Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 44

Tema: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

 1. #1
  Ističe se Dragan_srbcg (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.620
  Reputaciona moć
  62

  Exclamation Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca  Spremajući se za oslobođenje južnih krajeva (Stare Srbije i Makedonije), Srpska kraljevska vlada je svoju politiku prema lokalnom stanovništvu novooslobođenih krajeva, proklamovala i sprovodila tako da je u pravom smislu reči bio primenjen princip “Brat je mio (ma) koje vere bio”. Da to nije bila samo suva parola, govore bezbrojni primeri korektnog ponašanja srpskih trupa u novooslobođenim krajevima. Izričit primer za to je ulazak prestolonaslednika Aleksandra u Skoplje 25. oktobra 1912. godine, u svojstvu komandanta Prve srpske armije. Kad su ga turski predstavnici vlasti pitali koliko im dana dozvoljava da se spakuju i da napuste grad, on im je odgovorio da niko ne mora da napušta grad, da Srbi vode rat za oslobođenje od osmanlijskog feudalnog turskog poretka, koji je činio mnoge zločine, a da se ispravnim građanima, koji nisu činili nikakve zločine i prestupe, neće činiti nikakve smetnje i da mogu nastaviti da mirno žive i rade svoj posao. A ko želi da ide u Tursku, neće mu biti zabranjivano. Isto se desilo i na KOSMET-u prilikom oslobođenja pojedinih mesta, samo je naređeno da se preda oružje, koje su Albanci (koje su onda zvali Arnauti) primili iz turskih vojnih magacina. Ovo je urađeno dosta neorganizovano, jer od 63.000 modernih novih pušaka, nemačke proizvodnje, popularno zvanih “Martinke”, prikupljena je daleko manja količina, uglavnom starijih tipova “ostraguša” i “kremenjača”, dok su Albanci zadržavali nove i moderne puške, što je otkriveno tek prilikom prikupljanja oružja 1956. godine, kada su organi bezbednosti iz zarobljenih spiskova turske vojske saznavali ko je sve primio vojno naoružanje 1912. godine, pa su tako te puške tek tada vraćene, verovatno i zbog toga što su se Albanci za vreme Drugog svetskog rata snabdeli daleko modernijim naoružanjem srpskog, nemačkog i italijanskog porekla.
  Podsećanja radi, treba reći da je Prvi balkanski rat završen potpisivanjem mirovnog ugovora u Londonu, maja 1913. godine, kojim se turski sultan Mehmed Rešad odrekao svih teritorija svoga carstva, zapadno od linije Enos-Midija (oko 50 km. zapadno od Carigrada), prepuštajući svoje evropske posede balkanskim koalicionim saveznicima, koji su u ratu učestvovali. Srpska vlada, dosledna svojoj politici, nije proterivala stanovništvo muslimanske veroispovesti (Turke, Albance, Gorance i dr.), a onima, koji su izrazili želju da se presele u Tursku, sva imovina je korektno procenjena i isplaćena, u šta su se uverile i međunarodne misije koje su bile prisutne u novooslobođenim područjima, a što se može konstatovati i danas, jer su na tim teritorijama još uvek prisutni svi pripadnici navedenih naroda i etničkih grupa. Prestolonaslednik Aleksandar je posebno negovao prijateljske odnose sa prvacima turske i albanske zajednice, o čemu postoje brojni verodostojni podaci. Među ovima su bili Isa Boljetinac (Boljetini), vođa kosmetskih Albanaca, Gani beg Pulja iz Đakovice i mnogi drugi.
  Tokom Prvog svetskog rata Turska je bila na strani centralnih sila, njena vojska je učestvovala u borbama u Dobrudži, protiv ruskih, rumunskih i srpskih trupa, a na Galipolju protiv Engleskih, koje su ovde strahovito poražene. U ovoj bici učestvovao je i jedan, do tada malo poznat turski oficir Mustafa Kemal-paša, docnije prozvan Ataturk (otac Turske). Po potpisivanju primirja, Tursku su okupirale savezničke snage Francuske, Engleske, Italije i Grčke. Bila je zavedena blokada i Turska nije mogla nabavljati hranu i naoružanje, tako da je stanje bilo više nego očajno, što su iskoristile nacionalne snage, predvođene Kemal-pašom, u cilju proterivanja savezničkih snaga. Englezi i Francuzi nisu želeli da direktno učestvuju u ratnim operacijama, ali su zato dobro naoružali grčku vojsku i gurnuli je u rat protiv Turske. U početku, Grci su imali uspeha, brzo su napredovali i stigli do Sakarije (oko 50 km. od Ankare). Ali, ostavljena bez pomoći saveznika i zamorena dugotrajnim borbama, grčka vojska nije mogla da izdrži ofanzivu koju je predvodio Kemal-paša, tako da su se njegove trupe ubrzo našle na obalama Sredozemnog mora, Galipolju i u grčkoj Trakiji, čime je praktično taj Grčko-turski rat i završen 1922. godine, a Kemal-paša proglašen za nacionalnog heroja i tvorca moderne Turske. U ovom ratu dešavale su se veoma paradoksalne situacije, kao, npr., Englezi su uvek pomagali Turke, bojeći se da Rusi ne zagospodare Bosforom i Dardanelima. Ovoga puta Kemal-paša je dobijao pomoć jedino od Rusa, svojih vekovnih neprijatelja, jer je “drug Lenjin” procenio da Kemal-paša vodi pravedni i oslobodilački rat. Turska republika je proglašena 1923. godine, čime je zauvek ukinuta Otomanska imperija. Za oko 20 miliona Turaka, koliko ih je onda bilo na prostorima današnje Turske, nastupili su teški dani. Prostrane oblasti Anadolije ostale su nenaseljene posle pogroma nad Jermenima, a i rat je učinio svoje, kuga i kolera su nemilosrdno odnosile ljudske živote. Da bi naselio ove oblasti, a i stvorio bolju zaštitu od Kurda, Ataturk je zatražio od kralja Aleksandra da, po starim zakonima Otomanskog kalifata, preseli Albance sa Kosova i iz Metohije u ove oblasti. Ovim činom postigao bi više ciljeva, a jedan od osnovnih je bio da Turska, ustupajući zemlju Albancima u Anadoliji, dođe do novca i popravi svoje teško finansijsko stanje, novcem koji bi Srbija (SHS) isplatila albanskim porodicama koje napuste Kosmet. U tom cilju bio je potpisan i sporazum, koji nije realizovan, zahvaljujući, u prvom redu, Isi Boljetincu, koji je molio kralja Aleksandra da ih ne iseljava, u kom cilju je nekoliko puta dolazio u Beograd i bio primljen kod Kralja, tako da je, već postignuti dogovor o preseljenju Albanaca u Anadoliju, ostao nerealizovan.
  I tako. Isa Boljetinac nema danas spomenik na Kosmetu, a ima Skenderbeg, koji i nije bio neki pravi Albanac, bio je srpski despot, pravoslavne vere, a rođeni brat mu je sahranjen u manastiru Hilandar na Svetoj Gori, jer je bio visoki crkveni velikodostojnik.
  Ostalo je nejasno i istorijski nedovoljno razjašnjeno odakle to veliko poverenje i prijateljstvo između kralja Aleksandra I Karađorđevića i Mustafe K(Ć)emal paše-Ataturka. Iz raspoložive korespondencije se vidi da ga je Ataturk uvek oslovljavao sa “Dragi brate”, dodajući još niz drugih pozitivnih epiteta čime, inače, obiluju istočnjački dokumenti. Da li je Ataturk bio zahvalan za korektan odnos prema zarobljenim turskim oficirima i vojnicima, ili iz zahvalnosti što se Kraljevina SHS nije umešala u Grčko-Turski rat 1922. godine, iako je bila saveznica Grčke, ostaje na mladim istoričarima da se ovim pozabave.
  Za sada se možemo osloniti samo na raspoloživu dokumentaciju, među koju spada i knjiga o Ataturku g-đe čije ime sam, nažalost, zaboravio. Kad je čuo za ubistvo u Marseju 9. oktobra 1934. godine, gospodin Ataturk je proglasio sedmodnevni post, a za sahranu ponudio i jedan mali odred svoje vojske, radi odavanja počasti ubijenom kralju, tada već proglašene Jugoslavije.

  http://www.enovosti.info/sr/btg_novosti/9/4441/Kemal/Ataturk/je/tražio/iseljenje/kosmetskih/Albanaca
  Србија стоји на рубу амбиса мудро вођена од телетабиса, jасно је да је народу присела помоћ гована из Хага и Брисела! By Бора Ђорђевић 2. #2
  Aktivan član
  Učlanjen
  13.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Boston, USA
  Poruke
  1.032
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Kemo je legenda...

  KEMAL PASA MONTENO

 3. #3
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Интересантна тема!
  “Mors tua, vita mea”

 4. #4
  Početnik
  Učlanjen
  01.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  7
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Оно што нису желели да ураде кад је било време, обило се о главу њиховим унуцима.

  Срећа па Аустрија, Карађорђе и први Обреновићи нису тако размишљали. Данашњи Новосађани, Суботичани, Бечкеречани, Панчевци, Крагујевчани, Шапчани, Смедеревци итд. само својим прецима треба да захвале што данас живе у хришћанским градовима, а не муслиманско-хришћанским.

 5. #5
  Iskusan Appel (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Appelovac
  Poruke
  5.226
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  90

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Citat Original postavio Dragan_srbcg Pogledaj poruku
  Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca  Spremajući se za oslobođenje južnih krajeva (Stare Srbije i Makedonije), Srpska kraljevska vlada je svoju politiku prema lokalnom stanovništvu novooslobođenih krajeva, proklamovala i sprovodila tako da je u pravom smislu reči bio primenjen princip “Brat je mio (ma) koje vere bio”. Da to nije bila samo suva parola, govore bezbrojni primeri korektnog ponašanja srpskih trupa u novooslobođenim krajevima. Izričit primer za to je ulazak prestolonaslednika Aleksandra u Skoplje 25. oktobra 1912. godine, u svojstvu komandanta Prve srpske armije. Kad su ga turski predstavnici vlasti pitali koliko im dana dozvoljava da se spakuju i da napuste grad, on im je odgovorio da niko ne mora da napušta grad, da Srbi vode rat za oslobođenje od osmanlijskog feudalnog turskog poretka, koji je činio mnoge zločine, a da se ispravnim građanima, koji nisu činili nikakve zločine i prestupe, neće činiti nikakve smetnje i da mogu nastaviti da mirno žive i rade svoj posao. A ko želi da ide u Tursku, neće mu biti zabranjivano. Isto se desilo i na KOSMET-u prilikom oslobođenja pojedinih mesta, samo je naređeno da se preda oružje, koje su Albanci (koje su onda zvali Arnauti) primili iz turskih vojnih magacina. Ovo je urađeno dosta neorganizovano, jer od 63.000 modernih novih pušaka, nemačke proizvodnje, popularno zvanih “Martinke”, prikupljena je daleko manja količina, uglavnom starijih tipova “ostraguša” i “kremenjača”, dok su Albanci zadržavali nove i moderne puške, što je otkriveno tek prilikom prikupljanja oružja 1956. godine, kada su organi bezbednosti iz zarobljenih spiskova turske vojske saznavali ko je sve primio vojno naoružanje 1912. godine, pa su tako te puške tek tada vraćene, verovatno i zbog toga što su se Albanci za vreme Drugog svetskog rata snabdeli daleko modernijim naoružanjem srpskog, nemačkog i italijanskog porekla.
  Podsećanja radi, treba reći da je Prvi balkanski rat završen potpisivanjem mirovnog ugovora u Londonu, maja 1913. godine, kojim se turski sultan Mehmed Rešad odrekao svih teritorija svoga carstva, zapadno od linije Enos-Midija (oko 50 km. zapadno od Carigrada), prepuštajući svoje evropske posede balkanskim koalicionim saveznicima, koji su u ratu učestvovali. Srpska vlada, dosledna svojoj politici, nije proterivala stanovništvo muslimanske veroispovesti (Turke, Albance, Gorance i dr.), a onima, koji su izrazili želju da se presele u Tursku, sva imovina je korektno procenjena i isplaćena, u šta su se uverile i međunarodne misije koje su bile prisutne u novooslobođenim područjima, a što se može konstatovati i danas, jer su na tim teritorijama još uvek prisutni svi pripadnici navedenih naroda i etničkih grupa. Prestolonaslednik Aleksandar je posebno negovao prijateljske odnose sa prvacima turske i albanske zajednice, o čemu postoje brojni verodostojni podaci. Među ovima su bili Isa Boljetinac (Boljetini), vođa kosmetskih Albanaca, Gani beg Pulja iz Đakovice i mnogi drugi.
  Tokom Prvog svetskog rata Turska je bila na strani centralnih sila, njena vojska je učestvovala u borbama u Dobrudži, protiv ruskih, rumunskih i srpskih trupa, a na Galipolju protiv Engleskih, koje su ovde strahovito poražene. U ovoj bici učestvovao je i jedan, do tada malo poznat turski oficir Mustafa Kemal-paša, docnije prozvan Ataturk (otac Turske). Po potpisivanju primirja, Tursku su okupirale savezničke snage Francuske, Engleske, Italije i Grčke. Bila je zavedena blokada i Turska nije mogla nabavljati hranu i naoružanje, tako da je stanje bilo više nego očajno, što su iskoristile nacionalne snage, predvođene Kemal-pašom, u cilju proterivanja savezničkih snaga. Englezi i Francuzi nisu želeli da direktno učestvuju u ratnim operacijama, ali su zato dobro naoružali grčku vojsku i gurnuli je u rat protiv Turske. U početku, Grci su imali uspeha, brzo su napredovali i stigli do Sakarije (oko 50 km. od Ankare). Ali, ostavljena bez pomoći saveznika i zamorena dugotrajnim borbama, grčka vojska nije mogla da izdrži ofanzivu koju je predvodio Kemal-paša, tako da su se njegove trupe ubrzo našle na obalama Sredozemnog mora, Galipolju i u grčkoj Trakiji, čime je praktično taj Grčko-turski rat i završen 1922. godine, a Kemal-paša proglašen za nacionalnog heroja i tvorca moderne Turske. U ovom ratu dešavale su se veoma paradoksalne situacije, kao, npr., Englezi su uvek pomagali Turke, bojeći se da Rusi ne zagospodare Bosforom i Dardanelima. Ovoga puta Kemal-paša je dobijao pomoć jedino od Rusa, svojih vekovnih neprijatelja, jer je “drug Lenjin” procenio da Kemal-paša vodi pravedni i oslobodilački rat. Turska republika je proglašena 1923. godine, čime je zauvek ukinuta Otomanska imperija. Za oko 20 miliona Turaka, koliko ih je onda bilo na prostorima današnje Turske, nastupili su teški dani. Prostrane oblasti Anadolije ostale su nenaseljene posle pogroma nad Jermenima, a i rat je učinio svoje, kuga i kolera su nemilosrdno odnosile ljudske živote. Da bi naselio ove oblasti, a i stvorio bolju zaštitu od Kurda, Ataturk je zatražio od kralja Aleksandra da, po starim zakonima Otomanskog kalifata, preseli Albance sa Kosova i iz Metohije u ove oblasti. Ovim činom postigao bi više ciljeva, a jedan od osnovnih je bio da Turska, ustupajući zemlju Albancima u Anadoliji, dođe do novca i popravi svoje teško finansijsko stanje, novcem koji bi Srbija (SHS) isplatila albanskim porodicama koje napuste Kosmet. U tom cilju bio je potpisan i sporazum, koji nije realizovan, zahvaljujući, u prvom redu, Isi Boljetincu, koji je molio kralja Aleksandra da ih ne iseljava, u kom cilju je nekoliko puta dolazio u Beograd i bio primljen kod Kralja, tako da je, već postignuti dogovor o preseljenju Albanaca u Anadoliju, ostao nerealizovan.
  I tako. Isa Boljetinac nema danas spomenik na Kosmetu, a ima Skenderbeg, koji i nije bio neki pravi Albanac, bio je srpski despot, pravoslavne vere, a rođeni brat mu je sahranjen u manastiru Hilandar na Svetoj Gori, jer je bio visoki crkveni velikodostojnik.
  Ostalo je nejasno i istorijski nedovoljno razjašnjeno odakle to veliko poverenje i prijateljstvo između kralja Aleksandra I Karađorđevića i Mustafe K(Ć)emal paše-Ataturka. Iz raspoložive korespondencije se vidi da ga je Ataturk uvek oslovljavao sa “Dragi brate”, dodajući još niz drugih pozitivnih epiteta čime, inače, obiluju istočnjački dokumenti. Da li je Ataturk bio zahvalan za korektan odnos prema zarobljenim turskim oficirima i vojnicima, ili iz zahvalnosti što se Kraljevina SHS nije umešala u Grčko-Turski rat 1922. godine, iako je bila saveznica Grčke, ostaje na mladim istoričarima da se ovim pozabave.
  Za sada se možemo osloniti samo na raspoloživu dokumentaciju, među koju spada i knjiga o Ataturku g-đe čije ime sam, nažalost, zaboravio. Kad je čuo za ubistvo u Marseju 9. oktobra 1934. godine, gospodin Ataturk je proglasio sedmodnevni post, a za sahranu ponudio i jedan mali odred svoje vojske, radi odavanja počasti ubijenom kralju, tada već proglašene Jugoslavije.

  http://www.enovosti.info/sr/btg_novosti/9/4441/Kemal/Ataturk/je/tražio/iseljenje/kosmetskih/Albanaca
  Kemo je uz nas!!! To, Kemo, ba!

  Ajmo svi!!!

 6. #6
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  I tako. Isa Boljetinac nema danas spomenik na Kosmetu, a ima Skenderbeg, koji i nije bio neki pravi Albanac, bio je srpski despot, pravoslavne vere, a rođeni brat mu je sahranjen u manastiru Hilandar na Svetoj Gori, jer je bio visoki crkveni velikodostojnik.
  nema spomenik, to je tacno. iako je dobio orden "heroj kosova", inace najvece odlikovanje, od spomenika nista, iako je obecanje dato. ali nesto malo je uradjeno za sada, restaurirana mu je kuca

  spomenik u skadru

 7. #7
  Primećen član
  Učlanjen
  25.01.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  946
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  jedini normalan turčin
  pa i ta ima plave oke?

  pa zna se več
  gdje su plave oke tamo je civilizacija

 8. #8
  Ističe se sokrati (avatar)
  Učlanjen
  24.09.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mitrovica
  Poruke
  2.145
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Citat Original postavio Dragan_srbcg Pogledaj poruku
  Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca  Spremajući se za oslobođenje južnih krajeva (Stare Srbije i Makedonije), Srpska kraljevska vlada je svoju politiku prema lokalnom stanovništvu novooslobođenih krajeva, proklamovala i sprovodila tako da je u pravom smislu reči bio primenjen princip “Brat je mio (ma) koje vere bio”. Da to nije bila samo suva parola, govore bezbrojni primeri korektnog ponašanja srpskih trupa u novooslobođenim krajevima. Izričit primer za to je ulazak prestolonaslednika Aleksandra u Skoplje 25. oktobra 1912. godine, u svojstvu komandanta Prve srpske armije. Kad su ga turski predstavnici vlasti pitali koliko im dana dozvoljava da se spakuju i da napuste grad, on im je odgovorio da niko ne mora da napušta grad, da Srbi vode rat za oslobođenje od osmanlijskog feudalnog turskog poretka, koji je činio mnoge zločine, a da se ispravnim građanima, koji nisu činili nikakve zločine i prestupe, neće činiti nikakve smetnje i da mogu nastaviti da mirno žive i rade svoj posao. A ko želi da ide u Tursku, neće mu biti zabranjivano. Isto se desilo i na KOSMET-u prilikom oslobođenja pojedinih mesta, samo je naređeno da se preda oružje, koje su Albanci (koje su onda zvali Arnauti) primili iz turskih vojnih magacina. Ovo je urađeno dosta neorganizovano, jer od 63.000 modernih novih pušaka, nemačke proizvodnje, popularno zvanih “Martinke”, prikupljena je daleko manja količina, uglavnom starijih tipova “ostraguša” i “kremenjača”, dok su Albanci zadržavali nove i moderne puške, što je otkriveno tek prilikom prikupljanja oružja 1956. godine, kada su organi bezbednosti iz zarobljenih spiskova turske vojske saznavali ko je sve primio vojno naoružanje 1912. godine, pa su tako te puške tek tada vraćene, verovatno i zbog toga što su se Albanci za vreme Drugog svetskog rata snabdeli daleko modernijim naoružanjem srpskog, nemačkog i italijanskog porekla.
  Podsećanja radi, treba reći da je Prvi balkanski rat završen potpisivanjem mirovnog ugovora u Londonu, maja 1913. godine, kojim se turski sultan Mehmed Rešad odrekao svih teritorija svoga carstva, zapadno od linije Enos-Midija (oko 50 km. zapadno od Carigrada), prepuštajući svoje evropske posede balkanskim koalicionim saveznicima, koji su u ratu učestvovali. Srpska vlada, dosledna svojoj politici, nije proterivala stanovništvo muslimanske veroispovesti (Turke, Albance, Gorance i dr.), a onima, koji su izrazili želju da se presele u Tursku, sva imovina je korektno procenjena i isplaćena, u šta su se uverile i međunarodne misije koje su bile prisutne u novooslobođenim područjima, a što se može konstatovati i danas, jer su na tim teritorijama još uvek prisutni svi pripadnici navedenih naroda i etničkih grupa. Prestolonaslednik Aleksandar je posebno negovao prijateljske odnose sa prvacima turske i albanske zajednice, o čemu postoje brojni verodostojni podaci. Među ovima su bili Isa Boljetinac (Boljetini), vođa kosmetskih Albanaca, Gani beg Pulja iz Đakovice i mnogi drugi.
  Tokom Prvog svetskog rata Turska je bila na strani centralnih sila, njena vojska je učestvovala u borbama u Dobrudži, protiv ruskih, rumunskih i srpskih trupa, a na Galipolju protiv Engleskih, koje su ovde strahovito poražene. U ovoj bici učestvovao je i jedan, do tada malo poznat turski oficir Mustafa Kemal-paša, docnije prozvan Ataturk (otac Turske). Po potpisivanju primirja, Tursku su okupirale savezničke snage Francuske, Engleske, Italije i Grčke. Bila je zavedena blokada i Turska nije mogla nabavljati hranu i naoružanje, tako da je stanje bilo više nego očajno, što su iskoristile nacionalne snage, predvođene Kemal-pašom, u cilju proterivanja savezničkih snaga. Englezi i Francuzi nisu želeli da direktno učestvuju u ratnim operacijama, ali su zato dobro naoružali grčku vojsku i gurnuli je u rat protiv Turske. U početku, Grci su imali uspeha, brzo su napredovali i stigli do Sakarije (oko 50 km. od Ankare). Ali, ostavljena bez pomoći saveznika i zamorena dugotrajnim borbama, grčka vojska nije mogla da izdrži ofanzivu koju je predvodio Kemal-paša, tako da su se njegove trupe ubrzo našle na obalama Sredozemnog mora, Galipolju i u grčkoj Trakiji, čime je praktično taj Grčko-turski rat i završen 1922. godine, a Kemal-paša proglašen za nacionalnog heroja i tvorca moderne Turske. U ovom ratu dešavale su se veoma paradoksalne situacije, kao, npr., Englezi su uvek pomagali Turke, bojeći se da Rusi ne zagospodare Bosforom i Dardanelima. Ovoga puta Kemal-paša je dobijao pomoć jedino od Rusa, svojih vekovnih neprijatelja, jer je “drug Lenjin” procenio da Kemal-paša vodi pravedni i oslobodilački rat. Turska republika je proglašena 1923. godine, čime je zauvek ukinuta Otomanska imperija. Za oko 20 miliona Turaka, koliko ih je onda bilo na prostorima današnje Turske, nastupili su teški dani. Prostrane oblasti Anadolije ostale su nenaseljene posle pogroma nad Jermenima, a i rat je učinio svoje, kuga i kolera su nemilosrdno odnosile ljudske živote. Da bi naselio ove oblasti, a i stvorio bolju zaštitu od Kurda, Ataturk je zatražio od kralja Aleksandra da, po starim zakonima Otomanskog kalifata, preseli Albance sa Kosova i iz Metohije u ove oblasti. Ovim činom postigao bi više ciljeva, a jedan od osnovnih je bio da Turska, ustupajući zemlju Albancima u Anadoliji, dođe do novca i popravi svoje teško finansijsko stanje, novcem koji bi Srbija (SHS) isplatila albanskim porodicama koje napuste Kosmet. U tom cilju bio je potpisan i sporazum, koji nije realizovan, zahvaljujući, u prvom redu, Isi Boljetincu, koji je molio kralja Aleksandra da ih ne iseljava, u kom cilju je nekoliko puta dolazio u Beograd i bio primljen kod Kralja, tako da je, već postignuti dogovor o preseljenju Albanaca u Anadoliju, ostao nerealizovan.
  I tako. Isa Boljetinac nema danas spomenik na Kosmetu, a ima Skenderbeg, koji i nije bio neki pravi Albanac, bio je srpski despot, pravoslavne vere, a rođeni brat mu je sahranjen u manastiru Hilandar na Svetoj Gori, jer je bio visoki crkveni velikodostojnik.
  Ostalo je nejasno i istorijski nedovoljno razjašnjeno odakle to veliko poverenje i prijateljstvo između kralja Aleksandra I Karađorđevića i Mustafe K(Ć)emal paše-Ataturka. Iz raspoložive korespondencije se vidi da ga je Ataturk uvek oslovljavao sa “Dragi brate”, dodajući još niz drugih pozitivnih epiteta čime, inače, obiluju istočnjački dokumenti. Da li je Ataturk bio zahvalan za korektan odnos prema zarobljenim turskim oficirima i vojnicima, ili iz zahvalnosti što se Kraljevina SHS nije umešala u Grčko-Turski rat 1922. godine, iako je bila saveznica Grčke, ostaje na mladim istoričarima da se ovim pozabave.
  Za sada se možemo osloniti samo na raspoloživu dokumentaciju, među koju spada i knjiga o Ataturku g-đe čije ime sam, nažalost, zaboravio. Kad je čuo za ubistvo u Marseju 9. oktobra 1934. godine, gospodin Ataturk je proglasio sedmodnevni post, a za sahranu ponudio i jedan mali odred svoje vojske, radi odavanja počasti ubijenom kralju, tada već proglašene Jugoslavije.

  http://www.enovosti.info/sr/btg_novosti/9/4441/Kemal/Ataturk/je/tražio/iseljenje/kosmetskih/Albanaca

  ovde ima toliko lazi i neistine da je potrebno procitati ovo:
  http://www.camo.ch/srpska_agrarna_reforma.htm
  Druze Tito samo reci ostat cemo sest meseci.

 9. #9
  Elita
  Učlanjen
  04.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.660
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Citat Original postavio sokrati Pogledaj poruku
  ovde ima toliko lazi i neistine da je potrebno procitati ovo:
  http://www.camo.ch/srpska_agrarna_reforma.htm
  Siptar samo laze........on nije validan da prica o istini i neistnii,jer pored toga sto je lazov on je neobrazovan.........

 10. #10
  Aktivan član Marcus Tullius (avatar)
  Učlanjen
  26.12.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pristina
  Poruke
  1.460
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Jos jedna srpska propaganda koja ne pije vodu. Kad god procitam ovakve lazi odmah se secam slavne recenice:
  -Lazemo da bi obmanuli sebe, lazemo da nas nije strah.
  -Lazemo iz ljubavi prema covecnosti, lazemo zbog postenja.
  -Laz je vid naseg patriotizma i potvrde nase inteligencije.
  -Lazemo stvaralacki, masovno, intenzivno.
  (Dobrica Cosic)
  Inter pedes virginum gaudium est iuvenum

 11. #11
  Iskusan strawbbery_city (avatar)
  Učlanjen
  28.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  PALM-a Springs
  Poruke
  6.487
  Reputaciona moć
  98

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Citat Original postavio Marcus Tullius Pogledaj poruku
  Jos jedna srpska propaganda koja ne pije vodu. Kad god procitam ovakve lazi odmah se secam slavne recenice:
  -Lazemo da bi obmanuli sebe, lazemo da nas nije strah.
  -Lazemo iz ljubavi prema covecnosti, lazemo zbog postenja.
  -Laz je vid naseg patriotizma i potvrde nase inteligencije.
  -Lazemo stvaralacki, masovno, intenzivno.
  (Dobrica Cosic)
  ovcojebac................

 12. #12
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  01.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  282
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Citat Original postavio strawbbery_city Pogledaj poruku
  ovcojebac................
  ovce si?

 13. #13
  Iskusan strawbbery_city (avatar)
  Učlanjen
  28.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  PALM-a Springs
  Poruke
  6.487
  Reputaciona moć
  98

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Citat Original postavio FODERA_MONARCH Pogledaj poruku
  ovce si?
  evo jos jednog

 14. #14
  Ističe se Dragan_srbcg (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.620
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Citat Original postavio sokrati Pogledaj poruku
  ovde ima toliko lazi i neistine da je potrebno procitati ovo:
  http://www.camo.ch/srpska_agrarna_reforma.htm
  a jeli to istina?....


  Србија стоји на рубу амбиса мудро вођена од телетабиса, jасно је да је народу присела помоћ гована из Хага и Брисела! By Бора Ђорђевић

 15. #15
  Domaćin Корнелије (avatar)
  Učlanjen
  25.04.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ns
  Poruke
  3.223
  Reputaciona moć
  72

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Citat Original postavio Marcus Tullius Pogledaj poruku
  Jos jedna srpska propaganda koja ne pije vodu. Kad god procitam ovakve lazi odmah se secam slavne recenice:
  -Lazemo da bi obmanuli sebe, lazemo da nas nije strah.
  -Lazemo iz ljubavi prema covecnosti, lazemo zbog postenja.
  -Laz je vid naseg patriotizma i potvrde nase inteligencije.
  -Lazemo stvaralacki, masovno, intenzivno.
  (Dobrica Cosic)
  Ајде тишина, вама Шиптарима је цела историја једна велика ЛАЖ, немате права нас да оптужујете да лажемо...

 16. #16
  Iskusan kaai79 (avatar)
  Učlanjen
  11.12.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.986
  Reputaciona moć
  126

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Citat Original postavio Dragan_srbcg Pogledaj poruku
  a jeli to istina?....


  To je delimicno istina jer su srbima bili zabranili da poseduju zemlju iako su je vecinom srbi obradjivali ali su ih vodili kao spahiluce ili su zemlju bili popisali na begove .
  Nema Boga nema djavola .
  A ko se to smeje nad covekom.

 17. #17
  Ističe se Dragan_srbcg (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.620
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  samo procitaj ovo

  Radi boljeg uvida u stanje vlasnistva nad zemljisnim posjedom prije agrarne reforme 1918. i 1919. godine u Bosni i Hercegovini, gdje je ona na najdrasticniji nacin provedena, koristit cemo se posljednjim popisom zemljisnog posjeda i stanovnistva po vjerskoj pripadnosti, provedenog 1910. godine u Austro-Ugarskoj. Prema tom popisu Bosnjaci-muslimani su imali 91,1 posto, Srbi pravoslavci 6,0 posto, Hrvati katolici 2,6 posto i "ostali" 0,3 posto zemljisnog posjeda. Poslije uspostave Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, bosnjacki narod je dosao u podredjeni polozaj, jer je dobio status vjerske manjine, pa mu je oduzeta politicka i kulturna autonomija. Prvom agrarnom reformom od 1918. i 1919. godine na perfidan nacin proveden je genocid nad Bosnjacima oduzimanjem zemljisnog posjeda, uz simbolicnu naknadu, koja nije nikada u cijelosti isplacena. Preko noci su mnoge familije bogatasa zemljoposjednika postale socijalni problemi, bez sredstava za zivot. Nekim familijama su cak uzeli gospodarske zgrade i okucnice. Poceo je proces masovnog osiromasenja bosnjackog naroda i egzodus u Tursku.

  ma sve je laz...

  neznam ali meni je ovo stvarno smesno,...

  Србија стоји на рубу амбиса мудро вођена од телетабиса, jасно је да је народу присела помоћ гована из Хага и Брисела! By Бора Ђорђевић

 18. #18
  Buduća legenda Sanovnik (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na vodi
  Poruke
  31.810
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  853

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Aleksandar je visestruka stetocina . Sve sto je njegov otac znao ,, Aleksandar nije ni znao ni umeo .

 19. #19
  Nov član
  Učlanjen
  06.09.2017.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Loznica
  Poruke
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Ко је могао знати да ће комунисти издвојити Космет из три бановине и протерати Србе а населити Албанце

 20. #20
  Nov član
  Učlanjen
  06.09.2017.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Loznica
  Poruke
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Укинут феудализам. Кметови били на феудалчевом поседу. Знате шта је феудализам?

 21. #21
  Ističe se Стари Хусар (avatar)
  Učlanjen
  22.02.2016.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.284
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Citat Original postavio sokrati Pogledaj poruku
  ovde ima toliko lazi i neistine da je potrebno procitati ovo:
  http://www.camo.ch/srpska_agrarna_reforma.htm
  Извор за медаљу

  1. Каже да у Начертанију пише да Бугарска треба да буде део Србије, што није тачно део и коме се прича о Бугарима залаже се за помагање Бугарима и ширења утицаја како утицај не би ту ширила Русија.

  Начертаније PDF: https://www.google.rs/url?sa=t&sourc...-g8F8xow-6PNIt

  2. Тврди да је одузимање земљишта од ага и бегова, који су чинили мали део становништва, геноцид. То је дебилизам прве класе и могао би да пије воду једино да су дотични били побијени а земља само узета (по мени је то и требало уради), али опет су они мали део становништва.
  То је као када би ми тврдили да је сеча кнезова била геноцид.
  ХЕРЦЕГ-БОСНА ЗЕМЉА СРБСКА НИКАД НЕЋЕ БИТИ ТУРСКА

 22. #22
  Početnik Gledston (avatar)
  Učlanjen
  27.07.2016.
  Pol
  muški
  Poruke
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Само неког ко се није бавио основама 19. века може чудити да Уједињено Краљевство подржава Османско царство. Политика заштите Османског царства је скоро па константа британске политике још од Грчке револуције.

 23. #23
  Zainteresovan član qvey (avatar)
  Učlanjen
  20.03.2011.
  Pol
  muški
  Poruke
  314
  Reputaciona moć
  29

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Shteta shto ono Gov..od Aleksandra neubismo mi Srbi josh na Solunskom frontu,jedina stvar koju su pametno odradili Ustashe i Vmro ali tek 1934 god,to je jedna neopisana shtetocina i grobar Srbije.

 24. #24
  Primećen član Krishna (avatar)
  Učlanjen
  12.06.2017.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Aryavarta
  Poruke
  527
  Reputaciona moć
  7

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Штета, да се то догодило не би изгубили Косово.

 25. #25
  Buduća legenda ccaterpillar (avatar)
  Učlanjen
  04.04.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Хилаффет Србија
  Poruke
  42.875
  Reputaciona moć
  752

  Podrazumevano Re: Kemal Ataturk je tražio iseljenje kosmetskih Albanaca

  Нико нама није сметао да уместо у Београд, милион људи населимо на Косово.
  Не одустајем од форума све док сви не буду мислили као ја. Линк за биткоине, никад се не зна: https://freebitco.in/?r=3063997

Slične teme

 1. aerodrom ataturk - istanbul
  Autor radeyugo u forumu Putovanja
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 23.04.2007., 09:08
 2. Kemal Malovcic
  Autor Liza Dennis u forumu Muzika
  Odgovora: 56
  Poslednja poruka: 13.07.2006., 01:56
 3. Kemal Monteno zabranjen u Pozarevcu
  Autor Bole_Delija u forumu Politika
  Odgovora: 19
  Poslednja poruka: 04.11.2005., 20:30
 4. Kemal Malovcic
  Autor bavi u forumu Muzika
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 26.10.2005., 00:00

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •