vest mozda i nije za diskusiju. vise sam otvorio temu zbog nekih koji stalno govore da je religija islama teroristicka,a mozda ce nekei obradovatiovakva vest. koliko ce se postovati Fatva, ostaje da vidimo.

Fatva na upotrebu nuklearnog oružja
1. jun 2009. | 09:47 | Izvor: Tanjug
Kairo, London -- Egipatski veliki muftija Ali Goma izjavio je da muslimani ne bi smeli da koriste oružje za masovno uništavanje pošto je to u suprotnosti sa islamskim učenjem.

Goma je izdao fatvu (versku zabranu) posle izveštaja da je korišćenje takvog oružja legitimno, javila je egipatska agencija Mena. Prema njegovim rečima, islamske zemlje mogu da poseduju takvo oružje kao sredstvo za odvraćanje napada, ali ne i da ga upotrebe, jer bi posledica bila veliki broj ubijenih muslimana i nemuslimana.

Veliki muftija je poručio da muslimanima nije dozvoljeno da ubijaju civile, čak ni u ratu, preneo je radio BBC.

Gomina izjava data je tri dana uoči posete američkog predsednika Baraka Obame Egiptu, gde bi trebalo da održi govor upućen muslimanskom svetu.

Obama je, prilikom nedavne posete Turskoj, rekao da SAD nisu u ratu sa islamom i da žele da budu partneri s muslimanskim zemljama.

Kairo, koji ne želi da proizvodi nuklearno oružje, više puta se zalagao za region u kome ne bi bilo atomskog oružja, pre svega, aludirajući na Izrael.

Pakistan je jedina muslimanska zemlja za koju se zna da poseduje nuklearno oružje, mada zapadne sile i Izrael veruju da Iran pokušava da razvije atomsku bombu.