НАЦИОНАЛИЗАМ
Strana 1 od 11 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 262

Tema: НАЦИОНАЛИЗАМ

 1. #1
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.474
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano НАЦИОНАЛИЗАМ

  NACIONALIZAM

  SIŽE:

  Tri su razlicita koncepta nacije.



  1. Romanski koncept naciju razumeva kao svakodnevni plebiscit.


  2. U germanskom kontekstu nacionalnu pripadnost odredjuju krv i tlo,


  3. U slovenskom kontekstu nacija se vezuje za pojmove mesijanizma i spasenja. Ako najbolji od svih mogucih svetova kao zrtvu trazi suzu jednog deteta, ne pristajem u njemu da zivim, kaze nam Dostojevski.





  Iz Hegel-ovog stava da se istorija zavrsava u germanskom kontekstu porodila se socijalisticka ideja u dva svoja vida: Hitler-ovom nacional-socijalistickom, i marksistickom inter-nacional-socijalistickom. Oba su totalitarna i zlocinacka kao i sama ideja.

  Romano-Germani svoju kulturu proglasavaju opste-ljudskom a svoju civilizaciju covecanstvom, a u stvari su svoj etnicki sovinizam proglasili za kosmopolitizam. Isto je i sa demokratijom. Ne postoji planetarni model demokratije. Sve svetske demokratije su nacionalne.


  KLJUCNE RIJECI: nacija, krv i tlo, suza decija, nacional-socijalizam, inter-nacional-socijalizam, etnicki sovinizam kao kosmopolitizam, demokratija, nacionalna demokratija.



  Tri su moguca govora o naciji nastala u proslom veku. Uslovno govoreci to je romansko, germansko i slovensko razumevanje ovog pojma. Prema romanskom (francuskom) konceptu svaki covek moze slobodno da bira svoju nacionalnost i svaki izbor moze da bude drzavotvoran. Cuveni ateista Renan je tvrdio da je nacija svakodnevni plebiscit, dakle moje pristajanje da svakog jutra posto prethodno poverujem da sam u budnom stanju, pristajem da zivim po zakonima Francuske, recimo. To moje pristajanje je dovoljno da me legitimise kao Francuza.
  Germanski koncept smatra da nacija nije posledica slobodnog izbora. Nacija je organizam koji tezi da se samoutvrdi, a njegovi oznacitelji su krv i tlo. I danas kod Nemaca jedino onaj koji je i po krvi Nemac moze biti zaposlen u javnoj sluzbi kao policajac npr. To da nacija od svojih clanova trazi zrtve fihteovska je lozinka, a Hegel je to opravdavao tvrdnjom da se svetska istorija zavrsava u nemackom kontekstu. "Svetski duh je duh novoga sveta" - kaze Hegel u svojoj "Filosofiji istorije" - "cilj germanskog duha je realizovanje apsolutne istine kao beskonacnog odredjenja slobode, i to one slobode koja za svoj sadrzaj ima samo svoju apsolutnu formu. Odredjenje germanskih naroda je da budu (pazite sad ovo - op. aut.) nosioci hriscanskog principa."
  Hegel-ova koncepcija je, naravno, jasna. Nosioci duhovne i svake druge slobode su Nemci. Apsolutni duh se uzastopce ovaplocuje u pojedinim narodima, u kitajskom kontekstu, u grcko-rimskom kontekstu itd., ali se on dovrsava u germanskom kontekstu. Konacno ovaplocenje duha je nemacka nacija. Nemci su nosioci svetskog duha, a posto je osnovni princip duha ili boga u Hegel-ovoj verziji - sloboda, onda su Nemci barjaktari slobode sveta. A taj izuzetan status pripada im zbog toga sto su oni prvi shvatili tajni smisao istorije koji je istinsko ljudsko zajednistvo. Hitler-ovi socijalisti su upravo na ovakvoj strukturi pokrenuli Nemce u rat. Nemacki vojnici su sebe smatrali barjaktarima slobode, zato su se tako motivisano i borili. Oni su vrlo zustri i uporni borci.


  Nasa istoriografija i nasi posleratni istoriografi su namerno mutili ovu inace jasnu strukturu socijalistickog rezona cije je rodno mesto i tajna upravo Hegel-ova filosofija, pa su poistovecivali i jos uvek poistovecuju fasizam i nacizam, odnosno nacional-socijalizam.
  Akademik Zoran Lakic (upada u rec): Znamo mi za tu razliku. Nacizam je ekstremni fasizam...


  Ne! Upravo vam tvrdim suprotno. Nacizam je socijalisticka ideja u izvornom smislu. Hitler-ova partija nosi naziv: Nacional- socijalisticka radnicka partija Nemacke (NSDAP). Hitler-ova partija je imala milionsko radnicko clanstvo, SS-odredi takodje. Vojne parade, grandiozne i po obimu i po ikonografiji su prvomajske parade. Takodje, bitna je razlika i u strukturi vlasti. Fasisticko drzavno uredjenje je korporativno. U skupstini se kristalise drzavni interes, a duce (vodja) taj interes sprovodi u delo. Struktura vlasti socijalistickih drzava je hijerarhijska. Postoji führer - vodja, oko njega je politbiro sastavljen od vrlo uskog broja ljudi istog ubedjenja koji imaju moc da kontrolisu vojsku i policiju, a preko ove dve mobilisu celokupnu populaciju.



  Fasizam iza sebe nije ostavio industrije smrti. Zlocine streljanja i ratnih odmazdi je cinio, ali industrije smrti nije bilo. Jevreji su u italijanskim okupacionim zonama prosli odlicno u odnosu na svoje sunarodnike u nemackim okupacionim zonama. Hitler-ova industrija smrti je progutala prema nekim procenama i dvadeset miliona ljudi. Staljinova industrija smrti po Solzenjicinovom svedocenju preko cetrdeset miliona. Naravno, ja znam da su sve ovo poznate stvari, ali mi jos uvek slavimo dane ustanaka i pobeda nad fasizmom. Nacizam, zbog toga sto je socijalizam niko ne pominje, jer je jako nezgodno - moze izgubiti posao drzavnog istoricara.


  No bilo kako bilo sa drzavnom istoriografijom, fihteovski i hegelovski koncept, a to je socijalisticki koncept, Nemcima-Germanima uopste propisuje ulogu uvodjenja istinskog ljudskog zajednistva u svet. Hitler je nemacku naciju mobilisao na dva pravca: borba protiv plutarhije, odnosno bankarskog kapitala cije je olicenje Engleska, i cupanje malih naroda i Slovena iz "varvarskog blata", na taj nacin sto ce ih pokoriti, drzati pod prismotrom i inkorporirati u opsti tok kada za to dodje vreme. Taj opsti tok se zove neue weltordnung - novi svetski poredak. Na istoj ovakvoj strukturi zavodjenja novog svetskog ustrojstva radila je naizgled drugacija grupacija, ali iste metodologije i nacelnog stava: grupacija inter-nacional socijalista. Cilj je isti: postizanje istinskog ljudskog zajednistva, ali nosioci te ideje vise nisu samo Nemci, vec proleteri. Proleteri su, kako svedoci njihov otac Karl Marx, klasa koja to jos ustvari i nije. Posto je ovo odredjenje po kvalitetu, znaci da su oni kvalitet koji to jos nije. Insistira se dakle na onom kolektivno-nesvesnom i predkrstenjskom kao na preobrazenjskoj snazi. A njihova motivacija za "revolucionarni preobrazaj sveta" lezi u tome sto poslodavci uzimaju deo dohotka, zarade koju su oni svojim ledjima stvorili, pa se tako prema njima ne cini neka pojedinacna nepravda, vec nepravda po sebi. Ovo se dalje moze varirati koliko god hocete, ali sve ostalo je u sustini isto. Prvomajske parade, agitacija medju radnicima, inicijacija u redove "najprogresivnije" od svih partija, raskrstavanje sa krstenjem, dovodjenje u predhriscansko stanje, stvaranje idola u vidu Hitler-a, Lenjina, Staljina, Broza itd. i poklonjenje njima.


  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.




 2. #2
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.474
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Sve u svemu, svetim ciljem i zarad slobode pravdala se teznja da Germani, ili pak proleteri budu herren volk, da budu gospodari - gospoda narod, i da njihova stihija postane weltmacht, da postanu svetskom silom. Secate se da je doskoro na nasoj televiziji i u nasim novinama glavna tema bila tema: socijalizam kao svetski proces. I inter-nacionalisticki socijalizam, i nacional-socijalizam proizilaze iz iste koncepcije nacije. Toboz pokreti za slobodu sveta, a ustvari totalitarizam najcrnje vrste. Na slicnoj strukturi funkcionise i americana, NATO-izovana kulturna revolucija Amerike prema Evropi i ostalom delu sveta, americki nacional-socijalizam, koji neslucajno koristi ljude, strukture i medijske socijalisticke strategije nasledjene iz nacisticke Nemacke i sovjetskog avangardizma: americana je ustvari otvoreni komunizam.

  I najzad treci koncept nacije, koji je ustvari slovenski koncept. Nacija se tu vezuje za pojam spasenja. Kod Rusa i kod Srba ovaj uvid je dobio karakter mesijanizma. Srbi su gubitak svoje samostalnosti poredili sa razapinjanjem na Golgoti, po nepravdi ljudskoj, sto de facto jeste, i sto se desava i danas. Sustina ruskog mesijanizma kod slovenofila i kod Dostojevskog sva je sadrzana u onom cuvenom programu: ako najbolji od svih mogucih svetova kao zrtvu trazi jednu deciju suzu - necu, ne pristajem da zivim u takvom svetu. Ne mogu, dakle, kao covek biti srecan, ukoliko je svet pun nepravdi i zla...

  Ja ne znam otkad datira i odakle potice vrlo naivna uverenost Romano- Germana: Nemaca, Francuza, Italijana da svoju kulturu proglasavaju opsteljudskom, a svoju civilizaciju covecanstvom, ali su oni resenoscu osude za sve drugo i drugacije ogradili svoj duhovni zabran. Ili kako se knjaz Sergej Trubeckoj u svom tekstu "O istinskom i laznom nacionalizmu" izrazio: Svoj sovinizam oni su proglasili kosmopolitizmom, a mi smo usvajanjem parametara te kulture preko skola, primili i njenu sopstvenu ocenu o samoj sebi. Te se sada, u ovom vremenu, otkriva da termini demokratija, opsteljudska civilizacija, jednakost imaju iskljucivi etnografski karakter. To sto se zove opsteljudska civilizacija u stvari je obrazac uradjen po meri Nemaca, Engleza, Francuza, Talijana...
  Ja sam se sam pred sobom zapanjio zbog zakasnelog uvida da ne postoji nikakav planetarni model demokratije, vec da su sve svetske demokratije nacionalne. Francuska demokratija je razlicita od nemacke, a ova od engleske i tako redom. To sto se naziva zapadnom civilizacijom, jeste u stvari zbir nekoliko nacionalnih kultura. Pavic u "Hazarskom recniku" kaze na jednom mestu da grcko "ne" nije isto sto i francusko "ne", a da ovo nije isto sto i nemacko "ne", i da nemacko "ne" nije isto sto i srpsko "ne". Nase istorijsko iskustvo nije istorijsko iskustvo zapada. Sloveni (pravoslavni) nisu iskusili shemu: Robovlasnistvo - feudalizam - kapitalizam - gradjansko drustvo, stari - srednji - novi vek. Oni su krsteni drugacije i sa drugacijim predanjem su usli u istoriju. I kad god su pokusavali da grade na tudjem temelju, na temelju zapadnom kao posledicu su imali posunovracenje i tragican rasplet.


  RADOS MLADENOVIC
  Filosofski fakultet, Niksic

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Већ дуже времена на нашој политичкој сцени НАМЕРНО СЕ БРКАЈУ И ЗАМАГЉУЈУ ПОЈМОВИ КАО ШТО СУ:

  НАЦИОНАЛ-СОЦИЈАЛИЗАМ,
  НАЦИЗАМ,
  НЕОНАЦИЗАМ,
  ФАШИЗАМ,
  НЕОФАШИЗАМ,
  КОМУНИЗАМ,
  НЕОКОМУНИЗАМ... и

  невероватно али истинито напред наведеним појмовима који се означавају као негативни упорно се додаје и НАЦИОНАЛИЗАМ као и покушај увођења у "новоговор" појма НЕОНАЦИОНАЛИЗАМ.

  Овај изванредни текст који сам поставио у потпуности описује моје схватање НАЦИОНАЛИЗМА па га осим у едукативне сврхе овде постављам као тему ради расправе и изношења и другачијег мишљења.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 3. #3
  Aktivan član
  Učlanjen
  05.01.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.764
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Одавно већу будалаштину нисам прочитао! Национализам може само да значи љубав према свом народу и ништа више. При том, ниједан прави националиста не мрзи друге народе, већ напротив. Заиста, људи себи свашта дозвољавају да лупетају, па и ову лудост о "крви и тлу".

 4. #4
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.474
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Citat Original postavio Djuka_SNS Pogledaj poruku
  Одавно већу будалаштину нисам прочитао! Национализам може само да значи љубав према свом народу и ништа више. При том, ниједан прави националиста не мрзи друге народе, већ напротив. Заиста, људи себи свашта дозвољавају да лупетају, па и ову лудост о "крви и тлу".
  Очигледно да НИСИ прочитао текст - а да јеси схватио би да управо и пише о различитим схватањима национализма - а позитивно се изражава О СЛОВЕНСКОМ НАЦИОНАЛИЗМУ...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 5. #5
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Svaki nacionalizam donosi zlo...

 6. #6
  Buduća legenda C0NSIGLIERI (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Yukon
  Poruke
  26.871
  Reputaciona moć
  1308

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Citat Original postavio analiticar Pogledaj poruku
  Svaki nacionalizam donosi zlo...
  Ahaa, mora da su ti to Kurdi rekli dok su se hvalili kako su narod bez drzave
  A Mari usque ad Mare

 7. #7
  Poznat
  Učlanjen
  26.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  RS
  Poruke
  8.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Citat Original postavio analiticar Pogledaj poruku
  Svaki nacionalizam donosi zlo...
  Mislis sovinizam?

 8. #8
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.474
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Citat Original postavio analiticar Pogledaj poruku
  Svaki nacionalizam donosi zlo...
  Ма шта ми наприча... а шта је то ЗЛО у СЛОВЕНСКОМ НАЦИОНАЛИЗМУ:

  I najzad treci koncept nacije, koji je ustvari slovenski koncept.

  Nacija se tu vezuje za pojam spasenja. Kod Rusa i kod Srba ovaj uvid je dobio karakter mesijanizma. Srbi su gubitak svoje samostalnosti poredili sa razapinjanjem na Golgoti, po nepravdi ljudskoj, sto de facto jeste, i sto se desava i danas. Sustina ruskog mesijanizma kod slovenofila i kod Dostojevskog sva je sadrzana u onom cuvenom programu: ako najbolji od svih mogucih svetova kao zrtvu trazi jednu deciju suzu - necu, ne pristajem da zivim u takvom svetu. Ne mogu, dakle, kao covek biti srecan, ukoliko je svet pun nepravdi i zla...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 9. #9
  Buduća legenda Софија (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ту и тамо...
  Poruke
  34.539
  Reputaciona moć
  1577

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Да, јасано се покушава национализам помешати са тим другим оријентацијама које носе зло.

  Волела бих да ми неки ''прогласитељ'' национализма као лоше појаве објасни зашто је национализам лош.

  Зашто су Немци националисти?
  Зашто Америка толико форсира америчку нацију?
  Италијани?
  Руси?
  Сви...

  Државе које морају бити сломљене имају у својим редовима гласноговорнике против национализма, сасвим логично.
  ''Само човек који има вере у себе, може да буде веран другима.''
  Ерих Фром

 10. #10
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Ма шта ми наприча... а шта је то ЗЛО у СЛОВЕНСКОМ НАЦИОНАЛИЗМУ:

  I najzad treci koncept nacije, koji je ustvari slovenski koncept.

  Nacija se tu vezuje za pojam spasenja. Kod Rusa i kod Srba ovaj uvid je dobio karakter mesijanizma. Srbi su gubitak svoje samostalnosti poredili sa razapinjanjem na Golgoti, po nepravdi ljudskoj, sto de facto jeste, i sto se desava i danas. Sustina ruskog mesijanizma kod slovenofila i kod Dostojevskog sva je sadrzana u onom cuvenom programu: ako najbolji od svih mogucih svetova kao zrtvu trazi jednu deciju suzu - necu, ne pristajem da zivim u takvom svetu. Ne mogu, dakle, kao covek biti srecan, ukoliko je svet pun nepravdi i zla...

  Istina, ovaj treći, tzv. slovenski koncept jeste najprihvatljiviji, ali, opet....dovodi do samoobmane celog jednog naroda, a to vodi u stanje u kome je bio srpski narod za vreme vladavine SPS-SRS...
  Sve one priče o tzv. nebeskom narodu i slično..

 11. #11
  Buduća legenda Софија (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ту и тамо...
  Poruke
  34.539
  Reputaciona moć
  1577

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Citat Original postavio analiticar Pogledaj poruku
  Istina, ovaj treći, tzv. slovenski koncept jeste najprihvatljiviji, ali, opet....dovodi do samoobmane celog jednog naroda, a to vodi u stanje u kome je bio srpski narod za vreme vladavine SPS-SRS...
  Sve one priče o tzv. nebeskom narodu i slično..
  Самообмане?
  Какве самообмане?

  Да ли ти знаш одакле потиче та прича о Србима као небеском народу?
  ''Само човек који има вере у себе, може да буде веран другима.''
  Ерих Фром

 12. #12
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Citat Original postavio Софија Pogledaj poruku
  Самообмане?
  Какве самообмане?

  Да ли ти знаш одакле потиче та прича о Србима као небеском народу?
  Nije realna, tako da odakle god potiče.....

 13. #13
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.474
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Citat Original postavio analiticar Pogledaj poruku
  Istina, ovaj treći, tzv. slovenski koncept jeste najprihvatljiviji, ali, opet....dovodi do samoobmane celog jednog naroda, a to vodi u stanje u kome je bio srpski narod za vreme vladavine SPS-SRS...
  Sve one priče o tzv. nebeskom narodu i slično..
  Е, аналитико, не лупај, к'о Бога те молим... потребљаваш синтагму НЕБЕСКИ НАРОД онако како то тумаче антисрпске кокошке из НВО.

  Тај израз НЕБЕСКИ НАРОД први је на једном јавном скупу употребио, сада покојни Енрико Јосиф (диван човек, Чивутин) позивајући се на општу погибију Срба кроз историју и наглашавајући ДА ЈЕ ЗБОГ СЛОБОДАРСТВА ВИШЕ СРБА НА НЕБУ НЕГО НА ЗЕМЉИ и све то повезујући са десетерачким народним песмама и Косовским бојем, Кнезом Лазаром и изгинулом српском војском која је постала НЕБЕСКА...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 14. #14
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.474
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  А израз НЕБЕСКИ НАРОД се директно односи на овај део десетерачке песме:

  ЦАР ЛАЗАР СЕ ПРИВОЛЕВА ЦАРСТВУ НЕБЕСКОМЕ

  ................
  ................

  Сама књига цару беседила:
  "Царе Лазо, честито колено,
  Коме ћеш се приволети царству?
  Или волиш царству небескоме?
  Или волиш царству земаљскоме?

  Ако волиш царству земаљскоме,
  Седлај коње, притежи волане!
  Витезови, сабље припасујте,
  Па у Турке јуриш учините,
  Сва ће турска изгинути војска!
  Ако л' волиш царству небескоме,
  А ти сакрој на Косову цркву:
  Не води јој темељ од мермера,
  Већ од чисте свиле и скерлета,
  Па причести и нареди војску;
  Сва ће твоја изгинути војска,
  Ти ћеш кнеже, с њоме погинути."


  А кад царе саслушао речи,
  Мисли царе мисли свакојаке:
  "Мили Боже, што ћу и како ћу?
  Коме ћу се приволети царству:
  Да или ћу царству небескоме?
  Да или ћу царству земаљскоме?
  Ако ћу се приволети царству,
  Приволети царству земаљскоме,
  Земаљско је за малено царство,
  А небеско увек и довека.
  "
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 15. #15
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.238
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Ма шта ми наприча... а шта је то ЗЛО у СЛОВЕНСКОМ НАЦИОНАЛИЗМУ:

  I najzad treci koncept nacije, koji je ustvari slovenski koncept.

  Nacija se tu vezuje za pojam spasenja. Kod Rusa i kod Srba ovaj uvid je dobio karakter mesijanizma. Srbi su gubitak svoje samostalnosti poredili sa razapinjanjem na Golgoti, po nepravdi ljudskoj, sto de facto jeste, i sto se desava i danas. Sustina ruskog mesijanizma kod slovenofila i kod Dostojevskog sva je sadrzana u onom cuvenom programu: ako najbolji od svih mogucih svetova kao zrtvu trazi jednu deciju suzu - necu, ne pristajem da zivim u takvom svetu. Ne mogu, dakle, kao covek biti srecan, ukoliko je svet pun nepravdi i zla...
  to mesijanstvo je jako losa i zayebana stvar jer zaludjena raja uvek iscekuje nekog spasitelja ,pa je sklona da u najgorim prepozna istog ,kao npr. u Slobi , Titu ,Aleksandru .... i ostalim mesijama u koje su se Srbi svojevremeno kleli,ne svi doduse al u jako velikom broju .
  The Show Must Go On...

 16. #16
  Buduća legenda Пресретач (avatar)
  Učlanjen
  17.08.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.182
  Reputaciona moć
  1384

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Enriko Josif (1924-2003) kompozitor

  Autor je legendarne krilatice „Srbi su nebeski narod“.

  http://sr.wikipedia.org/sr-el/Енрико_Јосиф

 17. #17
  Primećen član Никола (avatar)
  Učlanjen
  29.05.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Battlestar
  Poruke
  636
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Ма само тотални идиоти могу да мијешају национализам са шовинизмом. Национализам је посебно осјећање припадности према једној нацији. Свако стављење једнакости уз навођење примјера злоупотребе је бесмислено јер не постоји нити једна ствар на овом свијету која некада није била злоупотријебљена.

 18. #18
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.474
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Citat Original postavio Presretac Pogledaj poruku
  Enriko Josif (1924-2003) kompozitor

  Autor je legendarne krilatice „Srbi su nebeski narod“.

  http://sr.wikipedia.org/sr-el/Енрико_Јосиф
  Тачно, био сам лично присутан том скупу који је одржан у Дому културе "Вук Караџић" који је организовала С.Радикална странка. Енрико је говорио О СРПСКОМ ПИТАЊУ веома лепо и емотивно тако да су сви крајњим напором уздржавали сузе.
  Можда негде има сачуван и тонски запис, али Енрико је припадао правој грађанској класи предратног Београда и уважавам га и ценим више него већину мојих Срба. Такви су сви Чивути из београдских породица исто и Цинцари - веће патриоте и српски националисти од многих Срба.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 19. #19
  Poznat
  Učlanjen
  08.04.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.681
  Reputaciona moć
  132

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  eremita, opet su ti podvalili "nemački naučnici".
  Kada ćeš naučiti da proveriš tekst pre nego što ga postaviš?

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  I danas kod Nemaca jedino onaj koji je i po krvi Nemac moze biti zaposlen u javnoj sluzbi kao policajac

  Ovako napisano izneseno je netačno.
  Možemo raspravljati o diskriminaciji koja postoji pri zapošljavanju imigranata u nemačkoj policiji, o otvorenom rasizmu koji nemačka policija (svih nivoa) ispoljava, o maltretiranju, zlostavljanju i šikaniranju svih onih koji ne pripadaju beloj rasi, ali navedeni citat jednostavno nije tačan.
  Pošto je netačan samo daje kredibilitet apologetama diskriminatorne politike koju nemačka policija primenjuje, a to je nešto veoma štetno.
  Nemačka policija ima preko 1% pripadnika koji nisu Nemci.
  Jasno je da bi prema trenutnoj demografskoj slici Nemačke procenat trebao biti višestruko veći.
  eremita, shvataš li o čemu se radi?
  Da je glupak koga citiraš izjavio nešto slično ovome što sam ja napisao i to poktrepio odgovarajučim studijama bilo bi sve u redu.
  Međutim, izjavio je da samo Nemci mogu da se zaposle u nemačkoj policiji, a to nije tačno i rasistima je dovoljan jedan, jedini, Kurd, Turčin, Hrvat, Indus, pa čak i Srbin koji je zapošljen u nemačkoj policiji da pokažu kako glupak nije u pravu i ne samo da diskredituju njega, već i one koji se bore protiv diskriminatorne politike nemačke policije.

  izvori:
  "Institutionelle Diskriminierung. Die Herstellung ethnischer Differenz in der Schule",
  Gomolla, Mechthild/Frank-Olaf Radtke (2002)
  "Integration and the Corporate Culture of the Police", Rafael Behr, ISIP Hamburg
  sajt: http://www.polizeigriff.org
  članak: http://www.polizeigriff.org/en/broschuere/7rassismus.html


  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Fasizam iza sebe nije ostavio industrije smrti. Zlocine streljanja i ratnih odmazdi je cinio, ali industrije smrti nije bilo.
  Sram te bilo, eremita, i tebe što prenosiš ovu bljuvotinu i one koji su je izmislili.

  Upotreba fosgena i senf-gasa na civilnom stanovništvu nije industrija smrti?


  It was at the time when the operations for the encircling of Makale were taking place that the Italian command, fearing a rout, followed the procedure which it is now my duty to denounce to the world. Special sprayers were installed on board aircraft so that they could vaporize, over vast areas of territory, a fine, death-dealing rain. Groups of nine, fifteen, eighteen aircraft followed one another so that the fog issuing from them formed a continuous sheet. It was thus that, as from the end of January 1936, soldiers, women, children, cattle, rivers, lakes, and pastures were drenched continually with this deadly rain. In order to kill off systematically all living creatures, in order to more surely poison waters and pastures, the Italian command made its aircraft pass over and over again. That was its chief method of warfare.

  Etiopski car Hajle Selasije, iz "Lend Me Your Ears: Great Speeches in History", Safire, William
  Bombardovanje i trovanje žene, deca i staraca nije industrija smrti?!
  Genocid nije industrija smrti?!

  izvori:
  "The Rape of Ethiopia", A.J. Barker
  "Lend Me Your Ears: Great Speeches in History", Safire, William
  "Les ambulances à Croix-Rouge du CICR sous les gaz en Ethiopie", http://www.icrc.org/web/fre/sitefre0.nsf/html/5RQERS
  "La force contre le droit : le Comité international de la Croix-Rouge et la guerre chimique dans le conflit italo-éthiopien 1935-1936", http://www.icrc.org/Web/fre/sitefre0.nsf/html/5FZFXR

  Ovako izgledaju posledice senf-gasa:



 20. #20
  Buduća legenda Софија (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ту и тамо...
  Poruke
  34.539
  Reputaciona moć
  1577

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Citat Original postavio analiticar Pogledaj poruku
  Nije realna, tako da odakle god potiče.....
  Видим да не знаш....али знаш да квалификујеш као нереално.

  Потиче од чињенице да су Срби увек много гинли, губили животе...па долазили у контакт с небом и Богом. Црква је одувек реалност, ако се не варам.

  Само у Другом св. рату српска мушка популација је сведена на половину.
  А рат нисмо ми започели.

  Значи, сматраш нереалним губитке живота?
  ''Само човек који има вере у себе, може да буде веран другима.''
  Ерих Фром

 21. #21
  Ističe se podgorickimali (avatar)
  Učlanjen
  29.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Podgorica
  Poruke
  2.632
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Nije isto nacionalizam danas i nacionalizam prije 50 godina, sve se mijenja, postoje i razlike u Balkanskim nacionalizmima (koji su samo blazi oblik sovinizma) i nacionalizama zapadnoevropskih naroda, koji u danasnje vrijeme dosta pocivaju i na rasi - bjeloj, jer su njihove zemlje zaista masu naseljene sa nebijelcima.....

  A to za slovenski nacionalizam i neko spasenje.... to je najveca glupost, dostojna Nacional romantizma s pocetka 20 vijeka, ne znam kako si mogao tako nesto da napises - prepises?
  Nacionalizam ne mora imat ikakve veze s vjerom- e sad- sto se odje na ovoj nesrecnoj deponiji vjera povezana s nacijom zbog istorijskih uslova to je druga stvar....
  Podgorice grade moj, sin sam tvoj

 22. #22
  Ističe se podgorickimali (avatar)
  Učlanjen
  29.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Podgorica
  Poruke
  2.632
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Citat Original postavio Никола Pogledaj poruku
  Ма само тотални идиоти могу да мијешају национализам са шовинизмом. Национализам је посебно осјећање припадности према једној нацији. Свако стављење једнакости уз навођење примјера злоупотребе је бесмислено јер не постоји нити једна ствар на овом свијету која некада није била злоупотријебљена.
  Ajde imas li ti snage, ka dobar nacionalista da ne mrzis siptare, muslimane, hrvate?
  Evo primjer: Jeli za tebe jedan Mujo samo balija, poturica?


  nego treba hrabrosti i trezvenosti, stanut i rec sebi... moj nacionalizam je povezan sa mrznjom koju osjecam prema ostalima oko mene.
  Podgorice grade moj, sin sam tvoj

 23. #23
  Ističe se podgorickimali (avatar)
  Učlanjen
  29.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Podgorica
  Poruke
  2.632
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Ko je ono rekao, da je " Nacionalizam je zadnje utociste djubradi" ? ili nesto jako slicno...
  Ko god da je a mislim da je Jevrej, Danilo Kis, ubo je tacno dje treba.
  Podgorice grade moj, sin sam tvoj

 24. #24
  Aktivan član DRVOSEČA (avatar)
  Učlanjen
  16.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.107
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Већ дуже времена на нашој политичкој сцени НАМЕРНО СЕ БРКАЈУ И ЗАМАГЉУЈУ ПОЈМОВИ КАО ШТО СУ:

  НАЦИОНАЛ-СОЦИЈАЛИЗАМ,
  НАЦИЗАМ,
  НЕОНАЦИЗАМ,
  ФАШИЗАМ,
  НЕОФАШИЗАМ,

  невероватно али истинито напред наведеним појмовима који се означавају као негативни упорно се додаје и НАЦИОНАЛИЗАМ као и покушај увођења у "новоговор" појма НЕОНАЦИОНАЛИЗАМ.
  Znam i za teze slucajeve...

  KRIPTOFASIZAM
  KLEROFASIZAM
  ANTICIGANIZAM
  www.fliiby.com/bus

 25. #25
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.474
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: НАЦИОНАЛИЗАМ

  Citat Original postavio Caliburn Pogledaj poruku
  eremita, opet su ti podvalili "nemački naučnici".
  Kada ćeš naučiti da proveriš tekst pre nego što ga postaviš?


  Ovako napisano izneseno je netačno.
  Možemo raspravljati o diskriminaciji koja postoji pri zapošljavanju imigranata u nemačkoj policiji, o otvorenom rasizmu koji nemačka policija (svih nivoa) ispoljava, o maltretiranju, zlostavljanju i šikaniranju svih onih koji ne pripadaju beloj rasi, ali navedeni citat jednostavno nije tačan.
  Pošto je netačan samo daje kredibilitet apologetama diskriminatorne politike koju nemačka policija primenjuje, a to je nešto veoma štetno.
  Nemačka policija ima preko 1% pripadnika koji nisu Nemci.
  Jasno je da bi prema trenutnoj demografskoj slici Nemačke procenat trebao biti višestruko veći.
  eremita, shvataš li o čemu se radi?
  Da je glupak koga citiraš izjavio nešto slično ovome što sam ja napisao i to poktrepio odgovarajučim studijama bilo bi sve u redu.
  Međutim, izjavio je da samo Nemci mogu da se zaposle u nemačkoj policiji, a to nije tačno i rasistima je dovoljan jedan, jedini, Kurd, Turčin, Hrvat, Indus, pa čak i Srbin koji je zapošljen u nemačkoj policiji da pokažu kako glupak nije u pravu i ne samo da diskredituju njega, već i one koji se bore protiv diskriminatorne politike nemačke policije.

  izvori:
  "Institutionelle Diskriminierung. Die Herstellung ethnischer Differenz in der Schule",
  Gomolla, Mechthild/Frank-Olaf Radtke (2002)
  "Integration and the Corporate Culture of the Police", Rafael Behr, ISIP Hamburg
  sajt: http://www.polizeigriff.org
  članak: http://www.polizeigriff.org/en/broschuere/7rassismus.html
  Нико ми није подвалио - једноставно ИСТО МИСЛИМ што је човек написао.

  Човек НИЈЕ ГЛУПАК како га ти безобразно вређаш покушавајући да се овде направиш паметан. Ако теби 1% запослених у полицији који нису Немци ЈЕСТЕ ЗНАК ДА НЕ ПОСТОЈИ ДИСКРИМИНАЦИЈА - то само казује да имаш поремећен систем вредности. Један једини Курд или 1% других а 99% Немаца ЈЕ УПРАВО ПОДАТАК О ТЕШКОЈ ДИСКРИМИНАЦИЈИ за шта је потребно погледати национални састав становништва Немачке.



  Sram te bilo, eremita, i tebe što prenosiš ovu bljuvotinu i one koji su je izmislili.

  Upotreba fosgena i senf-gasa na civilnom stanovništvu nije industrija smrti?


  Bombardovanje i trovanje žene, deca i staraca nije industrija smrti?!
  Genocid nije industrija smrti?!

  izvori:
  "The Rape of Ethiopia", A.J. Barker
  "Lend Me Your Ears: Great Speeches in History", Safire, William
  "Les ambulances à Croix-Rouge du CICR sous les gaz en Ethiopie", http://www.icrc.org/web/fre/sitefre0.nsf/html/5RQERS
  "La force contre le droit : le Comité international de la Croix-Rouge et la guerre chimique dans le conflit italo-éthiopien 1935-1936", http://www.icrc.org/Web/fre/sitefre0.nsf/html/5FZFXR

  Ovako izgledaju posledice senf-gasa:
  Да ли ти то хоћеш да изнесеш нов научни проналазак ДА ЈЕ НАЦИЗАМ = ФАШИЗАМ... објави тај рад, добићеш Нобелову награду за одраз кривог огледала...



  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


Slične teme

 1. Амерички национализам
  Autor Duh Sekire u forumu Politika
  Odgovora: 31
  Poslednja poruka: 12.06.2009., 12:08
 2. Национализам
  Autor вождовац u forumu Politika
  Odgovora: 157
  Poslednja poruka: 09.01.2008., 21:24
 3. Odgovora: 172
  Poslednja poruka: 29.09.2006., 23:44
 4. НАЦИОНАЛИЗАМ
  Autor Микула u forumu Politika
  Odgovora: 73
  Poslednja poruka: 20.09.2006., 08:54
 5. Турски национализам
  Autor Marty Misterija u forumu Politika
  Odgovora: 11
  Poslednja poruka: 06.02.2006., 05:36

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •