Ban Ki Mun: Kosovski zvaničnici ignorišu ZanijeraGeneralni sekretar UN Ban Ki Mun, u novom tromesečnom izveštaju, upozorio je da kosovski zvaničnici ignorišu njegovog specijalnog predstavnika tražeći da se misija svetske organizacije povuče sa Kosova i naglasio da je bezbedonosna situacija " relativno mirna".

Prvi čovek svetske organizacije, Ban Ki Mun upozorio je ambasadore država članica Saveta bezbednosti da lideri kosovskih Albanaca, još od jednostranog proglašenja nezavisnosti februara prošle godine, ignorišu šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera, tražeći što skorije povlačenje misije sa Kosova.
"Kosovske vlasti nastavile su da deluju u skladu sa "ustavom republike Kosovo" i u više navrata tražile okončanje misije UNMIK-a, naglašavajući da rezolucija 1244 više ne predstavlja relevantan dokument i da oni nemaju nikakve pravne obaveze da poštuju taj dokument", navodi se u redovnom Banovom izveštaju, koji je u sredu uveče podeljen ambasadorima država članica Saveta bezbednosti UN, a koji je objavljen na sajtu RTS-a.

Takav stav kosovskih zvaničnika, kako je naveo šef UN, rezultirao je "minimalnim" kontaktima predstavnika vlasti u Prištini Zanijera, ali je, istovremeno, saradnja na praktičnim pitanjima nastavljena.
Ban je, u izveštaju koji će se 17. juna naći na dnevnom redu Saveta bezbednosti, ocenio da misija Evropske unije na Kosovu, Euleks, funkcioniše pod patronatom svetske organizacije i statusno neutralno u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti. U Banov izveštaj, po drugi put, uključen je i aneks koji se odnosi na rad Euleksa, u kojem se navodi da je misija Evropske unije postala u potpunosti operativna 6. aprila, od kada su okončana dva suđenja za ratne zločine, uspostavljena kontrola carinskih ispostava, te pokrenut dijalog sa vlastima u Beogradu.

Kao jedan od ozbiljnijih problema u protekla tri meseca, šef UN je naveo kontroverze oko poseta srpskih zvaničnika Kosovu, te tvrdnje vlasti u Prištini da predstavnici vlasti u Beogradu, bez odobrenja kosovskog ministarstva spoljnih poslova, ne mogu ulaziti na teritoriju te pokrajine, odnosno južno od reke Ibar.
Opštine na severu Kosova, kao i severni deo Kosovske Mitrovice, nastavljaju da deluju odvojeno od ostatka Kosova. Lideri Srba sa severa Kosova, pozivajući se na rezoluciju 1244, smatraju da su UNMIK i Kfor jedine legitimne međunarodne misije i odlučni su u neprihvatanju bilo kakvih institucija ili simbola kosovskih vlasti, naveo je Ban.
"Oni se snažno protive promenama u lancu komandovanja kosovske policije, kojima bi policija na severu bila direktno povezana sa policijom u Prištini. Policija na severu sada izveštaje podnosi Euleksu", naveo je šef UN, naglašavajući da prisustvo UNMIK-a u severnim opštinama služi kao most između Euleksa i lokalnih političkih lidera, od kojih neki još oklevaju da direktno komuniciraju sa misijom EU.

Opšta bezbednosna situacija na Kosovu je relativno mirna, ali je u predgrađu Kosovske Mitrovice, Brđanima, izbila serija incidenata zbog činjenice da su Albanci, uprkos otporu Srba, pokušali da obnove kuće porušene 1999. godine. "Euleks je u više navrata ispaljivao suzavac na demonstrante, a 27. aprila lokalni Srbi su otvorili vatru na pripadnike Euleksa i Kfora. Povređen je relativno mali broj ljudi, a politički liderti obe strane, kao i vlasti u Beogradu, osudili su nasilje.
UNMIK je, posle upornog posredovanja, ubedio dve strane da prihvate pragmatično rešenje, pa je 13. maja dogovoreno da se obnovi po pet srpskih i albanskih kuća.
"Ipak, stanje nije u potpunosti sređeno jer su Albanci najavili da će do kraja godine obnoviti 25 kuća", navodi se u Banovom izveštaju.

Vlasti u Prištini nisu uspele da ubede lokalne Srbe da se uključe u nove, bezbednosne snage Kosova, nastale nakon rasformiranja Kosovskog zaštitnog korpusa, kaže se u izveštaju. Takođe, u izveštaju se navodi da je, posle nedavnog ultimatuma vlasti u Prištini, sve veći broj srpskih policajaca pokazao želju da se vrati u sastav kosovske policije, kao i da postoji znatan interes među Srbima da popune mesta onih policajaca koji se do 30. juna ne vrate na posao. Prema izveštaju Euleksa, na posao se vratilo 45 od ukupno 300 srpskih policajaca.
Ban je, takođe, upozorio i da Kosovska elektrodistribucija treba da zauzme fleksibilniji stav u vezi sa rešavanjem problema snabdevanje strujom za srpske enklave, pre svega zbog osetljivog pravnog i političkog okruženja, ali je i naveo da je posle istrage Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju zaključeno da isključena struje" nemaju nacionalnu pozadinu".

Ban je, takođe, naveo da sve veći broj kosovskih Srba, bez obzira na činjenicu da odbijaju vlast institucija proisteklih iz kosovskog ustava, podnosi molbe za izdavanje kosovskih ličnih karata, vozačkih dozvola i ostalih dokumenata, te potpisuju ugovore sa Kosovskom elektrodistribucijom.
Lokalni izbori na Kosovu održaće se u oktobru ili novembru, ali postoji zabrinutost da li će lokalne institucije, nastale usvajanjem novog ustava, biti u stanju da valjano organizuju čitav izborni proces.Poseban problem u procesu organizovanja tih izbora predstavljaće centralna izborna komisija, pošto ozbiljne probleme stvaraju pokušaji da se to telo ispolitizuje. Dodatne probleme stvara nedostatak profesionalnih kapaciteta i natezanja između političkih stranaka.

Ban je, istovremeno, naveo da je Zanijer nastavio da posreduje u dogovorima u kojima učestvuju zvaničnici UNMIK-a, kanceralije UN u Beogradu, Euleksa i Beograda o tehničkim pitanjima od zajedničkog interesa, ali su predstavnici vlasti u Prištini ostali neodlučni da se uključe u taj proces.
Ban je naveo da je, prema predlogu budžeta UNMIK-a za naredne dve godine, predviđeno smanjivanje broja službenika ove misije sa 4.911 na 507. Istovremeno, broj službenika Euleksa je 31. maja dostigao 2.569. Vrednost imovine UNMIK-a, kako se navodi u izveštaju generalnog sekretara UN, je prošle godine procenjena na 100,5 miliona dolara. Ali je, do sada, imovina vredna oko 13,3 miliona dolara prodata Euleksu, dok će predmeti vredni 15 miliona biti prodati na javnim licitacijama. Kancelarije UNMIK-a će, kada proces rekonfiguracije bude okončan, ostati u Prištini, Kosovskoj Mitrovici, Beogradu i Skoplju.
Ban je, kao i u ranijim izveštajima , naveo i da je broj povratnika razočaravajuće mali, jer se na Kosovo od početka godine vratilo svega 137 prognanih, odnosno 24 Albanca, 30 Srba i 54 Roma, Aškalija i Egipćana.


http://www.blic.rs/politika.php?id=96752