Швајацарац др Франц Вебер говори за Геополитику о последицама бомбардовања Србије и непроцењивим косметским вредностима у европској културној баштини

Због свег зла које су вам нанели треба данас прозвати починиоце НАТО агресије . Не заборавити никада! На Србију је бачено на десетине хиљада тона осиромашеног уранијума, а последице су несагледиве, катастрофалне - каже др Франц Вебер

Др Франц Вебер из Швајцарске чувени је еколог, директор Фондације „ Вебер”, која броји преко 10 хиљада чланова .Боравио је недавно у Београду на Међународној конференцији посвећеној десетогодишњици бомбардовања Србије. Пре две године др Вебер са сличног скупа о Космету, из Београда, упутио је апел човечанству, УНЕСКО-у да се спасу сакралне, духовне, уметничке вредности на Косову и Метохоији, које пореди са Атосом.

Колико је ефекта имао ваш апел пре две године из Београда да се заштите светиње непроцењиве вредности на Космету?

– Тражио сам тада, апеловао на УНЕСКО да стави Косово и Метохију под своју заштиту.Међутим, испоставило се да УНЕСКО има своје прерогативе, своје „критеријуме” и чудан приступ очувању огромних духовних, уметничких вредности које постоје на Космету.Примера ради, водим и једну кампању којом желим да се заштите познати виногради у Швајцарској.Они су ушли под заштиту УНЕСКА, али се још увек боримо за Космет. То је парадокс.

Заузимали сте се својевремено за заштиту српских манастира на КиМ крајем 90-их , дакле, пре бомбардовања, па и за време НАТО агресије.

– Сећам се, док су бомбе падале над целом Србијом, Косметом, а бацили су за 78 дана више бомби овде него Хитлер за за све време рата, о последицама радиоактивности да не причам, ефекат је исти као да је експлодирано нуклеарни реактор, у Швајцарској сам организовао велику конференцију за новинаре , јер сам и тада сматрао, као и данас, да је веома важно да народ у Швајцарској, Европи- зна праву истину .Јавности се морала рећи истина. Нажалост , ништа НАТО и Америку није могло да спречи.Нико није одговарао до данас за страшан злочин.Али, то не значи да се околности временом неће изменити, јер и сами видите , како се брзо мења стање на светској политичкој сцени.

Светским политичарима, подсећамо, упутили сте писмо по називом „Спасите духовно благо Косова ”.

–Наравно, сећам се, јер такви моменти се никада не заборављају да сам октобра 1998. написао писмо.Молио , да спасу цивилизацију, која је јадан од угаоних каменова европске културе и идентитета. Желећи да Србима уништимо њихову културу, то значи да истовремено желимо Европи да одузмемо један значајан део њене, сопствене културе.То је, према мом схватању, ван сваке памети и незамисливо! Косово се простире на 11 хиљада квадратних километара,на том подручју је било око 1800 српко-византикских споменика из средњег века, међу којима неки спадају у права светска чуда архитектуре и уметности, као што су Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница, призренси храмови.Космет заправо представља једно од највећих, најгушћих налазишта светске баштине. То сам знао и пре десет година и узалуд сам покушавао да убедим моћне шта заправо чине човечанству.Све што сам им предочио, на шта сам толико пута упозоравао, нажалост, све се обистинило. Указао сам има тада шта ће се десисти.Упозоравао сам да ће настати прави егзодус, еколошка катастрофа.

Др Вебер је тада упитио писма Билу Клинтону, председнику САД, Жемин Зијангу, кинеском председнику, Тонију Блеру, тадашњем шефу британске владе, аустриском канцелару Виктору Клими, француском председнику Жаку Шираку и Роману Продију, првом чевеку италијанске владе.Али нико није могао да осујети паклени наум „Милосрдног анђела”.

Ви сте од незаустављив борац за Космет и данас, после дест година од бомбардовања Србије .

– То неће никада престати да радим, јер као човек изнад свега поштујем истину. Оно што би ваш народ требало да зна када је ваш Космет у питању, Србија, јесте да у Европи влада опортунизам без обзира на званичан став политичара од момента шиптарског самопроглашења. Можда ви овде у Србији мислите да људи на западу размишљају :„ Космет, Србија из нашег угла и интереса није занимљив и нећемо су у то мешати”.Али, није више тако.Опортунизма, људског отпора има итекако и наравно да човек треба да се бори за правду. Нису људи на Западу незаинтересовани, или боље да кажем , више нису равнодушни.

Какви су ваши утисци са Конференције посвећене десетогодишњици бомбардовања Србије, дакле о томе што сте имали прилику да чујете?

– Међународна конференција је окупила преко 200 учесника из целог света, Велике Британије, Русије, Америке, Италије, Француске, Грчке, дакле врхунских стручњака, научника, стратега, еколога, и била је апсолутно потребна.Боље да кажем неопходна.Треба коначно покренути и нешто конкретно. Натерати друге на размишљање шта су учинили српском народу и какве ће бити последице најзверскијег рата које који памти цивилизација.Еколошке драстичне последице, наравно, осећаће се дуго.Ту не мислим само на последице у Србији, већ у ширем окружењу, и целој Европи.Осам стотина пута јача сила тукла је један народ, засипала радиоактивним уранијумом, убијала, уништавала људе, фабрике, реке , језера, планине..Као човека та ужасна неправда ме страховито погађа.Припадам оним људима, који то не само, осећају, увиђају, него желе да се она исправи.Морамо да признамо да је српски народ у огромној мери утицао на оснивање Европе, њене цивилизације, у њу уграђивао праве бисере. То стално говорим.Уграђујући у своју колевну сопствено национално биће уткао се златном повељом у европску културну баштину.И у том смислу, српском народу се мора одати дубоко признање, поштовање.Баш због тога треба данас уперити прст на починиоце злочина, бомбардовања. Не заборавити!Никада.На Србију је бачено на десетине хиљада тона осиромашеног уранијума.Сама та чињеница говори да се ради о великој еколошкој катастрофи, катастрофи за баше будуће нараштаје, а тиме и о нападу на човечанство.О томе се за сада пуно не говори.Али већ се учестало рађају деца са деформитетима, број оболелих од канцера је у великом порасту, чак од неких малигних болести Србија је на првом месту у свету, Европи, или, на самом врху.Као еколог знам да сада код вас већ у јуну лишће опада са већине дрвећа, поготово на Космету!То све говори колико је Србија бомбардовањем загађена.Да не говорим када уранијум уђе у ланац исхране, воду, земљиште, биљке, онда је то ужас за један народ.

Како вам изгледа Србија, да ли процењујете да се понешто мења?

– Мислим да сам негде чуо да су Срби у некој врсти националне депресије, што је тачно, али и природно после свега што је преживела и преживљава. Пре бих рекао да су као народ изгубили поверење у све.Психолошки јесу у депресији, кичма Србији није поломљена, али је прилично савијена.Треба пуо времена да би се Србија исправила, стала на своје ноге.Мислим да је најбоље решење смоћи снаге и прво рећи вашем народу шта му је учињено, али предочити то и целом свету.Знам да није лако, али када се буду пробудили и схватили да је над њима почињен геноцид НАТО агресијом и ван свих је норми ратовања , знаће како и куда даље.Затварати очи пред истином, савијати кичму никуда не води. Сада се дешава ужас за човечанство, катастрофалан акт, покушај отимања Космета, које је душа словенства, а можда нећу претерати ако кажем да је Космет душа православља. Човечанство је на великом испиту, али и Србија.


Како коментаришете све безнадежнији положај српског живља на Космету, поготово у Метохији, где им седмицама искључују струју.Кажу да им никад није било горе!

– Према мом мишљењу, то је криминиално, пре свега од стране Европске уније , од Уједињених нација.Незамисливо је да Космет може бити одузет, отет.То је уистину душа српског народа.Аналогно, то би вам било исто као када би неко узео центар Париза одвојио га од Француске , и рекао да то више није француско, него да је све то албанско. Апсурд и злочин.Док сам се обраћао присутним на конференцији овде у Београду, скренуо сам пажњу да би после свега требало тужити НАТО за све зло које су починили у Србији и на Косову и Метохији. Треба их тужти директно, у Хагу, у Међународном трибуналу, и то званичним процесом, без страха и зазора.Ако тај суд се о све оглуши, и не донесе пресуду у корист Србије, онда треба формирати Интернационални суд савести, а ја сам вам на располагању да озбиљно започнемо ту активност.Тај суд би био састављен од личности од интегритета, високог угледа, који би на известан начин, престављали истинску савест човечанства. Дакле, професионалци, некорумпирани људи који би судски размотрили ту тужбу Србије против НАТО и донели праву пресуду.Та пресуда, вероватно не би била правоснажна, али би имала морално би имала феноменалан утицај и одјек у свету.То је моја порука Србији.


Биљана Живковић