Albanski teroristi planirali otmice Srba na Kosovu


BEOGRAD, PRIŠTINA - Istražni organi Srbije i Euleksa ušli su u trag tajnom planu oružane grupe Albanaca na Kosovu i Metohiji o otmici tamošnjih Srba, čije bi oslobađanje uslovili puštanjem na slobodu devetorice pripadnika gnjilanske grupe OVK koji su u decembru uhapšeni u Srbiji, saznaje „Blic” od izvora bliskih istrazi.


- Planovi otmica su otkriveni u začetku, odnosno kada je razmatrano njihovo ostvarivanje. Istražnim organima su poznati svi koji su planirali otmice, tako da njihove eventualne akcije ne bi mogle da prođu neprimećeno. U narednom periodu biće održan sastanak predstavnika Srbije i Euleksa o operativnoj saradnji. Na tom sastanku, između ostalog, biće dogovorena adekvatna zaštita svih učesnika u sudskom postupku protiv gnjilanske grupe, ali i drugih koji mogu da budu ugroženi. Nema sumnje da će svima biti pružena zaštita - kaže izvor „Blica” blizak istrazi.
On navodi da srpski istražni organi već duže vreme prate situaciju u okolini Gnjilana, gde je baza nekadašnjih pripadnika gnjilanske grupe OVK koji su već napadali srpske civile.
- Veliki broj pripadnika grupe prebegao je iz centralne Srbije u pokrajinu posle hapšenja devetorice osumnjičenih. Od tada je bilo više napada na Srbe u okolini Gnjilana, a naročito u selima Šilovo i Gornji Livoč. Pretpostavlja se da je cilj tih akcija zastrašivanje svedoka, kojih ima i među Srbima i među Albancima - kaže izvor „Blica”.
Devetorica pripadnika OVK, koji se terete za zverska ubistva najmanje 51 srpskog civila i kidnapovanje 159 ljudi u Gnjilanu pod dolasku Kfora, od 12. juna do oktobra 1999, uhapšena su krajem prošle godine u okolini Preševa po nalogu Tužilaštva za ratne zločine. Za ove zločine počinjene po dolasku Kfora u Gnjilane osumnjičena je gnjilanska grupa OVK , ili tačnije 138. brigada u operativnoj zoni Kardak (opštine Gnjilane, Vitina, Kosovka Kamenica i Novo Brdo), koja je imala oko 100 pripadnika, uglavnom Albanaca iz inostranstva i sa područja Bujanovca i Preševa. Grupu su predvodili Ajdari Fazlija Faza (42), Alija Redžepi Redža (46) i Šaćir Šaćiri Šaća (44), koji žive na Kosovu i Metohiji i još su nedostupni srpskim istražnim organima. Gnjilanska grupa je osumnjičena za stravična mučenja koja su činjena u podrumu gnjilanskog internata, kao i u jednom soliteru. Vođe grupe se terete da su izdavali naređenja da se pojedini srpski civili masakriraju, a da drugi to gledaju kako bi se zastrašili i iselili iz te oblasti. Žrtve su dovođene u podrum internata gde su primoravani da skinu svu odeću. Zatim su im šipkom lomili prste, a potom su vezivani da vise s plafona. Žene su silovane, a muškarcima su odsecali polne organe.
Jedan od vođa, kome su saborci iz OVK nadenuli nadimak Drakula, kako se navodi u dokumentima, pio je krv žrtvama. Bolesni sadizam išao je čak dotle da su mučitelji isprobavali i to kroz koliko tela može da prođe jedan metak. Jedno od nastravičnijih mučenja desio se ispred internata kada su žrtve raščerečili, vezujući ih za automobile. Vođe grupe su pozvali pripadnike da se poređaju u polukrug, gde su dovezli dva muškarca i jednu stariju ženu. Prvo su ženi jednu nogu vezali za žutu „opel askonu”, a drugu nogu za „zastavu”. Vođa grupe je naredio vozačima da voze polako. Automobili su ženi otkinuli obe noge, ali kako je još bila živa, vezali su joj i ruke za automobil i tako je ubili. Posle nje na isti način su ubijena i dvojica muškarca. Zločinci su tela ubijenih komadali sekirama i delove stavljali u džakove koje su zakopavali na različitim mestima


http://www.blic.rs/hronika.php?id=91688


ovo treba po kratkom,pobiti govna