Sloboda volje

Када говоримо о љубави мајке према детету говоримо о вољи а која је слободна изван појаве, и то нико не спори, нити је успео да оспори. То је ткз. "интелигибилна слобода". Међутим, сасвим је друга прича што се тиче деловања у овом појавном свету а где мотиви тј. нужност влада.

U 'ovom svijetu' možeš da budeš Svjestan ili NE-Svjestan Sebe KOJI JESI. Ukoliko JESI Svjestan Sebe onda ćeš upravljati svojom Voljom, drugačije ne može...Volja će tad biti upošljena da stvaraš-pokrećeš akcije od Sebe. Ukoliko si pak NE-Svjestan Sebe KOJI JESI u tijelu čovjeka, za očekivati je da svoje djelovanje baziraš na AKCIJAMA 'drugih', što će reći ponašat' će se RE-AKCIONARNO.

Šta to znači ponašati se Re-akcionarno?

To znači da si se (Ti-Biće KOJE JESI) zatvorio u Raz-Um - Tijelo entitet i odatle, informacije koje ulaze u Raz-Um, percipiraš kao nešto što u tvoju realnost ulazi spolja. I da, 'tačno' je tad da te vitalne informacije dolaze spolja jer Ti KOJI JESI jesi IZOLOVAN u školjki koju si sam formirao svojim ubjeđenjima. Od čega si se izolovao? Od Sebe-SVIJESTI iz koje crpiš vitalne informacije. Ponašat' ćeš se RE-akcionarno zato što ćeš od OBJEKATA svoje realnosti zahtijevati da pokrenu AKCIJU za Tebe, tako se Ti nećeš osjećati odgovornim za posledice tvog Izbora... Kada do te mjere uspiješ da iskriviš proces Projekcije jednog doživljaja (odnosa Subjekat-Objekat) uspjet ćeš tad i da AKCIJU koja je namijenjena da teče uvijek od Tebe ka svijetu (od Bića KOJE JESI kroz Subjekat ka Objektima) iskriviš do te mjere da ćeš svijet vidjeti kao materijalno postojanje koje ŽIVI NEZAVISNO OD Tebe, od tvoje subjektivne PREDSTAVE. Vidjet' ćeš tada Svijet (kavog ga coviax vidi :)) OBJEKTIVNIM i ništa te neće moći navesti da iz te zablude izađeš i sagledaš Istinu o postojanju. To je stanje totalne NE-Svjesnosti o Sebi, Sebi KOJI JESI.

Ono što ti nazivaš nužnošću je uistinu uzrokovano NE-Svjesnošću. Ne-Svjesnost dakle, projektuje doživljaj Sebe i Svijeta putem Re-akcije.

Споменута мајка, иако је њена љубав сама по себи безусловна,

Ne postoji bezuslovna Ljubav...LJUBAV JESTE BEZUSLOVNO DAVANJE, stoga, možeš reći postoji BEZUSLOVNO DAVANJE ili LJUBAV MAJKE PREMA SVOM DJETETU.

...конкретно деловање у овом свету мораће имати мотив..тако да ће и деловање према том детету зависити од мотива и оног ко је најачи. Без тога та мајка неће се померити са места својом слободном вољом.

...dakle, 'majka' (Biće KOJE JESTE kroz Subjekat) će u svom NE-Svjesnom stanju da očekuje AKCIJU svog djeteta (Objekta svoje stvarnosti) da bi se prema njemu ophodila...'SHODNO'...tj. da REAGUJE na njegovu AKCIJU.

Pitanje glasi:Da li kreacija ima slobodu izbora delanja pre početka kreacije?
Uzevši u obzir i,eventualnu,Božiju kreaciju čoveka!
Gde dolazi do pitanja u pitanju u kom je pitanje... ???

Ми немамо слободу воље над својим карактером и свако га открива у себи емпиријски, баш попут некога ко истражује..откривајући шта му се допада а шта не; који мотиви делују на њега, а који не.. немајући никаву моћ да на то утиче.

Тако да свако од нас отркива у себи шта је он заправо и какав му је карактер. А оно што налази тамо јесте по правилу колосални егоизам који влада.

Наравно, постоји и она друга страна, као као мали зрак светлости у мраку егоизма. Осећања моралности и доброте, која нам дају наду да из пакла у кога смо доспели рођењем, а управо због таквог карактера који откривамо у себи, некада и нађемо излаз.

Ми немамо слободу воље над својим карактером и свако га открива у себи емпиријски, баш попут некога ко истражује..откривајући шта му се допада а шта не; који мотиви делују на њега, а који не.. немајући никаву моћ да на то утиче.

Тако да свако од нас отркива у себи шта је он заправо и какав му је карактер. А оно што налази тамо јесте по правилу колосални егоизам који влада.

Наравно, постоји и она друга страна, као као мали зрак светлости у мраку егоизма. Осећања моралности и доброте, која нам дају наду да из пакла у кога смо доспели рођењем, а управо због таквог карактера који откривамо у себи, некада и нађемо излаз.
He, iako volim da se ne složim, ovog puta se slažem sasvim.
Samo jedna napomena za:
Ne otkriva svako i nije svako svestan toga iako bi se sučio sa time kada bi postao svestan te istine koja važi za svakoga.
Ovo je veoma tačno i svi bi trebali da obrate pažnju i pokušaju da shvate o čemu OZI piše. Ako nekome nije jasno, bilo bi dobro da pita za pojašnjenje.
Biti svestan sebe je polazište za razumevanje sveta.

Eво једног теста за све оне који мисле да имају слободу воље:

Значи, тврдите да можете чинити шта хоћете. Ок! Хајде то и докажите?

Имаш рецимо три могућности:.

1) Да устанеш са столице и одеш до кухиње.
2) Да изађеш напоље на улицу и дубиш на глави
3) Оставиш све и одеш у далеки свет

Видиш, имаш ове три могућности и сваку можеш да урадиш ако хоћеш! Али ту је проблем. Јер да би било шта од овога и урадио мораш имати довољно јак мотив. Без тога за тебе је НЕМОГУЋЕ да урадиш БИЛО ША ОД ОВОГА ТРИ .

Можда да би ми доказао да имаш слободну вољу ево урадиш ово под 1... али онда ће та жеља за противуречењем деловати као мотив који те покренуо, али нећеш урадити ово под 3 тј отићи у далеки свет, па чак ни ово под 2...јер доказивање мени није довољоно јак мотив за то, и зато је за тебе у овом тренутку немогуће да урадиш. било шта од тога....све док не наиђе мотив.

Баш попут билијарског штапа.

Poslednja izmena:
Eво једног теста за све оне који мисле да имају слободу воље:

Значи, тврдите да можете чинити шта хоћете. Ок! Хајде то и докажите?

Имаш рецимо три могућности:.

1) Да устанеш са столице и одеш до кухиње.
2) Да изађеш напоље на улицу и дубиш на глави
3) Оставиш све и одеш у далеки свет

Видиш, имаш ове три могућности и сваку можеш да урадиш ако хоћеш! Али ту је проблем. Јер да би било шта од овога и урадио мораш имати довољно јак мотив. Без тога за тебе је НЕМОГУЋЕ да урадиш БИЛО ША ОД ОВОГА ТРИ .

Можда да би ми доказао да имаш слободну вољу ево урадиш ово под 1... али онда ће та жеља за противуречењем деловати као мотив који те покренуо, али нећеш урадити ово под 3 тј отићи у далеки свет, па чак ни ово под 2...јер доказивање мени није довољоно јак мотив за то, и зато је за тебе у овом тренутку немогуће да урадиш. било шта од тога....све док не наиђе мотив.

Баш попут билијарског штапа.
U mojoj jutrošnjoj super poziciji sam izabrao da pre odgovora na tvoj post-pustim dva naloga za prenos sredstava na ibenking...Zaradio solidnu dnevnicu i
sad bih mogao ceo dan da kuckam...Međutim,ako bih kuckao,ne bih zaradio još koju takvu dnevnicu...Doduše,baš mi i ne treba nešto...Znajući da se prilike
ne propuštaju od strane mudrog preduzetnika-iskoristiću svaku (superpoziciju) koja ne nanosi nekom veću štetu...I bez nekog motiva...pomalo i iz dosade...
I meni su rekli da bojim crno belo i da obojim malo,a šta tek tebi treba reči...
Postmodernistički rečeno-sve smo ovo uradili drukčije.Gledaj:Pišem da niko ne može prstom da makne dok ja ne otkucam ovo slovo O! Si video! I sad dalje
sedim u čamcu koji plovi obali...Mogu da pristanem gde hoču,ali pristajemu jednoj tački svemira neuračunljivoj i nedefinisanoj ičim.Odnos svega pojedinačnog prema svemu ukupnom je nejednak i labilan,ali sveprisutan i nedovoljan da odredi i pravac i smer i putanju,čak i samo kretanje dovodi u pitanje...Da li je od čestica ili je samo misao-više i nije značajno-jer sledeće već i NIJE...
A ti sad reci-imao si motiv...Pa i nisam nešto...

da li I Bergson kaže isto o slobodi volje?
tek sad počela da se zanimam za njegovo delo
ovo sam našla na filozofija.org, dok ne uzmem neko delo u originalu

Sloboda je neodrediv odnos konkretnog ja prema činu koji izvršava. To je nešto čega smo neposredno svjesni, ali to nije nešto što se može dokazati. Dakako, Bergson ne tvrdi da su svi ljudski čini slobodni. On razlikuje dva različita ja, od kojih je jedno, takoreći, izvanjska projekcija drugoga, njegova prostorna i socijalna reprezentacija. Za njega su slobodni čini oni koji proizlaze iz ja kao čistog trajanja. No velik dio našeg života odvija se na razini površinskog ja, na razini na kojoj smo gonjeni na djelovanje, na primjer, socijalnim pritiskom, a ustvari ne djelujemo mi sami. I to je razlog zašto smo rijetko slobodni. No i kod Bergsona slobodan čin izgleda determiniranim ako je smješten u homogeno i spacijalizirano vrijeme. No takvo gledanje je krivo makar ga i zagovarali zbog praktičnih, socijalnih ili znanstvenih ciljeva.

da li I Bergson kaže isto o slobodi volje?
tek sad počela da se zanimam za njegovo delo
ovo sam našla na filozofija.org, dok ne uzmem neko delo u originalu

Исто. Као што можеш и видети у том цитату а у оригиналу његово учење о слободи воље наћи ћеш у трећој глави њеоговг дела "Трајање и слобода воље" или " О непосредним чињеницама свести" како се код нас често продаје.

Та два ја о којима Бергсон говори су воља и њен одраз у представи. Само замени Бергсонов појам "трајање" речју Воља и имаш Шопенхаурову филозофију .

На више тема овде повела се расправа о питању слободе воље. Зато подсеећам на ову тему где је показано да слобода воље у деловању човека не постоји.
Нико се не може померити са места ако нема мотив који ће га на то покренути.. баш као марионету конац.

http://1.***************/-2IgkkmU7-cc/Tb8gTbPq45I/AAAAAAAAIRw/kUD_I_WYUkc/s1600/marioneta.jpg

Оно што је конац луткама у позоришту то је мотив за човека. Могу ако хоћу, али не могу да хоћу....морам сачекати мотив да бих хтео и да бих урадио. Као што марионета мора сачекати повлачење конца да би померила руку.
У деловању слободе нема.

Међутим, морам подсетити да слободе има у суштини. Нема је у емпиријском, али је има у интелигибилном карактеру. Зато, и свако има илузију слободе јер наслућеје ту метафизичку слопбоду коај еј основа њеогвог бића али која је изван појавног света, док је у појави потпуно везан мерионетским концима.

A pazi šta ova slobodna volja kaže:
"Gde je mnogo galame, tu se pametne reci ne cuju.

Nije neravnopravnost i jadnost onog jadnika sto ceka u redu posledica njegovog neznanja,tj znanje ako mu ponudis nece se to primiti.Precesto je to njegov izbor,uslovljen preko drugih izbora , npr kursadzije....izbor, pa iz toga sledi ceo kompleks ponasanja...

Ako vec mislis da se preko odmerenih i artikulisanih prigovora dobija nesto dobro i napredovanje, hajde onda da radimo na artikulisanom i odmerenom "smetanju".
Opsta buka nikad nece biti odmerena, jer je previse sebicnih i to sto si banalizovao ,vlaznih....ukinuo si kategoriju onih kojima je razmnozavanje i porodica bitna ali nisu vlazni animalci,a upravo su takvi pozrtvovanjem spasavali naciju i komsije, a ne oni vlazni , koji prvi priznaju da su slabi, kad treba da se sacuva glava....jer ko se sa zenama druzi, nauci i kako razmisljaju...
Artikulacija, od obicnog naroda, to se moze videti ako nekad gledas emisiju utisak nedelje, iako ja mislim da je ta emisija proseljacke orjentacije, narocito zbog voditeljke koja je primer srpskog intelektualnog seljaka....uostalom i njen otac to zna......
Tamo ces videti da je artikulacija obicnih ljudi na jadnom nivou....a ako ti pada na pamet trema, odmah da ti kazem da su svi trenuci kad treba biti recit upravo takvi....vazni i znacajni...

Srpski narod ce se osvestiti kad bude kasno , kao po obicaju...

Mnogo je stvari koje ne sme covek da izrekne....a koje gushe i unistavaju srpski narod....i bazu ovde, a kasnije i ono sto su srbi, sateliti, znaci srbi iz bosne, iz crne gore i hrvatske...
Zato sto se cuti,stradaju dobri srbi kojima je sigurno teze tamo u BiH, nego ovima koji ovde osnivaju novu bosnu....
Jedno vreme nisi mogao da iznajmis stan u NS ako si iz uze srbije zbog Vranjanaca i Pirocanaca, jer su lagali, smrdeli i bili prevaranti i naravno odgovor stanodavaca je bio izopstenje....
Tada nisi mogao da nadjes normalan stan i kad si crnogorac ili bosanac....Kao u BG sto je teze naci stan kinezima....Ali sve ima svoju cenu, pa tako crnotravci i vranjanci koji imaju stanove u NS su to jedva docekali , i to se vidi na ceni...
Intelekt je tada bio u revoltu zbog prelazenja ulice, bacanja otpadaka i izazivanja tuca, pravljenja buke komsijama i silnih "nestasluka" koji su kao deo mladosti....
Ali nije reagovano do kraja, i sta se desilo....sad je NS pun sponzorusha, pun djubreta,prelazi ulicu ko kako hoce i sve vise lici na BG (a to je negativno u ovom slucaju)....

Dakle rekli bi da je potrebno reagovati...ali ti nikad neces skupiti disciplinovano da svi reaguju tako da nikad neces imati dovoljnu reakciju...a imaces trosenje na polugluposti...dokazivanje da je nesto ispravno ili nije, dokazivanje da nece eksperiment u CERN izazvati novu crnu rupu....

Nuklearna fizika se ne prica na pijaci..."

Poslednja izmena:
@ozimann
Mnogi ljudi imaju motivaciju i imaju volju ali lose uslove... koliko mozemo da dostignemo zavisi od nas, od samog sebe, od licne motivacije, jacine volje i naravno uslova pod kojim zivimo ... pa i ta lutka bi se sklopila kada bi joj bili konci truli ili ako ta sila prsta koja povlaci konce nema dovoljno energije ni svoju glavu pocesati.

Schopenhauer nije ok!

Poslednja izmena:
@ozimann
Mnogi ljudi imaju motivaciju i imaju volju ali lose uslove... koliko mozemo da dostignemo zavisi od nas, od samog sebe, od licne motivacije, jacine volje i naravno uslova pod kojim zivimo ... pa i ta lutka bi se sklopila kada bi joj bili konci truli ili ako ta sila prsta koja povlaci konce nema dovoljno energije ni svoju glavu pocesati.

Nije uopšte o tome reč, koliko sam ja razumeo reč je o slobodnoj volji. Da bi imali slobodu volje mi moramo imati motivaciju za sve . A pošto nemamo motivaciju za sve onda radimo one stvari za koje imamo motivaciju (a one su ograničene) .
Ozi ispravi me ako grešim .

Tamo ces videti da je artikulacija obicnih ljudi na jadnom nivou....a ako ti pada na pamet trema, odmah da ti kazem da su svi trenuci kad treba biti recit upravo takvi....vazni i znacajni...
Srpski narod ce se osvestiti kad bude kasno , kao po obicaju...
Mnogo je stvari koje ne sme covek da izrekne....a koje gushe i unistavaju srpski narod....i bazu ovde, a kasnije i ono sto su srbi, sateliti, znaci srbi iz bosne, iz crne gore i hrvatske...
Zato sto se cuti,stradaju dobri srbi kojima je sigurno teze tamo u BiH, nego ovima koji ovde osnivaju novu bosnu....

Ове политичке теме у којима се провлаче народи... Срби., Хрвати, Французи,Аборџини итд. немају много везе са темом о слободи воље а која залази дубоко у метафизику. Те теме о народима су баналности. Играње апстракцијама.
Једно су поеидинци реални. Станиште супстанције свега је у појединцима не у народима... народ је обичан појам.

Тако да слободу воље или интелигибилни карактер наћи ћеш у себи..непосредно у свом духу, духу који је основа свега, а не у народу.. у апстракцији.

@ozimann
Mnogi ljudi imaju motivaciju i imaju volju ali lose uslove... koliko mozemo da dostignemo zavisi od nas, od samog sebe, od licne motivacije, jacine volje i naravno uslova pod kojim zivimo .. pa i ta lutka bi se sklopila kada bi joj bili konci truli ili ako ta sila prsta koja povlaci konce nema dovoljno energije ni svoju glavu pocesati.

Schopenhauer nije ok!

Не ради се овде о неким условима живота које људи имају или немају. То је небитно за ово учење о слободи воље.
Поента је да човек нема власт над својом вољом, самим тим ни над својим деловањем и да је потпуно та његова воља везана за мотиве који је покрећу. Сам човек је ту "неми посматрач" те марионетске представе где његову вољу покрећу мотиви а да он ту ништа не може. Спољашњи свет доставља мотиве. Најачи од њих побеђује и покреће нас на деловање...нужно! То што ово пишем овде и сада , значи да је то тренутно најачи мотив који ме покренуо. Ја не могу својом вољом ево оставити ово писање и отићи на улицу и дубити на глави. Зашто? Јер немам довољно јак мотив за то? То је за мене немогуће да урадим... као што је за ону марионету немогуће да подигне руку.

Међутим, када би рецимо сада добио позив неке хопотетичне лутрије која би ми понудила премију под условом да изађем на улицу и дубим на глави.. ја бих то и урадио.. јер би тада имао довљно јак мотив. И урадио бих то нужно.
Овако иако могу ...то је за мене немогуће све док не наиђе такав мотив.

Стави се и сама у ту ситуацију.
Да ли можеш ево изаћи напоље на улицу и дубити на глави? Можеш ако хоћеш, ништа лакше од тога, али да би то хтела мораш сачекати довољно јак мотив..тј конац који ће те покренути. Без тога ..стојиш у месту.

То ти је очигледна демонстација неслободе воље у деловању.

Nije uopšte o tome reč, koliko sam ja razumeo reč je o slobodnoj volji. Da bi imali slobodu volje mi moramo imati motivaciju za sve . A pošto nemamo motivaciju za sve onda radimo one stvari za koje imamo motivaciju (a one su ograničene) .

Није баш тако. Није кључно то што су мотиви ограничени...већ што је наша воља, наш карактер везан за мотиве који га покрећу нужно.
пс. Одгвор који сам дао Ијо је одговор и теби.

Poslednja izmena:
Није баш тако. Није кључно то што су мотиви ограничени...већ што је наша воља, наш карактер везан за мотиве који га покрећу нужно.
пс. Одгвор који сам дао Ијо је одговор и теби.

Motivi???

Odakle potiču motivi? Znate li vi išta o motivima? Na koji način se stvaraju motivi...šta su motivi? Da li mislite da motivi postoje sami po Sebi ili...?

Не ради се овде о неким условима живота које људи имају или немају. То је небитно за ово учење о слободи воље.
Поента је да човек нема власт над својом вољом, самим тим ни над својим деловањем и да је потпуно та његова воља везана за мотиве који је покрећу. Сам човек је ту "неми посматрач" те марионетске представе где његову вољу покрећу мотиви а да он ту ништа не може. Спољашњи свет доставља мотиве. Најачи од њих побеђује и покреће нас на деловање...нужно!

Ovdje si izrekao kontradikciju...naime, govoriš kako se ne radi o 'uslovima života'...a onda kažeš kao 'spoljašnji svijet' dostavlja motive...???

Nisu li 'uslovi života' usko povezani sa 'spoljašnjim svijetom' (dostavljačem motiva :))?

'Uslovi života' upravo JESU 'spoljašnji svijet'. Stoga, ako se čovjek povodi uslovima (dostavljenim motivima) on NEMA 'slobodu Volje'.

A šta je uistinu SLOBODA VOLJE?
Sloboda volje ne postoji...postoji samo sloboda IZBORA.
Volja je mehanizam kojim se Biće KOJE JESMO (Duh) koristi kako bi načinilo Izbor i pokrenulo izabrane informacije u ODNOSE iz kojih se stvara kretanje, energija, i s tim Sebi kreiralo 'situaciju' kroz koju jedino i može da se doživi kao 'postojanje' ili 'biće', naizgled odvojeno od apsoluta. Volja je dakako neraskidivo i izričito vezana za Biće (ali volja nije isto što i Biće), te se zbunjujete kada govorite da je VOLJA vezana za 'NUŽNO'...NE, i kada se IZBOR čini po 'NUŽDI' i tada VOLJA JE ISTA vezana je za Biće (Duh). Volja je totalno izolovana, nezavisna od SLOBODE. Volja, niti ima slobodu niti je nema. Volja je prvi alat-mehanizam kojim se Duh služi pri stvaranju iskustava te se za 'alat' nikako ne može reći da se 'vezuje' za bilo šta ili bilo 'koga' ali zato Biće ili Duh koji jesmo (svojom Svjesnošću) može biti vezan za 'NUŽNO' (ali i ne mora) te stoga upošljava VOLJU da stvara realnost baziranu na onome ili iz onoga čega je Svjesno.

A kako se to Duh vezuje za 'NUŽNO'?
Jednostavno, POISTOVJEĆUJE SE SA POJAVOM, tačnije, poistovjećuje se sa jednim dijelom pojave: svojim Duša-Razum-tijelom entitetom te, gledajući ostatak predstave kroz taj entittet i njegov karakter, gubi SLOBODU IZBORA a samim tim i njegova VOLJA biva upošljena u istu svrhu...da NE-Svjesno stvara realnost reagujući na ponuđeno...na 'NUŽNO'.

То што ово пишем овде и сада , значи да је то тренутно најачи мотив који ме покренуо. Ја не могу својом вољом ево оставити ово писање и отићи на улицу и дубити на глави. Зашто? Јер немам довољно јак мотив за то? То је за мене немогуће да урадим... као што је за ону марионету немогуће да подигне руку.

Ti izoluješ Sebe-'čovjeka' od Sebe-Bića koji Sebe-čovjeka kreiraš...A to je suludo.

Ti si uvijek Biće KOJE JESI ali dok Sebe doživljavaš kroz kreaciju, Sebe si (tog Bića-Kretaora) Svjestan ili nisi. Ukoliko si poistovijećen sa kreacijom... tada NISI Svjestan Sebe-Bića KOJE JESI-KREATOR. Ukoliko jesi onda ćeš znati da je tvoj Izbor upravo da budeš 'čovjek' i da budeš dio ove dimenzije u kojoj (po tvom Znanju o Sebi, po Izboru) vladaju zakoni koji ovu dimenziju čine uvjerljivom. Ipak, kao Svjesno Biće, nikada Sebe nećeš poistovijetiti sa entitetom kojeg stvaraš, uvijek će ti biti kristalno jasno KO STVARA A KO JE STVORENJE. Ali ipak, TI-Biće KOJE JESI, jesi ovdje upravo zato: da doživiš Sebe koji postaješ, da doživiš Sebe, to sopstveno STVORENJE, uvjerljivim. To nikako nećeš uspjeti ukoliko i sama dimenzija i svi 'uslovi' koji je čine dimenzijom nisu uvjerljivi. Ono 'NUŽNO' ima veze jedino sa tvojim nivoom Svjesnosti o Sebi. Ukoliko si Svjestan Sebe samo kao kreacije...naravno da ćeš birati 'nužno' jer drugog ničega (Sebe-Kretatora) i nisi svjestan. Jednom, kada se tvoja Svjesnost uzdigne na viši nivo, i tvoj horizont će da se pomjeri, tvoj vidokrug će da postane širi, te ćeš odatle moći da načiniš Izbor koji više neće biti uslovljen samo onim što ti je najbliže i što najsnažnije vibrira...Na višem nivou Svjesnosti o Sebi, Ti-Biće KOJE JESI, postaješ Svjesno procesa projekcije stvarnosti radije nego li pukog reakcionarstva koje proističe iz poistovijećenosti sa projektovanim entitetom. Tada, sa te razine, vidiš i entitet koji stvaraš i kroz koji reaguješ i mogućnosti koje ti se nude kao motivi pokretanja sopstvene VOLJE.

• Podržavam
Reactions: !JO

Ako se sada vratiš na ono što sam ispisao u prethodnom komentaru vidjet' ćeš, ukoliko izmijeniš termin 'slobodna volja' terminom 'slobodan izbor', da je tvoja tvrdnja uistinu veoma blizu istini.

Niame, ukoliko ti apsolutno SVE što postoji nije dostupno da iz tog SVEGA biraš šta god želiš...onda imaš samo privid slobode, uistinu, nemaš je. Tada si uslovljen ponuđenim, ili kao oziman kaže 'NUŽNIM'. Ali bez obzira na privid 'nužnosti' i to, 'nužnost', je dio originalnog SLOBODNOG IZBORA...inače ne bi ti bilo dozvoljeno da to tako i činiš. Te i sada, kad mislimo da nemamo slobodu Izbora to je samo privid...mi uistinu BIRAMO da je 'nemamo'. Nije li to SLOBODAN IZBOR? :)

Ове политичке теме у којима се провлаче народи... Срби., Хрвати, Французи,Аборџини итд. немају много везе са темом о слободи воље а која залази дубоко у метафизику. Те теме о народима су баналности. Играње апстракцијама.
Једно су поеидинци реални. Станиште супстанције свега је у појединцима не у народима... народ је обичан појам.

Тако да слободу воље или интелигибилни карактер наћи ћеш у себи..непосредно у свом духу, духу који је основа свега, а не у народу.. у апстракцији.

.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Komentarisao si citirani tekst,a ne moj!
A moj tekst tvrdi da je citirani tekst veoma slobodan!
Stvar je u tome da si ti sebe "zarobio" u tu upornu okrenutost u sebe i da ne vidiš dobro
kako drugi subjekti funkcionišu...Malo psihologije,što da ne i Jungove koga neopravdano svojataš
samo zbog zadivljenošću sinhronim događajima (koji polako,ali sigurno teorijom struna dobijaju i naučna objašnjenja)...
Odgovor na tvoju temu je u kvantnoj fizici u pojavi tzv.superpozicije...Druga je stvar što ovde samo par učesnika
dovoljno poznaje matematiku i fiziku...Među neznalicama je lako carevati umom-idi na PMF pa pokušaj...z:lol:

Нико се не може померити са места ако нема мотив који ће га на то покренути.
Ali svako ima slobodu da bira izmedju razlicitih motiva.

Нико се не може померити са места ако нема мотив који ће га на то покренути.
Ako na raskrsnici imam ponudjena dva puta kojima mogu da krenem, umesto beskonacn, opet imam slobodu da izaberem kojim cu da krenem. Ako imam samo dva motiva izmedju kojih mogu da biram (sto nikad nije slucaj, jer uvek postoji gomila motiva za bilo sta), svejedno sam slobodan, ne mora da postoji neka imaginarna situacije gde moram sam sebi da stvorim motiv.

• Podržavam
Reactions: !JO
Ali svako ima slobodu da bira izmedju razlicitih motiva.

Нема слободу да бира, него ће га покренути најачи мотив у тој ситуацији нужно. Ту нема никавог избора
Али, пустимо апстракције које се разбијају о ваше усађене догме и уобичајена мишљења на која сте навикли, као јаја о зид.. и узмимо пример.

Ево, даћу ти два мотива између каоко кажеш ти имаш слободу да бираш.

1) Да устанеш са те столице.
2) Да изађеш на улицу и дубиш на глави.

Ти тврдиш да имаш слободу воље и да можеш изабрати било који од ова два мотива..
Па изволи. Избаери овај други. Изађи на улицу и дуби на глави.

Епа видиш. То што стојиш у месту укопан.. доказује чак и вама догматама да немате слободу деловања. Него најачи мотив побеђује и покреће вас на деловање нужно. Као што најачи ударац билијарског штапа покреће билијарску куглу..која нема избора . Који штап је најаче удари.. тај ће је и покренути.

Слобода избора би била када би могао да мењаш реаговање своје воље на исте мотиве.
Рецимо, ако ти се свиђа нека девојка, ова глумица на пирмер а која је морају сви признати, савршена у својој лепоти:

Меган Фокс
MV5BMTc5MjgyMzk4NF5BMl5BanBnXkFtZTcwODk2OTM4Mg@@._V1._SY314_CR3,0,214,314_.jpg

Она дакле делује као мотив привлачења на вољу већине мушкараца. Сада, слобода воље би била да делујеш на своју вољу тако да ова девојка престане да ти се свиђа... а то је немогуће за човека.

Симпатији према тој девојци можеш супроставити само неки противмотив (то је она прича о киселом грожђу рецимо) али не можеш изменити деловање тог мотива на твоју вољу на тај начин. Не можеш мењати своју вољу. Везан си за њен карактер као марионета за конце.

пс. Ово је одговор и Ја који јесам на питање које сам успео разбрати у свим тим његовим сањарењима типа (ја јесам , ти јеси , онако који јесте и слично ) а где мисли да има слободу избора.

Нема слободу да бира, него ће га покренути најачи мотив у тој ситуацији нужно.
Ne nuzno, nego u proporciji sa snagom njegove (slobodne) volje.

Ево, даћу ти два мотива између каоко кажеш ти имаш слободу да бираш.

1) Да устанеш са те столице.
2) Да изађеш на улицу и дубиш на глави.
To nisu dva motiva, nego dva ponudjena postupka.

Она дакле делује као мотив привлачења на вољу већине мушкараца. Сада, слобода воље би била да делујеш на своју вољу тако да ова девојка престане да ти се свиђа... а то је немогуће за човека.
Moguce je. Moguce je da snagom svoje slobodne volje promenis svoje reagovanje na fizicki bol, a kamoli da promenis svoju reakciju na lepu devojku, to je mnogo lakse.

Ne nuzno, nego u proporciji sa snagom njegove (slobodne) volje.

Између два мотива не можеш изабрати слабији. Значи да најачи мотив делује нужно.

To nisu dva motiva, nego dva ponudjena postupka.

У реду.
1) Устани са столице да би се протегнуо.
2) Изађи на улицу како би дубио на глави и тиме мени доказао да имаш слободу воље.

Јел боље овако?

Сада имаш дав мотива између којих можеш да бираш и извршиш било који од њих независно од њихове јачине којим делују на твоју вољу.

Па изволи? Изађи на улицу и дуби на глави.

Moguce je. Moguce je da snagom svoje slobodne volje promenis svoje reagovanje na fizicki bol, a kamoli da promenis svoju reakciju na lepu devojku, to je mnogo lakse.

Као што рекох. Можеш изменити реаговање и то тако што ћеш супростаити том мотиву неки противмотив.

Да није тога на ову МЕГАН ФОКС БИ СВАКО скакао чим је угледа.

Али не. На мотив привлачења супротставња се мотив обзира, мотив неприличности таквог поступка, итд. итд.
Међутим. то да ти се она свиђа и да те привлачи остаје непромењено.

Између два мотива не можеш изабрати слабији. Значи да најачи мотив делује нужно.
Mozes.

Па изволи? Изађи на улицу и дуби на глави.
Da li ces poverovati da postoji slobodna volja ako to uradim, ili ako ne uradim?

Можеш изменити реаговање и то тако што ћеш супростаити том мотиву неки противмотив.
Upravo. Jer imam slobodu da biram motive.

Међутим. то да ти се она свиђа и да те привлачи остаје непромењено.
Ne ostaje nuzno. Proporcionalno snazi svoje slobodne volje sve lakse mogu da menjam svoje misli i preferencije.

То твоје "можеш" окачи мачку о реп. Ја не могу...ти ако можеш то мораш и доказати. дати разлог истинитости својих судова.

Da li ces poverovati da postoji slobodna volja ako to uradim, ili ako ne uradim?

Ако урадиш.

Можеш изменити реаговање и то тако што ћеш супростаити том мотиву неки противмотив.
Upravo. Jer imam slobodu da biram motive.

Овде си у праву са једне стране. То је та велика еволуција човека који је захваљујући свом уму тј појмовима добио ту моћ која га разликује од животиња, да постане релативно независтан од опажајне стварности. Тако да опажјно присутном може супротставти нешто што није присутно а што он има у појму. Тако добијамо илузију слободе. Али само илузије! ЈЕР једино што смо тиме постигли јесте слобода од мотва који делују у садашњости не од мотива уопште.

НАЈАЧИ МОТИВ СВАКАКО ПОБЕЂУЈЕ И нужно нас покреће на деловање. Био он у опажајној стварности или у имагинацији изведен из појма..свеједно.

Ne ostaje nuzno. Proporcionalno snazi svoje slobodne volje sve lakse mogu da menjam svoje misli i preferencije.

Можеш мењати мисли али не и вољу као штоп сам ти показао на примеру. Оно што нас привлачи ...привлачи нас. И на то немамо утицаја.

Од кога је твоја воља слободна?!
Svacija volja je slobodna da deluje na osnovu svojih slobodnih izbora izmedju ponudjenih motiva (kojih uvek ima pregrst).

То твоје "можеш" окачи мачку о реп. Ја не могу...
Prvo ti meni predstavi merni sistem kojim se meri jacina motiva i kako je moguce uporediti ih i onda me uputu na istrazivanje koje je pokazalo da svi (ispitani) ljudi biraju uvek najjaci motiv.

Ако урадиш.
Uradio sam. Jel sad verujes da postoji slobodna volja?

ЈЕР једино што смо тиме постигли јесте слобода од мотва који делују у садашњости не од мотива уопште.
Sloboda volje je da izaberemo izmedju razlicitih motiva, ne sloboda motiva. Tako nesto ne postoji.

НАЈАЧИ МОТИВ СВАКАКО ПОБЕЂУЈЕ
Sta znaci najjaci motiv? Kako je jedan motiv jaci od drugog i na osnovu cega?

Можеш мењати мисли али не и вољу као штоп сам ти показао на примеру. Оно што нас привлачи ...привлачи нас. И на то немамо утицаја.
Imamo. To sto nas nesto privlaci je samo misao. A mozemo je promeniti ili odbaciti, u zavisnosti od jacine nase slobodne volje.

Back