NEOFEST 9 - Media Press

URUK – Udruženje za razvoj urbane kulture Banja Luka
NEOFEST – International Summer Peace Festival Banja Luka
Media / Press (saopštenje za javnost)

Ipak Neofest!
Nakon svih nedoumica izazvanih opštom krizom na polju kulture u našem društvu, obavještavamo građane da će se Međunarodni mirovni festival NEOFEST ipak održati i ove godine. Uslovi u kojima će se realizovati su izuzetno teški ali su organizatori odlučili da je izuzetno bitno sačuvati tradiciju kao i postignute rezultate koje je ovaj festival do sada nesumnjivo ostvario. Svjedoci smo da u godini velike krize kultura najviše strada, kao i da za mnoge realne projekte nedostaje podrška, čime se dio kulturnih potreba i subjekata marginalizuje, što je jako štetno po društvo u cjelini. Ipak i u ovim uslovima, NEOFEST nastvlja da širi poruku mira, ljubavi i društvene ravnopravnosti kroz vrhunski program NEOFEST 9 festivala, pod radnim nazivom NEOFEST RECESSION.

URUK – Udruženje za razvoj urbane kulture Banja Luka, sa ponosom predstavlja ove godine recesivno izdanje najstarijeg urbanog festivala u Banjaluci. NEOFEST 9 recesssion edition donosi uzbudljiv i izuzetno raznolik program na tvrđavu Kastel koji će se odvijati tokom dvije festivalske večeri, petak i subota, 19. i 20. Jun 2009. Na novom, prvi put postvljenom COOLA Stage-u, u prostoru nekadašnjeg kafea „Kula“ , i ove godine nastupiće izvođači iz nekoliko zemalja. Najpoznatiji izvođači su svakako grupa ELEMENTAL iz Zagreba, zatim poznati hiphoper i tv zvijezda AJS NIGRUTIN iz Beograda, potom hiphoper koji je postao legenda EX YU hip-hop scene VOODOO POPEYE iz Beograda, DJ JONTY SKRUFF iz Londona, rezident kluba Pacha na Ibici, kao i FIDELITY KASTROW iz Berlina, rezident jednog od najpoznatijih klubova na svijetu berlinskog TRESOR-a. Pored njih nastupiće i Elektro Pionirke, ženski DJ-VJ trio iz Banjaluke, odakle dolazi i ekipa Black Sound Box emisije radija Castra, koja nastupom DJ Woody-ja i DJ Dayz-a slavi 5 godina postojanja. Još dva sjajna benda će se predstaviti posjetiocima, a radi se o sjajnom fusion/visual/trip-hop bendu LINE OUT iz Sombora.


Program se završava u nedjelju u ranim jutarnjim časovima, a svim posjetiocima garantujemo svojevrstan audio-vizuelni spektakl na najatraktivnijem mjestu banjalučke tvrđave Kastel, u ambijentu srednjovjekovnih kula oplemenjenim profesionalnom rasvjetom i ozvučenjem. Posebno će biti interesantno vidjeti ovaj ambijent u raznim bojama budući da će se inteligentnom rasvjetom spomenuti protor potpuno obojiti i donijeti jednu sliku koja ranije nije viđena na ovim prostorima. Naglasićemo da je program ovogodišnjeg NEOFEST-a osim datumski, podjeljen i po još jednom principu. Prvo veče svojim nastupima dominiraju dame te je to veče proglašeno za žensko(roza) i posvećeno je ljepšem polu, dok drugom večeri dominira jači pol, te je proglašeno za muško (plavo) veče. Još jedan kuriozitet je i činjenica da je drugo veče ulaz zabranjen za mlađe od 16 godina, a sve zbog kontroverznog AJS NIGRUTINA čiji nastup sadrži eksplicitne sadržaje te bi mogao biti eventualno štetan za mlađe od 16. Tokom cijelog festivala, i ove godine, dio sadržaja će biti i NVO Trg, gdje će se ponovo predstaviti veliki broj omladinskih i kulturnih organizacija.

Prodaja ulaznica će se odvijati na samom ulazu u festival, odnosno ispred južne kule tvrđave Kastel, a cijena ulaznice iznosi 10 KM za veče što je izuzetno povoljna cijena sa obzirom na kvalitet programa i produkcije. Sve one koji dođu na NEOFEST, pored navedenih, čekaju i drugi sadržaji koji garantuju neponovljivo iskustvo i vrhunski doživljaj, te obećavamo sjajan provod i druženje.


PROGRAM:

PETAK 19.06.2009.
20:00 Elektro Pionirke / Banja Luka
22:00 LINE OUT / Sombor
23:30 ELEMENTAL / Zagreb
01:30 Fidelity Kastrow / Berlin

SUBOTA 20.06.2009.
20:00 Black Sound Box Show / Banja Luka
22:00 VOODOO POPEYE / Beograd
23:45 AJS NIGRUTIN I TIMBE / Beograd
01:00 Jonty Skrufff / London