Koja dileja ovaj Shutanovac,
umesto da se zalozi za sto brzi prijem Srbije u NATO on izjavljuje ovakve gluposti.
Posle smene naseg najboljeg generala mladje generacije Zdravka Ponosha,
vojska izgubljeno luta i sve vise koketira sa lobijem "neutralista",
koji srpskoj vojsci i drzavi "nista dobro donijeti nemere"U NATO kad mi budemo želeli
Dragan Šutanovac
DEFINITIVNO može da se potvrdi da je potpredsednik SAD Džozef Bajden došao u prijateljsku posetu sa željom da Srbija i SAD započnu novu eru pozitivnih odnosa, što je on tokom posete na svim sastancima više puta ponovio - izjavio je za "Novosti" Dragan Šutanovac, ministar odbrane koji je američkog zvaničnika ugostio u Domu garde na Topčideru. - Bajden je konstatovao da su naše dve zemlje tokom istorije gotovo uvek bile saveznici i da bi želeo da tako bude i u budućnosti.
* Da li ste otvoreno pričali o odnosima NATO i Srbije? Da li je bilo zahteva za ulazak naše zemlje u NATO?
- Potpredsednik SAD Bajden je jasno naglasio da SAD od Srbije neće tražiti da donese bilo koju odluku u korist svoje štete. On razume razloge zbog čega se nismo složili oko Kosova. Rekao je da su vrata NATO otvorena za nas i da je
njihova iskrena želja da pristupimo Alijansi kada se za to ispune uslovi u Srbiji, pošto je reč o organizaciji koja povezuje SAD sa Evropom i garantuje stabilnost sa obe strane Atlantika.
* Naše dve vojske sarađuju odranije, kako potpredsednik SAD ocenjuje tu saradnju?
- Zadovoljan je i saradnjom između dve vojske i dva ministarstva. Poželeo je takve odnose i na drugim planovima. Rekao sam mu u šali: "Ustupićemo licencu besplatno". Interesovao se i za školovanje naših oficira i kadeta u SAD, kao i za dalje evropske i evroatlantske integracije. Za želje koje Srbija bude iskazivala u okviru Partnerstva za mir, imaćemo njihovu podršku.
* Šta je bila vaša poruka gostu?
- Razgovarali smo o saradnji, posebno u regionu. Odbrana je nesumnjivo jedan od značajnih stubova povezivanja država. Zbog toga i insistiramo na vežbama i zajedničkim treninzima, kao i raznim drugim vidovima bilateralne vojne saradnje. Tako se vraća poverenje u Vojsku Srbije i u međudržavne odnose. Preneo sam mu odluku Vlade da naš sanitetski tim učestvuje u misiji u Čadu sa norveškim kontingentom. Potpuno smo ubeđeni da naša vojska mora da ispunjava sve tri zakonski definisane misije, da pored odbrane zemlje i pomoći civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, treba da učestvuje i u očuvanju globalnog mira u okviru mirovnih operacija.

POŠTOVANJE PREMA VOJSCI I REFORMAMA
* OD naših ministara, Bajden se izdvojeno sastao jedino sa vama. Šta vam to kazuje?
- Dolazak u Ministarstvo odbrane pokazuje visok stepen poštovanja kako prema Vojsci Srbije, tako i prema reformama koje sprovodimo u okviru ministarstva. Posebno se poštuje to što je u momentima teškim za Srbiju, Vojska pokazala da je pod demokratskom i civilnom kontrolom.