Nataša Kandić napušta proces protiv optuženih za ubistvo

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić napustila je sudski proces protiv optuženih za ubistvo braće Bitići, saopšteno je večeras iz tog fonda

Kako je u saopštenju navedeno, Kandićeva je uputila pismo sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Vesku Krstajiću u kom ga obaveštava da više neće zastupati oštećenu porodicu Bitići u krivičnom predmetu protiv okrivljenih Sretena Popovića i drugih.
Kako se u saopštenju dodaje, razlog za takvu njenu odluku je to što "porodica i ona smatraju da to suđenje ne vodi postizanju pravde za žrtve, nego da je sračunato na zaštitu naredbodavaca svirepog ubistva braće Bitići od krivične odgovornosti".
U pismu se podseća se da je suđenje započelo 13. novembra 2006. godine i od tada je održano 31 suđenje, poslednje u novembru 2008. godine i da je saslušano 96 svedoka, koji su od "reda štitili svoje starešine i optužene".
Taj krivični proces odnosi se na suđenje optuženima za ubistvo trojice američkih državljana braće Bitići, 9. jula 1999. godine, na poligonu SAJ u Petrovom Selu.
Tela braće Bitići nađena su 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, uz još nekoliko desetina leševa njihovih sunarodnika.