Novi TRAMVAJI - još jedna afera?
Strana 1 od 11 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 271

Tema: Novi TRAMVAJI - još jedna afera?

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  07.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  12
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Novi TRAMVAJI - još jedna afera?

  Beograd kupuje 30 novih tramvaja, a konkurs je kako izgelda namesten tako da pobedi hrvatski proizvodjac Rade Koncar. Otvoreno pismo gradonacelniku i predsedniku:

  U nekoliko pasusa koji slede voleo bih da vam skrenem pažnju na protivpravnost Javnog poziva za nabavku 30 tramvaja za GSP Beograd, koji je 24. aprila raspisala gradska Agencija za investicije. Značaj tog konkursa prevazilazi gradske, odnosno beogradske okvire, jer je reč o ozbiljnoj nabavci prema kojoj će biti vrednovana pouzdanost i stručnost javnih partnera u Srbiji uopšte.

  Javni poziv za nabavku 30 tramvaja od 24.4.2009. je protivpravan zato što je naručilac odredio kriterijum nabavke koji je u celosti suprotan javnom interesu – kriterijum najniže cene. Po tom kriterijumu, Grad će biti primoran da plati i do 300 000 evra više po svakom tramvaju, a da pritom ti skuplji tramvaji na čiju ga kupovinu izabrani kriterijum u vezi sa posebnom klauzulom iz čl. 52 X, XII Zakona o javnim nabavkama obavezuju ne moraju biti najbolji. Štaviše, mogu biti i najgori.

  *

  Zakon o javnim nabavkama predviđa dva kriterijuma izbora ponuđača: kriterijum ekonomski najpovoljnije ponude i kriterijum najniže cene (čl. 51). Pod ekonomski najpovoljnijom ponudom razume se ponuda koja je izabrana prema visini ponuđene cene; uslovima plaćanja; roku isporuke ili izvršenja usluge ili radova; tekućim troškovima; troškovnoj ekonomičnosti; kvalitetu; tehničkoj i tehnološkoj prednosti; uslovima post-prodajnog servisiranja i tehničke pomoć; dužini garantnog perioda i vrsti garancija; obavezama u pogledu rezervnih delova; uslovima post-garancijskog održavanja; estetskim i funkcionalnim karakteristikama i drugim neimenovanim karakteristikama (čl. 51 II).

  U pogledu pomenuta dva uslova ekonomski najpovoljnije ponude i najniže cene naš Zakon o javnim nabavkama je usklađen sa direktivom EU 2004/18/EZ. Tamo je naime u čl. 53 predviđeno da kriterijum izbora ponuđača može biti ili kriterijum ekonomski najpovoljnije ponude ili pak kriterijum najniže cene. No gruba je greška što u našem Zakonu o javnim nabavkama nije predviđeno kada se koji kriterijum ima izabrati. Takva naznaka nije učinjena u direktivi jer je cilj čl. 53 direktive, a to je potvrdio i Evropski sud pravde, da isključi ostale kriterijume (kriterijum najstarijeg domaćeg ponuđača, kriterijum najvećeg investitora na domaćem tržištu isl.), a ne da odredi kada se koji od dozvoljena dva kriterijuma ima uzeti.

  Okolnost da Zakon o javnim nabavkama ne predviđa kada se koji od kriterijuma ima primeniti, ne znači da u svakoj situaciji naručilac može izabrati bilo koji od kriterijuma. Zakonodavac kriterijume javne nabavke nije izmislio u nekakvom transu, već je njihovim fiksiranjem tipizirao oblike ispravne (pravilne, opravdane) nabavke. U svakom konkretnom slučaju jedan od dva u Zakonu o javnim nabavkama određena kriterijuma može biti pravilno izabran samo ako i taj konkretni slučaj pripada onom tipu nabavki za koji je zakonodavac i na apstraktnom nivou predvideo jedan od dva kriterijuma ili oba kao ispravna.

  Pravilna javna nabavka u očima zakonodavca je ona koja je u odnosu na opšte dobro najbolja, jer aspekt opšteg dobra determinira čitavo upravno i državno delovanje uopšte, a obično je fiksiran kao kriterijum javnog interesa. Sledstveno, kriterijum najniže cene može biti kriterijum javne nabavke samo onda kada se on na najbolji način (bolji od drugog kriterijuma) može staviti u službu javnog interesa, kada on, sada sasvim konkretno govoreći, vodi izboru najboljeg aranžmana za nabavku tramvaja.

  Kriterijum najniže cene može biti pravilan kriterijum nabavke, samo onda kada jedina zamisliva relevantna razlika između ponuda u ceni, kada drugih opipljivih razlika nema ili su spram cene zanemarljivi. To će biti slučaj u izuzetno velikom broju nabavki. Takav je slučaj kada se nabavljaju generične stvari (ogrev za škole, papir za kancelarije), zatim kada naručilac ima već gotov detaljni projekat pa traži samo izvođača (gradnja mostova), kao i onda kada se teži prolaznoj funkcionalnosti koja treba da ispuni samo neki minimalni standard (postavljanje bine za gradsku priredbu).

  Sasvim je očigledno da za nabavku tramvaja kriterijum najniže cene nije primeren, dok je kriterijum ekonomske povoljnosti kao stvoren, jer on upravo uzima u obzir ono što se čini kod tramvaja bitnim: cenu, ali i kvalitet, garantne uslove i uslove postgarantnog servisiranja, funkcionalnost, estetiku, troškovnu ekonomičnost (potrošnju struje), obaveze dobavljača u pogledu obezbeđivanja rezervnih delova, uslove plaćanja (čl. 51 II Zakona o javnim nabavkama). Samo kada bi gradska vlast imala sopstveni detaljni projekat tramvaja za koji bi tražila izvođača, kriterijum najniže cene bi bio dozvoljen. U predmetnom slučaju nabavke tramvaja nije dozvoljen zato što je grubo protivan prirodi stvari, koja kao što znate takođe određuje sadržaj norme, i javnom interesu.

  Ako uzmemo da će pristići 10 ponuda i da će vozila iz svake ponude ispunjavati tehničke uslove konkursa i dalje je u gruboj suprotnosti sa javnim interesom da bude: izabran tramvaj koji troši duplo više struje za istu razdaljinu iako košta za trećinu manje, izabran tramvaj koji 20 dana godišnje mora da provede na remontu/tehničkom pregledu iako neznatno skuplji tramvaj mora samo 5 dana godišnje da bude garažiran; da bude izabran tramvaj sa klimavim delovima i lako lomljivim stolicama jer je tobože jevtiniji od tramvaja sa kvalitetnim delovima. Šta više, mogu se dogoditi i apsurdne situacije, da neko ponudi tramvaje za po par stotina evra, ali da kroz uslove garancije, servisiranja i dostavljanja ekskluzivnih rezervnih delova učini svoju ponudu zapravo duplo skupljom od najskuplje ponude u kojoj je cena tramvaja realno označena. Konačno, dok kriterijum najniže cene primorava ponuđače generičkih stvari da već ulagerovanu robu (brašno, ugalj itd.) ponude po nižoj ceni, kod ponuđača koji tek treba da proizvedu proizvod koji nude, kriterijum najniže cene vodi opštem padu kvaliteta i kod inače renomiranih proizvođača, jer se svesno radi konkurentnosti koriste fuš materijali.

  Protivpravnost Poziva ne proističe samo iz protivpravnog izbora kriterijuma izbora ponude, već i iz povrede načela obezbeđivanja konkurencije među ponuđačima iz čl. 9 Zakona o javnim nabavkama. Ideja zakonodavca je da će u atmosveri jake konkurencije naručilac, odnosno država/lokalna zajednica, najbolje proći – da će dobiti što kvalitetniju robu za što manju cenu. Ukoliko međutim naručilac izabere kriterijum koji u startu uništava konkurenciju i favorizuje samo jednog ponuđača, jasno je da je po sredi grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama. Naime, za kriterijum najniže cene vezana je posebna klauzula iz čl. 52 X ZJN, prema kojoj je naručilac dužan da izabere ponuđača koji nudi robu domaćeg porekla ukoliko njena cena nije više od 20% viša od najniže ponuđene cene za robu stranog porekla. Mi proizvođače tramvaja nemamo, ali ista klauzula privileguje i robu iz država-članica CEFTA-e (čl. 52 XII), odnosno jedinog proizvođača tramvaja iz CEFTA-a, hrvatsko preduzeće Rade Končar, koje proizvodi tzv. CroTram. Imajući u vidu da je Grad izdvojio po 1.500.000 evra po tramvaju, to znači da ce Beograđani prema raspisanom Pozivu biti u obavezi da plate i do 300 000 (tri stotine hiljada evra) više po tramvaju, jer će biti primorani da kupe CroTram, iako bude i boljih i do 300 000 evra jevtinijih ponuda. U tom svetlu sasvim je jasno da je kriterijum najniže cene izabran mimo rezona o javnom interesu i da je time taj izbor učinjen izvan granica slobodne ocene. Kao pravniku ne moram ni da vam naglasim da upravo klauzula iz čl. 52 XII potvrđuje da postoje neispisane granice izbora kriterijuma javne nabavke. Valja razmišljati i o povredi Zakona o zaštiti konkurencije.

  Nadam se da će vam poći za rukom da sprečite dalje sprovođenje konkursa za nabavku tramvaja koji je u potpunosti u suprotnosti sa javnim interesom. Groteskno je davati 300 000 više evra za tramvaj srednjeg kvaliteta, kada bi se za takvu već 20% višu cenu mogao nabaviti prvoklasni tramvaj. No još jednom da naglasim, ovde nije reč samo o grotesci života, već o gruboj protivpravnosti, ignorisanu javnog interesa i prirode stvari prilikom odabira kriterijuma za koju su oni čvrsto vezani i, konačno, direktno kršenje načela pospešivanja konkurencije.

  Okolnost da je izabran potpuno nepodoban kriterijum koji debelo šteti javnom interesu koji državu i lokalnu samoupravu obavezuje, traži nekakvo objašnjenje. Zajedno sa okolnošću da su se čelnici GSP već krajnje afirmativno izjašnjavali o CroTramu, te da je Končar praktično čini se jedini proizvođač tramvaja sa kojim nosioci gradskog saobraćaja već duže od godinu dana imaju intenzivni kontakt ukazuje i na moguće postojanje dogovora između naručioca i ponuđača-Končara, što bi bilo grubo kršenje Zakona o zaštiti konkurencije. Izbor u odnosu na prirodu nabavke potpuno besmislenog i za Beograd štetnog kriterijuma može se uljudno objasniti samo ako se uzme da takav izbor ima neku nevidljivu svrhu i da je nabavka zapravo naštimovana.

  Rešenje bi moglo biti da gradonačelnik Beograda ili gradski javni pravobranilac ili Uprava za javne nabavke koje je Zakon o javnim nabavkama iz 2008. godine ovlastio da u postupcima javne nabavke štitite javni interes (čl. 101 I (2); 106), podnesu zahtev za zaštitu prava u postupku javne nabavke. 2. #2
  Veoma poznat fosilvaso (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zagreb
  Poruke
  13.586
  Reputaciona moć
  185

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  Dobra tema za sve u Srbiji koji još obožavaju JeBoTita:
  On je svojevremeno većinu industrije preselio/gradio u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni, i tako Srbija, koja je proizvodila i AVIONE, sada nije u stanju proizvoditi ni f*ckin* tramvaj!
  Sve je apsolutno u totalitarnom režimu!

 3. #3
  Veoma poznat fosilvaso (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zagreb
  Poruke
  13.586
  Reputaciona moć
  185

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  Citat Original postavio fosilvaso Pogledaj poruku
  Dobra tema za sve u Srbiji koji još obožavaju JeBoTita:
  On je svojevremeno većinu industrije preselio/gradio u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni, i tako Srbija, koja je proizvodila i AVIONE, sada nije u stanju proizvoditi ni f*ckin* tramvaj!
  E da, a struja za tramvaje će da se uvozi iz Slo, jer je tamo taj debil sagradio Nuklearku!
  Sve je apsolutno u totalitarnom režimu!

 4. #4
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  Končar pravi krševe.Alal vera Boti i ekipi.

 5. #5
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.806
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  754

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  ja sam to reko josh kad je poglavnik dolazio da mu bota lize bulju
  bw. ako su oni niskopodni U oni su i felerichni
  zato niko to hrvtasko smetje nece da kupuje sem nas
  boto srbine lol
  ALL THESE WORLDS ARE YOURS EXCEPT EUROPA. ATTEMPT NO LANDINGS THERE.

 6. #6
  Elita
  Učlanjen
  22.07.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  gde su kuće male krečene u belo
  Poruke
  15.163
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  Prva asocijacija na ovu vest su mi oni vagoni iz Švedske, od pre nekoliko godina, a ne znam zašto

 7. #7
  nikadvise90te nije na forumu
  Изазван догађајима-доста ћутања и одобравања
  Aktivan član nikadvise90te (avatar)
  Učlanjen
  29.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.971
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  61

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  Dno-dna

 8. #8
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.246
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  661

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  svaki se tender da oboriti

  vazno je samo da se sve objavi javno. pacovi se palse svetla i sklanjaju
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 9. #9
  Iskusan
  Učlanjen
  07.06.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  od Prevlake pa sve do Dunava
  Poruke
  5.830
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  Citat Original postavio misoni Pogledaj poruku
  Končar pravi krševe.Alal vera Boti i ekipi.
  Ako je ovo krš, onda ti ne znaš šta je tramvaj!


 10. #10
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  Citat Original postavio ljubo_001 Pogledaj poruku
  Ako je ovo krš, onda ti ne znaš šta je tramvaj!

  To je loša kopija nekog inostranog tramvaja.

 11. #11
  Početnik
  Učlanjen
  07.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  12
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  Uopste nije pitanje kakvog je kvaliteta CroTram, vec zasto se na proitvzakonit nacin tezi njegovom izboru. Neka konkurise ravnopravno sa drugima, pa ako je najbolji neka pobedi.

  Zasada su ga odbili svi gradovi u kojima je nudjen ukljucujuci i Helsinki u kome je bio na probnoj voznji godinu dana. Raspored sedista je nepraktican i rogobatan, pravi preveliku buku i nije izdrzljiv. A da lepo izgleda, to je tacno, ali pa sta?

 12. #12
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.246
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  661

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  kad cro kupi 130 srpskih tranvaja, onda moze i bgd 30 cro tranvaja

  tako je lako, valjda vlada vodi racuna o srpskoj privredi i reciprocitetu sa losim komsijama.
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 13. #13
  Početnik
  Učlanjen
  07.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  12
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  Citat Original postavio 27E Pogledaj poruku
  kad cro kupi 130 srpskih tranvaja, onda moze i bgd 30 cro tranvaja

  tako je lako, valjda vlada vodi racuna o srpskoj privredi i reciprocitetu sa losim komsijama.
  Ne,moraju da kupe nijedan nas, ali neka konkurisu kao ljudi, bez podmicivanja, poslovnih ruckova, stimovanja konkursa. Pa ako je najbolji, neka pobedi.

 14. #14
  Domaćin milospv (avatar)
  Učlanjen
  14.09.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Za nezavisnu i suverenu Republiku Srpsku!
  Poruke
  3.952
  Reputaciona moć
  97

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  Јој људи, ајде баталите национализам и економију, молим вас!

  Није проблем што су ти трамваји из Хрватске. Ако су јефтинији а бољи, што да не.
  Проблем је што се у сваком уговору код нас неко "угради"..

 15. #15
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.246
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  661

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  imali smo dve uspesne fabrike vagona

  i simens je u srbiji

  ako im vlast kaze - napravice tramvaj. al vlast nece srpski tramvaj, oce made in cro. cudi me da nisu nasli slovenacki tramvaj, tu su dobre provizije
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 16. #16
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.206
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  hahaha ,yebote zitelji poluorijentalne selendre u kojoj je gradski prevoz,pogotovo tramvajski na nivou Kandahara nasli da mrsomude i kvalitetu tramvaja
  The Show Must Go On...

 17. #17
  Elita kyo. (avatar)
  Učlanjen
  01.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Hortus Croatiae ........ ignore lista: kajzersoza, chupakaz
  Poruke
  22.716
  Reputaciona moć
  339

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  Citat Original postavio fosilvaso Pogledaj poruku
  Dobra tema za sve u Srbiji koji još obožavaju JeBoTita:
  On je svojevremeno većinu industrije preselio/gradio u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni, i tako Srbija, koja je proizvodila i AVIONE, sada nije u stanju proizvoditi ni f*ckin* tramvaj!

  ti imaš nešto mnogo protiv Tita da ti nije drugarica učiteljica u osnovnjaku možda delila packe što nisi hteo pevati ko i sva ostala deca pesmu "Druže Tito mi ti se kunemo"? pa i još dan danas imaš traume!?
  drage moje komšije Balkanci... sve vas lepo pozdravlja i posmatra kyo iz EUa .... nemoj da mi vrludate ... "EU nema alternative!":)

 18. #18
  Poznat ~Petar~ (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bachelorette
  Poruke
  8.638
  Reputaciona moć
  132

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  Citat Original postavio misoni Pogledaj poruku
  To je loša kopija nekog inostranog tramvaja.
  nisam znao da imamo i struchnjake za tramvaje medju nama.

  da imamo pare, kupili bi nekakav nemacki ili koji vec tramvaj. posto smo siromashni, citam da su hrvatski tramvaji najbolji za te pare, ubedljivo.

 19. #19
  Iskusan strawbbery_city (avatar)
  Učlanjen
  28.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  PALM-a Springs
  Poruke
  6.487
  Reputaciona moć
  98

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  bolje da za te pare Djilas kupi svakom Beobrdjaninu po jedan bickl


 20. #20
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.246
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  661

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  Citat Original postavio al bundy Pogledaj poruku
  hahaha ,yebote zitelji poluorijentalne selendre u kojoj je gradski prevoz,pogotovo tramvajski na nivou Kandahara nasli da mrsomude i kvalitetu tramvaja
  sta, lale kupuju tranvaje? nisam znao

  vidi, vidi
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 21. #21
  Poznat ~Petar~ (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bachelorette
  Poruke
  8.638
  Reputaciona moć
  132

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  Citat Original postavio 27E Pogledaj poruku
  imali smo dve uspesne fabrike vagona

  i simens je u srbiji

  ako im vlast kaze - napravice tramvaj.

 22. #22
  Elita kyo. (avatar)
  Učlanjen
  01.02.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Hortus Croatiae ........ ignore lista: kajzersoza, chupakaz
  Poruke
  22.716
  Reputaciona moć
  339

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  Citat Original postavio misoni Pogledaj poruku
  To je loša kopija nekog inostranog tramvaja.

  au....pa miŠonjo pa šta je tebi pa ti toliko u poslednje vreme iskompleksiran da ni solna kiselina ne bi mogla odstraniti te komplexe i jal što iz tebe bukti
  drage moje komšije Balkanci... sve vas lepo pozdravlja i posmatra kyo iz EUa .... nemoj da mi vrludate ... "EU nema alternative!":)

 23. #23
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.806
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  754

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  mene interesuje kome su hrvati dosad uspeli da uvaljaju to svoje smece?
  ako je stvarno jeftiniji a valja verovatno se po evrope otima za njega
  ?
  ALL THESE WORLDS ARE YOURS EXCEPT EUROPA. ATTEMPT NO LANDINGS THERE.

 24. #24
  Poznat ~Petar~ (avatar)
  Učlanjen
  14.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bachelorette
  Poruke
  8.638
  Reputaciona moć
  132

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  a jesmo li i po cemu to ustanovili da je smece?

 25. #25
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.806
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  754

  Podrazumevano Re: Novi TRAMVAJI - jos jedna afera?

  ma nije
  zato niko nece da ga kupi jer je mnogo mnogo kvalitetan a jeftin
  ekonomski logichno
  ALL THESE WORLDS ARE YOURS EXCEPT EUROPA. ATTEMPT NO LANDINGS THERE.

Slične teme

 1. Još jedna Divac afera
  Autor BettyBlue u forumu Politika
  Odgovora: 32
  Poslednja poruka: 10.07.2008., 17:25
 2. AFERA
  Autor berija2 u forumu Politika
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 16.11.2007., 00:00
 3. Tramvaji i trolejbusi u BG
  Autor Jumbolino u forumu Beograd
  Odgovora: 29
  Poslednja poruka: 07.11.2007., 16:43

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •