Srpsko pravosudje...ukradi, pokaj se i dobijash drugu shansu
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Srpsko pravosudje...ukradi, pokaj se i dobijash drugu shansu

 1. #1
  Legenda
  Učlanjen
  02.09.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Malo Orašje
  Poruke
  60.269
  Reputaciona moć
  0

  Thumbs down Srpsko pravosudje...ukradi, pokaj se i dobijash drugu shansu

  Maloletnicima umesto kazne može da bude izrečena vaspitna mera, ali za to je neophodno njihovo priznanje dela i spremnost na saradnju

  Sudska praksa Odeljenja za maloletnike Okružnog suda u Beogradu pokazala je da maloletnici takozvana imovinska krivična dela (krađe, razbojništva, teške krađe…) najčešće vrše u grupi i danju. Tokom izvršenja, lice sakrivaju „fantomkama”, koriste oružje, a na meti su im najčešće menjačnice, pošte i prodavnice. Krivična dela sa elementima nasilja najčešće se dešavaju ispred škola, na ulici ili na fudbalskim terenima. Motivi za sukob su sve banalniji, a sve češći povod je i „verbalne prirode” – uvrede i psovke.

  Primetno je i povećanje krivičnih dela koje maloletnici izvršavaju pod dejstvom alkohola ili opijata, a za izvršenje krivičnih dela najčešće se koristi „hladno oružje”: noževi, bejzbol palice, štangle, motke…

  Maloletnici u Beogradu pred sudom najčešće odgovaraju zbog krađa, razbojništava, neovlašćenog korišćenja vozila, neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga.

  Prema rečima Ivane Ramić, portparola Okružnog suda u Beogradu, nadležnog za postupanje u svim predmetima prema maloletnicima na teritoriji prestonice, pored navedenih krivičnih dela, zabeležen je i porast nasilničkog ponašanja.

  Prema njenim rečima, sudije Odeljenja za maloletnike Okružnog suda u svojoj praksi beleže porast nasilja u porodici i to slučajeve kada deca tuku roditelje, babe i dede, braću ili sestre.

  S obzirom na razvoj savremenih komunikacionih tehnologija, ističe Ramićeva, dolazi do pojave novih krivičnih dela. Tako, maloletnici neretko šalju uznemiravajuće poruke putem elektronske pošte, SMS-a ili MMS-a, četovanjem ili uključivanjem na različite internet forume.

  – Postupak protiv maloletnika, u prvom stepenu, vodi se pred sudijom i većem za maloletnike nadležnog okružnog suda. Prema maloletnicima se sprovodi takozvani pripremni postupak koji je pandan istražnom postupku protiv punoletnih lica.

  Sudije maloletničkog odeljenja posebno su obučene za sprovođenje postupaka protiv maloletnika, dok se za porotnike najčešće biraju nastavnici, učitelji, vaspitači i druga stručna lica koja imaju iskustva u radu sa decom i omladinom. Treba istaći da se maloletniku (lice koje je u vreme izvršenja dela napunilo 14, a nije bilo starije od 18 godina) ne može da se sudi u odsustvu i bez branioca. Licima koja u trenutku izvršenja krivičnog dela nisu napunila 14 godina, ne može se izreći krivična sankcija – objašnjava Ramićeva.

  Prema maloletniku koji odgovara za krivično delo za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do pet godina, navodi naša sagovornica, može da se primeni jedan ili više takozvanih vaspitnih naloga u koje, između ostalih, spadaju redovno pohađanje škole, uključivanje u humanitarni rad, podvrgavanje odgovarajućem ispitivanju i odvikavanju od zavisnosti izazvane upotrebom alkohola ili opojnih droga. Da bi se umesto kazne izrekli vaspitni nalozi, maloletnik mora da prizna izvršenje krivičnog dela, ali i da pokaže određeni odnos prema učinjenom delu i oštećenom.

  – Maloletnicima se kao krivična sankcija mogu izreći vaspitne mere, kazna maloletničkog zatvora i mere bezbednosti predviđene Krivičnim zakonikom. Svrha izricanja krivičnih sankcija utiče na razvoj i jačanje lične odgovornosti maloletnika, na vaspitavanje i razvoj njegove ličnosti. Pri izboru vaspitnih mera (sudski ukor i posebne obaveze, pojačani nadzor od strane roditelja, upućivanje u vaspitnu ustanovu…), koje će izreći maloletniku, sud posebno uzima u obzir uzrast i zrelost maloletnika, težinu dela, pobude iz kojih je delo učinjeno, sredinu i prilike u kojima je živeo. Kazna maloletničkog zatvora, koja je takođe predviđena kao krivična sankcija, može da se izrekne starijem maloletniku koji je počinio delo za koje je previđeno zatvorska kazna teža od pet godina i, ako zbog visokog stepena krivice, prirode i težine krivičnog dela ne bi bilo opravdano izreći vaspitnu meru. Maloletnički zatvor ne može da bude kraći od šest meseci, niti duži od pet godina – kaže Ramićeva.

  Sudije Odeljenja za maloletnike, zajedno s psihologom, obavljaju redovne kontrole izrečenih vaspitnih mera upućivanja u vaspitno-popravni dom i organizuju obilaske ovakvih domova u Beogradu, Kruševcu, Valjevu i Nišu, ali i pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu.

  http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/SHansa-za-mlade-pokajnike.lt.html

  Opet neka terapija lepe rechi........postajemo milosrdno drushtvo.
  Ochekujem uskoro i da za krvne delikte uvedu slichnu "kaznu". 2. #2
  Veoma poznat
  Učlanjen
  14.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Vozdovac (OVO-ONO)
  Poruke
  12.484
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srpsko pravosudje...ukradi, pokaj se i dobijash drugu shansu

  Shta postajemo, tako ti je bilo i ranije... U stvari, bila je josh veca livada... Meni su, na primer, spojili neke oruzane, razbojnishtva i teshke kradje u jedno delo. Sad' to vishe ne ide tako... I malo je teze izvuci se...

Slične teme

 1. Srpsko pravosudje na delu
  Autor sumnjivo lice u forumu Politika
  Odgovora: 25
  Poslednja poruka: 29.10.2006., 20:10
 2. Na drugu loptu...
  Autor sve je vec zauzeto u forumu Žene
  Odgovora: 37
  Poslednja poruka: 04.05.2006., 12:12
 3. Sta pokloniti drugu....
  Autor disney_girl u forumu Tinejdžeri
  Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 19.06.2004., 23:07

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •