Čukalović sudija Ustavnog suda Kosova

Profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta Ivana Čukalovića skupština u Prištini izabrala za sudiju Ustavnog suda Kosova. Čukalović potvrdio da je izborna procedura u toku. Profesor međunarodnog javnog prava jedan je od optuženih u aferi Indeks, u okviru koje je uhapšeno 38 osoba.
skupstina-kosova.jpg
Izbor sudija u Skupštini
Čukalović: Izborna procedura u toku

Ivan Čukalović je za Internet portal RTS-a rekao da je procedura za njegov izbor za sudiju Ustavnog suda u toku. Na tu funkciju, kako kaže, predložili su ga Srbi, Goranci i Muslimani, uz obrazloženje da "žele da ih zastupa čovek sa međunarodnim iskustvom, kako bi pokrenuo pitanja zakonitosti mnogobrojnih problema koji im otežavaju život na Kosovu".

Dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Stanko Bejatović rekao je za RTS da fakultet nije učestvovao u izbornoj proceduri, kao i da profesor Čukalović o tome nije konsultovao Upravu.

"Pravni fakultet u Kragujevcu neće preduzeti bilo kakav gest koji bi išao u korist takozvane nezavisne države Kosovo", naveo je Bejatović.

Nakon što je saznao za izbor sudija Ustavnog suda u Prištini, dekan Bejatović je pozvao Čukalovića na razgovor. Nakon dobijenih informacija, Uprava kragujevačkog fakulteta preduzeće zakonom predviđene mere, rekao je Bejatović, ali nije želeo da precizira o kakvim merama je reč.

Ivan Čukalović, profesor međunarodnog javnog prava kragujevačkog Pravnog fakulteta, izabran je, kako piše na internet sajtu skupštine u Prištini, za jednog od šestoro sudija Ustavnog suda Kosova.

Skupština Kosovo je na sednici kojom je predsedavao Jakup Krasnići izabrala šest sudija Ustavnog suda Kosova. Među izabranim sudijama našlo se i ime Ivana Čukalovića.

Kako navodi sajt, na počtku sednice je glasano za kandidate iz redova manjinske zajednice. Pošto su kandidati Ivan Čukalović i Altay Suroy, u prvoj rundi glasanja dobili dve trećine glasova poslanika iz redova manjinskih zajednica, a u nastavku i potrebne glasove svih prisutnih poslanika na plenarnoj sednici, izabrani su za sudije Ustavnog suda Kosova.

Čukalović je jedan od optuženih u aferi Indeks u okviru koje je uhapšeno 38 osoba, profesora i saradnika Kragujevačkog pravnog, ali i drugih pravnih fakulteta u Srbiji.

Imena šest izabranih sudija treba da se dostave Predsedniku Kosova Fatmiru Sejdiuu, nakon čega će uslediti dekret i polaganje zakletve, piše na prištinskom sajtu.

Biografija Ivana Čukalovića

Rođen je u Prizrenu 1951. godine. Doktorirao je na Pravnom fakultetu na temu: "Rešavanje sporova između država putem međunarodne arbitraže".

Čukalović je 2004. godine izabran u zvanje redovnog profesora za međunarodno javno pravo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, na kojem je radio od 1981. godine.

Od 1999. do 2001. godine bio je zamenik glavnog pravnog savetnika u Saveznom ministarstvu za inostrane poslove i vršilac dužnosti glavnog pravnog savetnika.

U tom periodu bio je i koagent Savezne Republike Jugoslavije u sporovima pred Međunarodnim sudom pravde, a 1998. godine, kao ekspert odbrane svedočio je u u slučaju Dokmanović pred MKSJ u Hagu.

Bio je član Pravnog saveta Savezne vlade, član tima za pisanje protivtužbe u slučaju BiH-SRJ i član tima za pisanje tužbe protiv zemalja članica NATO-a.

Boravio je na specijalizacijama u Haškoj akademiji međunarodnog prava, u Londonu i Moskvi, gde je držao nastavu na Diplomatskoj akademiji Ministarstva inostanih poslova Sovjetskog Saveza.

Od 1988. do 1992. godine bio opunomoćeni agent Svetske asocijacije za zaštitu vizantijske kulture sa sedištem u Filahu, Austrija za područje Jugoslavije i Balkana.

U medijima se navodi da je Čukalović bio član Centralne otadžbinske uprave SRS i član pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/65676/%C4%8Cukalovi%C4%87+sudija+Ustavnog+suda+Kosova.html

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Уколико је ово тачно, могу рећи да нисам изненађен.
Вјекини јуришници темељно раде свој посао.
Наравно, радикали би му све опростили и још га на велика врата поново увели у ЦОУ, (баш као и Стефановића, тако ли се звао онај "издајник-покајник"), само када би им још који пут стао у одбрану носиоца култа.