Penzos u dve fotelje
Manojlo Vukotić, direktor kompanije "Novosti", koja je u privatnom vlasništvu stranih firmi, u isto vreme predsednik UO državne "Štamparije Borba". Postavlja se pitanje čije interese štiti

BEOGRAD - Manojlo Vukotić, direktor privatne kompanije "Novosti", godinama se nalazi u sukobu interesa jer je u isto vreme i predsednik Upravnog odbora državne firme "Štamparija Borba", saznaje Kurir. Poslovi između ova dva preduzeća teški su šest miliona evra godišnje, pa se postavlja pitanje za koga radi Vukotić. Pored toga, neverovatno je kako je država mogla da uposli Vukotića, koji ima čak 71 godinu.
- "Štamparija Borba" je u vlasništvu 901 malog akcionara, koji imaju 20,58 odsto ukupnog kapitala, dok je Republika Srbija vlasnik 79,42 procenta. Pošto je poznato da većinski vlasnik bira Upravni odbor, veoma je čudno što je u ovoj štampariji predsednik Manojlo Vukotić. Kako 60 odsto usluga štamparije koriste "Novosti", sukob interesa ogleda se u tome što su "Novosti" korisnik usluga "Borbe", a pri tom se radi o poslovima u vrednosti oko šest miliona evra godišnje - kaže izvor Kurira iz "Borbe" i dodaje da su, pored sukoba interesa, sporne i njegove godine.
- On ima čak 71 godinu i po tome ne može da bude predsednik UO, i kako je uopšte moguće da država forsira penzionera - ističe on. Sagovornik Kurira se pita u čije ime radi Vukotić, pogotovo kad se zna da Miroslav Mišković i Milan Beko više nisu u ovoj kompaniji.
- O ovako velikoj promeni javnost nije obaveštena. Sada su, pored države sa 29,51 i Fonda PIO sa 7,15 odsto, vlasnici "Trimaks investments GmbH" sa 24,99 procenata, "Ardos holding GmbH" sa 24,9 i "Karamat holdings ltd." sa 12,51, dok je preostalih 0,94 odsto u vlasništvu dvadesetak malih akcionara. To znači da on poslove vodi u ime tri strane kompanije koje imaju 62,4 odsto - naglasio je naš izvor.
Prema njegovim rečima, neverovatno je da "Štamparija Borba" nikad nije data na prodaju i da to može da se obrazloži i time što je bivši direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević sada izvršni direktor kompanije "Novosti".
Izvor Kurira se osvrnuo i na poslovanje "Novosti" objašnjavajući da su od početka godine bili ukupno sedam dana u blokadi, dok su za 2008. godinu iskazali gubitak od čak 503,9 miliona dinara, čime su izgubili oko 88 odsto svog ukupnog kapitala.
- Kompanija "Novosti" se predstavlja kao vodeća medijska grupa među štampanim listovima, dok u isto vreme bankama i komitentima duguje 1,2 milijarde dinara, ili oko 14 miliona evra - zaključuje on.
Kurir je pokušao da stupi u kontakt sa Vukotićem, međutim, ljubazna ženska osoba koja se javila na njegov mobilni telefon rekla nam je da je on na sastanku.

Moguć sukob interesa

Direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić smatra da je moguć sukob interesa u poslovanju ove dve kompanije.
- Treba videti Zakon o privrednim društvima, koji reguliše sukob interesa u privatnim kompanijama - kaže Nenadić.
Prema članu 33. Zakona o privrednim društvima, lični interes postoji "ako je lice ugovorna strana u pravnom poslu sa privrednim društvom u finansijskom odnosu sa licem iz pravnog posla ili radnje koje zaključuje ugovor sa privrednim društvom, ili koje ima finansijske interese u tom poslu ili radnji, po osnovu kojih se razumno može očekivati da utiču na njegovo postupanje suprotno interesu privrednog društva; ako je pod kontrolnim uticajem strane iz pravnog posla ili radnje ili lica koje ima finansijski interes u pravnom poslu ili radnji, tako da se osnovano može očekivati da utiču na njegovo postupanje suprotno interesu privrednog društva".