Svađa!
PUPS i JS spremni za razgovore sa SNS u Zemunu i na Voždovcu, socijalisti insistiraju na odluci na nivou koalicije čiji su nosioci

BEOGRAD - Koalicioni partneri socijalista, JS Dragana Markovića Palme i PUPS Jovana Krkobabića, spremni su za razgovore s naprednjacima Tomislava Nikolića o formiranju vlasti u Zemunu i na Voždovcu. Ova odluka, međutim, nimalo se ne dopada SPS, koji tvrdi da na taj način može biti ugroženo i postojanje koalicije, samim tim i vlast na gradskom, odnosno republičkom nivou.

Zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić kaže da zvaničnih pregovora još nije bilo, ali da ih očekuje vrlo brzo.
- Stav PUPS je jasan - samostalno i nezavisno donosimo odluke, za nas ne postoje prijateljske i neprijateljske političke stranke. Rukovodimo se programom, a ne ideologijom. PUPS je nezavisna stranka otvorena za razgovore sa svim partijama koje su prošle cenzus - naglašava Krkobabić. Upitan da li će eventualni dogovor s naprednjacima izazvati nesuglasice na nivou grada i kako će u tom slučaju funkcionisati republička vlast, budući da je stav DS da nema saradnje sa SNS, Krkobabić ponavlja da je PUPS samostalan.

- Građani moraju da shvate da smo nezavisna i originalna stranka koja sama donosi odluke. Ponoviću, nemamo predrasude i neprijateljske tabore i ne želimo da trošimo energiju na podelu prema ideologijama. Zašto neku stranku unapred isključivati iz razgovora - pita se Krkobabić, i dodaje da su građani već iskazali svoj stav prema mogućnosti novih izbora.

I lider JS Dragan Marković Palma ističe da razgovora o mogućim koalicijama nije još bilo, ali da je ta stranka otvorena prema svima.

- Ostajem pri stavu da nijedan lider nema pravo da određuje ko će s kim da pravi koaliciju na nivou opštine, jer ovo nisu republički izbori, ovo nije republička vlast. Trebalo bi da se predsednicima opštinskih odbora ostavi autonomno pravo da sklapaju savez onako kako misle da bi bilo najbolje za građane. Za JS je prihvatljiv partner svaka stranka koja je prešla cenzus - kaže Marković. Upitan da li će eventualan dogovor sa SNS narušiti odnose na nivou gradske vlasti zbog protivljenja DS, Marković kaže da Dragan Đilas predstavlja DS, a on JS!
- Naravno da ćemo razgovarati i s partnerima o tome šta je isplativije - raspisivanje izbora, na šta će se potrošiti dragoceno vreme i novac, ili formiranje koalicije, kako bi konačno počelo da se radi - naglašava Marković, uz napomenu da ne očekuje turbulencije ukoliko se takva koalicija napravi.

Šef beogradskih socijalista Aleksandar Antić u izjavi za Kurir kaže da je uveren da će se odluka doneti na nivou koalicije, čiji je nosilac SPS.
- Na tome ćemo insistirati! Verujem da će to naši koalicioni partneri uvažiti, jer smo zajedno izašli na izbore. Sve ostalo je neprihvatljivo. Svako ko donosi odluke mimo one na nivou koalicije kandiduje se da na sledećim izborima izađe van naše liste - poručuje Antić. Upitan kako će funkcionisati gradska vlast ukoliko se postigne dogovor sa SNS, s obzirom na stavove PUPS i JS, Antić odgovara:

- SPS se neće upuštati u korake koji bi mogli da ugroze republičku ili gradsku vlast - zaključuje Antić.

VUČIĆ: MOŽEMO DA RAZGOVARAMO
Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić za Kurir kaže da ta stranka trenutno vodi pregovore sa narodnjacima i SRS.
- Prevashodno očekujemo odgovore od njih i radikala, a onda ćemo videti šta dalje. U svakom slučaju, ukoliko bude negativnih odgovora, možemo da razgovaramo i sa PUPS i JS o formiranju vlasti u dve opštine - ističe Vučić.


Ipak je vreme za prevremene izbore.