Војини опет јашу : Хитне анализе крви Наталије Тешић урађене одмах!
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Војини опет јашу : Хитне анализе крви Наталије Тешић урађене одмах!

 1. #1
  Aktivan član другарица (avatar)
  Učlanjen
  24.05.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  1.727
  Reputaciona moć
  49

  Question Војини опет јашу : Хитне анализе крви Наталије Тешић урађене одмах!
  Hitne analize krvi Natalije Tešić urađene odmah
  U Domu zdravlja „Novi Beograd” ističu da tvrdnje Građanske inicijative „Majka hrabrost” u vezi sa rezultatima krvi preminule devojčice nisu osnovane
  Dr Milica Radović (Foto D. Jevremović)

  Zaključak članova Građanske inicijative „Majka hrabrost” da je Komisija za vanredni stručni nadzor Ministarstva zdravlja u svom izveštaju koristila pogrešne rezultate krvi šesnaestomesečne Natalije Tešić, preminule 30. maja, iznenadio je odgovorne u Domu zdravlja „Novi Beograd” i primorao ih da se oglase, uprkos odluci da ne daju izjave pre rezultata obdukcije i zvaničnog stava nadležnih organa.

  – Ne želim da se upuštam u to kako je pomenuta organizacija došla do poverljivih podataka iz zdravstvene i sudske dokumentacije, ali ne mogu da prećutim širenje neistine. „Majka hrabrost” navodi propuste u evidenciji i dovodi u pitanje validnost komisijskog nalaza oslanjajući se na navodne rezultate uzorka krvi uzetog 24. aprila. Na taj dan nesrećna devojčica bila je u ordinaciji, dobila uput i odgovorno tvrdim u laboratoriju nije ušla – kategorična je dr Milica Radović, pomoćnik direktora Doma zdravlja „Novi Beograd”, ogranak u Bloku 44.

  U zvaničnom izveštaju magistra farmacije Biljane Đorđević, zamenice načelnika kliničko biohemijske laboratorije piše da je Natalija Tešić 22. aprila, 11. i 13. maja primljena u laboratoriju sa zahtevom za hitno određivanje broja leukocita. Stoji i da su sva tri puta analize odmah urađene, rezultati su upisani na originalnim lekarskim uputima i izdati pacijentu da se odmah vrati kod lekara. Nalaz od 11. maja pokazuje eritrocitne parametre, broj trombocita i, kao i druga dva rezultata, broj leukocita. Inspekciji su dostavljeni podaci iz arhive računara, protokoli u koje je pacijent upisan i direktno iz aparata odštampani rezultati poslednje analize krvi sada počivše devojčice. U izveštaju je pojašnjeno da uređaj nema veliku memoriju tako da u njegovoj bazi sačuvanih podataka nije bilo prva dva nalaza. A na poslednjem su prikazane vrednosti kompletne krvne slike. Aparat je podešen da uvek radi celokupne analize, a u računaru se čuvaju samo one koje je doktor zahtevao.

  – Isticanje Građanske inicijative „Majka hrabrost” da su 11. i 14. maja urađeni laboratorijski nalazi zahtevani 22. i 24. aprila kao i da je tada analiziran uzorak uzet nekoliko nedelja ranije, nije održivo. Prvo, zato što se hitne analize (ukupan broj leukocita i pregled urina) urade za najdalje 30 minuta i odmah se na originalnom uputu prosleđuju doktoru koji ih je tražio. Elektronskim putem dostavljaju mu se tek posle verifikacije i pregleda biohemičara. Drugo, kada uput nije urgentan pacijenti se u laboratoriju primaju od 7 do 9 časova bez zakazivanja, a rezultati se od 13 sati istog dana mogu podići na šalteru pedijatrije – objašnjava doktorka Radović.

  Donekle opravdana zamerka, kaže ona, jeste na račun neslaganja elektronske evidencije i regularnog zdravstvenog kartona. Dr Milica Radović napominje da je paralelno vođenje dokumentacije veoma opterećujuće za lekare i da se zato desi da rukopis ne bude čitak i ostanu nepopunjene rubrike u jednom ili drugom kartonu. Ali i da se problemi fakturisanja zdravstvenih usluga ne odražavaju na lečenje bolesnika.

  – Imamo problema sa informacionim sistemom i rešavamo ih u hodu. Zdravstvena inspekcija je konstatovala ozbiljne propuste u našem vođenju medicinske dokumentacije. Koristimo program pod nazivom „Helija” firme „MS Microsys” i to samo zato što smo prinuđeni, ali njime nismo zadovoljni. Na inicijativu Dragana Đilasa, gradonačelnika Beograda, i dr Dragane Jovanović, gradskog sekretara Sekretarijata za zdravstvo, koji su rekli „Obustavite sve individualne pregovore i nabavke iz tog domena da ne bi došlo do dupliranja troškova” raskinuli smo ugovor sa tom firmom prošle godine. Međutim, ponovo smo ga obnovili jer ni vrhunski stručnjaci nisu uspeli da uđu u bazu naših podataka koju je vlasnik programa „Helija” osigurao, a najavljivani najmoderniji informativni sistem koji je trebalo da nam uvede grad još nije pokucao na naša vrata – rekla je dr Radović.

  Od naše sagovornice saznajemo da je Lekarska komora Srbije pružila podršku lekarima Doma zdravlja „Novi Beograd”. U saopštenju navode da će insistirati na preciznom definisanju lekarske greške i njenoj personalizaciji. To znači da ukoliko se utvrdi da je propust napravio doktor sa diplomom i važećom licencom, sam treba da snosi odgovornost. Zagovornici ideje da se paušalnim optuživanjem pojedinaca ništa ne može postići su i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije i 505 ovdašnjih specijalista pedijatrije koji su prošle nedelje boravili na skupu u Vrnjačkoj Banji.

  M. Simić
  Нећу да покрећем причу о малој Наталији, све је речено. Оно што мене занима је због чега Коштуничин кадар и блиска родбина и даље седи у својој фотељи након оваквих дешавања и зашто нам је крив само Томица из Геј17 а не докторка из ДСС-а која оправдава ове пропусте у лечењу? 2. #2
  Veoma poznat Enchanted (avatar)
  Učlanjen
  07.11.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.930
  Reputaciona moć
  144

  Podrazumevano Re: Војини опет јашу : Хитне анализе крви Наталије Тешић урађене одмах!

  Ne volim DSS ali doktorka Radović je keva, carica, legenda i najveća likuša na planeti! Kad te ona pregleda čvrsto odlučiš da se nikada više ne razboliš, samo da joj ne dopadneš šaka I ne zato što je loš doktor nego baš naprotiv, zato što je toliko patetično-sladunjava i prisna sa pacijentima da ti po pola sata ne dopušta da napustiš ordinaciju dok ti ne ispriča šta je radila od vašeg poslednjeg susreta, dok te ne pregleda pet puta i ne da dvadesetak korisnih saveta. To je žena koja decu u osmom razredu naziva kuco, maco, dušo, srećice itd. Ne znam zašto ali ja njoj sve verujem i zahvalna sam joj što od naših davnih susreta zaobilazim Dom zdravlja u širokom luku
  Doktorku za predsednika, pa makar bila sestra rospije Zorice Radović!

Slične teme

 1. вађење крви из прста
  Autor islandjanin u forumu Zdravlje
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 16.12.2008., 14:19
 2. Одмах кажи да
  Autor W.A.S.P. u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 79
  Poslednja poruka: 06.11.2008., 13:53
 3. Odgovora: 117
  Poslednja poruka: 03.10.2008., 23:57
 4. Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 11.05.2007., 18:18

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •