjinskoj stranci, rekao da Nikolić očigledno nije svestan štete koju je SRS nanela Srbiji, nacionalnim manjinama i mađarskoj zajednici "kada su nas terali iz ove zemlje nudeći nam sendvič za iseljenje"?

  Ističući da su naprednjaci uspeli da osvoje Pastora i SVM - otvorenošću i iskrenošću u nastupu - član Predsedništva SNS-a Igor Mirović kaže: "Mi smo tek počeli da gradimo odnos sa strankama manjina, u prvom redu sa Slovačkom narodnom partijom i sa SVM-om. Nismo mi sada došli u situaciju da imamo apsolutno podudarne stavove o svim pitanjima i da se u svemu slažemo. A sigurno da za izgradnju otvorenog i boljeg odnosa između predstavnika naše stranke i stranaka nacionalnih manjina neće mnogo pomoći osvrtanje u prošlost".

  Pastor, pak, kaže da ovo nije priča o opraštanju Nikoliću i njegovim ljudima u SNS koji su bili deo SRS-a prethodnih 18 godina, za ono što Mađari u Srbiji osećaju kao radikalski greh prema njima. "Doći će momenat kada će se to naći na dnevnom redu i kada ćemo morati da vidimo ko je šta radio u proteklih 18 godina", ističe lider SVM-a.

  Nova faza u odnosima naprednjaka i SVM-a, prema rečima i jednih i drugih, ne znači automatski i nove izborne mogućnosti. Mirović napominje da trenutno ne postoje nikakvi posebni zaključci ili dogovori s bilo kojim strankama u zemlji, pa ni sa SVM-om.

  - Uglavnom, naš odnos ima za cilj da smiri političke tenzije i da gradi mnogo sadržajnije odnose pre svega u onim oblastima gde nema nacionalnih podela. A to su sve oblasti realnog života, ono od čega žive i Srbi i Mađari i Slovaci - kaže Mirović.

  Ukazujući da nove prilike u odnosima SVM-a i SNS-a i nisu toliko revolucionarne jer su oni već imali nekakve odnose, čak i koalicije na lokalu (radikali su, recimo, bili zajedno s DZVM-om Šandora Pala u Bečeju), politički analitičar Branko Radun ističe da je SNS ipak napravila značajan otklon od politike SRS-a i Vojislava Šešelja, a najočiglednije u odnosu na evroatlantske integracije.

  Kako ocenjuje, sada se najjačoj stranci vojvođanskih Mađara pruža veći prostor za političke dogovore. I verovatno je to, kaže Radun, i njihova motivacija zašto je uspostavljen kontakt s naprednjacima - da svom koalicionom partneru, Demokratskoj stranci, može da predstavi i tu drugu moguću opciju. "Jer, kad trgujete, uvek je dobro da imate rezervnu opciju. Ako ona druga strana zna da nemate rezervnu opciju, onda ne možete dobro trgovati", dodaje on.

  Biljana Baković
  Παντα ρει και ουδεν μενει

 3. #3
  Iskusan Maksim 3 (avatar)
  Učlanjen
  12.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srce Srbije-Sumadija-Kragujevac-idemo na izvor,da se napijemo vode
  Poruke
  5.295
  Reputaciona moć
  88

  Podrazumevano Re: СВМ обележио 15 година постојања

  U misa mu malog...to je vrlo vazno...neumorni ste...
  Svako pedeset godina na ovim terenima pametan ušuti, budala progovori, a fukara se obogati !

 4. #4
  Veoma poznat slavka69 (avatar)
  Učlanjen
  07.02.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  11.440
  Reputaciona moć
  154

  Podrazumevano Re: СВМ обележио 15 година постојања

  Steran rodjendan.
  Žene ne znaju da poštuju, nego da vole.

 5. #5
  Zainteresovan član Ramms+ein (avatar)
  Učlanjen
  05.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Српски Wolfsburg
  Poruke
  374
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: СВМ обележио 15 година постојања

  Citat Original postavio Maksim 3 Pogledaj poruku
  U misa mu malog...to je vrlo vazno...neumorni ste...

  Е да, с обзиром да откидаш на изборе по новосадским насељима -

  У Футогу су одржани избори за савет МЗ.
  Од 16 места, колико савет броји, 10 су освојили кандидати СНС-а, а 6 ДС-а.
  У Надзорном одбору, сва 3 места припала су напредњацима.

  До данас власт у Футогу вршила је СРС, а ова МЗ им је била и највеће упориште у граду Новом Саду.
  Παντα ρει και ουδεν μενει

 6. #6
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.226
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: СВМ обележио 15 година постојања

  Citat Original postavio Ramms+ein Pogledaj poruku
  Е да, с обзиром да откидаш на изборе по новосадским насељима -

  У Футогу су одржани избори за савет МЗ.
  Од 16 места, колико савет броји, 10 су освојили кандидати СНС-а, а 6 ДС-а.
  У Надзорном одбору, сва 3 места припала су напредњацима.

  До данас власт у Футогу вршила је СРС, а ова МЗ им је била и највеће упориште у граду Новом Саду.
  To nije grad i nije Novi Sad ,to je Futog ,mislim necemo se vredjati
  The Show Must Go On...

 7. #7
  Iskusan Maksim 3 (avatar)
  Učlanjen
  12.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srce Srbije-Sumadija-Kragujevac-idemo na izvor,da se napijemo vode
  Poruke
  5.295
  Reputaciona moć
  88

  Podrazumevano Re: СВМ обележио 15 година постојања

  Citat Original postavio Ramms+ein Pogledaj poruku
  Е да, с обзиром да откидаш на изборе по новосадским насељима -

  У Футогу су одржани избори за савет МЗ.
  Од 16 места, колико савет броји, 10 су освојили кандидати СНС-а, а 6 ДС-а.
  У Надзорном одбору, сва 3 места припала су напредњацима.

  До данас власт у Футогу вршила је СРС, а ова МЗ им је била и највеће упориште у граду Новом Саду.
  Ha..ha..ima i ovo......sta kazes sad..a...

  СПО убедљив у Житишту
  Општински одбор СПО у Житишту забележио је изврсне резултате на изборима за Савете Месних заједница који су одржани 24. маја. Наиме, председник ОО СПО Житиште Душко Кочалка убедљиво је победио на изборима за Савет централне МЗ Житиште, освојивши 53% гласова бирача. Осим г. Кочалке, у Савет МЗ Житиште изабран је и члан СПО Предраг Милић, који је задобио поверење преко 40% бирача.
  Чланови СПО забележили су одличне резултате и у другим Месним заједницама општине Житиште, тако да је на изборима за Савет МЗ Банатски Двор Митар Сворцан освојио преко 40% гласова, а Раде Обрадовић забележио је други најбољи резултат у МЗ Честерег са освојеноих преко 30% гласова.

  Узмемо ли у обзир да је функционер СПО Никола Пајић пре свега месец дана убедљиво победио на изборима за Савет МЗ Алекса Шантић (Град Сомбор) освојивши преко 50% гласова, као и да чланови СПО постижу одличне резултате на изборима за Савете МЗ у граду Новом Саду, може се рећи да Српски покрет обнове сасвим спремно дочекује измене изборног законодавства, које ће у фокус ставити појединачне кандидате на територијама изборних јединица.
  Svako pedeset godina na ovim terenima pametan ušuti, budala progovori, a fukara se obogati !

 8. #8
  Zainteresovan član Ramms+ein (avatar)
  Učlanjen
  05.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Српски Wolfsburg
  Poruke
  374
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: СВМ обележио 15 година постојања

  Шта да му радим, административно припада Новом Саду.

  А ако није тако, онда нека Новосађани не измишљају како су близу 400.000 или чак пола милиона становника, лако је тако кад укључиш пола Срема и Бачке, к'о Београђани што су другу сремску половину и добар део Шумадије.

  Онда фино нека се броји само до Клисе и железничког моста, па кад испадне 250.000 максимум, нема везе - то им је што им је.
  Παντα ρει και ουδεν μενει

 9. #9
  Iskusan Maksim 3 (avatar)
  Učlanjen
  12.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srce Srbije-Sumadija-Kragujevac-idemo na izvor,da se napijemo vode
  Poruke
  5.295
  Reputaciona moć
  88

  Podrazumevano Re: СВМ обележио 15 година постојања

  Ovo sam nasao na sajtu SPO-Novi Sad ,jer se SPO-i ubise, hvaleci se sa ovim rezultatima...

  Два члана СПО у Савету МЗ Каћ
  На изборима за чланове Савета МЗ Каћ, који су одржани у суботу 23. маја, житељи овог великог места покрај Новог Сада сменили су досадашње радикалско руководство и изабрали нове људе који ће управљати развојем села. Од укупно 15 места у Савету МЗ, чак 14 је освојила листа "Радимо за Каћ", а међу њима су и функционери СПО Мирослав Пиљић и Зоран Вуков.
  Овим успехом настављен је тренд добрих изборних резултата које СПО постиже на изборима за савете Месних заједница на подручју града Новог Сада, било у коалицији или при самосталном наступу.

  Поред двојице чланова у Каћу, до сада је функционер СПО Слободан Тасић изабран за члана Савета МЗ Ветерник, а већина кандидата СПО добијала је подршку 10-15% грађана, док су поједини кандидати СПО и поред резултата од преко 40% остали без места у саветима МЗ.

  Svako pedeset godina na ovim terenima pametan ušuti, budala progovori, a fukara se obogati !

 10. #10
  Zainteresovan član Ramms+ein (avatar)
  Učlanjen
  05.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Српски Wolfsburg
  Poruke
  374
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: СВМ обележио 15 година постојања

  Citat Original postavio Maksim 3 Pogledaj poruku
  Ha..ha..ima i ovo......sta kazes sad..a...

  ....
  Безвезе. То што су им прошла два кандидата (од колико 10, 15 ?) не значи да су убедљиви, нити да су победници.

  Мада, увек понављам и када чланови странке коју подржавам добро, а Бога ми и када лоше прођу на оваквим изборима - избори за Савете МЗ су нешто сасвим друго и не могу се никако поредити нити са локалним, нити са парламентарним.

  Они само означавају -

  1) Развијеност страначке инфраструктуре на локалу

  2) Квалитет кадрова по месним и општинским одборима.
  Παντα ρει και ουδεν μενει

Slične teme

 1. Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 02.05.2009., 14:08
 2. Била је ово берићетна година
  Autor Duh Sekire u forumu Politika
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 11.12.2008., 13:16
 3. * НОВА ГОДИНА 2008.*
  Autor storm cloud u forumu Srbija
  Odgovora: 419
  Poslednja poruka: 14.01.2008., 22:48
 4. 60 година победе
  Autor ЧИЧА ДРАЖА u forumu Politika
  Odgovora: 107
  Poslednja poruka: 06.11.2005., 23:26
 5. Кроз 5 година...
  Autor Ljuba82 u forumu Košarka
  Odgovora: 18
  Poslednja poruka: 13.11.2004., 18:56

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •