SRECKOVIC:Влада Србије усвојила први Закон о дијаспори и Србима у региону
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7

Tema: SRECKOVIC:Влада Србије усвојила први Закон о дијаспори и Србима у региону

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  17.11.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ng
  Poruke
  240
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano SRECKOVIC:Влада Србије усвојила први Закон о дијаспори и Србима у региону

  На Конференцији за новинаре 8. маја 2009. године у Влади Србије говорили су министар за дијаспору Срђан Срећковић и шеф радне групе за израду закона Александра Којић. Министар Срећковић је између осталог рекао: ”Влада Србије једногласно је усвојила први Закон о дијаспори и Србима у региону. Овај закон представља суштински заокрет у политици према расејању јер ће три милиона наших људи широм света po први пут добити прилику да се активнo укључе у друштвена, економска и политичка дешавања у Србији, али ће и од Србије добити подршку која је деценијама изостајала.”- истакао је Срећковић.


  “Да однос према дијаспори и Србима у региону не би зависио од дневнe политикe и политичких странaкa, желели смо да правно регулишемо ову област једним свеобухватним Законом. Људи који данас воде државу препознали су значај дијаспоре и Срба у региону и зато верујем да је ово прекретница и нови почетак који ће допринети историјском помирењу различитих делова једног истог народа и отпочињању једне нове политике од које ће користи имати и држава Србија и сваки наш човек ма где живео.

  Пуних шест месеци трајала је јавна расправа у оквиру које је одржано неколико стотина јавних трибина и округлих столова широм света, а радну верзију Закона послали смо на адресе 2400 наших организација, удружења и угледних појединаца, са позивом да се кроз конкретне предлоге непосредно укључе у креирање Закона.

  Сви предлози су детаљно размотрени а сви који се уклапају у концепцију закона и нису у супротности са другим позитивноправним прописима, законодавством ЕУ и препорукама Савета Европе, постали су саставни део Закона. Интересовање је било огромно. Јавиле су нам се организације и појединци из Америке, Аустралије, безмало свих европских земаља, што потврђује колико је било њихово ишчекивање и потреба да се донесе један овакав Закон.”- нагласио је Срећковић.

  “У складу са опредељењем да будемо модерна и демократска држава која поштује међународно право и западне стандарде понашања, али и штити наше државне и националне интересе овај закон прави разлику између:

  1. дијаспоре, која обухвата политичку и економску емиграцију, и
  2. Срба у региону, који у околним земљама живе као аутохтоно становништво.

  Дакле, Закон се подједнако тиче како дијаспоре, тако и Срба у региону.
  Под Србима у региону подразумевају се припадници српског народа који живе у Републици Словенији, Републици Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Републици Македонији, Републици Румунији, Републици Албанији и Републици Мађарској.

  Најважнија институција која треба да произађе из овог Закона јесте Скупштина дијаспоре и Срба у региону која ће бити носећа институција нове политике и која, заправо, треба да буде симбол јединства државе Србије и нашег целокупног националног корпуса.

  Скупштину дијаспоре и Срба у региону чиниће 44 делегата дијаспоре и Срба у региону. Реч је о лицима која су уважена у средини у којој живе, спремнa да обављају послове очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону и бирају се за државе или делове држава где борави значајан број припадника дијаспоре, односно Срба у региону. Услове и начин избора споразумно утврђују организације дијаспоре, као и организације Срба у региону, а матична држава се ни на који начин неће мешати у поступак и услове избора делегата у Скупштини (члан 19. став 3 и 4). Поред представника ресорних министарстава који учествују у раду Скупштине, као почасни гост у раду Скупштине учествује и председник Републике Србије, чиме шаљемо снажну поруку да држава озбиљно планира да се посвети питању дијаспоре и Срба у окружењу.”- нагласио је Срећковић образлaжући значај Скупштине као носеће институције закона.

  “Законом је предвиђено да Скупштина дијаспоре за решавање конкретних проблема формира Економски савет, Савет за статусна питања и Савет за културну, просветну, научну и сарадњу у области спорта.

  Нацрт закона предвиђа доношење Стратегије очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, која дефинише мере за унапређење односа како на релацији матична држава-дијаспора, тако и матична држава-Срби у региону. Стратегију ће донети Народна скупштина на предлог Владе Србије, односно министарства за дијаспору.

  Као одраз воље и одлучности да се у складу са међународним правом и стандардима Европске уније штите интереси и права српског народа на просторима на којима традиционално живи, Нацрт закона предвиђа конституисање Савета за односе са Србима у региону. Савет ће чинити председник Републике Србије, председник Владе, ресорни министри, председник Извршног већа АП Војводине, представник Српске православне цркве, као и комесар Комесаријата за избеглице Републике Србије. Стручне и административне послове за потребе Савета обављаће министарство надлежно за дијаспору, министарство надлежно за спољне послове и наша дипломатска и конзуларна представништва. Седнице Савета одржаваће се најмање једном у три месеца. Савет ће имати задатак да обезбеди подршку Републике Србије Србима у региону у остваривању њихових грађанских, политичких, социјалних, економских и културних права и посебно права у очувању националног идентитета.

  Законом се оснива Буџетски фонд за дијаспору и Србе у региону ради остваривања конкретних циљева, као што су: употреба, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма; спречавање асимилације неговањем блиских односа са матичном државом као и јачањем свести о пореклу, очувањем и неговањем српског културног, етничког и верског идентитета; унапређење информисања и промоцијa културне баштине и културних активности и унапређењe имиџа Репубике Србије.

  Нацртом закона предвиђено је да Влада одлуком образује Савет за дијаспору ради разматрања конкретних питања, давања предлога, мишљења и стручних образложења ради утврђивања и вођења политике према дијаспори, као и давања мишљења и предлагања активности које ће се приоритетно финансирати средствима Буџетског фонда за дијаспору и Србе у региону. Савет ће чинити представници ресорних министарстава.

  Закон предвиђа евидентирање организација у дијаспори и организација Срба у региону. Евиденцију организација у дијаспори, као и евиденцију организација Срба у региону води министарство надлежно за дијаспору.

  На основу предлога припадника дијаспоре утврђена су признања у области односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, које ће додељивати Министарство за дијаспору. Признања су: Општа награда «Мајка Србија»; награда «Цар Душан», у области политике - за припаднике дијаспоре или Србе у региону који су успели да постану чланови парламента, конгресмени, сенатори, министри, гувернери, премијери или председници држава; награда «Михајло Пупин», у области достигнућа на општим нивоима - за припаднике дијаспоре или Србе у региону који су добитници различитих државних и међународних награда; награда «Никола Тесла» - у области технолошких и научних достигнућа; награда «Доситеј Обрадовић» - у области академског образовања и спајања академских институција - за припаднике дијаспоре или Србе у региону који су градили своју каријеру на универзитетима и академијама у иностранству; награда «Вук Караџић» - у области очувања српског језика и ћириличног писма; награда «Милош Црњански», у области књижевности. Министарство надлежно за дијаспору на основу овог закона може да додељује и плакете и захвалнице.”- рекао је министар Срећковић образлажући поједине сегменте закона.

  “На крају желим да додам да овај закон представља само почетак у редефинисању односа државе према нашим сународницима који живе ван територије Србије. Ово је темељ на коме ћемо даље развијати наше односе.
  Никада до сада Република Србија и њен државни врх нису придавали оволики значај питањима дијаспоре и Срба у региону и никада се овако темељно нису бавили овом проблематиком.
  Односи са дијаспором и Србима у региону имају вишеструки значај у процесу европских интеграција и изградњи модерне Србије. Усвајањем овог закона на још једном примеру показујемо одлучност Србије да постане озбиљна држава”-закључио је министар за дијаспору Срђан Срећковић. 2. #2
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: SRECKOVIC:Влада Србије усвојила први Закон о дијаспори и Србима у региону

  Srđan Srećković,čovek koji radi za svoj džep i Mališa Ilić,njegova leva ruka u Austriji...koji jad,pelješe naše gastarbajtere.

 3. #3
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.230
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: SRECKOVIC:Влада Србије усвојила први Закон о дијаспори и Србима у региону

  Citat Original postavio misoni Pogledaj poruku
  Srđan Srećković,čovek koji radi za svoj džep i Mališa Ilić,njegova leva ruka u Austriji...koji jad,pelješe naše gastarbajtere.
  hmmm pa to i nije tako lose
  The Show Must Go On...

 4. #4
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: SRECKOVIC:Влада Србије усвојила први Закон о дијаспори и Србима у региону

  Citat Original postavio al bundy Pogledaj poruku
  hmmm pa to i nije tako lose
  Nikako im nije loše.Ovaj Srećković stalno obilazi Austriju,Nemačku,Švajcarsku i tako to,a ovaj drugi mu pomaže,organizuje ''humanitarne'' akcije.

 5. #5
  Aktivan član
  Učlanjen
  10.04.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.358
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: SRECKOVIC:Влада Србије усвојила први Закон о дијаспори и Србима у региону

  Dakle, ne mogu vjerovati da do sada Srbija nije imala zakonski definiran odnos sa vlastitom dijasporom!
  Ali bolje ikad nego nikad! Pozdravljam!

 6. #6
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: SRECKOVIC:Влада Србије усвојила први Закон о дијаспори и Србима у региону

  konacno da ti retardi pocnu nesto da rade. dobro je sto su razdvojili srbe u regionu i diasporu,ipak su srbi starosedeoci u bosni,crnoj gori i hrvatskoj....
  ...

 7. #7
  Veoma poznat
  Učlanjen
  08.04.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  14.849
  Reputaciona moć
  662

  Podrazumevano Re: SRECKOVIC:Влада Србије усвојила први Закон о дијаспори и Србима у региону

  Ne verujem da ce nesto da se promeni.cisto sumnjam.Previse uticaja ima dnevna politika na sve,pa i na ovo.

Slične teme

 1. Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 23.03.2009., 21:49
 2. Odgovora: 69
  Poslednja poruka: 22.03.2009., 21:29
 3. ВЛАДА СРБИЈЕ
  Autor opšte dobro u forumu Politika
  Odgovora: 55
  Poslednja poruka: 12.05.2008., 14:59
 4. Odgovora: 66
  Poslednja poruka: 07.02.2008., 00:15
 5. Odgovora: 79
  Poslednja poruka: 09.06.2006., 22:36

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •