demokratska stranka i Boris Tadić pobeđivali su na izborima zahvaljujući glasovima Vojvođana i ne bi smeli da se igraju sa Vojvodinom i poverenjem građana i odlažu ono što je neophodno da se uradi za demokratizaciju zemlje - kaže za „Blic“ Ivana Dulić, potpredsednica Vlade Vojvodine i Pokrajinskog odbora G17 plus.


Reagujući na nezvaničnu informaciju koju je „Blic“ juče objavio na osnovu izvora iz vrha DS o njihovom planu da se odloži usvajanje Statuta Vojvodine na neodređeno vreme, Ivana Dulić kaže da joj je „priča o regionalizaciji iz DS ukazivala na to da bi to moglo da se desi“. Za jednu od vodećih vojvođanskih kadrova vladajuće koalicije potpuno bi bilo neprihvatljivo odlaganje usvajanja Statuta u Skupštini.
- Iskreno mislim da je to nemoguće i da se i većina članova DS i njihovih birača neće sa tim složiti.

Da li biste i pod kojim uslovima prihvatili odlaganje?
- Neprihvatljivo mi je sve što odlaže decentralizaciju koja je model neophodnih unutrašnjih reformi, potrebnih i zbog nas i zbog integracija u EU. Ukoliko DS iznese takvu ideju, prvo bih se u okviru G17 plus založila da se tako nešto ne podrži, a u suprotnom bih donela ličnu odluku. To svakako nije ostvarenje ciljeva za koje sam se borila, niti ono na čemu je naša koalicija u Vojvodini dobila izbore.

Da li bi to srušilo vladajuću koaliciju?
- Sama DS ima većinu bez ostalih partnera i mogu da funkcionišu bez nas.

Kako ste doživeli protivljenje SPS i njihovog lidera Ivice Dačića usvajanju „neustavnih odredaba“ Statuta?
- I to mi je delovalo kao deo šire akcije za odlaganje usvajanja Statuta Vojvodine. Moja prva pomisao je bila da se iza Dačićeve izjave krije nešto što ne bih volela da se dogodi. Za sada nema informacija ni da će se zakon o prenosu nadležnosti naći na sednici Skupštine Srbije. Bez njega nema ni Statuta. U takvoj situaciji nema logike ni da se uradi rebalans vojvođanskog budžeta.

Odvajanje od DS u Skupštini
- G17 plus će ove nedelje u vojvođanskom parlamentu formirati svoju poslaničku grupu, kao što je to uradila u republičkom, i neće biti član zajedničke poslaničke grupe Zajedno za Vojvodinu. Upozorila sam koalicione partnere, ukoliko smatraju da Vojvodini nisu potrebne nadležnosti koje se tiču lokalne samouprave i regionalne saradnje, da ukinu sekretarijate koji se time bave, a ne da ih spuste na nivo da samo dolazimo na posao i primamo plate bez mogućnosti da nešto i radimo - kaže Ivana Dulić.


Kabinet predsednika: Tadić štiti Ustav
Iz kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića juče su demantovali da predsednik usvajanje Statuta Vojvodine vezuje za ustavne promene i najavljenu regionalizaciju države. „Blicu“ je rečeno da usvajanje Statuta zavisi od Skupštine Srbije i odbili su da preciziraju kada očekuju usvajanje Statuta. Naglasili su da predsednik Tadić štiti i poštuje Ustav Srbije i da autonomije nemaju veze sa regionalizacijom. Inače, odlaganjem usvajanja Statuta već je prekršen ustavni zakon koji propisuje da je Statut morao biti usvojen do kraja prošle godine.


http://www.blic.rs/politika.php?id=92295