Православље: о љубави
Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 87

Tema: Православље: о љубави

 1. #1
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Православље: о љубави

  Љубав-


  Речи и дела светитеља

  -Св. Епископ Николај Жички


  Ко има љубав према ма чему пролазноме, као што је имовина, тело, почаст и слава људска, у тога се помрачава разум.
  Љубав према Богу вечноме, вечно се награђује.

  О љубави је говорио свети Серафим из Сарова овако: ''Кад ум стекне духовну љубав, не мисли он ништа што је несагласно с љубављу.
  Људе које сједињује љубав с Богом, сједињује их и љубав међусобно''.

  Свети Игњатије имајући пламену љубав према Спаситељу своме ишао је слободно пред лавове да буде растргнут; и љутио се на оне хришћане, који су га уз пут задржавали, и одвраћали да не иде.

  ЉУБАВ представља ОЦА, МУДРОСТ представља ДУХА СВЕТОГА.
  -Према томе ЉУБАВ је прва и првоначална; из ње се рађа истинска мудрост, и из ње исходи сила духовна. Отуда нико не може имати истинске мудрости без љубави нити може имати силе духовне без љубави. Ко има у себи Оца, тај има одмах и Сина и Духа. А ко нема Оца, не може имати ни Сина ни Духа Светога.

  Рекао је један духовник из манастира светог Саве Освећеног:'' браћо, три су главне врлине: ЉУБАВ, УЗДРЖЉИВОСТ И МОЛИТВА.''
  Но од тога трога, и од свега осталога, љубав је најважнија. Ако је страх Божји корен духовног живота, љубав је плод.

  ЉУБАВ према ближњима показује се и у радовању туђој радости.

  Златоусти негде каже, да више има међу људима сажаљења него сарадости, то јест: људи чешће и лакше узимају учешћа у туђој жалости него у туђој радости. Узрок томе је завист Exclamation
  А завист је сатански усев, који ако се не ишчупа у почетку затрује и упропасти сву душучовекову.

  Љубав је огањ, која сагорева завист! И ничим се завист не може сагорети ни искоренити осим љубављу Exclamation
  Због тога је најважније у животу задобити божанску љубав у срцу своме. А кад ми знамо колико Творац нас љуби, нама није тешко љубити Њега и све што је његово.

  Имамо овде један пример два старца која живе у братској љубави, а покушавају да се посвађају око неког лонца..... Наравно нису успели, није им било јасно како се то људи свађају и продуже живети у братској љубави не могући никако појмити, зашто се људи свађају око пролазних ствари, кад су браћа, и кад је љубав боља и кориснија од свађе.


  '' Љубав к Богу природно је жарка, говори свети Исак Сирјанин, и кога она спопадне чини његово срце неизмерно одушевљеним. На њему се виде необичне ( и спољашње ) промене: лоце његово постаје светло и радосно''. Exclamation

  Љубав се не плаши страдања. Она се баш у страдању показује најјача.
  За једног монаха прича се, како је дуго боловао, па оздрави, и целу једну годину буде здрав. Он је постао тужан и замишљен. Кад су га питали, што је такав, он одговори: оставио ме Бог; ево целу годину не посећује ме !

  Бог љубави не оставља оне који Њега љубе. Свети мученици Христови, Евтропије, Клеоник и Василик буду бачени у тамницу због тврде вере у Христа. Дуго су тамновали у тамници, док се судија не сети те их изведе поново на суд. Мислио је судија, да ће их видети полумртве од дугог тамновања, но зачуди се кад их погледа и виде здраве и светле као да долазе са весеља а не из тамнице. упита их безбожни судија о томе, а Евтропије одговори: заиста веселио нас је Христос наш у све дане тамновања, посећујући нас Својом благодаћу, те се збива на нама оно што у Писму пише:кад се срце весели, лице цвета ( Приче 15,13). Кад је судија покушао двојицу од њих да прелести и од вере одврати, одговоре они:'' Као што је тројица нераздељива тако смо и ми нераздељиви вером и љубављу''.

  '' Ко љуби свет, не може бити без жалости'' каже свети Серафим.
  Јер свет се мења и пролази, и љубав према пролазном обраћа се у жалост.
  Ко Бога љуби свим срцем својим, свом мишљу својом и свом снагом својом, тај непрестано мотри на деловање Божје у овоме свету, види прст Божји, прати промисао Божји.

  Златоуст каже:'' Сунце није тако јасно као провиђење Божје''.
  Промисао Божји бди над праведницима и објављује правду њихову.
  Бог се брине за храну оних који су се посветили Њему на службу.
  Дође неко једноме духовнику и понуди му новац. Заплаче се старац па рекне:'' Зар ти хоћеш да отераш од мене мога Хранитеља, Који ме храни у пустињи ево шездесет година?''

  Блажени Силуан говорио је за себе: ја сам слуга Господњи, и Господ ми је рекао :'' Ти делај Моје дело, а Ја ћу те хранити''.

  (православни пут, бр.33)
  Брига вука шта овце мисле о њему! 2. #2
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  ЉУБАВ

  Св. Нектарије Егински


  Старајте се да имете љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других. Дајте Богу читаво срце ваше, да бисте остали у љубави. “Ко пребива у љубави, у Богу пребива и Бог у њему” (I Јн. 4,16). Дужни сте да имате велику пажњу у међусобним односима и да поштујете један другога као свештена лица, као иконе Бога. Не гледајте никада на тело или на лепоту његову, него на душу. Пазите на осећање љубави, зато ако се срце не загрева чистом молитвом, љубав је у опасности да постане телесна и неприродна; у опасности је да помрачи ум и да сагори срце.

  Треба да испитујете свакодневно јер можда љубав наша не истиче из свеже заједничке наше љубави према Христу; можда не извире из пуноће наше љубави према Господу. Онај који бди да би сачувао чисту љубав, сачуваће се од замки Лукавога који покушава мало-помало да преобрати хришћанску љубав у љубав заједничку и сентименталну.
  Брига вука шта овце мисле о њему!

 3. #3
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  "Drma mi se, drma mi se
  na čubari cveće
  Ubićemo, zaklaćemo,
  ko sa nama neće."

  I ovo je pravoslavna ljubav, mada donekle posesivna.

 4. #4
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.451
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  "Drma mi se, drma mi se
  na čubari cveće
  Ubićemo, zaklaćemo,
  ko sa nama neće."

  I ovo je pravoslavna ljubav, mada donekle posesivna.
  Ма да, у праву си - зато је ова боља:

  "ЈА САМ АНКА ПАРТИЗАНКА
  НОСИМ КАПУ СА ТРИ РОГА
  И БОРИМ СЕ ПРОТИВ БОГА"...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 5. #5
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  СЛОВО О ЛИКУ ПРИЈАТЕЉА  Пријатељ је човек добар, здраве душе, мисли исправно, воли врлину, беспрекорног је морала, веран је у љубави, искрен на речима, постојане је душе, искрен је саветник, отворен је, истинољубив и правдољубив. Пријатељ је слика и прилика свога пријатеља и до крајности осетљив осећа душевно расположење пријатељево и страда душевним страдањем
  свога пријатеља. Пре него му се пријатељ и исповеди, он га претекне и хита му у помоћ пре него му је овај и затражи, и спремно му се предаје и помаже му ако је у опасности. Пријетељви пријатељи су и његови пријатељи, а непријатељи и његови непријатлељи. Брани пријатеља и излаже се опасности њега ради.

  У пријатељевом телу обитава душа пријатеља. Он је добар саветник, увек говори што је најбоље и стара се за част и име свога пријатеља. Пријатељеве светиње су и његове светиње. Истински пријатељ је моћна заштита и ко је њега нашао, нашао је благо. Пријатељ је највећа срећа. Добар пријатељ је непроцењива вредност, драгоценија од сваког блага. Његовој красоти нема равне. Пријатељ и у несрећама и у радостима остаје исти. Истински пријатељ хвали вредности које су похвале достојне и отворено куди оно што је за куђење.

  Еурипид каже: “Истински пријатељи немају ништа своје, него им је имање заједничко.” Ништа није боље од правога пријатеља. Саветовање његово делује јаче од свакога лека на страдалну душу и напаћено срце пријатеља. Његове речи су животни лек. Добар пријетељ може имати благодатно дејство и на душу и на тело пријатеља. Добар пријатељ прима на себе све што недостаје пријатељу и блажи највише оно што се добро чини, а онога који греши највише исправља.

  Пријатељ постаје разум, осећање и око пријатеља. Пријатељ је оличење врлине. Нико ко мрзи није пријатељ. Григорије Богослов каже: “Веран пријатељ је благо са душом, затворени врт и запечаћени студенац што се у прави час отвара и из којег се захвата, а пријатељима називам добре и лепе и оне са којима смо сједињени по врлинама.”
  Брига вука шта овце мисле о њему!

 6. #6
  Zaslužan član goxy (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Milion kilometara od nigde...
  Poruke
  103.638
  Reputaciona moć
  3373

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  "Drma mi se, drma mi se
  na čubari cveće
  Ubićemo, zaklaćemo,
  ko sa nama neće."

  I ovo je pravoslavna ljubav, mada donekle posesivna.
  Bio pre neki dan film,domaći na redpinku,tamo stalno u poslednje vreme puštaju filmove o ''partizanima'' i slične,mada ima i nekih ne partizanskih dobrih koje su pustili...I sad scena skupila se omladina u nekom selu i pevaju kako će da idu na ''Planinu da kolju četnike''Film je komunistički i kao i svaki takav propagandni,dakle nije reč o podmetanju
  Myles Bennett Dyson

 7. #7
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  Ima i film o Osmom putniku (Alien) u ne znam kolko nastavaka. Snimili Ameri, a oni su bili u kosmosu.

 8. #8
  Domaćin
  Učlanjen
  28.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  tu sam, bre
  Poruke
  3.916
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  Ala je ovde neko ljut na pravoslavlje , uf . Zao mi coveka , ce se upropasti nacisto od toliku ljutinu

 9. #9
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  Citat Original postavio zuti car Pogledaj poruku
  Ala je ovde neko ljut na pravoslavlje , uf . Zao mi coveka , ce se upropasti nacisto od toliku ljutinu
  Када душа бива рањена и пада она не лежи без свести као тело, него се овде мучи грижом зле савести, а када оде одавде баца се у вечно мучење. Ако неко не осећа бол од рана које наноси ђаво, тај својом безосећајношћу самом себи припрема још већу невољу. Јер ко није осетио прву рану тај ће ускоро задобити и другу а после друге трећу. Нечастиви видећи да је људска душа безбрижна и да не обраћа пажњу на задобијене ране, не престаје да је рањава све до последњег издисаја. (Св. Јован Златоусти)
  Брига вука шта овце мисле о њему!

 10. #10
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  ЉУБАВ ПРЕМА БЛИЖЊЕМ


  (Преузето из књиге:'' Енциклопедија православног духовног живота,
  Свети Игњатије Брјанчанинов)

  Из учења отаца знамо да постоје две врсте љубави према ближњем: љубав природна и љубав јеванђелска, или у Христу. Природна је у нама засађена приликом стварања, те стога постоји у сваком човеку. Она је, као и друга добра својства, повређена падом, или прародитељским грехом; зато је у сваком човеку подвргнута већим или мањим, краткотрајним или дуготрајним променама. Христос, Који је на чудесан начин исцелио све наше недуге, исцељује и повређену љубав: Он заповеда да у људима љубимо Њега - Господа. Тиме љубав узводи на највиши степен ревности, дарује јој чистоту, духовност, светост- и пламеном љубави у Христу гаси хаотични и димни пламен телесне љубави водило је перо светог Јована Лествичника када је написао:'' Љубав према Богу гаси љубав према родитељима и другима блиским по телу; онај ко каже да има и једну и другу љубав, обмањује себе''.
  Он је такође рекао:'' Ватра се ватром гаси, то јест телесна љубав Божанском љубављу''.

  Када пажљиво погледамо себе, с Божијом помоћу увидећемо да у најбољем случају имамо прородну љубав, а јеванђелску тек треба да стекнемо. 6. 153

  Указуј поштовање ближњем као образу Божијем - поштовање у души, невидљиво за друге , које је очигледно само твојој свести. Нека твоје деловање тајанствено одговара твоме душевном расположењу.
  Указиј поштовање ближњем не правећи разлику према узрасту, полу, сталежу - и у твоме срцу постепено ће почети да се јавља света љубав.
  Узрок те свете љубави је - не тело и крв, не чулна привлачност, него - Бог.......
  ... Укажи поштовање Христу у хришћанину, Христу који нам је за поуку рекао и опет ће рећи приликом решавања наше вечне судбине: Кад учинисте једноме од ове Моје најмање браће, Мени учинисте( Мт.25,40).
  Обраћајући се своме ближњем, имај на уму ову изреку Јеванђеља и постаћеш миљеник љубави према ближњем.
  - Миљеник љубави према ближњем улази њоме у љубав према Богу.
  Али ако мислиш да Љубиш Бога, а у твом срцу живи непријатељско расположење макар и према једном човеку, онда се налазиш у жалосној самообмани.

  Ако ко рече: Љубим Бога - вели свети Јован Богослов - а мрзи брата свога лажа је... И ову заповест имамо од Њега: Који љуби Бога, да љуби и брата свога (1. Јн.4,20-21).1.125-126
  - За понижавањем ближњег следи губљење љубави. Гибљење љубави је обележје примања демонских помисли, као што је обележје примања семена благодати - умножење љубави према ближњем.6.225

  - Преподобни авва Доротеј, говорећи о љубави према ближњем, пореди подвижнике Христове са линијама које иду од обода круга према његовом центру... што су ближе центру, то су ближе једна другој. И подвижници Христови, што се више приближавају Богу, то су ближе један другоме у истинској љубави. 6. 429-430

  -... Разумем само ону љубав, која делује по свештеним заповестима Јеванђеља, у његовој светлости, љубав која је и сама - светлост. Другу љубав и не знам и не признајем. Љубав коју уздиже свет, коју људи сматрају за своју, запечаћена је падом и није достојна да се назове љубављу: она је изопачење љубави.

  - Истинска, света љубав према Богу и ближњем јасно је представљена у јеванђелским заповестима. Њено исправно и непорочно деловање показује се кроз испуњавање јеванђелских заповести.
  Ко мене љуби - рекао је Господ - заповести моје држи.

  У таквој љубави не може бити ни маштања, ни телесног жара, јер почетници извршавају Христове заповести уз присилу над собом, уз такву присилу да се она назива распећем, а они који су узнапредовали и осетили осењеност благодаћу, извршавају их уз снажан осећај мира Христовог. Мир Христов је некакав фини духовни хлад; када се разлије по души, душа, пребива у узвишеном ћутању, у свештеном мировању.
  - Но, исто то Јеванђеље заповеда да будемо опрезни са непријатељима својим и да им не верујемо.

  Ето, ја вас шаљем - рекао је Господ Својим ученицима - као овце међу вукове. Будите, дакле, мудри као змије и безазлени као голубови!
  А чувајте се од људи; јер ће вас предати судовима и по синагогама својим тућиће вас... И сви ће вас мрзити због имена Мога ( Мт. 10,34-36)
  Дакле, само Јеванђеље препоручује опрезност у односу према непријатећима и, по могућству, мудро опхођење са њима.
  Непријатељство производи дух света; оно често долази на место телесне љубави. Али и сама телесна љубав веома је налик на непријатељство. ...
  ... Видите како нам Јеванђеље прописује љубав према непријатељима - не слепу, не неразумну, него освећену духовним расуђивањем.
  Љубав је - светлост; слепа љубав - није љубав.

  Слично треба рећи и о љувави према пријатељима Exclamation
  Јеванђеље заповеда да то буде љубав у Христу, како би Христос био љубљен у ближњем, а ближњи љубљен као створење Божје!
  Јеванђеље заповеда да то буде љубав у Христу, како би Христос био љубљен у ближњем, а ближњи љубљен као створење Божије. Услед те љубави у Богу и ради Бога, свети угодници Божији имали су љубав једнаку према свима, а љубили су нарочито оне који су живели благочестивим животом, као као што је рекао пророк Давид: Веома сам поштовао пријатеље Твоје, Господе. ... Таква љубав, која одаје дужно поштовање људима према степену њихове побожности, уједно је и према свима једнака, јер је у Христу и у свима љуби Христа. Један сасуд прима више тог духовног блага, а други - мање. Али благо је - једно! 6. 449-453

  Љубав хришћанина према Богу је љубав према Христу (1 Јн. 2,23),а љубав према ближњем је љубав према Христу у ближњем: заволевши ближњег, заволевши га у Господу, то јест по заповестима Господњим, ми стичемо љубав према Христу, а љубав према Христу је љубав према Богу.

  Савез љубави Божије са љубављу према ближњем најбоље је представљен у посланицама светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова.

  -Према његовом учењу, немогуће је заволети Бога, а да се предходно не заволи брат Exclamation Љубав према брату састоји се у испуњавању заповести Господњих у односу на њега ( 2. Јн. 1,6 ).
  Исто учење објављује и свети наставник монаштва, преподобни Антоније Велики, који је говорио:'' Од ближњег зависе и живот и смрт (душе). Добијајући брата, добијамо Бога; саблажњавајући брата, грешимо против Христа ''.
  преподобни Јован Колов, један од највећих отацаегипатских Скита, рекао је :'' Не може се подићи дом ако се почне одоздо, него градњу треба започети од темеља и подизати увис''.
  Упитали су га :'' Шта значи темељ ''. Одговорио је : '' Темељ је наш ближњи: треба да га задобијемо и почнемо од њега. На њему почивајусве заповести Христове''.
  - Преподобни Марко Подвижник: '' Немогуће је спасити се другачије, него кроз ближеег''.
  Слично расуђују и уче сви Свети Оци; то је опште хришћанско учење, учење Цркве, учење Христово.


  Обрати пажњу на задобијање љубави према ближњем, ко на основ твога живота... Заволи ближњег према упутству јеванђелских заповести - никако не према страсти твога срца.

  Љубав коју је Бог засадио у нашу природу повређена је падом и не може исправно да делује. Никако јој не допуштај да делује Exclamation Њено деловање лишено је непорочности и мрско Богу, као оскврњена жртва!
  Плодови њеног деловања су погубни и убиствени за душу .
  Ближњег заволи на следећи начин: не гневи се на њега и не злопамти; не дозвољавај себи да говориш ближњем било какве прекорне, увредљиве, подсмешљиве или заједљиве речи; чувај мир са њим колико год можеш; смиравај се пред њим;
  не свети му се ни директно ни индиректно; у свему у чему можеш да му попустиш - попусти му; одучи се од противречења и спорења, одбаци их као обележја гордости и самољубља; говори добро о онима који те оговарају; за зло плати добрим; моли се за оне који ти приређују различите патње, увреде, искушења и гоњења(Мт.5,21-4Cool...

  ... Према ближњима поступај онако како би желео да поступају према теби(Мт. 7,1-12)
  Из дубина срца отпуштај и праштај људима њихова сагрешења против тебе, како би и Отац Небески теби опростио твоја безбројна сагрешења, твој страшни греховни дуг, који може заувек да те гурне и затвори у адске тамнице( Мт. 18,23-35)

  Немој да се везујеш, нарочито не блудном страшћу, за твога ближњег; под ближњим се подразумева не само мушки, него и женски пол.
  Ако пак устрељен ђавољом стрелом ипак неочекивано будеш заражен, немој да клонеш духом, знајући да ми у себи носимо способност да се заразимо свакојаким страстима, што се догађало и великим светитељима; из све снаге потруди се да се излечиш.

  На крају: не повређуј свога брата многоречитошћу, празнословљем, блискошћу и слободним опхођењем с њим.
  Тако се држи у односу према ближњем, па ћеш наћи и задобити Богом заповеђену и Богу угодну љубав према њему ;њоме ћеш себи отворити улаз у љубав Божију.5. 87-89(в.БЛИЖЊИ, ПРОМИСЛИ)
  Брига вука шта овце мисле о њему!

 11. #11
  Buduća legenda Сале! (avatar)
  Učlanjen
  18.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Чардак
  Poruke
  31.716
  Reputaciona moć
  833

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  Речено је још, да је Бог истина и Слово. Чудесна је то реч словенска — Истина — која савршено означава Онога који је увек исти. "Ја сам Онај који јесам"; краће: Ја сам исти, непроменљиви, Сиј /Онај који јесам/ у старословенском, "О ОН у грчком". А Слово, или Реч, израз је скривеног Бога. И као што су Истина и Слово вечито у Богу и Бог, тако и Љубав. И као што Слово каже за себе: "Ја сам алфа и омега, почетак и свршетак", тако Љубав може за себе казати: Ја сам алфа и омега.
  Брига вука шта овце мисле о њему!

 12. #12
  Zaslužan član goxy (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Milion kilometara od nigde...
  Poruke
  103.638
  Reputaciona moć
  3373

  Thumbs down Re: Православље: о љубави

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  Ima i film o Osmom putniku (Alien) u ne znam kolko nastavaka. Snimili Ameri, a oni su bili u kosmosu.
  Dobro,možeš ti da relativizuješ kolko hoćeš,ali ta tvrđava laži zvana ''SFRJ'',za kojom se vidim ovde rone kOrkodilske suze, i srušila zbog užasnog potiskivanja i totalno veštačke implantacije kulta Tita.
  Poslednji put ažurirao/la Borac za prava zivotinja : 15.06.2009. u 13:44 Razlog: po prijavi; uvredljivo
  Myles Bennett Dyson

 13. #13
  Buduća legenda причалица (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  under my skin
  Poruke
  25.114
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  2725

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  ovo je baš lepa tema, s obzirom da je počeo petrovski post i da bi trebalo da se još više okrenemo ljubavi - prema bližnjima, naročito.
  сећање на тебе ме кошта као петра кајгана

 14. #14
  Livingstone nije na forumu
  Ako ti beskorisna misao ne pomuti um,svaki dan je najbolji u tvom životu.
  Poznat Livingstone (avatar)
  Učlanjen
  12.01.2010.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  iza ogledala
  Poruke
  9.223
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  124

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  У свим књигама НовогаЗавета љубав је стављена изнад свих других врлина и заповести,као свеобухватна

  Када божанствена љубав дође у срце човечије ,с њом долази све,,и мудрост и моћ и чистота и милосрдност и праведност и храброст и издржљивост и јасновидност и спокојство и веселост и свака доброта.
  СветиВладикаНиколај
  Ako razumete-stvari su takve kakve jesu. Ako ne razumete-stvari su takve kakve jesu.

 15. #15
  Domaćin
  Učlanjen
  24.11.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  3.927
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  Citat Original postavio Сале. Pogledaj poruku
  Речено је још, да је Бог истина и Слово. Чудесна је то реч словенска — Истина — која савршено означава Онога који је увек исти. "Ја сам Онај који јесам"; краће: Ја сам исти, непроменљиви, Сиј /Онај који јесам/ у старословенском, "О ОН у грчком". А Слово, или Реч, израз је скривеног Бога. И као што су Истина и Слово вечито у Богу и Бог, тако и Љубав. И као што Слово каже за себе: "Ја сам алфа и омега, почетак и свршетак", тако Љубав може за себе казати: Ја сам алфа и омега.
  Sale i ti budi ono sto jesi.

  Kao covek svak je promenljiv.

  Toliko si prepisao tudjih misli da ne mogu da te pronadjem.
  Per aspera ad astra.

 16. #16
  Domaćin
  Učlanjen
  24.11.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  3.927
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  Citat Original postavio Livingstone Pogledaj poruku
  У свим књигама НовогаЗавета љубав је стављена изнад свих других врлина и заповести,као свеобухватна
  Када божанствена љубав дође у срце човечије ,с њом долази све,,и мудрост и моћ и чистота и милосрдност и праведност и храброст и издржљивост и јасновидност и спокојство и веселост и свака доброта.

  Свети Владика Николај
  Bez mudrosti ne moze covek prepoznati pravu veru.

  Mudrost pa ljubav.
  Per aspera ad astra.

 17. #17
  Ističe se machkolinos (avatar)
  Učlanjen
  21.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.395
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  57

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  Прва посланица светог апостола Павла Коринћанима, глава 13 (Свето Писмо Новог Завета')

  1. Ако језике човјечије и анђеоске говорим, а љубави немам, онда сам као звоно које јечи, или кимвал који звечи.

  2. И ако имам дар пророштва и знам све тајне и све знање, и ако имам сву вјеру да и горе премјештам, а љубави немам, ништа сам.

  3. И ако раздам све имање своје, и ако предам тијело своје да се сажеже, а љубави немам, ништа ми не користи.

  4. Љубав дуго трпи, благотворна је, љубав не завиди, љубав се не горди, не надима се,

  5. Не чини што не пристоји, не тражи своје, не раздражује се, не мисли о злу,

  6. Не радује се неправди, а радује се истини,

  7. Све сноси, све вјерује, свему се нада, све трпи.

  8. Љубав никад не престаје, док ће пророштва нестати, језици ће замукнути, знање ће престати.

  9. Јер дјелимично знамо, и дјелимично пророкујемо;

  10. А када дође савршено, онда ће престати што је дјелимично.

  11. Кад бијах дијете, као дијете говорах, као дијете мишљах, као дијете размишљах; а када сам постао човјек, одбацио сам што је дјетињско.

  12. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

  13. А сад остаје вјера, нада, љубав, ово троје; али од њих највећа је љубав.

 18. #18
  Domaćin
  Učlanjen
  24.11.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  3.927
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  Citat Original postavio Сале. Pogledaj poruku
  СЛОВО О ЛИКУ ПРИЈАТЕЉА  Пријатељ је човек добар, здраве душе, мисли исправно, воли врлину, беспрекорног је морала, веран је у љубави, искрен на речима, постојане је душе, искрен је саветник, отворен је, истинољубив и правдољубив. Пријатељ је слика и прилика свога пријатеља и до крајности осетљив осећа душевно расположење пријатељево и страда душевним страдањем
  свога пријатеља. Пре него му се пријатељ и исповеди, он га претекне и хита му у помоћ пре него му је овај и затражи, и спремно му се предаје и помаже му ако је у опасности. Пријетељви пријатељи су и његови пријатељи, а непријатељи и његови непријатлељи. Брани пријатеља и излаже се опасности њега ради.

  У пријатељевом телу обитава душа пријатеља. Он је добар саветник, увек говори што је најбоље и стара се за част и име свога пријатеља. Пријатељеве светиње су и његове светиње. Истински пријатељ је моћна заштита и ко је њега нашао, нашао је благо. Пријатељ је највећа срећа. Добар пријатељ је непроцењива вредност, драгоценија од сваког блага. Његовој красоти нема равне. Пријатељ и у несрећама и у радостима остаје исти. Истински пријатељ хвали вредности које су похвале достојне и отворено куди оно што је за куђење.

  Еурипид каже: “Истински пријатељи немају ништа своје, него им је имање заједничко.” Ништа није боље од правога пријатеља. Саветовање његово делује јаче од свакога лека на страдалну душу и напаћено срце пријатеља. Његове речи су животни лек. Добар пријетељ може имати благодатно дејство и на душу и на тело пријатеља. Добар пријатељ прима на себе све што недостаје пријатељу и блажи највише оно што се добро чини, а онога који греши највише исправља.

  Пријатељ постаје разум, осећање и око пријатеља. Пријатељ је оличење врлине. Нико ко мрзи није пријатељ. Григорије Богослов каже: “Веран пријатељ је благо са душом, затворени врт и запечаћени студенац што се у прави час отвара и из којег се захвата, а пријатељима називам добре и лепе и оне са којима смо сједињени по врлинама.”
  Ako bi ovako definisali ko je prijatelj onda prijatelji ne postoje.
  Per aspera ad astra.

 19. #19
  Poznat goranbeograd (avatar)
  Učlanjen
  27.10.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  где год се окренемо само себе видимо
  Poruke
  7.019
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  362

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  Citat Original postavio sigma man Pogledaj poruku
  Ako bi ovako definisali ko je prijatelj onda prijatelji ne postoje.
  ако нисам бил гејтс он не постоји.
  како објаснити оном ко не жели да схвати?

 20. #20
  Ističe se Vlada80-Nis (avatar)
  Učlanjen
  18.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.996
  Reputaciona moć
  61

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  Citat Original postavio sigma man Pogledaj poruku
  Mudrost pa ljubav.
  Tako je. Samo sto nije bas tako striktno da mora doci mudrost pa tek kasnije ljubav. Sve vreme se mudrost i ljubav dopunjuju. Iz ljubavi mozes potraziti mudrost. Iz mudrosti kasnije mozes videti ljubav. Ljubav ce te odvesti do jos vece mudrosti.

  Nista nije crno ili belo. Postoji interakcija. Kada imamo sklad svih cinilaca, onda imamo i savrsenstvo. Shvatanje uzajamnih odnosa kako u nama samima, tako i nas sa ostatkom sveta moze voditi kako mudrosti, tako i ljubavi.
  ....DON'T KNOW......

 21. #21
  Domaćin
  Učlanjen
  24.11.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  3.927
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  Citat Original postavio goranbeograd Pogledaj poruku
  ако нисам бил гејтс он не постоји.
  Da li ti to prijatelja trazis u bogatstvu ili u sposobnosti da se organizuje posao tako da dovodi do novih znanja i bogatstva ?

  To bi bila nova potpuno razlicita definicija prijatelja od prethodne.

  Ja sam samo rekao da je prijatelj toliko idealisan u prethodnom postu koji sam komentarisao da bi tesko i sveci mogli da ispune takav kriterijum a obican covek nikako.
  Per aspera ad astra.

 22. #22
  Ističe se machkolinos (avatar)
  Učlanjen
  21.06.2010.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.395
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  57

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  СТАРАЦ ПОРФИРИЈЕ КАВСОКАЛИВИТ
  ПОДВИЖНИК ЉУБАВИ - ПРОЗОРЉИВИ ЧУДОТВОРАЦ  КОНСТАНТИН ЈАНИЦИОТИС - ПОКРАЈ СТАРЦА ПОРФИРИЈА

  Сећања његовог духовног детета

  МЕЂУЛИЧНИ ОДНОСИ  Љуби све људе  Старчева љубав није имала границе - била је бесконачна. Простирала се на сву децу Божију, на све људе, на пријатеље и непријатеље. Говорио ми је: "Венац наше љубави према пријатељима има у себи страна тела (рачуницу, узвраћање, таштину, сентименталну слабост, страсно саосећање), док је венац наше љубави према непријатељима чист". Још ми је говорио: "Наша љубав у Христу треба да доспе свагде, чак и до хипика у Матали. Имао сам велику жељу да пођем тамо не да им проповедам или да их осуђујем, него да заједно са њима живим без греха и да пустим да љубав Христова, која све преображава, говори сама од себе. Видео сам хипике, и сажалио сам се на њих. Били су као овце без пастира".

  Кад су били у питању моји друштвени односи, обично ми је саветовао: "Свој хришћански подвиг не треба да вршиш проповедима и осудама, већ истинском мистичном љубављу. Кад осуђујемо, други на то узвраћају. Кад их љубимо, они бивају ганути и ми их придобијамо. Кад љубимо, мислимо да приносимо другима, а у стварности приносимо најпре себи. Љубав потребује жртве. Жртвујмо са смирењем нешто своје, што је, у ствари, Божије".
  http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/StaracPorfirije/StaracPorfirije96.htm

 23. #23
  Poznat goranbeograd (avatar)
  Učlanjen
  27.10.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  где год се окренемо само себе видимо
  Poruke
  7.019
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  362

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  Citat Original postavio sigma man Pogledaj poruku
  Da li ti to prijatelja trazis u bogatstvu ili u sposobnosti da se organizuje posao tako da dovodi do novih znanja i bogatstva ?

  To bi bila nova potpuno razlicita definicija prijatelja od prethodne.

  Ja sam samo rekao da je prijatelj toliko idealisan u prethodnom postu koji sam komentarisao da bi tesko i sveci mogli da ispune takav kriterijum a obican covek nikako.
  ајд сутра поново одговори на претходни пост. хвала
  како објаснити оном ко не жели да схвати?

 24. #24
  Domaćin
  Učlanjen
  24.11.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  3.927
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  Citat Original postavio goranbeograd Pogledaj poruku
  ајд сутра поново одговори на претходни пост. хвала
  Citat Original postavio sigma man Pogledaj poruku
  Ako bi ovako definisali ko je prijatelj onda prijatelji ne postoje.
  Sto ti ne bi pojasnio sta si hteo reci, nisam u stanju da razumem tvoju misao primenjenu na ovaj slucaj.
  Per aspera ad astra.

 25. #25
  Poznat goranbeograd (avatar)
  Učlanjen
  27.10.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  где год се окренемо само себе видимо
  Poruke
  7.019
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  362

  Podrazumevano Re: Православље: о љубави

  Citat Original postavio sigma man Pogledaj poruku
  Sto ti ne bi pojasnio sta si hteo reci, nisam u stanju da razumem tvoju misao primenjenu na ovaj slucaj.
  ако нисам бил гејтс он не постоји.
  како објаснити оном ко не жели да схвати?

Slične teme

 1. Прустово схватање љубави
  Autor Лилит u forumu Književnost
  Odgovora: 24
  Poslednja poruka: 18.05.2016., 13:16
 2. Заљубљеност је негација љубави
  Autor Zmaj Ognjeni Vuk u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 165
  Poslednja poruka: 03.12.2009., 23:32
 3. Тинејџерске љубави
  Autor IvanaNS u forumu Tinejdžeri
  Odgovora: 128
  Poslednja poruka: 17.08.2009., 12:27
 4. боја љубави мк.2
  Autor W.A.S.P. u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 55
  Poslednja poruka: 31.12.2008., 00:19
 5. Љубави моја... бивша... хвала ти!
  Autor Meda Božanin u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 93
  Poslednja poruka: 25.03.2008., 01:43

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •