sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 41

Tema: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

 1. #1
  Iskusan Appel (avatar)
  Učlanjen
  06.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Appelovac
  Poruke
  5.226
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  90

  Podrazumevano EU utopija

  Evo jednog teksta koji bi oni koji su protiv ulaska u EU trebalo da nađu kao jak argument. Ali, gle čuda, to moram da uradim ja, neko ko jeste za ulazak u EU, jer većina na forumu koja nije i ne zna zašto nije...

  Kao što ćete videti, on kaže da alternative više nema, a ja kažem da je nikad nije ni bilo...
  Pitam se čemu onaj naivni deo koji sam boldovao... Da li on zaista misli da smo bili u stanju da biramo? EU se proširila na Bugarsku i Rumuniju i time od nas napravila ostrvce, a on priča o alternativama koje smo "mogli" da iskoristimo... Nemam ništa protiv da sarađujemo sa svima, ali se pitam da li smo to mogli da uradimo bez ikakvih pritisaka.

  Nikola Turajlić
  Reakcije na kolumnu Đorđa Vukadinovića objavljenu u Politici, u kojoj preovlađuje ironija na račun pristalica članstva u EU po svaku cenu, nagnale su me da sa aspekta Srbina koji živi i radi u Slovačkoj skoro dve decenije pokušam da sagledam pozitivne i negativne strane članstva u EU, kao i odnos srpske elite i javnosti prema EU.

  Poći ću od značaja članstva i mogućnosti učlanjenja Srbije u EU u svetlu dosadašnjih evrointegracijskih procesa. Srpska elita vidi članstvo u EU kao rešenje svekolikih problema Srbije, kao raj na zemlji ili, za razliku od komunista, „klasno društvo u kojem će svako raditi prema mogućnostima, a dobijati prema potrebama“. Ovakvom pristupu priklonio se s vremenom najveći broj građana iz prostog razloga – boljeg života. Ujedno, članstvo u EU bilo je tableta za bolove izazvane nakaradnom tranzicijom i ekonomskom politikom postoktobarskih vlada, koje su nanele nenadoknadivu štetu srpskoj privredi i celokupnom društvu.

  Šta to sve Srbija treba učiniti da bi postala članica EU? Pre svega mora da uskladi svoj ekonomski, pravni i socijalni sistem s evropskim normama, što se svodi na prepisivanje i usvajanje propisa EU i ne bi trebalo da predstavlja problem. Moraju se pridobiti stare članice EU, koje nakon satanizacije Srba i loših iskustava po stupanju istočnoevropskih država u EU, a sada i zbog globalne ekonomske krize, neće biti oduševljene prijemom Srbije u svoje redove. To se može uporediti sa usvajanjem evropskog ustava, sa tim da niko neće lobirati za Srbiju.

  Koje sve zadatke Srbija mora da ispuni da bi došla u situaciju da se odlučuje o njenom prijemu u EU? Neophodna je potpuna saradnja s Međunarodnim sudom pravde u Hagu, što znači bezuslovno izručenje Ratka Mladića, a to nije izvesno da je u moći Srbije. Od Srbije će se tražiti i priznanje i saradnja s Kosovom i rešavanje problema sa susedima, koji će, poučeni ucenom Hrvatske od Slovenije vezanom za granicu, postavljati svoje uslove, npr. kažnjavanje i sprečavanje stravičnih zločina koji se prema rezoluciji mađarskog parlamenta vrše protiv Mađara u Vojvodini i sa tim u vezi revizija Trijanona, kao i plaćanje ratnih reparacija Hrvatskoj, izručenje okrivljenih za ratne zločine i ispravljanje nepravde prema Hrvatima iz BiH. Bugarska će postaviti pitanje vekovnog ugnjetavanja Bugara na „okupiranim“ područjima. BiH i naši zajednički evroatlantski prijatelji će tražiti kooperativnost u demontaži dejtonskih institucija.

  Slovenija će tražiti suštinsku autonomiju za Vojvodinu, Sandžak i Albance na jugu Srbije (Slovenija je fleksibilna prema tuđim, a vrlo tvrda prema svojim nacionalnim manjinama). Najmanji problem će biti sa Rumunijom koja će tražiti da se Vlasi ukinu kao nacionalna manjina. To su za sada predvidivi zadaci za stupanje Srbije u EU, a o drugima ne želim da spekulišem. Iz svega navedenog vidimo da je učlanjenje Srbije u EU u sadašnjim okolnostima teoretska mogućnost, dok obećanja vlade i predsednika da će pristupanje biti najkasnije za nekoliko godina vređaju zdrav razum. Sve to potvrđuje i nedavna izjava nemačkog kancelara Angele Merkel da, osim Hrvatske, nema prijema novih članica i da ostatak Balkana ide u čekaonicu, s tim da Turska može dobiti samo privilegovano članstvo. Pogledajmo šta taj za Srbiju nedostižni cilj pruža članicama i da li su pogodnosti vredne svakog žrtvovanja.

  Principi funkcionisanja EU kao zajednice država su opštepoznati i nije ih potrebno ponavljati. Takođe, suvišno je govoriti o starijim članicama i njihovom prosperitetu na plimi svetske ekonomske ekspanzije u drugoj polovini 20. veka. Stoga ću oceniti efekte učlanjenja istočnoevropskih država, koje su manje-više imale sličnu startnu poziciju kao Srbija, ali dosta nepovoljniji tretman nego stare članice, što bi se sigurno primenilo i na Srbiju. Tako je novim istočnoevropskim članicama pripala samo polovina dotacija poljoprivredi i onemogućeno je slobodno kretanje radne snage za određeno vreme (osim Engleske i Irske). Članice plaćaju doprinos u kešu za zajednički budžet iz kojeg se potom stvaraju i fondovi EU namenjeni za dotiranje grana privrede i aktivnosti koje nisu prioritet svih članica. Fondovi EU se formiraju prema potrebama razvijenih članica i nerazvijene zemlje često nisu u mogućnosti da iskoriste odobrena sredstva. Najveću korist od privlačenja investitora su imale nove članice i to kako iz EU, tako i izvan EU, sa tim da su velikim investitorima davane subvencije koje su se pisale sa osam nula.

  Sledeća pogodnost je bila ta da su Engleska i Irska eksploatisale stotine hiljada nezaposlenih iz novih zemalja članica, a nije beznačajan ni broj sezonskih i radnika na crno, što je znatno poboljšalo trgovinske platne bilanse. Međutim, najštetnija za nove članice bila je skoro neograničena mogućnost države, firmi i građana za zaduživanje, što su oni besomučno i koristili. Ove države su istovremeno potrošile i znatan kapital dobijen od privatizacije, pri čemu je sve to imalo blagotvoran uticaj na rast BDP-a.

  Međutim, zbog izbijanja svetske finansijske krize u drugoj polovini 2008. godine presušuju izvori svežeg kapitala i celokupna ekonomska konstrukcija u novim članicama počinje da se ljulja. Istovremeno se smanjuju zarade istočnoevropskih radnika u starim članicama i prestaje potreba za njima, tako da se čak i vraćaju, što dovodi do smanjenog priliva deviza u nove članice. Ne asocira li sve ovo na „balkanskog tigra“? Treba li navesti bolji primer od susedne Mađarske koja se zadužila više od 100 milijardi evra, pa je od kredita MMF-a i evropskih banaka u visini od 20 milijardi zasada uspešno ugašen požar. Ostale istočnoevropske članice su u manje-više sličnoj situaciji.

  Simptomatičan je primer Slovačke, prozvane još „tatranskim tigrom“, koja je pored proizvodnje miliona automobila godišnje postala i članica Eurozone, a sada joj preti bankrot. O situaciji u automobilskoj industriji, koja je kičma proizvodnje, i posledicama po državu ne treba posebno govoriti. Kada se ovome doda da je u Slovačkoj precenjena kruna zamenjena evrom, a da su susedne članice Mađarska, Češka i Poljska devalvovale svoje valute i do 40 odsto, postaje jasno zašto Slovaci masovno odlaze u kupovine kod suseda, što dovodi do ogromnih gubitaka firmi i manjih prihoda od PDV-a i ostalih poreza. Dakle, članstvo u EU ima mnoge negativne strane, a ne samo pogodnosti.

  Nastupanjem globalne ekonomske krize dobar broj inostranih proizvođača zatvorio je svoje pogone u istočnoevropskim zemljama, a nove investicije postaju iluzija. Kako je EU velika porodica država, koja kao svaka porodica funkcioniše kada ima novca, a nastaju svađe kada je kriza, neizvesno je kakvi će biti odnosi unutar EU u uslovima dugotrajne ekonomske krize.

  Dakle, ukoliko se izloženi argumenti uzmu kao ispravni (teško ih je pobiti), članstvo u EU, i kada bi bilo dostižno u dogledno vreme, uopšte nije rešenje svekolikih srpskih problema. Oni koji to i sada zagovaraju su ili glupi ili nepošteni. Ove poslednje treba razumeti jer se time održavaju na vlasti ili postižu neke druge ciljeve. Kao alternativa evroatlantskim integracijama trebalo je zatražiti podršku i ponuditi ekonomsku saradnju državama koje nisu podržale protivpravnu vojnu akciju naših evroatlantskih prijatelja protiv Srbije i do sada nisu priznale nezavisnost Kosova. Otpor velikog broja ovih država mogao je rezultirati njihovim investicijama u privatizaciju srpskih firmi, pogotovo onih koje proizvode sredstva neophodna za obavljanje državnih funkcija, što bi garantovalo narudžbe. Iluzija je da srpske firme mogu učestvovati u svetskoj tržišnoj utakmici koja se odvija u kategorijama brendova (koje ove nemaju) ili u kategoriji jeftinih roba.

  Srpska vladajuća elita je sa „razumljivim“ gnušanjem odbijala i samu pomisao ekonomske saradnje sa onima koji nisu pripadali krugu evroatlantskih prijatelja i tako je izgubljeno poverenje potencijalnih prijatelja. Primer za ovo je odbijanje saradnje sa kineskom kompanijom koja je htela da preuzme „Zastavu“ i FAP i ubaci se na evropsko tržište i potpisivanje ugovora sa „Fijatom“. Kako se na navedenoj alternativi nije počelo raditi pravovremeno, ova šansa je otišla u nepovrat. Zbog svega toga Srbija više nema alternativu, ona je čardak ni na nebu ni na zemlji.

  Pokušaji vlade i predsednika države da pokažu zube svojim evroatlantskim prijateljima (umesto da im kao do sada donose bačeno drvce) time što će sarađivati s Iranom mogu izazvati bes Izraela, što nije preporučljivo, s obzirom na to da njihovi premijeri „izvlače uši“ čak i američkim predsednicima kada se ne ponašaju primereno. Kada se ima na umu da je Srbija s omčom oko vrata i da MMF svakog trenutka može izvući stolicu na kojoj sedi, eksperti moraju brzo objaviti da se radilo o neukusnoj šali. Građani Srbije su dobili zasluženu nagradu za to što su izdržali kaznu evroatlantskih prijatelja, a potom ponosno podržali svoje slobodno izabrane predstavnike na putu bez alternative.
  Što Rusija, Kina i još neke azijske zemlje nisu na vreme napravile neku "Uniju" i krenule da se šire ka zapadu? Tada bi postojala realna alternativa. Ovako, Kina gleda svoja posla, Rusija svoja, a mi moramo da idemo jedinim putem koji nam preostaje. 2. #2
  Zainteresovan član z750sc (avatar)
  Učlanjen
  29.01.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nishville downtown
  Poruke
  140
  Reputaciona moć
  34

  Podrazumevano Re: EU utopija

  Pa ajmo onda u tu EU, valjda nas još uvek žele, pošto su nas ostali zaobišli i zaboravili...

  Uh, pa izgleda da nas ni EU ne želi...

  Evo primili Bulgariju i Rumunjsku pa vidli da su se zaebali, kad ih preplavila istočnoevropska stoka...

  Pa su zatim odlučili da privremeno (na par decenija) zaustave prijem novih članica... al' su zaboravili dam nam kažu to, tako da ćemo mi izgleda narednih 20 godina da kukumavčimo da nas prime... A u međuvremenu ćemo potpuno da propadnemo, jer smo bez njihove pomoći nesposobni za opstanak...

  Ima jedna lepa srpska poslovica, kaže: ''U se i u svoje kljuse'' ...
  manija boranija solanija papazjanija

 3. #3
  paja1408 nije na forumu
  ucim istoriju kako bi sagledao sadasnjost i predvideo buducnost
  Buduća legenda paja1408 (avatar)
  Učlanjen
  03.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.567
  Reputaciona moć
  562

  Podrazumevano sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  Mislim da ima mnogo razlicitih misljenja oko toga sta Srbija dobija a sta gubi ulaskom u EU,trebalo bi malo studioznije prici ovom problemu.Kako ce recimo srpska privreda da bude konkurentna sa privredom EU?ili tek poljuprivreda ako znamo da vecinu poljuprivrede kod nas cine mala porodicna domacinstva,usitnjeni posedi,male porodicne farme sa nekoliko pari stoke itd?????
  Koliko treba srbiji vremena da ispravi ove nedostatke i bude konkurentna na trzistu evrope????

 4. #4
  Aktivan član TORQUEMADA (avatar)
  Učlanjen
  30.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  1.810
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  губимо све ,и школоване људе,и своју производњу а постајемо тржиште за еу,зато што наше фирме нису конкурентне западним,брише се српска нација итд
  Soli Deo gloria

 5. #5
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  Ne dobija ništa a može o'ma' da ukine svako besplatno studiranje na državnim fakultetima.

 6. #6
  Iskusan Maksim 3 (avatar)
  Učlanjen
  12.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srce Srbije-Sumadija-Kragujevac-idemo na izvor,da se napijemo vode
  Poruke
  5.295
  Reputaciona moć
  88

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  A ne, mi cemo u pravoslavnu uniju,necemo u EU,tamo u toj pravoslavnoj nema nikakvih uslova,a osnov zdravstvenog osiguranja je lopata,ko ima vise lopata bolje osiguran...samo jos fali da je neko skarbudzi....
  Svako pedeset godina na ovim terenima pametan ušuti, budala progovori, a fukara se obogati !

 7. #7
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  Citat Original postavio Maksim 3 Pogledaj poruku
  A ne, mi cemo u pravoslavnu uniju,necemo u EU,tamo u toj pravoslavnoj nema nikakvih uslova,a osnov zdravstvenog osiguranja je lopata,ko ima vise lopata bolje osiguran...samo jos fali da je neko skarbudzi....
  Šta će tebi lopata kad imaš špric deda Vuka?

 8. #8
  Veoma poznat manje_zlo (avatar)
  Učlanjen
  31.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  царева гарда
  Poruke
  12.178
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  Уласком не добијамо ништа, тј губимо своју привреду и добијамо задуживање, али не би било лоше да се у неким пре свега законским и антикорупцијским решењима угледамо на њих, а за то није неопходан улазак.
  Србија никада није ратовала са највећом светском силом. Русија је наш пријатељ.

 9. #9
  paja1408 nije na forumu
  ucim istoriju kako bi sagledao sadasnjost i predvideo buducnost
  Buduća legenda paja1408 (avatar)
  Učlanjen
  03.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.567
  Reputaciona moć
  562

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  pa ne razumem,?koja je logika da se nase trziste liberalizuje za proizvode iz evrope i da bude preplavljeno njihovom robom,dok oni svoje stite od ionako nekonkurentne srpske robe???pa jel TO MI IDEMO NAMERNO U SIGURAN BANKROT????

 10. #10
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  Citat Original postavio Maksim 3 Pogledaj poruku
  A ne, mi cemo u pravoslavnu uniju,necemo u EU,tamo u toj pravoslavnoj nema nikakvih uslova,a osnov zdravstvenog osiguranja je lopata,ko ima vise lopata bolje osiguran...samo jos fali da je neko skarbudzi....
  ma jok cuvaju oni narkomane,zatvorice sve ove centre,ne brini
  ...

 11. #11
  Iskusan Maksim 3 (avatar)
  Učlanjen
  12.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srce Srbije-Sumadija-Kragujevac-idemo na izvor,da se napijemo vode
  Poruke
  5.295
  Reputaciona moć
  88

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  Citat Original postavio misoni Pogledaj poruku
  Šta će tebi lopata kad imaš špric deda Vuka?
  Nemam,ali cu nabaviti asov i budak za vas patriotske narkomane...ti si prvi na redu za lecenje.....
  Svako pedeset godina na ovim terenima pametan ušuti, budala progovori, a fukara se obogati !

 12. #12
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.01.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beautiful Nightmare
  Poruke
  28.981
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  Citat Original postavio manje_zlo Pogledaj poruku
  Уласком не добијамо ништа, тј губимо своју привреду и добијамо задуживање, али не би било лоше да се у неким пре свега законским и антикорупцијским решењима угледамо на њих, а за то није неопходан улазак.
  inače nam privreda cveta i nikome nista ne dugujemo.

 13. #13
  paja1408 nije na forumu
  ucim istoriju kako bi sagledao sadasnjost i predvideo buducnost
  Buduća legenda paja1408 (avatar)
  Učlanjen
  03.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.567
  Reputaciona moć
  562

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  Citat Original postavio manje_zlo Pogledaj poruku
  Уласком не добијамо ништа, тј губимо своју привреду и добијамо задуживање, али не би било лоше да се у неким пре свега законским и антикорупцијским решењима угледамо на њих, а за то није неопходан улазак.
  ma lepo je to za zakone,samo mi i ove koje imamo ne sprovodimo i STA SAD?

 14. #14
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.011
  Reputaciona moć
  403

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  Citat Original postavio TORQUEMADA Pogledaj poruku
  губимо све ,и школоване људе,и своју производњу а постајемо тржиште за еу,зато што наше фирме нису конкурентне западним,брише се српска нација итд
  ...u svijetu će biti hrvatski i bosanski, a po svemu sudeći i crnogorski; ovi jezici će biti korišteni za komunikaciju sa Srbima, ti profesori će učiti, itd...ionako su se srpsko-hrvatske katedre velikim dijelom pretvorile u hrvatske.

  Potom, učiće se u svijetu sve najgore o Srbima, itd...

  Npr. (ovo poredim sa crnogorskim), Rumunija je sastavni dio EU - i to čak nedavni - i zahvaljujući tome ideja o 'moldavskom jeziku' ne prolazi, čak ni u Moldaviji, gdje stoji samo na papiru.

  Crnogorski je u sličnoj situaciji, ali kako se nastavi ovako, ne samo da će dobiti jednog dana puno priznanje, već će se crnogorski jezik učiti u Srbiji. (mala šala s pretjerivanjem).
  Poslednji put ažurirao/la Slaven777 : 29.05.2009. u 14:57

 15. #15
  Veoma poznat manje_zlo (avatar)
  Učlanjen
  31.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  царева гарда
  Poruke
  12.178
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  Шалим се, ако су се еврофанатици расплакали... Добитак је само слепима и глувима невидљив. Постајемо део велике европске породице, развијенијег и лепшег дела света. Напуштамо духове прошлости и придружујемо се пресвелом реду напредних и просперитетних тековина. Стасавамо као држава и прихватамо цивилизацијске вредности.

  Али посотоји један проблем... Тамо нас нико не зове и кажу да им тамо не требамо
  Србија никада није ратовала са највећом светском силом. Русија је наш пријатељ.

 16. #16
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  srbija ne dobija nista,a gubi deo suvereniteta,verovatno ce je naseliti sa ciganima i anadolcima iz turcke koji treba da rade u fabrikama uz ruski gasovod
  ...

 17. #17
  Veoma poznat manje_zlo (avatar)
  Učlanjen
  31.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  царева гарда
  Poruke
  12.178
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  Citat Original postavio shojo maho Pogledaj poruku
  inače nam privreda cveta i nikome nista ne dugujemo.
  Шта се бечиш, задужили смо се од доласка дОсманлија, еврофанатика и експерата из Геј 17 плус на власт
  Србија никада није ратовала са највећом светском силом. Русија је наш пријатељ.

 18. #18
  Veoma poznat manje_zlo (avatar)
  Učlanjen
  31.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  царева гарда
  Poruke
  12.178
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  Citat Original postavio paja1408 Pogledaj poruku
  ma lepo je to za zakone,samo mi i ove koje imamo ne sprovodimo i STA SAD?
  Како шта Па да их спроводимо.
  Србија никада није ратовала са највећом светском силом. Русија је наш пријатељ.

 19. #19
  Veoma poznat manje_zlo (avatar)
  Učlanjen
  31.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  царева гарда
  Poruke
  12.178
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  Citat Original postavio daxt Pogledaj poruku
  srbija ne dobija nista,a gubi deo suvereniteta,verovatno ce je naseliti sa ciganima i anadolcima iz turcke koji treba da rade u fabrikama uz ruski gasovod
  Суверенитет су нам узели а да још нисмо ни ушли, а цигана имамо неких триста хиљада што гласају за Чеду
  Србија никада није ратовала са највећом светском силом. Русија је наш пријатељ.

 20. #20
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.193
  Reputaciona moć
  1357

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  Citat Original postavio daxt Pogledaj poruku
  srbija ne dobija nista,a gubi deo suvereniteta,verovatno ce je naseliti sa ciganima i anadolcima iz turcke koji treba da rade u fabrikama uz ruski gasovod
  do yaya , bice dzaba shita i doner kebaba
  Poslednji put ažurirao/la al bundy : 28.05.2009. u 23:13
  The Show Must Go On...

 21. #21
  Buduća legenda Пресретач (avatar)
  Učlanjen
  17.08.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.176
  Reputaciona moć
  1382

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  EU je privatna tvorevina, a sta Srbija dobija ? Nista kao i Bugarska i Rumunija ama bas nista.
  Ali sam misljenja da Srbija treba da se femka kao neka primadona oko ulaska tj. da dize cenu i uslovljava da udje u EU sa pokrajinama jer bi EU sa nama zaokruzili ulazak zemalja Balkana, a EU se zuri da bude gospodar na celom evropskom kontinentu njima nista ne znaci da prime Srbiju sa pokrajinama ali zato nama znaci mnogo.

 22. #22
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.01.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beautiful Nightmare
  Poruke
  28.981
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  Citat Original postavio manje_zlo Pogledaj poruku
  Шта се бечиш, задужили смо се од доласка дОсманлија, еврофанатика и експерата из Геј 17 плус на власт


  aham.... važi se
  Poslednji put ažurirao/la shojo maho : 28.05.2009. u 23:17

 23. #23
  Aktivan član TORQUEMADA (avatar)
  Učlanjen
  30.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  1.810
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  ...u svijetu će biti hrvatski i bosanski, a po svemu sudeći i crnogorski; ovi jezici će biti korišteni za komunikaciju sa Srbima, ti profesori će učiti, itd...ionako su se srpsko-hrvatske katedre velikim dijelom pretvorile u hrvatske.

  Potom, učiće se u svijetu sve najgore o Srbima, itd...

  Npr. (ovo poredim sa crnogorskim), Rumunija je sastavni dio EU - i to čak nedavni - i zahvaljujući tome ideja o 'moldavskom jeziku' ne prolazi, čak ni u Rumuniji, gdje stoji samo na papiru.

  Crnogorski je u sličnoj situaciji, ali kako se nastavi ovako, ne samo da će dobiti jednog dana puno priznanje, već će se crnogorski jezik učiti u Srbiji. (mala šala s pretjerivanjem).
  razmisljas u pravom smeru
  Soli Deo gloria

 24. #24
  Primećen član Powerslave (avatar)
  Učlanjen
  09.12.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  724
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  Citat Original postavio TORQUEMADA Pogledaj poruku
  губимо све ,и школоване људе,и своју производњу а постајемо тржиште за еу,зато што наше фирме нису конкурентне западним,брише се српска нација итд
  Ako nase firme nisu konkurentne znaci da su lose, a ono sto je lose i treba da propadne.
  U pocetku sam mislio da je sve u novcu!
  To sam mislio kad sam bio mlad, sad sam vec siguran u to!

 25. #25
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: sta Srbija dobija ulaskom u EU a sta gubi?

  Citat Original postavio al bundy Pogledaj poruku
  do yaya , bice dzaba shita i doner kebaba
  ma iskakace romi i anadolci iz vodokotlica
  ...

Slične teme

 1. Odgovora: 105
  Poslednja poruka: 19.04.2009., 23:29
 2. Odgovora: 51
  Poslednja poruka: 27.09.2008., 01:02
 3. Srbija gubi 220 MILIJARDI $ sa KiM ! (RIA Novosti)
  Autor UbicaDecijegaLica u forumu Politika
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 18.02.2008., 20:37
 4. Srbija dobija trku Formule 1
  Autor Samanta_ u forumu Politika
  Odgovora: 22
  Poslednja poruka: 23.11.2007., 21:56

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •