JOVANKA ORLEANKA-NACIONALNI HEROJ, SVETICA ili JERETIK
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7

Tema: JOVANKA ORLEANKA-NACIONALNI HEROJ, SVETICA ili JERETIK

 1. #1
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano JOVANKA ORLEANKA-NACIONALNI HEROJ, SVETICA ili JERETIK

  Jovanka Orleanka, Devica iz Orleana (fr. Jeanne d`Arc, engl. Joan of Arc) je rođena u malom šampanjskom selu Domremiju (danas Domremi la Pisel) 4. januara 1412, a umrla (spaljena) u Ruanu 30. maja 1431.
  Jovanka Orleanka

  Selo Domremi se tada nalazilo pod vlašću vojvode Burgundije u zajednici sa Englezima.

  Poticala je iz vrlo siromašne porodice. Majka je bila domaćica, a otac joj je bio sitni seoski zemljoposednik, koji se jedino bavio zemljoradnjom. Imala je još dva brata i dve sestre koji su umrli veoma mladi. Roditelje je izgubila kada su Englezi osvojili Domremi. Brigu o njoj je tada poveo njen ujak i njegova žena koji su bili nešto bogatiji.

  Kao mlada devojka bila je pastirka i svakoga dana je tražila da je njeni staratelji vode u crkvu da se ispoveda. Jovanka Orleanka nikada nije naučila da čita i piše. Bila je siromašno odevena, a oni koji su je poznavali su govorili da bi po ceo dan provodila po planini čuvajući stado i pevušeći pesme.

  Bilo joj je 13. godina kada je čula prve nebeske glasove koji su je poručivali da dođe u crkvu i da se pomoli jer će otada početi njena božja misija. To je nesumnjivo za nju predstavljalo nekakvo predskazanje i neki Božji zadatak koji je bio poveren njoj. Već 1428. godine, kako će to kasnije na suđenju izjaviti dobila je božji poziv da pomogne francuskom zapovedniku Robertu Badrikuru i francuskom dofenu (regentu) Karlu VII Pobedniku u bici kod Vakulera. To je malo mestašce koje se svega nekoliko kilometara nalazilo od njenog sela. Orleanka je poletela pravo u srž bitke, odevena u bednu pastirsku nošnju, a zapovednik ju je odmah vratio natrag.

  U međuvremenu, situacija za dofena Šarla i njegove feudalce se drastično pogoršavala. Englezi su zauzeli Orlean 12. oktobra 1428, približavajući se Šinonu, gde se nalazilo središte dofenove rezidencije. Orleanka ponovo napušta svoje selo 1429. i ponovo odlazi u Vakuleru. Francuski zapovednik je ponovo pokušao da je udalji. Orleanka je izjavila da je Bog nju poslao da pomoge Francuzima da oteraju Engleze, da se Šarl VII Pobedniku stavi kraljevska kruna i da se zatim ona povlači. Ona je Badrikuru rekla:

  "Ja ne znam da jašem. Ne znam ni da se borim. Bog je onaj koji će me voditi i pomoći mi."

  I pored toga što su je Francuzi ismevali, Jovanka je ostala u Orleanu. Zatim je počela da traži prestolonaslednika jer mu je po božjim zapovestima ona morala pomoći u ratu protiv Engleza.
  Kuća u kojoj je rođena Jovanka Orleanka u Domremi la Piselu

  Poručila je da će doći da razgovara sa prestolonaslednikom Karlom. Našla ga je u Šinonu. Kada je dofen čuo za njen dolazak, stavio ju je na probu. Preobukao se u bednog građanina, a postavio svog najboljeg saradnika da bude prestolonaslednik. Orleanka ga je odmah našla i poklonila mu se do zemlje.
  Stanje u Stogodišnjem ratu na početku avantura Jovanke Orleanke. Pariz je predstavljen kao tačka na teritoriji koju su kontrolisali Englezi i Burgundci. Rems je severoistočno.

  Na noćnoj večeri u zamku feudalca Tremoja, svi su negativno mislili o dofenovoj zaštitnici. Smatrali su da je engleski špijun, da je veštica i čarobnica. Orleanka je primljena na razgovor kod dofena i uspela je da tog slabašnog regenta natera na akciju za isterivanje Engleza iz francuske. Da bi francuska aristokratija bila sigurno da je Orleanka devica, kako se u pismima predstavljala, poslala ju je u Poatje gde su je pregladali veći broj francuskih lekara i opatica ne bi li ustanovili da li je devica ili ne. Kada je utvrđeno da je zaitsa devica, vraća se u Šinonu i priprema se za rat.

  Istina, pored nje su se stalno nalazili francuski komandanti i veliki broj vojnih stratega, a Orleanka je bila samo tu faktor koji je davao svojom upornošću i željom za isterivanje Engleza dodatni podstrek Francuskoj vojsci. Ponuđen joj je mač dofena, ali ga je ona odbila i jedino je tražila da joj se donese Božja slika pred kojim je stalno ponavljala molitvu upućenoj Devici Mariji. Prva njena akcija je bilo oslobađanje Orleana.

  Izdiktirala je pismo koje je poslato gospodinu Rotsleru u Orleanu 22. aprila 1429. godine da mirno napusti Orlean, ili će ga ona uz Božju pomoć sama isterati. 30. aprila uzjahala konja, a pored nje su se stalno nalazila dva do tri francuska viteza i krenula je sa njima ka tvrđavi. Tu je bila i ranjena posred grudi, a Francuzi su 22. maja 1429. isterali Engleze iz grada. Posle oporavka, kao riterka je ponovo uzjahala i krenula sa francuskom vojskom prema Pataju. Postavlja se veliko pitanje da li je Orleanka u borbama učestvovala kao riter ili samo kao vođa. Ona je na suđenju izjavila da nije ubila ni jednog protivničkog vojnika, već da je samo sprovodila božje naredbe i da je duhovno vodila svoju vojsku. Grad Pataj je pao 18. juna 1429, čime je otvoren put za Rems.

  U pratnji dofena i njegove dvorske kamarile, odlazi u palatu u Remsu gde je 17. jula 1429. Karlo VII Pobednik krunisan za kralja. Orleanka je stajala pored njega, poklonila mu se i molila ga je otpusti iz vojne službe jer je njena misija završena.

  Naročito su protiv toga bili francuski riteri jer im je ona davala duhovnu snagu i prosto ih u svakoj borbi prisiljavala samo na pobedu.

  Popularnost Jovanke Orleanke nisu nimalo lepo prihvatli gornji slojevi francuskog društva. Ona je bila obična seljanka koja je zahvaljujući francuskim riterima uzdignuta do neba. Naročito je bilo interesantno zanimanje kralja Karla za nju. Posle krunisanja, on je jedino novčano pomagao njene najbliže i ništa više.

  Dana 24. maja 1430. učestvovala je u odbrni Kompinjea od Burgunda. Glavni zapovednik odbrane grada Gijom de Flazi je napravio veliku grešku kada je pred francuskim vojnicima, koji su se povlačili prema tvrđavi naredio da se zatvore vrata. Ispred zatvorenih vrata našla se i Orleanka sa svojim riterima. Burgundi su je oborili s konja i vezali, a ostale vojnike pobili.
  Toranj u kom je bila zatvorena Jovanka Orleanka

  Dok je trajala opsada Kompinjea pokušavala je nekoliko puta da pobegne iz tamnice i da pomogne braniocima grada. Verovala je da će je spasiti njen kralj Šarl i dati ogroman novac za njen otkup. Međutim, umesto otkupa, data je na čuvanje Jovanu Luksemburškom koji ju je za 100.000 zlatnih funti prodao engleskom kralju Henriku VI. Kralj Karlo VII Pobednik nije ništa učinio da bi je oslobodio.

  Englezi su protiv nje organizovali crkveno suđenje u gradu Ruanu, koji se tada nalazio pod protektoratom Burgundije. Za glavnog sudiju je izabran episkom Buvea Pjer Košon (fra. Caushon - Svinja). Orleanka je bila zatočena u starom zamku u Ruanu. Tražila je da bude premeštena u crkvenu tamnicu i da joj se obezbedi sveštenik da bi se ispovedala.
  Spomenik Jovanke Orleanke u Parizu

  Prvi put se pojavila pred porotom 21. februara 1431. Optužena je kao lažni prorok, čarobnjak, veštica i jeretik. Optužena je da je izvršila masovni zločin ubijajući engleske vojnike u borbi i da je naređivala zverstva. 29. maja sudsko veće od 37 sudija je odlučilo da je proglasi krivom kao jeretika i lažnog vernika. Presuda je donesena 30. maja 1431. po kojoj je osuđena na lomaču. Pre samog čina spaljivanja, u tamnici su je posetili svih 37 sudija i rekli joj da se njima može slobodno ispovediti. Tada je Orleanka izjavila da više ne čuje božje glasove.

  Spaljena je tačno u podne 30. maja 1431. na gradskom trgu pred masom ljudi. Bila je obučena u posebnu nošnju na kojoj su bili ušiveni crveni đavoli, pošto je tu bluzu nosio svaki jeretik koji je osuđen na lomaču. Za vreme spaljivanja, oko nje su kružili crkvenjaci sa knjigama i čitali molitve za spas ljudskih duša od ovakvih jeretika. Njeni ostaci su zatim bačeni u Senu.

  Četvrt veka kasnije 1456. godine, pokrenut je novi postupak za njenu rehabilitaciju u Parizu uz saglasnost Svete stolice.Posle ispitivanja nekih svedoka i pregleda celokupnog materijala, presuda Košona je bila poništena i Orleanka je bila rehabilitovana, ali ne i beatifikovana. To se dogodilo 1909. godine, a kanonizovana je 1920. u vreme pontifikata pape Benedikta XV. Danas se smatra za jednog od najpopularnijih svetaca u Rimokatoličkoj crkvi. 2. #2
  Obećava Benzemac (avatar)
  Učlanjen
  12.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  87
  Reputaciona moć
  31

  Podrazumevano Re: JOVANKA ORLEANKA-NACIONALNI HEROJ, SVETICA ili JERETIK

  Jeretik - zasluzena lomaca!

 3. #3
  Aktivan član
  Učlanjen
  02.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.179
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: JOVANKA ORLEANKA-NACIONALNI HEROJ, SVETICA ili JERETIK

  Citat Original postavio Benzemac Pogledaj poruku
  Jeretik - zasluzena lomaca!
  Cemu takav stav?

 4. #4
  Obećava Benzemac (avatar)
  Učlanjen
  12.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  87
  Reputaciona moć
  31

  Podrazumevano Re: JOVANKA ORLEANKA-NACIONALNI HEROJ, SVETICA ili JERETIK

  Citat Original postavio DJoxiii91 Pogledaj poruku
  Cemu takav stav?
  Da jedna seljancica sa besednickim sposobnostima pokupi svu slavu u pobedi nad Englezima... smatram da to ne zasluzuje... da postane svetac Rimokatolicke crkve to je OK nek kanonizuju koga hoce glupi zabari... ali da postane simbol Stogodisnjeg rata to nikako...!

 5. #5
  Aktivan član
  Učlanjen
  02.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.179
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: JOVANKA ORLEANKA-NACIONALNI HEROJ, SVETICA ili JERETIK

  Citat Original postavio Benzemac Pogledaj poruku
  Da jedna seljancica sa besednickim sposobnostima pokupi svu slavu u pobedi nad Englezima... smatram da to ne zasluzuje... da postane svetac Rimokatolicke crkve to je OK nek kanonizuju koga hoce glupi zabari... ali da postane simbol Stogodisnjeg rata to nikako...!
  Bila je dobra i kao strateg i vojskovodja.

 6. #6
  Neproveren član
  Učlanjen
  18.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  180
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: JOVANKA ORLEANKA-NACIONALNI HEROJ, SVETICA ili JERETIK

  Ne znam puno o Jovanki, znam da je iz mesta Domremi.Malo je paradoksalno da postane nacionalni junak kada ni njeni saborci nisu hteli da daju ni jednu paru za njeno oslobodjenje pa je zavrsila na lomaci.

 7. #7
  Aktivan član KNIGHT (avatar)
  Učlanjen
  27.07.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.923
  Reputaciona moć
  68

  Podrazumevano Re: JOVANKA ORLEANKA-NACIONALNI HEROJ, SVETICA ili JERETIK

  meni je oduvek bilo cudno kako to jedna mlada krhka devojka moze da nosi teski viteski oklop i mac,i jod da ponekada mlatara njime?

  (narocito onakve "modele" oklopa sto je prikazano u filmovima o doticnoj)

Slične teme

 1. Marija Magdalena - gresnica ili svetica???
  Autor Papa Smurf u forumu Religija
  Odgovora: 248
  Poslednja poruka: 11.11.2012., 22:41
 2. Majka Tereza - svetica...
  Autor Moderna Pevacica u forumu Religija
  Odgovora: 43
  Poslednja poruka: 06.06.2009., 23:00
 3. Jeretik?
  Autor guda u forumu Humor
  Odgovora: 42
  Poslednja poruka: 04.04.2005., 21:29

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •