Novi Sad, Beograd -- Prilika da se otvori pitanje odmrzavanja SSP-a biće na junskom zasedanju Unije, kaže direktorka Vladine kancelarije za pridruživanje EU Milica Delević.


Delevićeva je danas rekla da se nada da će izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije biti takav da će omogućiti odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma i početak procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ona je, na radnom doručku Američke privredne komore, rekla da će ponovna prilika da se otvori pitanje odmrzavanja sporazuma sa Srbijom biti sednica Saveta ministara EU, u junu u Luksemburgu.

Predstavljajući rezultate jednostrane primene Prelaznog sporazuma sa EU u prva tri meseca, Delevićeva je navela da su, ono što najviše interesuje građane, gubici carine 17 miliona evra, što je manje nego što je bilo planirano u početku.

Izveštaj o vizama još nije stigao

Vlada Srbije nije dobila izveštaj Evropske komisije o viznoj liberalizaciji, izjavila je direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Ona je na sastanku Američke privredne komore u Srbiji rekla da će danas početi razgovori o ukidanju viza zemalja članica Unije i stručnjaka Evropske komisije.

"Informaciju koja je došla do nas prošle nedelje da je Srbija ispunila skoro sve uslove ne bih nazvala negativnom", rekla je Milica Delević.

Ona je navela da će se predstavnici Srbija truditi da u razgovoru sa Evropskom komsijiom utvrde koje je još kriterijume potrebno da ispunimo za ukidanje viza.

Liberalizacija tek na proleće 2010?

Da bi Evropska komisija odlučila da napiše predlog za viznu liberalizaciju sa Srbijom biće potreban još jedan izveštaj eksperata EK, piše novosadski "Dnevnik".

Kako saznaje "Dnevnik" iz različitih diplomatskih izvora u Briselu, taj izveštaj bi mogao da usledi krajem jula, ili, što je još verovatnije, u septembru.

Prvi komentari ministara unutrašnjih poslova u zemljama članicama EU na izveštaj Evropske komisije bili su vrlo precizni: Srbija je napravila napredak, ali još nije zadovoljila sve uslove.

Blizu smo cilja, ali je potreban dodatni napor srpskih vlasti, kaže za "Dnevnik" ekspert za viznu liberalizaciju u EU koji je želeo da ostane anoniman.

Ipak, ovaj izvor kaže da šanse da u prvoj polovini 2010. godine građani Srbije konačno krenu bez viza u EU nisu kompromitovane.

Sledeća dva-tri meseca nikako ne treba gledati kao zakašnjenje ili izgubljeno vreme, naprotiv, prenosi list.

To je prilika da Srbija odradi dobro preostali deo posla, tako da procedura, kada Komisija napiše predlog za stavljanje na pozitivnu šengensku listu, ide brzo i glatko i tu se može nadoknaditi vreme koje će biti potrošeno za dodatne provere.

Sve i da predlog bude napisan u septembru ili oktobru, vizna liberalizacija bi mogla da stupi na snagu na proleće 2010. godine, naveo je sagovornik "Dnevnika".

Kako saznaje "Dnevnik", Nemačka je poslala signal Evropskoj komisiji i vlastima u Beogradu da Berlin neće blokirati viznu liberalizaciju, ali da će insistirati na ispunjavanju uslova iz mape puta i da o ispunjavanju tih uslova ne može biti političkih pregovora.

Ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer je precizirao da nije ispravno tumačiti insistiranje Nemačke na ispunjavanju uslova iz mape puta za viznu liberalizaciju kao želju Berlina da se ona blokira.

To nije tačno i to je preneto i EK i vlastima u Beogradu, kaže za "Dnevnik" diplomatski izvor u Berlinu.

Druga dobra vest za Srbiju je da je među državama članicama EU samo Belgija ostala tvrdokorna na traženju pismenih garancija da će administrativne prepreke biti rigorozne za lica koja imaju prebavalište na Kosovu.

I Nemačka je u tom smislu pružila ruku ka Srbiji odustajući od pismenih garancija, zadovoljavajući se da nova zakonodavna rešenja omogućavaju administrativno otežavanje za dobijanja biometrijskog pasoša i usmenim garancijama vlasti u Beogradu da će interpretirati što strože te zakonske i podzakonske akte, rekao je taj sagovornik.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=05&dd=25&nav_category=11&nav_id=362330