Kućni pritvor umesto rešetaka

111111

Legenda
Banovan
Poruka
60.297
Izmene u zakonu o krivičnom postupku uvode kućni pritvor
Блиц - Субота, 13. јун 2009. 16:54

Osumnjičeni i optuženi za krivična dela mogli bi, po usvajanju izmena Zakona o krivičnom postupku, da se tokom krivičnog postupka umesto iza rešetaka nađu u kućnom pritvoru, što je humanije rešenje za pritvorenika a donosi i uštedu državnom budžetu.

Tokom kućnog pritvora osumnjičeni će morati oko ruke ili noge da nosi posebnu elektronsku narukvicu kojom će se kontrolisati njegovo kretanje. Mogućnost zamene za pritvor biće uvedena po usvajanju Predloga o izmenama Zakona o krivičnom postupku iz 2001. godine koje bi, prema najavama Ministarstva pravde, do kraja meseca trebalo da se nađe pred poslanicima parlamenta, rekao je u intervjuu Tanjugu profesor beogradskog Pravnog fakuleta Milan Škulić.

Na predlog tužioca da se odredi kućni pritvor odluku će donositi istražni sudija u fazi istrage, a u toku suđenja sudsko veće kada proceni da postoje dovoljne garancije da okrivljeni neće pobeći, objasnio je Škulić koji je profesor krivičnog procesnog prava.

Kome će sve moći da se umesto pritvora odredi zabrana napuštanja kuće ili stana zavisiće isključivo od tužilaštva i suda i njihove procene ličnih, porodičnih, zdravstvenih, poslovnih i drugih prilika okrivljenog kome se ograničava sloboda kretanja zbog sumnje da je izvršio krivično delo, precizirao je Škulić.

On je dodao da će nadzor nad okrivljenim u kućnom pritvoru vršiti sručno lice iz suda a njegovo postupanje biće regulisano podzakonskim aktom.

U slučaju da osumnjičeni zloupotrebi poverenje pravosudsnih organa i prekrši nalog o dozvoljenom kretanju, kućni pritvor će biti ukinut i određen klasični pritvor, kazao je profesor Škulić.

Kućni pritvor može da traje kao i klasičan pritvor - šest meseci do podizanja optužnice, odnosno četiri godine do okončanja krivičnog postupka. Pred ove izmene, u krivično procesno zakonodavstvo biće uveden i niz drugih mogućnosti za ubrzanje, rasterećenje i efikasnije vođenje krivičnog postupka.

http://vesti.krstarica.com/?rubrika...e84fe08b586c201e4&dan=14&mesec=06&godina=2009

Extra.:mrgreen:

Idem da pokradem obliznju radnju sa kompjuterskom opremom.:D
 
Baš lepo, sad ću da pravim kojekakve pi.....je pa lepo u kućni pritvor da se odmorim. Koje su ovo gluposti, imaju li te mlatislame pametnija posla, pa deca umiru zbog lekara, policajci s vremena na vreme onako malo pripucaju da im ne bude dosadno, vozači hitne pomoći pripale sirene kako bi prošli lakše kroz gužvu iako nemaju pacijenta nit idu k njemu, političari od svega prave profit, ljudi jedi svoje delove tela u znak protesta, a neko razmišlja o kućnom pritvoru...

Di mi je ona us..na motka....
 

Back
Top