Ко планира „Олују” за север Косова
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Ко планира „Олују” за север Косова

 1. #1
  Veoma poznat Eric Draven (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  12.906
  Tekstova u blogu
  44
  Reputaciona moć
  165

  Podrazumevano Ко планира „Олују” за север Косова

  Да ли је насеље Брђани само тест за ново насиље према Србима

  Може ли се на северу Космета поновити 17. март 2004. године? Јесу ли догађаји у насељу Брђани само тест српске спремности да се евентуално одупру евентуалном новом насиљу албанских екстремиста попут оног из марта 2004. године?

  Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је „да су догађаји у насељу Брђани тест, и да уколико не реагујемо можемо очекивати праву инвазију косовских Албанаца на север”. „То је политички пројекат иза којег стоји косовска влада и општина у јужном делу Косовске Митровице. Издвојено је много средстава за тај пројекат, за који и неки међународни представници не скривају подршку”, рекао је Ивановић.

  Он је за „Политику” изјавио да се јуче управо због тога састао са челним људима Кфора, који су му нагласили да „реприза догађаја из марта 2004. није могућа и да је Кфор на Косову зато да се тако нешто не би догодило”.

  Но, и поред уверавања која стижу из Кфора неки догађаји на терену побуђују сумње. Да ли то неко планира војно-полицијску опцију решења проблема „територијалног интегритета државе Косово на њеном северном делу”. Узор и модел такве будуће акције могла би да буде операција хрватске војске „Олуја” из августа 1995. године. Је ли ово сада само тестирање и нека врста генералне пробе у режији неких западних обавештајних служби? Америчка компанија МПРИ, која је пре „Олује” стигла у Хрватску и у којој раде пензионисани амерички генерали и адмирали, са одличним везама у Пентагону и у америчком обавештајном естаблишменту, наводно је већ у Приштини и ради пуном паром. Да ли се праве анализе и повлаче паралеле ситуације на северу Косова са стањем у Хрватској пре августа 1995. године? Закључци?

  Почетак интервенције косовске полиције и косовских безбедносних снага на северу Косова не би требало да буде пре достизања нивоа „критичне масе” држава које су званично признале независност Косова, јер слично је било и у Хрватској у операцији „Олуја”, која је и започела тек када је „критична маса” земаља признала међународни и територијални интегритет Хрватске.

  Пре почетка војно-полицијске операције на северу Косова требало би да уследи медијско повезивање одбијања плана „З-4” од стране Книна и Анекса Ахтисаријевог плана о децентрализацији Косова који је међународна заједница понудила као компромис за уређење статуса српске заједнице 1995. године Книну, а сада Косовској Митровици. Све веће деловање организованог криминала на северу Косова биће додатни елемент приче о „правном вакууму на том подручју насталог услед одбијања сарадње политичких субјеката на северу Косова са представницима међународне администрације, уз ширење националне нетрпељивости и екстремизма при чему тим представницима Срба са севера Косова уопште није важан статус српске заједнице јужно од реке Ибар”.

  Иначе, западне обавештајне службе у оквиру својих процена идентификовале су четири институције у структури одбране српских безбедносних снага на северу Косова за које се тврди да су слабо обучене и да немају никакву координацију у раду на терену. То су, према западним обавештајним службама, наводно паралелне структуре МУП-а Србије које на северу Косова делују у цивилу. Иако имају искуства из рата на Косову, оне не би биле у стању да ефикасно и брзо одговоре на напад, јер нису у стању да изврше брзу и адекватну мобилизацију људи и њихово распоређивање. Процењује се да је њихова оперативна снага мања од 200 људи и да се велики део припадника налази ван територије Косова, или се уопште и не јавља редовно на посао.

  Други ниво заштите Срба на северу Косова су органи Територијалне одбране. У проценама западних служби каже се да је степен обучености припадника те структуре изразито слаб и да не постоји јединствена команда по нивоима те структуре на северу Косова.

  Трећи ниво, или трећа структура одбране су полицајци Косовске полицијске службе на буџету Србије. Наводи се „да они немају већу улогу у систему одбране паралелних институција Србије на северу Косова”.

  Четврта структура одбране Срба на северу Косова, како се то тврди у анализама западних обавештајних служби, јесу паравојне формације типа „Чувари моста” , „Гарда цара Лазара” и други, који су сви, наводно, на платном списку МУП-а Србије на северу Косова, бивши су припадници војске и полиције и способни су да учествују у евентуалном оружаном сукобу.

  За све наведене четири структуре наводи се да неће бити у стању да се одрже без значајније подршке јединица Војске и Полиције са територије уже Србије. Због тога је и највећа пажња западних обавештајних служби усмерена на процену како би у случају насиља према Србима на северу Косова реаговала Војска и Полиција Србије. Закључак је да јединице Војске и Полиције неће смети да пређу административну линију између Косова и уже Србије. Закључак се темељи на следећим анализама: по реакцијама, односно по изостанку реакција на збивања на северу Косова западне обавештајне службе закључују „да је Косово Србима у Србији у другом плану, да су Срби потпуно подељени и неорганизовани”. Примећена је и лежерна атмосфера у Косовској Митровици и у Београду, измерена је минутажа која је догађајима у Брђанима дата у електронским медијима Србије, место у ТВ дневницима које су ти догађаји добили, и ко се од власти и опозиције у вези са тим огласио. Претпоставке су да су све те анализе и закључци добро познати и Кфору. Који неће дозволити ново насиље. Тако су рекли и обећали Оливеру Ивановићу.

  http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Ko-planira-Oluju-za-sever-Kosova.sr.html
  Dakle da li mislite da bi siptarija otisla ovako daleko?
  Mislim da bi!I ako se to desi vojna intervencija!
  "Men dont faint,we take unintended,decisive naps!"
  Bob Kelso

  http://9gag.com/gag/aD0GXDO 2. #2
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Ко планира „Олују” за север Косова

  “Mors tua, vita mea”

 3. #3
  Veoma poznat Eric Draven (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  12.906
  Tekstova u blogu
  44
  Reputaciona moć
  165

  Podrazumevano Re: Ко планира „Олују” за север Косова

  A evo i jos jedne sramote.nase drzave
  Срби из неколико села плаћају струју КЕК-у
  Више хиљада српских домаћинстава још се опире потписивању колективног споразума

  Косовска Митровица – После вишегодишњег опирања и свакодневних проблема са несташицом електричне енергије неколико хиљада Срба из Гораждевца, Прилужја и још неколико села са Косова и Метохије пристали су да потпишу колективни споразум са Косовско-електроенергетском корпорацијом (КЕК), која их обавезује да за март и април уплате паушал од 26 евра. Од маја треба да почну да плаћају износ који буде очитан на сваком бројилу.

  Тако сада струју имају поједина српска села у централном Косову, а после десет година не морају да стрепе да ће остати без струје ни Срби у повратничким селима у пећкој регији, као и у једној од већих енклава у Гораждевцу, затим Срби у Осојанској долини, јер су се споразумом обавезали на плаћање одређеног износа. Али већина српских породица у Косовском Поморављу, на подручју Штрпца и у другим местима уговоре са КЕК-ом још није склопила и суочава се са несташицама струје.

  У колективним споразумима који су потписани нема ниједног обележја независне државе Косово, како су раније наводили представници српских средина који су одбијали да их потпишу. Потписивање колективног уговора, иначе, оверили су представници локалне канцеларије за заједнице, а један од услова да овај споразум „заживи” је и тачка у којој се наводи да најмање 70 одсто домаћинстава мора да буде укључено, односно да мора да измирује дугове КЕК-у.

  Како за „Политику” тврди саговорник који је имао увид у овај документ, и био у прилици да разговара са онима који су потписивали признанице, на њима је руком исписано име, презиме и износ од 26 евра. За Србе је и даље непознаница да ли ће у неком року, односно за годину или 36 месеци, како стоји у једној од тачака, морати и да измире дуг за последњих десет година. Такође, споран је параграф 2. тачка 4. колективног уговора у којем пише да се КЕК обавезује да неће искључивати потрошаче због постојећег дуга, али нигде децидирано не пише да ли ће тај дуг бити отписан или евентуално замрзнут. Судећи по изјави Виктора Буџале, портпарола КЕК-а, српски дуг „неће бити опроштен, али ће бити замрзнут”. Због тога мештани из појединих српских средина и не потписују ове колективне уговоре. Хоће ли и Срби из Косовског Поморавља, Штрпца и северног Косова пристати на потписивање колективног споразума, показаће се ускоро.

  Незванично сазнајемо да су о проблему електричне енергије и потписивању споразума у неколико наврата разговарали представници министарства и представници америчке владине организације УСАИД и да су тек након тога Срби „не на своју руку” пристали на потписивање овог документа. Оливер Ивановић, државни секретар у Министарству за КиМ, рекао је недавно да проблем са струјом треба да се решава на локалном нивоу, јер ту не постоје политичке импликације. Додаје да „када се направи споразум на локалном нивоу, после тога ’Електропривреда Србије’ може да да техничку процену тог договора и уђе у разговоре како би затражила признавање своје лиценце”.

  „ЕПС мора сада да преузме обавезу за одржавање мреже и наплату електричне енергије, а тржишна је ствар где ће куповати електричну енергију коју би дистрибуирала српским срединама на Космету”, објаснио је Ивановић.
  "Men dont faint,we take unintended,decisive naps!"
  Bob Kelso

  http://9gag.com/gag/aD0GXDO

Slične teme

 1. Вести са Косова и Метохије
  Autor Marty Misterija u forumu Politika
  Odgovora: 287
  Poslednja poruka: 16.07.2009., 15:47
 2. ССП са Србијом без Косова...
  Autor branko.bl u forumu Politika
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 06.05.2008., 12:11
 3. ХОДОЧАШЋЕ ДО КОСОВА
  Autor Ilinoida u forumu Politika
  Odgovora: 48
  Poslednja poruka: 03.04.2008., 19:03
 4. Шта после Косова...?
  Autor СРБIN u forumu Politika
  Odgovora: 152
  Poslednja poruka: 08.01.2007., 15:05
 5. ко ће освојити ДРУГУ ЛИГУ СЕВЕР?
  Autor фигхтер u forumu Fudbal
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 10.01.2004., 18:50

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •