Полигамија?

Да ли бисте били за легализацију полигамних бракова?

  • да

  • не

  • не знам


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Hellen

Buduća legenda
Poruka
29.970
Хтела сам ову тему да отворим још пре пар месеци, али су тада биле превише узавреле страсти на теми о хомосексуалним браковима, па нисам хтела да доливам уље на ватру...:confused:

Тренутно читам ''Драгуљ Медине'' па ми поново ова тема паде на памет.;)

Наиме, у нашем друштву је полигамија (у свим својим облицима) нешто друштвено неприхватљиво, а чак и законом кажњиво!

Полигамија постоји и код неких животињских врста, а вековима опстаје у оквиру исламских друштава и разних друштвених заједница Африке, Азије, Америке...па ми некако није јасно зашто је у западној цивилизацији она нешто толико осуђујуће....:confused:

Дакле, како ви гледате на ту појаву и да ли бисте (хипотетички) били за легализовање полигамних бракова? ;)
 
Poslednja izmena:
Па сад, о којој врсти полигамије се ради у наведеним земљама и ме'ђ' наведеним културолошким подручјима?
Оној где један мушкарац им више жена.;)

Ако дозволе полигамни брак у коме ја могу имати више мужева, супер!
АЛИ, ту постоји један проблем
Можда и неки од тих мојих мужева пожели да има више жена.
Дакле, равноправна полигамија би се свела на ''ко кога дохвати'' систем.
А то је већ промискуитет.

Дакле, нисам за легализацију полигамије јер наше културолошко подручје није такво да се искључиво форсира само један пол, небитно који.

А да мењамо културу'? ;)
 
Па сад, о којој врсти полигамије се ради у наведеним земљама и ме'ђ' наведеним културолошким подручјима?

Свим врстама:
- једна жена - више мушкараца
- један мушкарац - више жена
- више мушкараца - више жена

...А ви бирајте о којем ћете да се изјасните.;)
 
У нашем друштву би се то свело на ''више мушкараца- виш'е жена''....једна од последица, могућих, би био промискуитет неописивих размера.

Зато сам против!

Зарад сваке евентуалности.
 
У нашем друштву би се то свело на ''више мушкараца- виш'е жена''....једна од последица, могућих, би био промискуитет неописивих размера.

Зато сам против!

Зарад сваке евентуалности.
У исламу је, рецимо, дозвољено 4 жене... Ето, могу и да се ограниче размере....;)

А ја говорим, иначе, о БРАКУ, значи не верујем да би се свако тек тако венчавао са сваким... А подела имовине и алиментације у случају развода? ;):mrgreen:
 
e, a sad ko nije tako....samo se drukcije zove
il ono kad kupis stan prvoj ljubavnici, iznajmis stan drugoj ljubavnici...
a i Gospodza je obezbijedjena nije... poligamija...:lol:
Па сад...има тога, то је сигурно, али има и оних који због тога што не би волели да њих неко одмењује, не налазе ни неког ко би одмењивао њиховог званичног партнера.
У данашњим околностима се у тим ситуацијама наилази на друштвену осуду, а у том случају би било легализовано.

Можда би нам тад било лакше, можда бисмо его могли усмерити на паметније ствари...ко би га знао...:confused:
 
Ne znam, iskreno. Nisam sigurna koliko bi mi takav odnos bio zadovoljstvo, a koliko opterecenje. Mislim da mi najvise odgovara varijanta jedan na jedan, a sve ostalo zavisi od okolnosti u kojima se nadjem i kojima, cesto puta, moramo ili da se prilagodimo ili da nacisto propadnemo ;). Ali, nikad ne reci nikad :think:.
 
Је л'гледао неко ону бразилску серију ''Жаде'' или како се већ звала?

Она баш говори о тој култури...радња се одвија на релацији Мароко- Рио....серија је приказала да те жене ипак нису срећне и да се јако плаше хоће ли њихов муж решити да се ожени поново...па чак и они који имају више жена, те жене су у константним завадама и стално мужу пребацују да је код прве био типа пола сата дуже него код друге, да је оној купио скупљу огрлицу него оној....хоћу да кажем да је изгледа у природи човека да не дели партнера, зашто би имаче у тим земљама у којима је полигамија укорењена то био проблем?

Кад сам студирала, имала сам у групи момка из Сирије. У Сирији се још увек примењује Шеријат.
Мушкарац има право на 4 жене, али само под условом да претходна/е не испуњавају неки од критеријума (нпр. он би петоро деце, а она родила двоје и просто више не остаје трудна)...па нам је причао о прељуби, тачније како се то код њих решава- ако преварени ( муж или жена, небитно) има два сведока која потврђују превару, преварени има право да му суди.
Има право чак и да убије прељубника.
На питање шта би он урадио кад би га жена преварила, он је рекао да је не би убио, али да би се поново оженио, а њу би третирао као крпу- то би јој била највећа казна?! ( он је рекао да би јој то била највећа казна)

Значи, није полигамија тако прихватљива никоме ко има иоле развијену свест, за почетак, о себи као бићу.
 
Гласала ,,За'' .
Нисам заговорник полигамије, нити мислим да би било згодно заговарати полигамију као једини исправан начин живота, као што се у последње време покушава са неким другим облицима заједничког живљења.
Не мислим да би се људи масовно одлучивали за тако нешто. Врло би тешко било одлучити се на такав корак, много људи у томе учествује, минимум троје :).
Али, ако се они ускладе, ако им то не смета, што да не.

Друга ствар би била васпитање у таким породицама, али ако није у питању комуна, него јасно дефинисани односи ко је коме шта, можда би могло добро да функционише.

Знам тачно за шта ћу бити нападнита, и одмах дајем објашњење.
У Србији је још увек много ширих породица које жие заједно, тако да су у једној кући са једним мушкарцем две жене, жена и мама, или жена и ташта. Или два мушкарца, муж и отац или свекар. Значи, за децу није трауматично да расте са више особа, само је подела улога веома битна.
 
@ tema:
..u nigeriji, zakon dozvoljava do 4 zene..
..medjutim, ukoliko mushkarac posle prve pozeli i drugu zenu,
posebna komisija mu za to daje dozvolu,
proveravajuci da li mu je zena dovoljno debela :lol:
tj da li mushkarac ima dovoljno dobara da hrani josh jednu.. :lol:
 
Хмм...можда би било интересантно мало прогуглати о историјату полигамије...
То што је у нашој тренутној култури моногамија прихаћен образац - не мора да значи да је само то ''природно'', нити да има везе са свешћу о себи... :think:

Признајем да не знам много о овој појави, а потрудићу се мало да се боље информишем ових дана....
 
@wanda
..lako je objasniti detetu shta mu je mamina mama ili tatin tata,
a kako bi mu objasnila shta mu je tatina druga zena? :think:
У исламу је то ваљда нешто познато, такорећи свакодневно, то тамо није проблем објаснити......(мада знам да данас ни код њих то није толико често)...
 
Хмм...можда би било интересантно мало прогуглати о историјату полигамије...
То што је у нашој тренутној култури моногамија прихаћен образац - не мора да значи да је само то ''природно'', нити да има везе са свешћу о себи... :think:

Признајем да не знам много о овој појави, а потрудићу се мало да се боље информишем ових дана....

Ne samo da ne mora da znaci nego sigurno je da monogamija nije prirodna za sve ljude, za vecinu da ali ne za sve. Malo me zbunjuje da je poligamija jedna od pojava koja najsporije zauzima svoje mesto u zakonu medju "manjinskim" sklonostima kod ljudi.
Nikada se ne bih mogla zamisliti u takvom braku ali sigurno ne bih izbegavala one koji se odluce i prihvate takav nacin zivota.
Mozda gresim ali mislim da je medju muskarcima vise pristalica poligamije naravno one koja podrazumeva jednog muskarca a vise zena, nego kod zena bilo koja vrsta poligamije.
 
@wanda
..lako je objasniti detetu shta mu je mamina mama ili tatin tata,
a kako bi mu objasnila shta mu je tatina druga zena? :think:

Pa isto tako kao sto sad objasnjavam sinu koji se vratio sa rodjendana skolskom drugu kako to da taj drug ima dve mame a tatu samo na papiru ili kao sto objasnjavamo gej parade, upotrebu alkohola i sl. To znaci, objasnili bi tesko, zamuckujuci ali bi ipak objasnili jer su to sve pojave s kojima ce se sretati ako ne u svom domu a ono sigurno u zivotu. Moracemo objasniti i ako legalizujemo i ako pocnemo strogo kaznjavati, jer i u prvom i u drugom slucaju tih pojava nece biti ni vise ni manje, samo ce se u drugom mozda vise zataskavati.
 
Новембер, нисам заговорник полигамије (иако бих волела да сам заговорник искључиво полиандрије.. ;)), то сам одмах рекла.
Значи, не мислим да би то требало пропагирати као нешто веома пожељно, не сматрам да би требало да заговорници парадирају, али, ево, хипотетичка прича, и ја сам за.

Човек по природи није моногамно биће, јер свако промени више партнера у животу. То што нам један највише одговара, не значи да нам само он одговара.
Већина људи има неку везу са стране. Много жена зна да њихови мужеви имају љубавнице, па прећутно прелазе преко тога. То је већ један вид полигамије.
Можда чак мање моралан од озваничења.

Тема је врло широка, може се посматрати са разних становишта и расположена сам да пишем.

Оно што морм одмах да нагласим, то је да у потпуности могу да разумем људе који су против и прихватам све аргументе. Ја прва не бих могла да живим са још неком женом у заједници, али искрено, мислим да бих одлично функционисала са више мушкараца. ;)
 

Back
Top