Slovenačka Vlada odlučila je da strancima koji borave u toj državi, a imaju mesto prebivališta na Kosovu, obustavi izdavanje radnih i boravišnih dozvola, kao i dozvola za mala i srednja preduzeća.

Vlada se odlučila na taj potez zbog brojnih upozorenja članica šengenskog graničnog sistema, u kojima se naglo povećao broj stanovnika Kosova koji tamo rade s dozvolama iz Slovenije. Najviše upozorenja stiže iz Nemačke, ali i iz Švajcarske, koja je najčešća krajnja destinacija stanovnika Kosova.

Švajcarske nadležne institucije dnevno obrade i do 15 slučajeva zloupotrebe slovenačkih radnih dozvola, a do sada je zbog nepravilnosti 11 stanovnika Kosova vraćeno iz te držve u Sloveniju.

Biće zabranjeno i sezonsko zapošljavanje u građevinarstvu, turizmu, poljoprivredi i šumarstvu, a ograničenje rada zahvatiće i striptizete, koje će svoj posao moći da obavljaju samo na jednoj lokaciji, piše ljubljanski Dnevnik.

"Pa pobogu ja ne znam šta je slovenačka vlada čekala, ovde u Sloveniji ne možemo disati od kosovskih albanaca. Sve pokupovaše, ne može normalan čovek sa porodicom i poslom da kupi parcelu niti kuču!"-

evo komentar jednog zlovenca)))