Almedin Omerbašić i Abdulah Šahić su 1992. godine u Brezi kod Sarajeva brutalno ubili dvije stare osobe, muža i ženu srpske nacionalnosti, o čemu je bio obaviješten i poslanik SDA u Skupštini BiH Seid Smailbegović, dašanji načelnik opštine, ali ništa nije preduzeo.

Tvrdi to profesor fizičkog vaspitanja u Gimnaziji u Brezi Mirsad Hadžić, koji je u to vrijeme bio komandir operativne jedinice Patriotske lige. On je prijeratni pripadnik 63. padobranskog puka bivše JNA iz Niša, a padobranstvom se bavi i danas.

Početkom 1993. godine imenovan je za pomoćnika načelnika Štaba opštine Breza za obavještajne poslove. Kaže da ne zna imena staraca, koje niko ne traži jer nisu imali nasljednike.

Načelnik opštine Breza Seid Smailbegović u telefonskom razgovoru nam je potvrdio da je u to vrijeme u Brezi "stradao izvjesni Neđo Subotić", da je izvršena obdukcija i sačinjen zapisnik, ali da za ubistvo žene ne zna.

Međutim, to nije ni pomenuo u odgovoru koji nam je proslijedio u pisanoj formi.

- Provjerom u matičnoj knjizi umrlih za 1992. godinu utvrđeno je da nije izvršen upis smrti nijednog građanina srpske nacionalnosti čija je smrt nastupila nasilnim putem - naveo je u dopisu Smailbegović.

Hadžić tvrdi da ga je o ubistvu dvoje staraca izvijestio njegov ratni pratilac Rešad Šabanović.

- Starci su ubijeni sjekirom, a potom su im tijela izrešetana hicima iz heklera. Na kraju su zapaljeni da bi se prikrili tragovi - kaže Hadžić.

Vodi nas do mjesta na kojem je bila kuća ubijenih staraca, na kojoj se nazire jedan komad zida. Kuća se nalazi sa lijeve strane puta prema Varešu, šest kilometara od centra Breze. Kod te lokacije danas je veliki Omerbašićev ranč.

Svjedoci tog zločina su, dodaje Hadžić, i nekoliko pripadnika Patriotske lige, te Šahićev brat Naser. Navodni razlog za ubistva, kaže, bilo je to što se kuća žrtava nalazila na putu kojim su Srbi bježali za Dabravine.

Pokazuje potvrdu da je zločin u januaru prijavio Tužilaštvu BiH, ali ono, kaže, nije reagovalo. Ističe da zna da će "oni koje pominje za njega reći da je poremećen". Zato pokazuje nalaz doktora Refika Hedžića, specijaliste neuropsihijatra Kantonalnog zavoda za medicinu rada.

Almedin Omerbašić, danas jedan od najbogatijih ljudi u Brezi, odbacuje te optužbe i tvrdi da se radi o reketiranju.

- Ništa ne znam ni o kakvom ubistvu, a kamoli da sam ga ja izvršio - tvrdi Omerbašić i odbija da se fotografiše.

Za sebe kaže da je u ratu jedno vrijeme bio Hadžićev vozač, da ga je "hranio i gledao kako krade cigarete od vojnika".

Do izjava Abdulaha Šahića i njegovog brata Nasera nismo uspjeli da dođemo.


Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da o ovom slučaju ne postoji otvoren predmet.

- Ne znam da smo dobili prijavu, možda je otišla na drugu adresu. Dakle, istraga nije pokrenuta - kaže Grubešić.


Presuda

Mirsad Hadžić pokazuje presudu Opštinskog suda u Visokom iz 2007. godine kojom mu je zbog ucjenjivanja Omerbašića dosuđeno javljanje Centru za socijalni rad.

- Jesam slao poruke Omerbašiću da plati 500.000 evra da taj zločin ne bi bio prijavljen. Na to su me prisilila tri maskirana lica, zaprijetivši da će mi likvidirati djecu. To sam uradio pod prisilom, a sada želim samo da pobijedi istina - priča Hadžić.

http://www.enovosti.info/lat/opcija/btg_novosti/0/9431/Omerbasic/i/Sahic/masakrirali/starce