Da šesnaestostranačka (bez LDP) vlast predsednika Srbije Borisa Tadića, koja s većinom od 129 poslanika već godinu dana preživljava u parlamentu, nije dobro rešenje za Srbiju, znaju svi

Nije ni tajna da većina građana nikom u Vladi Srbije ne bi privatno pozajmila ni 10 evra, jer nemaju poverenja u njih. Poznato je i da sam predsednik Srbije, iz njemu znanih razloga, ne vodi zemlju kako bi trebalo.

Ali, još veći problem od loše vlasti i nesigurnog predsednika jeste loša opozicija, koja bi trebalo da bude alternativa ovoj kilavoj vlasti. I oni bi trebalo da građanima nude rešenja, da nas rečima i delima ubede da su bolji od ovih na vlasti. Da li je tako? Pođite od sebe, svoje porodice i zapitajte se kome biste dali glas da vodi zemlju u kojoj živite vi i vaša deca?

Ako iz ozbiljnog razmišljanja o alternativi odmah precrtamo SRS i LDP kao dva ekstrema, onda nam kao zamena ili dopuna vlasti ostaju Vojislav Koštunica i Tomislav Nikolić. Naprednjaci na vlasti su realna mogućnost, ali ne znači i dobra mogućnost. Nikolić ima veliki problem što nikad neće biti dovoljno jak da vlada sam, a što će u koaliciju moći samo s Borisom Tadićem ili Kostunicom. A to opasno smanjuje njihove političke limite. (a i jos uvek nismo sigurni koliko se udaljio od politike SRS.

Nažalost, imamo i Koštunicu. Nažalost, jer bi on ponovo bio najbolji kontrolni faktor Tadićeve vlasti. Dobar balans Srbije jeste jaka „kosovska" politika DSS i jaka „proevropska" politika DS! „Proruski" Koštunica i „proamerički" Tadić, „vojno neutralni" Koštunica i „politički nesvrstani" Tadić. Ali, to, nažalost, nije moguće!

A nije moguće zato što se Koštunica ponaša kao da nikad nije bio na vlasti! Zato što kaže da nikad ne bi primio potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, a zaboravlja da mu je stisnuo ruku kad je bio predsednik SRJ! Zato što traži referendum protiv NATO, a Srbiju je uveo u Partnerstvo za mir! Zato što je krio Karadžića od Tadića, jer još nije shvatio gde je pogrešio, i zato što priznaje da „Srbija nema alternativu"!

A Srbija bez alternative mnogo je gora, opasnija i podložnija pritiscima, nego Srbija koja ima samo lošu vlast.
Press
27.05.2009.