АЛБАНЦИ И КОСОВО
Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 80

Tema: АЛБАНЦИ И КОСОВО

 1. #1
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Према истраживању Џејмса Бејкера и других, постојбина Албанаца је покрајина Ширван, на источним падинама Кавказа, са центром у граду Албана. У историји се то име најраније помиње у једном опису, како је владар Албаније наступајућем Александру Македонском поклонио пса, данас и нама познатог кавкаског овчара, да би у каснијем периоду Албанија неко време била клијент Римске империје.

  Смештени између Хазара мојсијеве вере и православних Јермена, политички су се везали за Арапе и примили ислам. Сукоб са Хазарима у VIII веку, имао је за последицу бруталан обрачун и егзодус Албанаца. Арапи су Албанце населили на Сицилији, у Пуљи и Калабрији, на подручју јужне Италије отетом од Византије, која је 980. године повратила своје територије и затечене Албанце превела у хришћанство. На подручју јужне Италије је касније формирана Напуљска краљевина или краљевина Обеју Сицилија, под династијом Анжу, чији су поданици били и Албанци.

  Иако се на Кавказу временом губи појам Албаније у државно-правном смислу, тамо и данас живе бројни Албанци, које са сународницима из јужне Италије и са Балкана везују заједничка етничка обележја, као што су језик, нека лична имена, народна ношња и антрополошке карактеристике, као што је рецимо облик доњег дела вилице.

  Године 1043. побуњени намесник Сицилије, византијски војвода Ђорђе Манијак, покреће војску преко Јадрана, у којој је било и Албанаца са женама и децом, да би у бици код Дојрана Манијак трагично изгубио живот. Пораженим Албанцима, без бродова који су пали у руке Византинаца, Срби су дозволили да се населе у српском Поморју, које се географски протеже јужно од српског Приморја, то јест јужно од Скадра. Тако су се Албанци населили североисточно од данашњег Елбасана, око града Рабана, по коме су их Византинци називали Арбаните, Срби Арбанаси, а сами себе од тада називају Арбанес, док су се они на Сицилији називали Албанес. Касније су се одомаћила још два назива за ову етничку заједницу, турски назив Арнаути – “они коју немају где да се врате” и назив Шћиптар, којим се Арбанаси данас најрадије легитимишу, а чијем ћу значењу нешто касније посветити пажњу.

  Од двадесетак албанских племена, приспелих са Кавказа у јужну Италију, у Србију су доспела четири - Геге, Тоске, Јапе и Схамиде. Као сточари, заштићени су српским законом из 1330. године, а потом и закоником цара Душана из 1349. године. Припадност истом, византијском културном кругу, доприносила је изузетно доброј коегзистенцији Срба и Арбанаса, који су се успешно интегрисали у српско друштво и државу.

  Као сточари - номади, Арбанаси се нису трајније везивали за одређено место, материјалне и духовне вредности, па им је по доласку Турака било релативно лако да без отпора масовно прихватају нову веру, која им је гарантовала привилегован положај у односу на хришћане. Тако је српско Поморје, које је обухватало данашњу средњу и јужну Албанију, од Турака бранила искључиво српска војска, на чијем је челу изгубио живот Балша II Балшић. Иако има индиција да су Балшићи, властеотска породица одана династији Немањића били албанског порекла, носили су српска имена и осећали се Србима, у потпуности инкорпорирани у српску друштвену и етничку заједницу.

  Својим првим аутохтоним владаром, Арбанаси сматрају рабанског кнеза Прогона, кога је наследио син Димитрије, ожењен Комнином, кћерком српског краља Стефана Првовенчаног. За свог највећег јунака, Албанци пак сматрају Ђерђа Кастриота – „Скендербега“ (Ђурђа Кастриотића), чији је прадеда Бранило Кастриотић био око 1356. године капетан у служби српског кнеза Александра Ђорића из Валоне. Деда му се звао Павле, а отац Иван био је ктитор манастира Хиландар, у коме је и сахрањен. Мајка му се звала Војислава, сестра Марија била је удата за Стефана Црнојевића. Ђурађ је заједно са браћом Станишаом, Репошем и Константином био предат Турцима као талац.Ђурађ и Станиша су у Цариграду преведени у ислам и уврштени у јаничаре, под именима Скендер и Хамза. Ђурађ је без много премишљања првом приликом побегао и вратио се у Поморје, а уз звуке звона и православној вери, започевши бескомпромисну борбу против турског окупатора, коју је водио све до своје смрти. Ђурђев повратак описује деспот Мусаки, речима “…јер је у Арбанију био ушао Скендер-бег, човек ваљан и од природе Србин…”. Ђурђев син Јован оженио се Иреном, унуком српског деспота Ђурђа Бранковића, чију су врховну власт признавали сви преостали обласни господари, па тако и Кастриотићи. Након пада српске деспотовине под турску власт, све угледније албанске породице прешле су у Италију, где им се под дејством асимилације временом губи траг.

  Турски хроничар из XV века, Дурсун-бег, описује поход Мехмеда II на Ђурђа Кастриотића 1465. године, након кога и дефинитивно престаје српска власт у Поморју : “…Издато беше наређење да се сви зрели мушкарци предаду у беглук. Због тога на свакој станици успут довођене су поворке у ланцима, пред победоносног Султана. Младо и старо, сви су они вргнути под сабљу и исечени. Ожеднеле душе ових људи, појили су вином са наквашеног мача. Било је станица на којима је по три, четири и по седам хиљада неверника предавано законском мачу. Дубоке долине од мртвих телеса, претворише се у брегове. Пространа поља се од крви преобратише у реку Амурдарију…”

  Овај опис геноцида над српским народом, јасно говори како је српски народ у Поморју од већине претворен у мањину, а Поморје се трансформисало у Албанију. Турци освајају Косово 1455. године заузимањем Новог Брда, али Арбанаси прелазе реку Дрим тек у XVII веку, ако је судити по млетачком посланику Јакову Соранцу, Барском надбискупу Марину Бизију, Папском визитору Петру Масареку и другим савременицима. Унапређени под турском влашћу из сточара у “царске синове”, Шиптари силазе са планина у равницу Метохије, а са њима и знатан број поарбанашених Срба. Свети Никола је, рецимо, заједничка слава малисорским породицама Хоти, Груде, Клименти, Шкреље и Кастрати, а међу овим последњим се неки још увек презивају Поповић, што рецито говори о њиховом пореклу. Породица Дукађини, пак, потиче од војводе Јована, господара Рашке, из које је пред Турцима избегао његов потомак Лека, који данас важи за најпознатијег арбанашког законодавца.

  Насељавање Шиптара на Косово текло је паралелно са српских исељавањем, уз перманентни притисак на староседеоце. Године 1574. Еласу-паша је предводио покољ 2000 Срба око Ђаковице, када су биле и велике сече Срба у Скадру, Пећи, Призрену и самом граду Ђаковици. Срби су 1594. године подигли устанак, након кога је потурчени Арбанас Синан-паша мошти Светог Саве однео у Београд и спалио их на Врачару, не би ли тим гестом сломио морал Срба. Када су Срби 1689. године на Косову подигли нови устанак, над њима је поново извршен велики покољ, током кога је уништено 360 српских села. Следеће године је након егзодуса 37.000 српских породица под патријархом Арсенијем III Чарнојевићем, пећки паша у Метохију населио Арбанасе из северне Албаније, а након следећег српског устанка 1738. године, могло се констатовати да је етничка граница за само 40 година померена 200 километара у дубину српске територије. Међу осталима, у то време се на Косово насељава и породица Ругова, која је у ислам прешла тек око 1810. године.

  Надбискуп барски, фра Андрија Змајевић, 1707. године говори о насељавању Шиптара око Ђаковице, а надбискуп скопски Матија, о насељавању истих у Јањево. С обзиром на неконтролисано насиље Шиптара над Србима, уз “благослов” Турака, Срби су имали само два излаза, да мењају веру или да се исељавају. Анри Пуквил 1807. године каже да су међу најизразитијим потурчењацима били Кукли-бег и његов син, који су силом исламизирали предео Паштрика, Хаса и Опоља. У исто време, арбанас Јашар-паша, братанац Малићи-паше, опљачкао је манастире Грачаницу и Девић, побио 13.000 Срба и уништио преко 50 српских села. Др. Јозеф Милер, дугогодишњи лекар пећког паше, 1838. године износи утисак да су Геге свирепи, подмукли и упорни, при чему осим Срба, мрзе и православне Тоске. Извештај руског конзула у Призрену, Евгенија Примајева, казује “…у похари српских села убијали су мушку чељад и силовали жене и чак скрнавили гробове. Злочини Арнаута су безбројни и неизмерни…” Виктор Берар, француски историчар и путописац наводи “…пред Арбанасом је Словен приморан или да бежи или да умре и његово нестајање са читаве те земље биће ствар година и то само неколико година”.

  Упркос визионарској процени Берара, према подацима Прико Сен – Мари-а из 1874. године, у Старој Србији је живело око 500.000 људи, од чега 370.000 православних и 230.000 муслимана, али са тенденцијом даље промене етничке слике на штету Срба. У писму српском краљу од 10.10.1878. године, 272 угледна грађанина из више округа на Косову, са 126 општинских и манастирских печата, износе да је : “…од свршетка Берлинског конгреса, само у Пећком округу побијено и опљачкано 1000 српских душа…” Српски конзул на Косову, Тодор Станковић, 1897. године наводи ”…отимање девојака, силовање жена, мајки у присуству мужа и деце, силовање и одвођење девојака у арбанашке хареме, силовање српске деце – мушке и женске, бесконачно кулучење и бесплатан рад Срба Арбанасима, затварање и мучење невиних људи, батинање, расељавање, отимање имовине, прогонство у Малу Азију…Исељавања у Србију због ових зулума су необично честа. Има скоро целих области у Србији, које су насељене Косовцима и Пећанцима. Рачуна се да је у времену од првог српско-турског рата 1876. до 1912. иселило у Србију преко 400.000 Старосрбијанаца…”. А да се не бих бавио само туђим запажањима и статистичким подацима, додаћу да се у наведеном периоду из Пећи у Ниш са породицом преселио и мој чукундеда по мајци, Драги Живковић, чиме се у Пећи угасила једна од најстаријих породица.
  Но без медведя нет тайги, без тайги нет Сибири, без Сибири нет России, без России весь мир сирота. 2. #2
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Жорж Голи 1902. године пише да је у последњих 6 година 70.000 Срба прешло са Косова на територију краљевине Србије, са неутврђеним бројем оних, који су убијени или преведени на ислам и каже “…злочини Арбанаса над Србима били су толико страшни, да су чак и Турци били због тога забринути…” Свештеник Анђелко Нешић из Косовске Митровице, 21.06.1905. године пише краљу Петру “…нема дана када не оде са лица земље по који Србин, а често и по много њих…Убијају, краду, отимају жене и девојке, па их срамоте на очиглед њихових сродника. Ако овакво стање потраје дуже време, онда слободно можемо рећи збогом Србине, јер га за кратко време неће бити овамо…”.

  Исто се процес одвијао и у јужном делу Старе Србије, данашњој Македонији “…под вођством Ђема Мула-Вазлића, Биљаљ Баланца и Суљ Лупица из Дебарског округа, око 160 Арбанаса је напало село Љубижду, убило браћу Кузмана и Стевана, четири жене убили, четири ранили, два детета испекла на ватри и убила још шеторо деце, неку и мајкама у наручју и потом запалили село, у коме су од 42 куће остале само две…”

  “…Из аутентичних извора се зна, да су онда Арбанаси јавно, усред бела дана, усред села или града убијали Србе; да су их усијаним гвожђем боли и врелим вршњицама пекли и мучили, а власти турске ни мрднути нису хтеле. Јавно су бешчастили српске женскиње, одводили у ропство, убијали нејач, односили српску имовину колико је ко хтео и могао…”.

  Српски конзул у Приштини, Спалајковић, са чијом сам праунуком врло близак, крајем јуна 1905. године наводи да на Косову “…нема дана, а да се не деси неко убиство над Србима…” при чему помиње силовање седмогодишње девојчице, убиство 9 сватова у српској свадбеној поворци, као и име Качак-Садика из Грабовца у Дреници, који је сам побио 70 Срба.

  Паралелно са физичким, текао је и културни геноцид над српским народом, јер су од XVI века до краја XX века Арбанаси порушили више од 1300 српских цркава и манастира.

  Слабљењем Турске, расли су апетити Италије и Аустрије према некадашњем српском Поморју. Италија је настојала да утицај оствари преко својих Албанеза, од којих је њих око 200.000 још увек владало албанским дијелектима. У Италији је основано албанско национално удружење (Societa Nazionale Albanese) које је 1903. године одржало конгресе у Напуљу и Лугану. У то време је, као и данас, међу Арбанасима било 65% муслимана, 20% католика и 15% православних. Пројекат је пропао, како због антагонизма између Албанаца хришћана и муслимана, тако и због опасности коју би по Италију могло представљати њихово уједињење и потенцијално оцепљење дела јужне Италије. О Албанцима у Италији сам пре десетак година имао прилике да гледам фасцинантан документарац, о разговорима које је екипа италијанске телевизије RAI UNO водила са мештанима албанских села у Италији.

  С обзиром на планирани аустријски продор на исток (“Drang nach Osten”), а плашећи се опасности претећег српског изласка на Јадран, Аустрија и Италија су се уз подршку Енглеске споразумеле да се формира аутономна албанска држава. Конструишући подлогу том плану, Аустрија пласира мит о илирском пореклу Арбанаса, полажући тако право на целокупан српски етнички простор, као да су Срби дошли у Арбанију, а не Арбанаси у Србију иако језик Арбанаса припада групи кавкаских дијалеката и по својим коренима нема ничег заједничког ни са којим европским језиком. Топографски називи, хидроними и ороними су најбољи докази, који је народ старији на одређеној територији. Та имена су одолевала најездама у свим крајевима света. На територији савремене Албаније, нема назива албанског порекла.

  Иначе, Албанци су у свом говору користили два сиромашна, врло различита дијалекта које су донели са Кавказа и још три новонастала, под јаким утицајем околних језика, најпре италијанског и српског, при чему се језик Арбанаса из Поморја састоји од 5/10 српског језика, 2/10 латинског, 2/10 галско-келтског и 1/10 грчког. Све до настанка албанске државе и унификације савременог албанског језика на конвенцији у Тирани 1972. године, међусобно им је био потребан преводилац. У писменој комуникацији користили су српску ћирилицу све до 1908. године, када су добили своје писмо, па из свих изнетих разлога у њима нико озбиљан до скора није видео нацију, па стога и Бизмарк, на Берлинском конгресу 1878. године, изјављује без уздржавања “…тамо нема албанске националности…”

  Само име Шиптар знаци “крш”, у слободнијем преводу “брђанин”, али су му Аустроугари доделили романтично значење „сина орлова“, у преносном смислу вероватно црно-жуте птичурине са грба Аустрије, која му је кумовала.

  Када су Срби 1912. ослободили српско Поморје, велике силе су, следећи своје интересе, у Србији створиле независну државу Албанију, коју сами Арбанаси нису желели, нити су се за њу борили. Парадоксално је да у тој новој држави Србима нису призната никаква права, док су Шиптари на Косову истовремено уживали сва права националне мањине.

  Југословенско-турски споразум о хуманом пресељењу Шиптара са Косова у Турску, уз правично обештећење имовине, осујетио је почетак Другог светског рата, што је за последицу имало нова убиства, као и протеривање још 200.000 Срба, да би по окончању рата декретом комунистичке окупационе власти од 16.03.1945. године, протеранима био забрањен повратак на имања. Наставак албанског терора и након окончања рата, без одговарајућег одговора државе, имало је за последицу исељење још 60.000 Срба у наредне три године, а од 1961-1981 још 200.000, на чије је место дошло око 300.000 илегалних имиграната из Албаније. Године 1974. Шиптарима је комунистичким уставом на Косову призната држава у оквиру федерације, која се само формално називала аутономијом, суштински са далеко ширим прерогативима. У развој Косова су све време улагана значајна материјална средства, али је његов развој био отежан, како ниским степеном културе, немарним и нестручним односом према средствима за производњу, тако и највећим прираштајем на свету, од 32 промила.

  Од 1981. године до 1989. године са Косова се иселило и нових 200.000 Срба, а након НАТО бомбардовања 1998. године остало их је само у траговима, јер је уследила “казнена експедиција” ОВК. У колони избегличких трактора на прилазу Београду, разговарао сам са породицом из околине Србице, која се упустила у трку са смрћу, након што су терористи двојици њихових првих комшија одсекли главе и у тело једног победоносно заболи заставу САД.

  Срби су данас народ без државе, ако се има у виду да је Косово духовно и државотворно упориште генерација, које далеко превазилази његов географски и економски значај. Генетски потенцијал нам је сатиран кроз убиства, одвођење у робље, промену вере услед притиска и уцене, протеривања, исељавање ради опстанка... како на Косову, тако и у Македонији, Босни, Далмацији, Црној Гори итд. Под таквим перменентним, вишевековним притиском, давно би нестали и далеко бројнији Кинези...

  Без Косова смо до сада много пута остајали - од XV до XIX века, 1915-1918, 1941-1945, 1974-1989... и сваки пут се на њега победоносно вратили. Зато је и последња отимачина само још један у низу неуспешних покушаја, који не намеће питање да ли ћемо, већ једино када ћемо повратити своју Свету земљу, особену по томе што је са обе стране српска – са горње стране омеђена црквама, а са доње костима Лазаревих витезова...
  Но без медведя нет тайги, без тайги нет Сибири, без Сибири нет России, без России весь мир сирота.

 3. #3
  Veoma poznat Eric Draven (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  12.906
  Tekstova u blogu
  44
  Reputaciona moć
  165

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Ne sace da kazu kako su oni Iliri...ili Egipcani.....ili nesto trece.......
  "Men dont faint,we take unintended,decisive naps!"
  Bob Kelso

  http://9gag.com/gag/aD0GXDO

 4. #4
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Но без медведя нет тайги, без тайги нет Сибири, без Сибири нет России, без России весь мир сирота.

 5. #5
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Но без медведя нет тайги, без тайги нет Сибири, без Сибири нет России, без России весь мир сирота.

 6. #6
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Дакле све шиптерске приче о томе како су они староседеоци на Балкану падају у воду!

  А сад мало они... Извол`те!
  Но без медведя нет тайги, без тайги нет Сибири, без Сибири нет России, без России весь мир сирота.

 7. #7
  Buduća legenda
  Učlanjen
  10.02.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  41.374
  Reputaciona moć
  1649

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Mislim da je i ovo karta iz istog vremena kao i ona gore, otprilike...

  Al smo bili veliki...


 8. #8
  Ističe se
  Učlanjen
  22.02.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.585
  Reputaciona moć
  75

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Citat Original postavio Koschei.Besmertnii Pogledaj poruku
  Дакле све шиптерске приче о томе како су они староседеоци на Балкану падају у воду!

  А сад мало они... Извол`те!
  Tachno........... jos samo treba da potvrde pravi istorichari i da pochne da se pise istorija iznova......
  I ne navijajte mnogo za tu tezu jer time dokazujete kako ste ispali glupi .....

 9. #9
  Veoma poznat john doe (avatar)
  Učlanjen
  07.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Тамо где је лепо живети
  Poruke
  13.948
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  204

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Citat Original postavio xheki Pogledaj poruku
  Tachno........... jos samo treba da potvrde pravi istorichari i da pochne da se pise istorija iznova......
  I ne navijajte mnogo za tu tezu jer time dokazujete kako ste ispali glupi .....
  Ih šta ti je pametni šiptar.... Jel, a kad si ti naučio da čitaš?
  Срећни народи својој деци у наслеђе остављају будућност, а несрећни прошлост.

 10. #10
  Primećen član Vilajet (avatar)
  Učlanjen
  04.08.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  626
  Reputaciona moć
  41

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Citat Original postavio xheki Pogledaj poruku
  Tachno........... jos samo treba da potvrde pravi istorichari i da pochne da se pise istorija iznova......
  I ne navijajte mnogo za tu tezu jer time dokazujete kako ste ispali glupi .....
  xaxaxa kakav klovn...to ce se desiti na sveti nikad...
  Sigurno je rekla neka me trazi i vidi da me nema,ta zena sa rukama deteta,koju volim
  to dete koje je zaspalo ne obrisavsi suze koje budim.
  http://www.youtube.com/watch?v=mjNB5c6OkNs

 11. #11
  Aktivan član Marcus Tullius (avatar)
  Učlanjen
  26.12.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pristina
  Poruke
  1.460
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Jedan, kratak pristup istoriji albanskog naroda, njegove etnogeneze i autohtonosti:

  Prvo, ilirsko poreklo Albanaca je u neposrednoj vezi sa istorijskim identitetom albanskog naroda i arheolozi su dokazali da postoji neposredan kontinuitet u materijalnoj i duhovnoj kulturi izmedju Ilira i Albanaca, stavise i na osnovu arheoloskog materijala jednog niza srednjovekovnih nekropola na teritoriji sadasnje Albanije".

  Drugo, arheoloski nalazi u istrazivanim nekropolama svedoce o ilirskoj tradiciji, koja se nastavlja i nakon nastanjivanja Slovena na Balkanu.

  Trece, mnoga svetska filoloska imena dosla su do zakljucka da albanski jezik ima neposredne veze sa jezikom ilira.

  Cetvrto, i jedan broj jugoslovenskih ilirologa istice da Albanci poticu od Ilira.

  Peto, Albanci su jedan od najstarijih naroda Evrope.

  Sesto, Albanci su, kao potomci Ilira, autohtoni na podrucjima gde danas zive.

  Sedmo, teritorija na kojoj je razvijen albanski jezik od jezika Ilira, u opstim crtama, odgovara savremenoj albanskoj drzavi, ali se prostire i van njenih granica, na Jugoslaviju i na Grcku.

  Osmo, Srbi su se nastanili na Kosovu prilikom prosirivanja srpske drzave u tom pravcu, pod Nemanjicima.

  Deveto, na albanskoj etnickoj teritoriji su u cilju okupiranja u srednjem veku i u vreme Otomanske Imperije, nastanjene slovenske, turske i romske manjine i da je slovenska manjina znatno povecana prinudnom kolonizacijom izmedju dva svetska rata, ali nikada nije uspela da premasi 10 odsto stanovnistva u celini.

  Deseto, istorijski izvori govore da su Albanci autohtoni na ovim podrucjima i da su Srbi, u stvari, dosljaci.
  Inter pedes virginum gaudium est iuvenum

 12. #12
  Veoma poznat Eric Draven (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  12.906
  Tekstova u blogu
  44
  Reputaciona moć
  165

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Citat Original postavio Marcus Tullius Pogledaj poruku
  Jedan, kratak pristup istoriji albanskog naroda, njegove etnogeneze i autohtonosti:

  Prvo, ilirsko poreklo Albanaca je u neposrednoj vezi sa istorijskim identitetom albanskog naroda i arheolozi su dokazali da postoji neposredan kontinuitet u materijalnoj i duhovnoj kulturi izmedju Ilira i Albanaca, stavise i na osnovu arheoloskog materijala jednog niza srednjovekovnih nekropola na teritoriji sadasnje Albanije".

  Drugo, arheoloski nalazi u istrazivanim nekropolama svedoce o ilirskoj tradiciji, koja se nastavlja i nakon nastanjivanja Slovena na Balkanu.

  Trece, mnoga svetska filoloska imena dosla su do zakljucka da albanski jezik ima neposredne veze sa jezikom ilira.

  Cetvrto, i jedan broj jugoslovenskih ilirologa istice da Albanci poticu od Ilira.

  Peto, Albanci su jedan od najstarijih naroda Evrope.

  Sesto, Albanci su, kao potomci Ilira, autohtoni na podrucjima gde danas zive.

  Sedmo, teritorija na kojoj je razvijen albanski jezik od jezika Ilira, u opstim crtama, odgovara savremenoj albanskoj drzavi, ali se prostire i van njenih granica, na Jugoslaviju i na Grcku.

  Osmo, Srbi su se nastanili na Kosovu prilikom prosirivanja srpske drzave u tom pravcu, pod Nemanjicima.

  Deveto, na albanskoj etnickoj teritoriji su u cilju okupiranja u srednjem veku i u vreme Otomanske Imperije, nastanjene slovenske, turske i romske manjine i da je slovenska manjina znatno povecana prinudnom kolonizacijom izmedju dva svetska rata, ali nikada nije uspela da premasi 10 odsto stanovnistva u celini.

  Deseto, istorijski izvori govore da su Albanci autohtoni na ovim podrucjima i da su Srbi, u stvari, dosljaci.
  Aha pogotovo ovo pod 5.......
  A za 10 smo se vec izjasnili.dosli smo sa Karpata...i ne trudimo se da izmisljamo istoriju...za razliku od vas......
  Poslednji put ažurirao/la Eric Draven : 09.06.2009. u 22:19
  "Men dont faint,we take unintended,decisive naps!"
  Bob Kelso

  http://9gag.com/gag/aD0GXDO

 13. #13
  Ističe se Dragan_srbcg (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.620
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Citat Original postavio Marcus Tullius Pogledaj poruku
  Jedan, kratak pristup istoriji albanskog naroda, njegove etnogeneze i autohtonosti:

  Prvo, ilirsko poreklo Albanaca je u neposrednoj vezi sa istorijskim identitetom albanskog naroda i arheolozi su dokazali da postoji neposredan kontinuitet u materijalnoj i duhovnoj kulturi izmedju Ilira i Albanaca, stavise i na osnovu arheoloskog materijala jednog niza srednjovekovnih nekropola na teritoriji sadasnje Albanije".

  Drugo, arheoloski nalazi u istrazivanim nekropolama svedoce o ilirskoj tradiciji, koja se nastavlja i nakon nastanjivanja Slovena na Balkanu.

  Trece, mnoga svetska filoloska imena dosla su do zakljucka da albanski jezik ima neposredne veze sa jezikom ilira.

  Cetvrto, i jedan broj jugoslovenskih ilirologa istice da Albanci poticu od Ilira.

  Peto, Albanci su jedan od najstarijih naroda Evrope.

  Sesto, Albanci su, kao potomci Ilira, autohtoni na podrucjima gde danas zive.

  Sedmo, teritorija na kojoj je razvijen albanski jezik od jezika Ilira, u opstim crtama, odgovara savremenoj albanskoj drzavi, ali se prostire i van njenih granica, na Jugoslaviju i na Grcku.

  Osmo, Srbi su se nastanili na Kosovu prilikom prosirivanja srpske drzave u tom pravcu, pod Nemanjicima.

  Deveto, na albanskoj etnickoj teritoriji su u cilju okupiranja u srednjem veku i u vreme Otomanske Imperije, nastanjene slovenske, turske i romske manjine i da je slovenska manjina znatno povecana prinudnom kolonizacijom izmedju dva svetska rata, ali nikada nije uspela da premasi 10 odsto stanovnistva u celini.

  Deseto, istorijski izvori govore da su Albanci autohtoni na ovim podrucjima i da su Srbi, u stvari, dosljaci.
  nazalost ima previse naivnih Srba, sto ce u te izmisljotine i lazi da poveruju,...
  Србија стоји на рубу амбиса мудро вођена од телетабиса, jасно је да је народу присела помоћ гована из Хага и Брисела! By Бора Ђорђевић

 14. #14
  Iskusan
  Učlanjen
  24.03.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Prestonica
  Poruke
  6.453
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Albanci nisu starosedeoci na Kosovu, oni su Indo-evropsko pleme koje je pored Srba živelo u prapostojbini, a na Balkan su stigli nekoliko vekova pre Srba. U njihovom jezi+ku su još uvek saćuvani veoma važni indo-evropski oblioci, tako da su oni najbolji primer Arijevaca.

 15. #15
  Domaćin
  Učlanjen
  09.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.550
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Origins

  In many references, Azerbaijanis are designated as a Turkic people, due to their Turkic language.[53][54][55] However, modern-day Azerbaijanis are believed to be primarily the descendants of the Albanian[citation needed] and Iranic peoples who lived in the areas of the Caucasus and northern Iran, respectively, prior to Turkification.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Azeri

  Azerbejdzanci i Azeri u Iranu (preko 20 miliona) su potomci Kavkaskih Albanaca..
  To su genetski Indo-Evropljani ali jezik pripada turskoj grupi jezika..
  Genetski su najblizi Jermenima ..
  Genocid nad Jermenima je delo Azerbejdzanaca..
  Mrznja konvertita..
  Albanci na Balkanu vode poreklo od Albanaca sa Kavkaza..

 16. #16
  Aktivan član prof. Grof (avatar)
  Učlanjen
  21.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  planinama nidje broja a ravnica po dje koja....
  Poruke
  1.941
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Albanci na Kosovu imaju pravo na svoju teritoriju koliko Srbi..............a i mi Crnogorci.................

 17. #17
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Citat Original postavio Koschei.Besmertnii Pogledaj poruku
  Дакле све шиптерске приче о томе како су они староседеоци на Балкану падају у воду!

  А сад мало они... Извол`те!
  1000 - 1018
  Anonymous:
  Fragment on the Origins of Nations

  Albanian emblem engraved in stone, 1190
  What is possibly the earliest written reference to the Albanians is that to be found in an old Bulgarian text compiled around the beginning of the eleventh century. It was discovered in a Serbian manuscript dated 1628 and was first published in 1934 by Radoslav Grujic. This fragment of a legend from the time of Tsar Samuel endeavours, in a catechismal 'question and answer' form, to explain the origins of peoples and languages. It divides the world into seventy-two languages and three religious categories: Orthodox, half-believers (i.e. non-Orthodox Christians) and non-believers. Though the Serbs go unmentioned, the Albanians, still a small conglomeration of nomadic mountain tribes at this time, find their place among the nations of half-believers. If we accept the dating of Grujic, which is based primarily upon the contents of the text as a whole, this would be the earliest written document referring to the Albanians as a people or language group.  It can be seen that there are various languages on earth. Of them, there are five Orthodox languages: Bulgarian, Greek, Syrian, Iberian (Georgian) and Russian. Three of these have Orthodox alphabets: Greek, Bulgarian and Iberian. There are twelve languages of half-believers: Alamanians, Franks, Magyars (Hungarians), Indians, Jacobites, Armenians, Saxons, Lechs (Poles), Arbanasi (Albanians), Croatians, Hizi, Germans.
  http://www.albanianhistory.net/texts15/AH1000.html

 18. #18
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  The Albanian people were originally a small herding community in the mountainous terrain of the southwestern Balkans. Much has been written and speculated about their origins, in particular by the Albanians themselves who are passionately interested in tracing their roots and in establishing their autochthony in the Balkans. Despite this, nothing has been proven conclusively. What we can say with reasonable certainty is that there is no evidence indicating that the Albanians immigrated to the southwest Balkans from anywhere else. As such, it may be safely assumed that they are indigenous to the region, as opposed to their Slavic neighbours who invaded the Balkans from the north in the sixth and seventh centuries.

 19. #19
  Iskusan
  Učlanjen
  24.03.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Prestonica
  Poruke
  6.453
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Citat Original postavio adem_ks Pogledaj poruku
  The Albanian people were originally a small herding community in the mountainous terrain of the southwestern Balkans. Much has been written and speculated about their origins, in particular by the Albanians themselves who are passionately interested in tracing their roots and in establishing their autochthony in the Balkans. Despite this, nothing has been proven conclusively. What we can say with reasonable certainty is that there is no evidence indicating that the Albanians immigrated to the southwest Balkans from anywhere else. As such, it may be safely assumed that they are indigenous to the region, as opposed to their Slavic neighbours who invaded the Balkans from the north in the sixth and seventh centuries.
  Koliko ja znam ovo što sam ja izneo o migraciji iz Azije, nekoliko vekova pre Srba, je trenutno najprihvaćeniaj i najdokazanija teorija. Lingvistički je takodje najispravnija.

 20. #20
  Buduća legenda
  Učlanjen
  10.02.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  41.374
  Reputaciona moć
  1649

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Imaju li Albanci sa Balkana uopste ikakve veze sa onima sa istoka?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Caucasian_Albania

  "Caucasian Albanians, not to be confused with Albanians of the Balkans..."

  Ili prevod na nemackom :

  nicht zu verwechseln mit Albaner des Balkans

  Sto bi znacilo " Da se ne zameni za Albance sa Balkana..."

 21. #21
  Domaćin
  Učlanjen
  09.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.550
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Citat Original postavio adem_ks Pogledaj poruku
  The Albanian people were originally a small herding community in the mountainous terrain of the southwestern Balkans. Much has been written and speculated about their origins, in particular by the Albanians themselves who are passionately interested in tracing their roots and in establishing their autochthony in the Balkans. Despite this, nothing has been proven conclusively. What we can say with reasonable certainty is that there is no evidence indicating that the Albanians immigrated to the southwest Balkans from anywhere else. As such, it may be safely assumed that they are indigenous to the region, as opposed to their Slavic neighbours who invaded the Balkans from the north in the sixth and seventh centuries.
  Iliri i Noricinci su bili Sloveni..
  To piše Katolicka Enciklopedija i navodi veliki broj istoricara koji su o tome pisali..
  Svi Sloveni vode poreklo sa Balkana-to dokazuje Grey-Atkinson i Renfrew..

  The ancient Kiev chronicle, erroneously ascribed to the monk Nestor, is the earliest authority quoted for the theory that the original home of the Slavs is to be sought in the region of the Danube. Here in detail is related for the first time how the Slavs spread from the lower Danube to all the countries occupied later by them. The Noricans and Illyrians are declared to be Slavs, and Andronikos and the Apostle Paul are called Apostles to the Slavs because they laboured in Illyria and Pannocia. This view was maintained by the later chroniclers and historical writers of all Slavonic peoples, as the Pole Kadlubek, „Chronika pol.” (1206), Boguchwal (d. 1253), Dlugos, Matej Miechowa, Decius, and others. Among the Czechs, this theory was supported by Kozmaz (d. 1125), Dalimir (d.1324), Johann Marignola (1355-1362), Pribik Pulkava (1374), and V. Hajek (1541). The Russians also developed their theories from the statements of their first chronicler, while the Greek Laonikos Harkondilos of the fifteenth century did not commit himself to this view. The southern Slavs have held this theory from the earliest period up to the present time with the evident intention to base on it their claims to the Church Slavonic in the Liturgy. At an early period, in the letter of Pope John X (914-29) to the Croatian Ban Tomislav and the Sachlumian ruler Mihael, there is a reference to the prevalent tradition that St. Jerome invented the Slavonic alphabet. This tradition maintained itself through the succeeding centuries, finding supporters even outside these countries, and was current at Rome itself. Consequently if we were to follow strictly the written historical authorities, of which a number are very trustworthy, we would be obliged to support the theory that the original home of the Slavs is in the countries along the Danube and on the Adriatic coast.

  http://www.newadvent.org/cathen/14042a.htm

 22. #22
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Citat Original postavio Gwydion Pogledaj poruku
  Koliko ja znam ovo što sam ja izneo o migraciji iz Azije, nekoliko vekova pre Srba, je trenutno najprihvaćeniaj i najdokazanija teorija. Lingvistički je takodje najispravnija.
  ja nisam naisao ni na kakav podatak o migraciji. jeste da ima veoma malo podataka o njima, ali to nije dokaz da oni nisu postojali. a razlog? pa mali narod na ovolikom prostora, osvajan od "kako se kome diglo" nije imao puno sanse da ostavi neki veci trag. a ako je i bilo znacajnih albanaca, a bilo ih je, onda su bili poznati pod drugom zastavom.
  u sustini ovakve teme se postavljaju da bi neki dokazali da su pre nas ovde, i da smo im se mi uselili u kucu. mene to bas i ne zanima, to dokazivanje starosti albanaca. mislim to nema nikave veze sa sadasnjoscu kosova.

 23. #23
  Elita Papa Smurf (avatar)
  Učlanjen
  13.04.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.315
  Tekstova u blogu
  55
  Reputaciona moć
  6991

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Citat Original postavio Gwydion Pogledaj poruku
  Koliko ja znam ovo što sam ja izneo o migraciji iz Azije, nekoliko vekova pre Srba, je trenutno najprihvaćeniaj i najdokazanija teorija. Lingvistički je takodje najispravnija.
  Zavist valja i zaslužiti...

 24. #24
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Citat Original postavio HECTORIUS Pogledaj poruku
  Imaju li Albanci sa Balkana uopste ikakve veze sa onima sa istoka?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Caucasian_Albania

  "Caucasian Albanians, not to be confused with Albanians of the Balkans..."

  Ili prevod na nemackom :

  nicht zu verwechseln mit Albaner des Balkans

  Sto bi znacilo " Da se ne zameni za Albance sa Balkana..."

  dzabe, ovo niko "ne" vidi. a lepo pise,

 25. #25
  Aktivan član prof. Grof (avatar)
  Učlanjen
  21.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  planinama nidje broja a ravnica po dje koja....
  Poruke
  1.941
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: АЛБАНЦИ И КОСОВО

  Citat Original postavio HECTORIUS Pogledaj poruku
  Imaju li Albanci sa Balkana uopste ikakve veze sa onima sa istoka?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Caucasian_Albania

  "Caucasian Albanians, not to be confused with Albanians of the Balkans..."

  Ili prevod na nemackom :

  nicht zu verwechseln mit Albaner des Balkans

  Sto bi znacilo " Da se ne zameni za Albance sa Balkana..."
  Da se ne zameni .............Albanci imaju pravo na svoju teritoriju, ali da ih ima sve manje kao vas Srba................., onda o tome ne bi uopšte smeli da razmišljaju............

Slične teme

 1. Odgovora: 47
  Poslednja poruka: 06.04.2014., 19:32
 2. Албанци нису Илири
  Autor Istocni Vetar u forumu Istorija
  Odgovora: 1623
  Poslednja poruka: 18.02.2013., 14:14
 3. Где ће Албанци када бућну Американци
  Autor Добро дошли u forumu Politika
  Odgovora: 479
  Poslednja poruka: 12.01.2012., 18:16
 4. Odgovora: 35
  Poslednja poruka: 28.06.2010., 13:16
 5. Odgovora: 70
  Poslednja poruka: 04.08.2008., 19:19

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •