Kosovo: Saradnja sa britanskim ministarstvom odbrane
14:53 PRIŠTINA, 20. maja (Tanjug) - Ministar Bezbednosnih snaga Kosova, Fehmi Mujota i ambasador Velike Britanije na Kosovu, Endi Sparks potpisali su danas sporazum o saradnji između Ministarstva BSK i britanskog ministarstva odbrane. Sporazumom se, kako je saopšteno u Prištini, konkretizuje saradnje između dva ministarstva u oblastima politike i doktrine odbrane, saradnje između pripadnika BSK i britanskih oružanih snaga, kroz razmenu iskustava i osposobljavanje i saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti. (Kraj)

Odobreno još 60 miliona evra za socio-ekonomski program
14:52 PRIŠTINA, 20. maja (Tanjug) - Šef Kancelarije za veze Evropske komisije u Prištini Renco Davidi i predsednik privremene vlade Kosova Hašim Tači potpisali su danas sporazum o dodeli dodatnih 60 miliona evra za finansiranje razvojnih projekata o socijalnoj i ekonomskoj sferi. Iz ovih sredstava, kako je saopšteno, 25 miliona će biti utrošena za izgradnju Palate pravde u Prištini, 25 miliona za podršku infrastrukturnim projektima i 10 miliona će ići u Fond za održivi razvoj i za dugove. (Kraj)

Od ponoći pojačana kontrola vozača komercijalnih vozila
12:44 KOSOVSKA MITROVICA, 20. maja (Tanjug) - Predstavnici Euleks carine počeće od ponoći da na administrativnim prelazima Jarinje kod Zubinog Potoka i Brnjak, u pravcu Raške, fotokopiraju lične karte vozača komercijalnih vozila koja ulaze na Kosovo i Metohiju i da uzimaju kopije trgovinskih isprava koja prate tovar. Da bi se, kako je obrazloženo, smanjio nivo prevara i krijumičarenja na prelazima, carinski deo Euleksa će overavati kopije trgovinskih isprava, a podaci i dokumenta koji budu prikupljeni biće podeljeni lokalnim carinskim službama. (Kraj)

Poslednje pripreme za doček Bajdena na Kosovu
12:43 PRIŠTINA, 20. maja (Tanjug) - Američki potpredsednik Džozef Bajden sutra iz Beograda stiže na Kosovo, a njegova poseta se, navode mediji u Prištini, ocenjuje kao "snažna podrška Sjedinjenih Američkih Država nezavisnosti Kosova". Bajden je u govoru koji je održao u utorak u Skupštini Bosne i Hercegovinem, gde je boravio prvog dana mini balkanske turneje, rekao je da je nezavisnost Kosova "nepovratni proces i da je od kritične važnosti za stabilnost regiona". (Kraj)

Poseta Bajdena Dečanima nema blagosov episkopa Artemija
10:27 BEOGRAD, 20. maja (Tanjug) - Episkop raško-prizrenski Artemije neće dati blagoslov planiranoj poseti američkog potpredsednika Džozefa Bajdena manastiru Visoki Dečani, saopštilo je danas pres odeljenje Eparhije raško-prizrenske. Vest o poseti Bajdena Dečanima u četvrtak saopštila je, kako se navodi, ambasada SAD u Prištini, a nadležni episkop raško-prizrenski Artemije ne daje svoj blagoslov za tu posetu "Kosovu kao nezavisnoj državi". (Kraj)

Komandant NATO u Evropi u oproštajnoj poseti Kosovu
17:58 PRIŠTINA, 19.maja (Tanjug) - Vrhovni komandant snaga NATO u Evropi, general Džon Kredok bio je juče na Kosovu gde se sastao sa komandantom Kfora general-potpukovnikom Djuzepe Gajom, koji ga je izvestio o razvoju situacije u vezi sa Kosovskim bezbednosnim snagama, o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Kfora, saopšteno je danas iz glavne komande Kfora u Prištini. Tokom svoje posete general Kredok se sastao i sa Piterom Fejtom, šefom Međunarodne civilne kancelarije i ambasadorkom SAD-a na Kosovu Tinom Kaidanov. (Kraj)

Unija Komora priznala Kosovo
17:55 PRIŠTINA, 19. maja (Tanjug) - Unija Komora, ostrvska država u Indijskom okeanu, je danas i zvanično obavestila Ministarstvo inostranih postova u Prištini da je priznala nezavisnost Kosova. “Kao odgovor na zahtev predsednika, premijera i ministra inostranih poslova Kosova da priznaju nezavisnost, Unija Komora je danas završila procedure priznanja Republike Kosovo“, kaže se u saopštenju MIP-a. (Kraj)

Fejt pozvao raseljene Srbe da se vrate na Kosovo
16:06 KOSOVSKA MITROVICA, 19. maja (Tanjug) - Specijalni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt izjavio je danas da je bezbednosna situacija mnogo bolja nego ranije i pozvao raseljene Srbe da se vrate na Kosovo. Fejt je, tokom posete selu Svinjare nadomak Kosovske Mitrovice, koje je stradalo u martovskom pogromu 2004. godine, ocenio da je nekoliko godina nakon konflikta na Kosovu, "situacija dosegla tačku da povratak mora da se ostvari ako za to ima političke volje". (Kraj)