Napoleonov sindrom i vladičanska boljka
Prikazujem rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Napoleonov sindrom i vladičanska boljka

 1. #1
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Napoleonov sindrom i vladičanska boljka

  Утук на утук
  25. мај 2009 - 21:06

  Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве је, као и укупна домаћа и светска јавност, са запрепашћењем и жаљењем примио ударну медијску вест о бруталном физичком злоставаљању као „терапеутском поступку" у „духовно-рехабилитационом центру" који у Епархији рашко-призренској - надомак („у окриљу") манастира Црна Река, односно надомак светих моштију светог Петра Коришког, сведока љубави Божје и антипода сваком насиљу - већ годинама функционише, очигледно са знањем и уз сагласност Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског др Артемија, а под управом протојереја Бранислава Перановића и његовог помоћника свештеника Дејана Јаковљевића. Тим тужним и ружним поводом Свети Архијерејски Синод се обратио јавности саопштењем од 23. маја, у којем осуђује батинашке методе лечења жртава наркоманије, позива Преосвећеног епископа г. Артемија да распусти нелегални стационар крај Црне Реке и виновнике опште саблазни подвргне канонској одговорности, а надлежне државне органе позива да испитају цео случај и предузму мере из своје надлежности, док самим жртвама насиља и свима који су њиме погођени изражава најискреније жаљење.

  Већ следећег дана, 24. маја, огласио се Преосвештени епископ г. Артемије својом изјавом Танјугу, којом не само што покушава да брани неодбрањиво, да јавно мњење заводи за Голеш-планину заменом тезâ и посредном критиком на рачун синодског саопштења него, штавише, оптужбу против протагонистâ насиља на волшебан начин преиначује у оптужбу против Синода сопствене Цркве инсинуацијом да нико други до он „отвара још једну аферу у Цркви". Дакле, аферу не производе батинаши у мантији или без мантије него Свети Синод! Притом Преосвећени господин износи невероватну конструкцију, усклађену са његовом најсвежијом опсесијом, оном о глобалистичком диктату свима и свакоме изузев њега и његових свезнајућих саветодаваца. Ево те конструкције: Вашингтон врши притисак на власти у Београду, власти у Београду врше притисак на Синод, а Синод, бива, врши притисак на недужне „терапеуте" у његовој Епархији, па тиме, ваљда, и на њега лично. За овакав силогизам одиста треба имати маште! Све у свему, посреди је, по њему, „монтиран процес", „случај извађен из нафталина", нечија (а није тешко погодити чија!) одмазда због његове јуначке одлуке да ускрати гостопримство Џозефу Бајдену и томе слично... Због свега тога, мора се таксативно одговорити на његове хипотезе и тезе.

  1. Преосвећени владика Артемије изјављује Танјугу: „Центар о коме се дигла толика прашина ових дана није у оквиру манастира Црна Река, као што се наводи у саопштењу Светог Архијерејског Синода, него у близини манастира и са манастиром нема ништа заједничко."

  Наш коментар гласи:

  Синодски текст каже у окриљу Црне Реке, а Преосвећени цитира у оквиру. То уопште није исто. Хоћемо да верујемо да је у питању lapsus linguae.

  Духовно-рехабилитациони центар Црна Река је подигнут на поседу манастира Црна Река, који припада Епархији рашко-призренској. У случају да је земљиште продато или уступљено протојереју Браниславу Перановићу, о томе је свакако морао да буде обавештен Патријаршијски управни одбор, што овде није случај. На том земљишту је подигнуто и неколико чврстих објеката који служе за потребе Центра. Уколико је земљиште и даље у власништву манастира Црна Река, ове грађевинске активности не би могле да се обављају без сагласности управе манастира и надлежног архијереја.

  У свом интервјуу дневном листу Курир од 25. маја 2009. протојереј Бранислав Перановић експлицитно тврди: „Епархија рашко-призренска и владика Артемије оснивачи су кампа који је црквена установа. Ако донесе одлуку да тај камп угаси, а он једини има то право, у свему ћу остати послушан своме владици." Интервју са протојерејем Браниславом Перановићем, исте садржине, објавио је истога дана и лист Прес. Овим изјавама протојереј Бранислав Перановић сву одговорност пребацује на епископа Артемија као оснивача Центра.

  2. Затим Преосвећени владика Артемије тврди следеће: „Центар није нелегални стационар, како се, такође, у том саопштењу назива, већ је легално регистрован код државних органа". Додаје да у Центру не раде монаси и да они ни на који начин нису умешани у његов рад.

  Наш коментар гласи:

  Будући да Центар, према изјавама надлежних лица, нема дозволу Министарства здравља за лечење пацијената, нити њиме управљају медицински квалификована лица, није реч о легално регистрованој установи и зато је ова реч употребљена у синодском саопштењу. Ако је Центар ипак регистрован код државних органа, поставља се питање на којој је основи то учињено.

  У центру Црна Река заиста не раде монаси. Нико и не тврди да су они умешани у његов рад. Али у њему раде, нажалост „ударнички" у сваком смислу, два клирика (свештенослужитеља) Епархије рашко-призренске, и то протојереј Бранислав Перановић и јереј Дејан Јаковљевић, који су уз то и на платном списку Епархије рашко-призренске. У оквиру Центра се налази и капела, односно параклис, у коме се, са благословом надлежног архијереја, обављају редовна богослужења.

  3. Најзад, Преосвећени рашко-призренски „подсећа" на то да је управник Перановић „више пута гостовао у телевизијским емисијама" и „отворено говорио о методама које користе у Центру у циљу лечења, а не иживљавања", па закључује да је све то „неко сада извукао из нафталина" и да „све мирише" на случај „Бајден - Високи Дечани".

  Наш коментар гласи:

  Ако је Перановић стварно говорио о батинашкој природи својих терапеутских метода, и то јавно, са малог екрана, онда то није оправдање, па ни олакшавајућа околност, него само речита потврда мудрости народа изражене пословицом по којој се луд хвали оним чега се паметан стиди. Да ли се батинање врши у циљу лечења или у циљу иживљавања, о томе ништа не можемо да знамо ни Епископ рашко-призренски ни ми: то знају само Бог и батинаши у Његово име.

  Инсинуације пак о „монтираном случају" очигледно су неодговорне, као што су неодговорна и тврђења пласирана, највероватније из одређених кругова Епархије рашко-призренске, преко дневног листа Данас (видети текст Расправа о случају Бајден из пера Јелене Тасић, 22. мај 2009). У овом тексту се каже да је одлука Сабора о дозволи за Бајденову посету Високим Дечанима донесена без гласања и да се у корист ове одлуке изјаснило само десетак архијереја. Уствари, гласања није било јер га нико није тражио и јер ниједан архијереј у Сабору није изнео примедбу на ову одлуку, осим што је епископ Артемије и даље остао при своме ставу. Али ни он није оспорио право Сабора да заузме став друкчији од његовог. И овог пута, нажалост, Преосвештени владика Артемије је стајао сâм наспрам свих осталих чланова Сабора.

  Уосталом, вест о небивалој „физиотерапији" у Центру Црна Река временски је претходила спору око Бајденове посете Дечанима: објављена је већ 21. маја у недељнику Време, а потом је прострујала кроз све медије. Како је, дакле, тема Бајден могла ретроактивно да утиче на тему Црна Река? Или: како је фамозни триптих Вашингтон - Београд - Синод могао да реагује на нешто што ће тек уследити?

  Питањима никад краја. Одговорима такође. Sapienti sat.

  Све у свему, овакве и сличне манипулације информацијама, које се неовлашћено износе са Сабора и шире по дневној штампи, а потом по анонимним псеудозилотским форумима, наносе огромну штету Цркви. Тиме се, свесно или несвесно, ради на разбијању црквеног јединства.

  Нека свима нама Бог подари дух здравоумља, смиреноумља, трпељивости и, изнад свега, љубави!

  Епископ бачки др Иринеј
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :) 2. #2
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom i vladičanska boljka

  Da se podsetimo...

  Vladika Artemije:

  14. фебруар 2008. 23:58, Извор: НИН

  Србија као демократска држава, као чланица Уједињених нација, треба да учини све што би учинила било која друга демократска држава када би јој неко отимао део територије. То подразумева све. Па нека они размишљају шта у то све спада. Која средства? Све. Зашто не и војна интервенција?! Јер, чему војска ако јој није задатак да штити територију. Све државе треба да штите свој народ и своју земљу. Тако је и по Уставу Србије, и по уставу било које друге државе...
  Мене сад оптужују као да ја тражим да Србија ратује. Не. Рат изазива и тражи онај који напада, а не онај који се брани. Србија није за рат и не треба да буде за рат, али треба да буде за одбрану своје територије...

  Предлози владике Артемија

  На основу свега што смо чули како у Америци, тако и у Европи, уверен сам да можемо отклонити опасност признања ако делујемо одмах и без оклевања, пре наговештене албанске декларације, јер само на тај начин можемо разбити лажни утисак о српској пасивности. Верујем да морамо уложити сав напор како бисмо ујединили све делове српске нације: владу, Цркву, оружане снаге, омладину, политичке партије, друштвене организације, медије…
  Зато, врло брзо, ми морамо да:
  - престанемо са међупартијским себичним кошкањем и да одмах формирамо владу националног спаса, која би ујединила снаге спремне да бране земљу и народ свим легитимним средствима;
  - недвосмислено одбијемо потписивање било ког пакта или договора са ЕУ или са било којом другом земљом, која је спремна да угрози суверенитет Србије;
  - пошаљемо на Косово и Метохију, како у Косовску Митровицу, тако и у енклаве, потребно војно и полицијско особље са задатком да спречи било какав напад на структуре српске владе, на српска хришћанска света места и сав хришћански православни народ, на шта нас обавезује српски Устав, Повеља УН, завршни акт из Хелсинкија и Резолуција 1244;
  - распоредимо српске војне формације у јужној Србији, са јавно објављеним наређењима да непрестано обезбеђују нормалну везу Срба са Косова и Метохије са осталим делом Србије;
  - објавимо да ће Србија купити најсавршеније борбене системе од Русије и других земаља, које поштују територијални интегритет Србије и међународно право;
  - упутимо позив Русији и другим земљама да успоставе војно присуство у Србији и да пошаљу добровољце како би нам помогли у нашој праведној борби;
  - објавимо намеру Србије да се учлани у Шангајску организацију за сарадњу;
  - распоредимо посматраче свих пријатељских и добронамерних земаља на Косову и Метохији, како би били сведоци терористичких и агресивних напада којима смо изложени, као и наше легитимне одбране;
  - позовемо све искрене и патриотски оријентисане грађане, пре свега хришћане, из САД и европских држава, да искажу своје противљење према неправедној, неморалној и штетној политици њихових влада; и
  - мобилишемо све друштвене снаге у Србији, да покажу одлучност да се супротставе било каквој врсти напада.

  http://www.eparhija-prizren.com/defa...?idvestep=2278

  Da li je ovde zaista u pitanju odbrana Srpstva, Kosova i Metohije, ili – Napoleonov sindrom?
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 3. #3
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom i vladičanska boljka

  I, samo još ovo... bez Rada Neimara i svih ostalih "zlonamernosti"...

  Saopštenje Sinoda – utorak, 26. avgust 2008. 17:41

  Sinod Srpske pravoslavne crkve je na sednici "jednodušno i jednoglasno" odlučio da se obustave svi sporovi u vezi sa nedavnim zbivanjima u manastiru Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji, saopštio je Sinod.

  Kako je saopšteno posle sednice koja je trajala više od četiri sata, Sinod SPC je odlučio i da se obustave sve odluke u vezi sa tim dešavanjima, kao i sve ono što "može ugroziti misiju Srpske pravoslavne crkve u celini, a posebno na Kosovu i Metohiji".

  "Ključne odluke o ovim i drugim gorućim pitanjima doneće u dogledno vreme Sveti arhijerejski sabor SPC", saopšteno je iz SPC i navedeno da "episkop Artemije i njegovo sveštensvo i monaštvo i verni narod imaju solidarnost i podršku čitave naše crkve u svedočenju Hristove ljubavi istine mira i pravde i svakog dobra".

  Na proširenoj sednici Sinoda SPC održanoj u Beogradu učestvovali su vladike Artemija i lipljanski Teodosije, kao i predstavnici Odbora Sabora za Kosovo i Metohiju.

  Saopštenje Sinoda (crkvene vlade) podeljeno je novinarima koji su čekali ishod sednice ispred Patrijaršije

  Vladika raško-prizrenski Artemije napustio je oko 13.20 zgradu Patrijaršije u Beogradu, ali nije želeo da daje izjave za medije, već je novinarima ispred Patrijaršije samo kratko poručio: "Biće izdato saopštenje"...

  Dakle, Napoleonov kompleks ili sindrom je govorni naziv za vrstu kompleksa manje vrednosti od kojeg pate niski ljudi.
  Austrijski psiholog Alfred Adler uzeo je Napoleona kao primer osobe koju želja da nadomesti telesni nedostatak, odnosno nizak stas goni u krajnostii.
  Recimo, osoba koja pati od ovoga kompleksa postaviće slike u svojoj kući niže na zidu ili činiti nešto kako bi se u svom okruženju osecala višom.
  Može biti i nasrtljiva i svadjalački raspoložena u težnji da se posebno dokaže...

  Gospode, zašto ne kači slike po celom gračaničkom konaku!? Već se svadja!?
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 4. #4
  Veoma poznat Samson2009 (avatar)
  Učlanjen
  06.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.473
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  167

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom i vladičanska boljka

  Citat Original postavio ljuba miljkovic Pogledaj poruku
  Da se podsetimo...

  Vladika Artemije:

  14. фебруар 2008. 23:58, Извор: НИН


  Зато, врло брзо, ми морамо да:
  - престанемо са међупартијским себичним кошкањем и да одмах формирамо владу националног спаса, која би ујединила снаге спремне да бране земљу и народ свим легитимним средствима;
  - недвосмислено одбијемо потписивање било ког пакта или договора са ЕУ или са било којом другом земљом, која је спремна да угрози суверенитет Србије;
  - пошаљемо на Косово и Метохију, како у Косовску Митровицу, тако и у енклаве, потребно војно и полицијско особље са задатком да спречи било какав напад на структуре српске владе, на српска хришћанска света места и сав хришћански православни народ, на шта нас обавезује српски Устав, Повеља УН, завршни акт из Хелсинкија и Резолуција 1244;
  - распоредимо српске војне формације у јужној Србији, са јавно објављеним наређењима да непрестано обезбеђују нормалну везу Срба са Косова и Метохије са осталим делом Србије;
  - објавимо да ће Србија купити најсавршеније борбене системе од Русије и других земаља, које поштују територијални интегритет Србије и међународно право;
  - упутимо позив Русији и другим земљама да успоставе војно присуство у Србији и да пошаљу добровољце како би нам помогли у нашој праведној борби;
  - објавимо намеру Србије да се учлани у Шангајску организацију за сарадњу;
  - распоредимо посматраче свих пријатељских и добронамерних земаља на Косову и Метохији, како би били сведоци терористичких и агресивних напада којима смо изложени, као и наше легитимне одбране;
  - позовемо све искрене и патриотски оријентисане грађане, пре свега хришћане, из САД и европских држава, да искажу своје противљење према неправедној, неморалној и штетној политици њихових влада; и
  - мобилишемо све друштвене снаге у Србији, да покажу одлучност да се супротставе било каквој врсти напада.

  http://www.eparhija-prizren.com/defa...?idvestep=2278

  Da li je ovde zaista u pitanju odbrana Srpstva, Kosova i Metohije, ili – Napoleonov sindrom?
  Јел он политичар или епископ?Ово је безсмислено.

 5. #5
  Ističe se AleX (avatar)
  Učlanjen
  21.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  2.472
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  60

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom i vladičanska boljka

  Citat Original postavio Samson2009 Pogledaj poruku
  Јел он политичар или епископ?Ово је безсмислено.
  Zavisi iz kog ugla gledas.

  Meni lici i na jedno i na drugo.
  Let me hear your thoughts.

 6. #6
  Veoma poznat Samson2009 (avatar)
  Učlanjen
  06.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.473
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  167

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom i vladičanska boljka

  Citat Original postavio AleX Pogledaj poruku
  Zavisi iz kog ugla gledas.

  Meni lici i na jedno i na drugo.
  Он је борац изнутра као епископ и та борба је без смисла.А што се тиче њега као политичара.Па ово што је написао везано за Кину односно Шангај подсећа на деведесете.Боље да се немеша у политику.А ако жели да постигне нешто на верском плану нек напусти ове из такозване СПЦ..
  А на који си ти угао мислио?На шта теби личи његово политичко деловање?
  Poslednji put ažurirao/la Samson2009 : 02.06.2009. u 14:43

 7. #7
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom i vladičanska boljka

  Pa, bio je jedan dobar političar, ali samo jedan u pravoslavlju...  The Black Mak
  Poslednji put ažurirao/la ljuba miljkovic : 03.06.2009. u 19:47
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 8. #8
  Veoma poznat Samson2009 (avatar)
  Učlanjen
  06.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.473
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  167

  Thumbs down Re: Napoleonov sindrom i vladičanska boljka

  Citat Original postavio ljuba miljkovic Pogledaj poruku
  Pa, bio je jedan dobar političar, ali samo jedan u pravoslavlju...  The Black Mak
  Расколник новокалендарац

 9. #9
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom i vladičanska boljka

  Citat Original postavio Samson2009 Pogledaj poruku
  Расколник новокалендарац
  Eh, i to sad znači da je bio loš nacionalni vođa svih kiparskih Grka.

  I, nije suština priče u tome po kojem kalendaru se računa vreme (i stari i novi u nazivu imaju imena rimskih papa)...

  ... nego, da li i na koji način arhijerej treba i može da se bavi politikom.

  Arhiepiskop Makarios je legalno, na izborima izabran za prvog predsednika Republike Kipar.

  Niko ne brani ni da se vladika Artemije kandiduje na predsedničkim izborima u Srbiji, pa neka odmeri svoju snagu kao eventualni nacionalni vodja.

  A, ne, kao do sada, i sada... iz udobnosti gračaničkih konaka da tura drugome pod nos i politički i vojni program za rešavanje kosovsko-metohijskog pitanja.

  Pri tome, ni jednom nije progovorio zašto se kosovsko-metohijska "sveta zemlja" prodaje za prljav novac, stečen u kriminalnim poslovima...

  Da li "svetost" kosovsko-metohijskih oranica, možda, pročišćava šiptarske evre od mirisa narkotika?
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 10. #10
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.475
  Reputaciona moć
  2079

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom i vladičanska boljka

  Ако си овако конципирао тему - ОНА ЈЕ ЗА ПДФ ПОЛИТИКА а не пдф Религија...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 11. #11
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom i vladičanska boljka

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Ако си овако конципирао тему - ОНА ЈЕ ЗА ПДФ ПОЛИТИКА а не пдф Религија...
  Moguće, kolega!

  I to bi bilo u redu da je vladika krenuo u političku kampanju radi nekih izbora.

  Ovako, on se, kao aktivni arhijerej i to sa najosetljivijeg prostora države Srbije, bavi temama i aktivnostima koje su tudj posao (posao političara).

  S druge strane, verni narod u njegovoj eparhiji podleze iskusenjima trgovanja kućnim pragom i imanjem.

  Ili, pogledaj ovo saopštenje i obrati pažnju na boldovan tekst.

  20. мај 2009. 09:07
  ДЕЧАНИ И БОНДСТИЛ
  Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска

  Најпре Тадић, сада Бајден

  Амерички потпредседник Џозеф Бајден планира да посети манастир Високи Дечани 21. маја 2009. Ову вест саопштила је амбасада САД у Приштини.

  Надлежни Епископ рашко-призренски др Артемије не даје свој благослов за ту посету.

  Амерички потпредседник долази у посету Косову као независној држави, да потврди насилно откидање дела територије државе Србије и њено предавање у руке шиптарским терористима, који су некажњено починили небројене злочине над српским народом, српском имовином и српском верском и културном баштином.

  Да ли Џозеф Бајден овим гестом жели да потврди да су и Дечани америчка база на Косову и Метохији, као што је то Бонстил?

  Манастир Високи Дечани под садашњом управом већ је, нажалост, постао познат по свом деловању које је на штету српских интереса, поставши у одређеном смислу бастион анти-српског деловања на Косову и Метохији, што ова посета и потврђује.

  У циљу спутавања и сузбијања таквога деловања манастира Дечани, Епископ Артемије донео је поменуту одлуку.

  Прес одељење Епархије рашко-призренске

  Hej, bre, čoveče: Манастир Високи Дечани... у одређеном смислу бастион анти-српског деловања на Косову и Метохији...

  A nije zgoreg pogledati i ovo što je "Politika" sistematizovala:

  Hronologija sukoba vladike Artemija i „crkvene vlade”

  Decembar 2004: Eparhija raško-prizrenska podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Strazburu protiv četiri zemlje članice NATO-a zbog štete nanete pravoslavnim svetinjama na Kosmetu; Sinod zatražio od vladike Artemija da tužbu „obustavi”.

  Maj 2005: Potpisivanje Memoranduma po kojem bi trebalo da se obnavljaju crkve i svetinje uništene i oštećene u martovskom pogromu 2004. godine; vladika Artemije se protivio da se potpisuje sporazum sa privremenim kosovskim institucijama.

  Avgust 2008: Vladika Artemije smenjuje svog vikarnog episkopa Teodosija i protosinđela Savu, Sinod traži obustavljanje takvih odluka, ali, pre toga, nesporazumi kulminiraju sukobom u manastiru Visoki Dečani tokom koga je lakše povređen sekretar episkopa raško-prizrenskog otac Simeon.

  Septembar 2008: Sinod obavlja prijem obnovljenih svetinja na Kosmetu; vladika Artemije ne želi da ih primi kao obnovljene ističući da su radovi nedovršeni.

  Januar 2009: Na zvaničnom sajtu Eparhije raško-prizrenske objavljena dva pisma episkopa bihaćko-petrovačkog Hrizostoma, inače predsednika sinodske komisije za prijem obnovljenih svetinja, da vladika Artemije protivljenjem da KPS obezbeđuje srpske svetinje insistira na ratnoj opciji i da se neprimereno oglašava o pitanju obnove svetinja.

  April 2009: vladika Artemije upućuje Sinodu i svim arhijerejima pismo u kojem traži da se Saboru predstavi izveštaj stručne komisije koja je utvrdila brojne nepravilnosti u obnovi.

  Maj 2009: Sabor poništava odluku episkopa raško-prizrenskog da ne da blagoslov Džozefu Bajdenu za posetu manastiru Visoki Dečani.
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 12. #12
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.475
  Reputaciona moć
  2079

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom i vladičanska boljka

  Ти си само ЖРТВА МЕДИЈСКЕ ХАЈКЕ која се води против Владике Артемија који није склон ДА СЕ ИГРА СА КиМ - као наши бедни политичари.

  И тачно си лепо повадио све редом како се та хајка против њега води и развија.
  И морам ти рећи да те наше "службе" уопште нису талентоване, прави су дилетанти...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 13. #13
  Veoma poznat Samson2009 (avatar)
  Učlanjen
  06.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.473
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  167

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom i vladičanska boljka

  Citat Original postavio ljuba miljkovic Pogledaj poruku
  Eh, i to sad znači da je bio loš nacionalni vođa svih kiparskih Grka.

  I, nije suština priče u tome po kojem kalendaru se računa vreme (i stari i novi u nazivu imaju imena rimskih papa)...

  ... nego, da li i na koji način arhijerej treba i može da se bavi politikom.

  Arhiepiskop Makarios je legalno, na izborima izabran za prvog predsednika Republike Kipar.

  Niko ne brani ni da se vladika Artemije kandiduje na predsedničkim izborima u Srbiji, pa neka odmeri svoju snagu kao eventualni nacionalni vodja.

  A, ne, kao do sada, i sada... iz udobnosti gračaničkih konaka da tura drugome pod nos i politički i vojni program za rešavanje kosovsko-metohijskog pitanja.

  Pri tome, ni jednom nije progovorio zašto se kosovsko-metohijska "sveta zemlja" prodaje za prljav novac, stečen u kriminalnim poslovima...

  Da li "svetost" kosovsko-metohijskih oranica, možda, pročišćava šiptarske evre od mirisa narkotika?
  Он је био добар политичар и није требало да постане монах мислим на Макариоса.А као епископ одвео је многе у пакао.А Артемије би добро урадио кад би се одвојио од СПЦ.И пришао СИПЦ.

 14. #14
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Napoleonov sindrom i vladičanska boljka

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Ти си само ЖРТВА МЕДИЈСКЕ ХАЈКЕ која се води против Владике Артемија који није склон ДА СЕ ИГРА СА КиМ - као наши бедни политичари.

  И тачно си лепо повадио све редом како се та хајка против њега води и развија.
  Kolega,

  Ne prihvatam da sam žrtva medijske hajke na bilo koga, a pogotovo ne na jednog episkopa Srpske pravoslavne crkve.

  Ne prihvatam to zbog svojih godina života koje su mi, ako ništa drugo, donele neko iskustvo koje mi omogućava da procenim da li je neko žrtva...

  ... ili ubira plodove svog delovanja u društvenim sferama koje nisu odgovarajuće njegovom statusu i položaju u savremenim zbivanjima.

  Ne znam da li si do sada imao prilike da vidiš, ali ovo nije prva tema koju sam pokrenuo u vezi sa "ispadima" vladike Artemija.

  Evo ostalih tema, a nisam siguran da li ću da navedem sve:

  Od kada je Kosovo (i Metohija) u sastavu srpske države,

  Владика Артемије : ''Пре или после, питање је сад?''

  Ratoborni pokliči vladika SPC u srpskoj istoriji

  [QUOTE=eremita;9991750]И морам ти рећи да те на%
  Poslednji put ažurirao/la ljuba miljkovic : 05.06.2009. u 12:19
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

Slične teme

 1. Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 24.12.2008., 10:01
 2. PTT sindrom
  Autor ofelija u forumu Arhiva
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 06.09.2008., 11:37
 3. 'Forms', stara boljka
  Autor Novi Sad ili nikad u forumu Web dizajn
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 01.06.2007., 11:36

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •