Ko je izgubio Kosovo ?
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 35

Tema: Ko je izgubio Kosovo ?

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  04.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U šinteraju
  Poruke
  288
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Ko je izgubio Kosovo ?

  Septembra 1990. godine, u organizaciji tadašnje Udružene jugoslovenske demokratske inicijative, održana su dva okrugla stola na temu Kosova uz učešće jednog broja nastajućih političkih organizacija i pojedinaca iz čitave Jugoslavije, kao i predstavnika alternativnih organizacija Srba i Albanaca sa Kosova.

  Na drugom od ta dva sastanka, 1. marta 1990, imenovana je nezavisna komisija koja je trebalo da analizira problem Kosova i predloži metodologiju njegovog rešavanja, koja bi se razlikovala od tada postojeće neefikasne politike progresivnog zaoštravanja odnosa sa kosovskim Albancima, šovinističke propagande i represije. Komisija je završila svoj zadatak septembra 1990. i objavila svoj izveštaj u knjizi pod naslovom Kosovski čvor. Zaključci toga izveštaja i danas su interesantni, jer se iz njih može shvatiti kako i zašto je izgubljeno Kosovo i ko je sve za to odgovoran.

  Gledano iz današnje perspektive, ovaj izveštaj otkriva dve važne stvari koje se tiču dalje sudbine Kosova:

  Prvo, da je još 1990. bilo jasno da je tadašnja politika srpskog režima i Slobodana Miloševića vodila u poraz i

  Drugo, da je takvoj politici jedna politički zrela i odgovorna opozicija morala da se suprotstavi, upravo u zaštiti autentičnog nacionalnog interesa, jer bi se tim otporom bar stvorili uslovi da se nakon eventualnog dolaska opozicije na vlast problem Kosova rešava drugačijim, demokratskim, metodama, analizom sukoba, dijalogom i pregovaranjem.

  Zašto opozicija nije ovako postupila? Zato što je bila uplašena uspehom Miloševićevog populizma i plebiscitarnom podrškom srpske javnosti njegovoj agresivnoj (samoporažavajućoj) politici na Kosovu. Kratkovidi oportunizam je zahtevao da se pridružite onome što ne možete da pobedite.

  Međutim, srpska opozicija je time samu sebe učinila saodgovornom za konačni gubitak Kosova. U tom smislu ex premijer Koštunica nije mogao biti ubedljiv kada je je u Ujedinjenim nacijama pledirao da se uzme u obzir da sadašnja vlast ne treba da plaća pogreške Miloševićevog režima, jer se u odnosu na kosovski problem politika opozicije, a naročito politika Vojislava Koštunice nije ni u čemu razlikovala od politike «starog Miloševićevog režima». Ne razlikuje se ni danas kada je ta opozicija na vlasti. Prilikom nedavnog izglasavanja Rezolucije o Kosovu, sadašnji predsednik SPS-a Dačić s pravom je primetio: «Ne znam čemu je bilo potrebno da nas 5. oktobra smenjujete kada vodite našu politiku».

  Današnjim čitanjem ove knjižice (Nezavisna komisija, «Kosovski čvor», Chronos, Titograd, 1990) otkriva se takođe da su motivi ondašnjeg SPS-a i današnje narodnjačke koalicije i premijera Koštunice potpuno identični kada javnosti nameću Kosovo kao jedino relevantno političko pitanje. To je isti pokušaj da se (kako je 1990. rečeno) «forsiranjem problema Kosova jedna anahrona stranka održi na vlasti».

  Najkraće rečeno, Kosovo je izgubljeno zbog politike Slobodana Miloševića, ali i politike srpske opozicije koja je danas na vlasti. Zato naknadna indignacija današnjih srpskih vlasti, optužbe na račun bivšeg režima, i krokodilske suze narodnjačke koalicije - deluju neiskreno i licemerno. (Na jednoj nedavno objavljenoj oštroumnoj karikaturi Coraxa, Vojislav Koštunica je prikazan kako lije potoke suza kojima, istovremeno, pere ruke).

  Uz aplauze srpske opozicije (i Vojislava Koštunice), Miloševićeva Srbija je prva razvalila okvire Ustava SFRJ donošenjem ustava Srbije iz 1990, kojim se jednostrano deklarisala kao «samostalna i nezavisna», i proglasila princip da «granice povlači jači» (Slobodan Milošević), odnosno da «pobedniku pripada plen» (Kosta Čavoški). 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  04.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U šinteraju
  Poruke
  288
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Dakle, tako je otpočela bespravna gradnja država koja se sada samo legalizuje. A tu bespravnu gradnju podržavala je i srpska opozicija. Pre svih, Vojislav Koštunica. (Njemu je samo smetalo što je Milošević «komunista»).

  Evo, ukratko, kako su izgledali zaključci te Nezavisne komisije one daleke 1990. godine:

  Zaključci izveštaja Nezavisne komisije
  septembar 1990.

  Jedan od zadataka koji je bio stavljen pred Komisiju bio je i taj da "predloži način produžetka dijaloga o Kosovu". Prilikom podnošenja prvog izveštaja Komisije na zajedničkom sastanku Jugoslovenskog foruma za ljudska prava i pravnu sigurnost građana i Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu o temi "Ljudska prava na Kosovu i u Jugoslaviji", održanom 9. juna 1990. u Beogradu, Komisija je u šest tačaka sastavila svoj predlog o načinu produžetka dijaloga.

  Tih šest tačaka moglo bi se ukratko rezimirati na sledeći način:
  prvo, Komisija je predložila da se propagandistički prilaz temi zameni analitičkim;

  drugo, da se razgovor vodi na univerzalnoj ravni, kakva je, na primer, ravan zaštite svih političkih manjina;

  treće, da se u tu svrhu izgradi sistem institucionalno razrađenih, operacionalizovanih i sankcionisanih garancija zaštite manjina;

  četvto, da se na tim poslovima angažuje u što većoj meri nauka (sociološka, demografska, pravna);

  peto, da se pokuša obezbediti učešće novoosnovanih stranaka u iznalaženju rešenja i

  šesto, da se problem Kosova stavi u perspektivu svih tekućih promena u Jugoslaviji i Evropi (demokratizacija, evropska integracija i slično).

  Iako Komisija ostaje kod svih iznetih predloga, moramo nažalost konstatovati da je produžetak dijaloga danas, samo četiri meseca kasnije, mnogo neizvesniji i udaljeniji. Efekti zapenušane propagande i represivne politike vođene na Kosovu doveli su do duboke radikalizacije obe pozicije, do kristalisanja međusobno isključivih zahteva za potpunom vlašću na istoj teritoriji, do apsolutnog uzajamnog nepoveranja.

  Stiče se utisak da je jedna pogrešna politika na Kosovu rešena da u njoj istraje do svog potpunog poraza. Ona, raspolažući silom, ne vidi šta bi dijalogom mogla dobiti. Na pokušaje posredovanja, recimo od strane UJDl-ja ili od strane SIV-a (u oktobru 1990.), ta politika je reagovala nervozno i odbojno. Stiče se utisak da, gradeći svoj legitimitet isključivo na eskalaciji kosovskog sukoba, ona ne nalazi nikakav interes u njegovom mirnom, dijaloškom rešavanju. Štaviše, svaki takav pokušaj ona proglašava "nacionalnom izdajom", ako se inicira unutar Republike, odnosno "antisrpskom zaverom", ako je iniciran od spoljnih činilaca.

  U takvim okolnostima, teško se može zamisliti bilo kakav "produžetak dijaloga", pored toga što je on jedva i započet.

  Ako je o tome ranije i bilo nekakve sumnje, danas je jasno da se dijalog o Kosovu ne može nastaviti, dok se unutar Republike Srbije ne shvati da "srpski nacionalni interes", kako ga definiše, interpretira i zastupa u praksi tekuća srpska politika, predstavlja samo prerušeni interes jedne anahrone stranke koja pokušava da se održi na vlasti u uslovima u kojima je to nemoguće.

  Dokle god srpska opozicija ne uvidi da bezrezervna podrška represivnoj politici na Kosovu šteti, pre svega, autentičnim srpskim interesima, ova situacija se neće izmeniti. Naime, podržavajući ovu politiku, na dugi rok svakako osuđenu na poraz, opozicija, na sopstvenu štetu, drži zaleđenim demokratske procese i pomaže perpetuiranje jednopartijskog monopola, koji bi da ukine. Nedemokratičnost režima koja odatle rezultira postaje onda dodatni argument albanskog secesionizma, koji dalje služi kao novo opravdanje te represivne politike, koju po istoj logici opozicione stranke dalje slede itd. Iz ovog začaranog kruga, srpska opozicija, za sada, ne uspeva da nađe izlaz. Obuzeta izbornom psihozom, dakle, kratkoročnim ciljevima, ona ne može da se odrekne ove, na dugu stazu, samoporažavajuće politike.

  Njen zadatak bi svakako bio da reinterpretira srpski interes, pa makar zbog toga od vladajuće stranke bila optužena za nacionalnu izdaju. Jer, jasno je da ne može biti u srpskom nacionalnom interesu da se odlažu procesi demokratizacije; da se širi ksenofobija; da se Srbija izoluje unutar Jugoslavije, unutar Evrope, pa i sveta; da se daju argumenti secesionističkim aspiracijama ne samo Albanaca, već i drugih naroda u Jugoslaviji; da se razbija federacija koja jedina može okupiti srpski narod u jednu državu.

  U srpskom je nacionalnom interesu da se pokuša otvoriti dijalog sa Albancima; da se prizna žalosno stanje ljudskih prava na Kosovu; da se sa Albancima još jednom pokušaju zasnovati odnosi koegzistenicje namesto odnosa međusobne dominacije dveju etničkih grupa; da se razdvoji pitanje separatizma i secesionizma od svih ostalih kosovskih problema; da se stvori jedna kredibilna srpska politika, koja bi otvorila mogućnost za artikuiisanje razumne pozicije koju bi i ostali morali prepoznati kao takvu.

  Drugim recima, mogućnost "produžetka dijaloga" o Kosovu, danas, isključivo zavisi od sposobnosti srpskog naroda da iznedri takvu opoziciju koja bi bila u stanju da samostalno i odgovorno redefiniše i reinterpretira autentični, realni i dugoročni srpski nacionalni interes.

 3. #3
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  04.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U šinteraju
  Poruke
  288
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Dodatak

  Pošto je Izveštaj Komisije već dobio svoju konačnu formu, događaji su ga pretekli, pa bi se čak moglo reći da je u izvesnom smislu postao i iluzoran.

  Naime, posle donošenja Programa za ostvarivanje mira, slobode, ravnopravnosti, demokratije i prosperiteta SAP Kosova ("Službeni list SRS", br. 15/1990.), raspuštanja kosovske skupštine, poslaničke ustavne deklaracije, tzv. "kačaničkog ustava" i nacrta novog ustava Srbije - i najpovršnijem posmatraču je postalo jasno da se radi o dvema pretenzijama na suverenitet na istoj teritoriji, odnosno, rečeno jezikom našeg izveštaja: o pokušaju ustavnopravnog institucionalizovanja dominacije i na jednoj i na drugoj strani.

  Rezultat pipavog rada na prikupljanju, obradi i interpretaciji činjenica Komisiju je doveo do zaključka, koje su događaji nedvosmisleno potvrdili, da je sav naš uloženi trud praktično - suvišan.

  Sada, kada su karte konačno otvorene, vidi se ono što je Izveštaj i naslućivao - da je sve što je poslednjim događajima prethodilo bilo samo predigra, taktiziranje i propagandni rat, kojima je pripremano iznošenje zahteva za suverenitetom, bilo u vidu praktičnog ukidanja autonomije, bilo u vidu konstituisanja kosovske republike.

  Naš izveštaj pisan je u doba kada je važenje Ustava SFRJ onemogućavalo otvoreno zalaganje za bilo koju od ovih opcija Međutim, onda kada je u Jugoslaviji postalo jasno da nema političke snage, ni interesa glavnih aktera političkog procesa, ni politički dovoljno moćnog subjekta da se obezbedi važenje toga Ustava - Ustav je via facti stavljen van snage i obe strane su otvorile karte.

  Time su institucionalni okviri za rešavanje sukoba izgubljeni, pa se čak i u skupštinskim dokumentima (recimo, Programu za ostvarivanje mira...) početo davati na znanje da će se poštovanje "istorijskih prava" na suverenitet na Kosovu, ako treba, obezbeđivati i ratom.

  Raspušteni su organi kosovske vlasti, razoružana milicija, zavedena je država po meri srpskih interesa, jednom rečju, Kosovo je od strane Srbije, sa stanovišta formalno još važećeg Ustava SFRJ, anektirano. Izgledalo bi da je time ostvarena institucionalizacija srpske dominacije, kojoj se po našem naslućivanju od početka isključivo i težilo.

  Ako je taj čin praktično svršen - postavlja se opravdano pitanje: čemu ovaj Izveštaj? Čvor je presečen, ne može se više rasplitati.

  Po našoj oceni, stvari ipak ne stoje tako. "Rešenje" koje je na ovaj način postignuto, ne rešava ništa i tzv. "kosovsko pitanje" ostaće i dalje aktuelno, pa samim tim i potreba njegovog racionalnog sagledavanja. Postignuto "rešenje" donelo je samo one sporedne efekte, koji su i bili glavni motiv za njegovo ovakvo tretiranje i "rešavanje": delimično i privremeno je zalečen uzdrmani i osporeni legitimitet anahrone komunističke vlasti u Srbiji, koja je redukovala svoj program na rešenje isforsiranog kosovskog problema.

  Pitanje zajedničkog života Srba, Crnogoraca i Albanaca na Kosovu, naravno, ostaje potpuno otvoreno, čak akutnije otvoreno nego ikada.

  Uspostavljena dominacija ovoga puta ne može biti stabilna, ni dugovečna. Cena kojom je plaćena bila je preskupa. Na strani dominiranog ostale su značajne političke prednosti, koje će on iskoristiti da, uprkos institucionalizovanoj dominaciji, pitanje Kosova drži i dalje otvorenim. Te prednosti se mogu sumirati na sledeći način:
  (a) albanska strana je dosta uspešno i opravdano postavila i intemacionalizovala pitanje povreda ljudskih prava na Kosovu;

  (b)ona je imala strpljenja da sačeka da srpska strana prva probije ustavnopravne brane postavljene Ustavom SFRJ (iako to trenutno izgleda beznačajno);

  (c) ona je uspela da oboji sukob kao sukob između istorijski prevaziđene komunističke vlasti koja se služi šovinističkom retorikom i demokratskih snaga koje se služe liberalnom retorikom, a na taj način ostvarene su i sledeće dve prednosti:

  (d)zaleđuju se demokratski procesi u Srbiji (jer bi oni narušili "slogu" i "jedinstvo", jer zahtevi za demokratizacijom postaju "nepatriotski") i

  (e)srpska strana se prinuđuje na međunarodnu izolaciju i izolacionizam.


  Ostvareno formalno ustavno rešenje
  zato ne može staviti tačku na kosovski problem.
  Dakle, sve je to bilo jasno još daleke 1990. godine: i da ustav iz 1990. nije ništa rešio, i da Albanci stiču stratešku prednost, i da nam preti izolacija i sukob sa svetom, i da Milošević vodi u poraz i gubitak Kosova, i da je jedini činilac koji to može da spreči - srpska opozicija.

  Danas je jasno da je srpska opozicija bila potpuno nedorasla tome zadatku, a današnji premijer Vojislav Koštunica je čak najaktivnije podržavao Miloševićevu kosovsku politiku, mada je ona još onda bila jasno gubitnička. Koštunica je svojom sopstvenom politikom izgubio Kosovo.
  Ali on nas sada uverava da još ništa nije gotovo, još će se on «ćerati»: mi nikada nećemo priznati taj ishod, njegova politika se ne menja. Ako treba, nastavićemo tako decenijama i žrtvovati još nekoliko generacija. A da li to ičemu vodi, videće se tek u dalekoj budućnosti u koju je Premijer zagledan.
  To podseća na milenijumske ciljeve komunista, koji su obećavali da će nas uvesti u «carstvo slobode», komunizam, to rajsko društvo za koje treba žrtvovati živote živih podanika i njihovih potomaka. Cilj je tako ogroman da nikakve žrtve nisu prevelike. I kao sa komunistima, uspeh takve politike savremenici ne mogu nikada oceniti, jer su ciljevi zgodno pomereni u daleku i neizvesnu budućnost, pa se ni pitanje odgovornosti za neuspeh ne može nikada postaviti.


  peščanik.net, 19.02.08.

 4. #4
  Buduća legenda Пресретач (avatar)
  Učlanjen
  17.08.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.182
  Reputaciona moć
  1384

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  AP Kosovo i Metohija nije izgubljeno ono je oteto silom.

 5. #5
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  04.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U šinteraju
  Poruke
  288
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Citat Original postavio Presretac Pogledaj poruku
  AP Kosovo i Metohija nije izgubljeno ono je oteto silom.

  Delimično jeste tako, ali i to znači da je izgubljeno.

 6. #6
  Aktivan član Marcus Tullius (avatar)
  Učlanjen
  26.12.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pristina
  Poruke
  1.460
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Citat Original postavio Presretac Pogledaj poruku
  AP Kosovo i Metohija nije izgubljeno ono je oteto silom.
  Od strane?!
  Inter pedes virginum gaudium est iuvenum

 7. #7
  Elita Papa Smurf (avatar)
  Učlanjen
  13.04.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.315
  Tekstova u blogu
  55
  Reputaciona moć
  6991

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Citat Original postavio Presretac Pogledaj poruku
  AP Kosovo i Metohija nije izgubljeno ono je oteto silom.
  Kako je oteto, tako ce biti i vraceno...

  Sve ce se to lepo vratiti na svoje mesto... Samo polako...
  Zavist valja i zaslužiti...

 8. #8
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  04.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U šinteraju
  Poruke
  288
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Citat Original postavio jnikola78 Pogledaj poruku
  Kako je oteto, tako ce biti i vraceno...
  Da bi se Kosovo vratilo, tamo mora Srbi da postanu većina i da Srpska Vojska bude jača od NATO pakta.
  A to će biti kad na vrbi rodi grožđe. Koliko sam primetio, Srba je sve manje (uopšte), Albanaca sve više. Sve više zemalja priznaje Kosovo (niko nije povukao priznanje).
  A dovoljno je da dve trećine država prizna nezavisnost, i Kosovo će imati stolicu u UN-u.
  Onda srpska vojna akcija bi bila agresorska, a ne oslobadjajuca.

 9. #9
  Elita Papa Smurf (avatar)
  Učlanjen
  13.04.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.315
  Tekstova u blogu
  55
  Reputaciona moć
  6991

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Citat Original postavio Ofucani džukac Pogledaj poruku
  Da bi se Kosovo vratilo, tamo mora Srbi da postanu većina i da Srpska Vojska bude jača od NATO pakta.
  A to će biti kad na vrbi rodi grožđe. Koliko sam primetio, Srba je sve manje (uopšte), Albanaca sve više. Sve više zemalja priznaje Kosovo (niko nije povukao priznanje).
  A dovoljno je da dve trećine država prizna nezavisnost, i Kosovo će imati stolicu u UN-u.
  Onda srpska vojna akcija bi bila agresorska, a ne oslobadjajuca.
  Mnogo ovde imas pretpostavki...

  Srbi tamo ne moraju da budu vecina... Kosmet pripada Srbiji, a Srbi su vecina u svojoj drzavi... Kako bi onda bilo da na primer Crnogorci proglase nezavisnost i na jednom delu Beograda, i kazu mi smo ovde vecina... Zasto bi srpska vojska bila jaca od NATO pakta... Oni ce polako da se povuku sa Kosmeta... Mnogim drzavama je to nepotreban trosak... I mnogi tvrde kako su dole odavno uspostavili red... To je nasa teritorija, i ulazak nase vojske na svoju teritoriju je opravdan... Da nas nece mozda ponovo napasti i bombardovati... Ne bih rekao... Treba samo malo pametnije postupati... Seti ulaska ruskih tenkova na teritoriju druge drzave (Gruzije)... Nije NATO smeo nista da uradi... Nista lakse nego dati ruskoj vojsci da napravi svoju vojnu bazu na jugu Srbije... Na primer oko Bujanovca i okoline... To nam niko ne moze zabraniti... Zar ne... Onda da nam njihovi strucnjaci pokazu i osavremene PVO sisteme... Ima tu mnogo nacina, samo malo ako se razmisli...

  A, treba imati na umu i to, da se u medjuvremenu situacija promenila... Saznalo se da je povod za bombardovanje bio lazan... Racak... Saznalo se za mnogo zlocina koje su pocinili NATO vojnici... Mnogo zemlje su pokrenule istragu zbog bombardovanja usled povecanja kancerogenih obolenja u svojim zemljama... Pokazalo se tacnim da su Siptari otimali Srbe i zarobljavali ih kako bi im preprodavali organe... I tada je bilo problema da se to uradi, ali je sila prevagnula... Sada je to neuporedivo teze, iz razloga koje sam pobrojao, iz jos mnogo slicnih razloga... Zbog toga sto mi Obama ne deluje kao neko ko bi rusio ugled braneci Siptare... Iz razloga sto su Rusi od tada mnogostruko ojacali i stali na noge... I zato sto Putin i Medvedev, nisu ni nalik Jeljcinu...

  Srba je sve manje uopste, jer polovina njih cista svapska govna po belom svetu... Tamo zive na socijali, jer im je lepse nego u Srbiji... To je potpuno drugi problem... Srba na Kosmetu trenutno ima dosta... A imace ih i jos vise kada se napravi bolja prilika za povratak... Za sve to treba dobar plan... Dobro si reko, Albanaca sve vise... Ali, na Kosmetu mogu da ostanu samo Siptari koji imaju drzavljanstvo Srbije... Zao mi je, svi ostali koji su bespravno usli na Kosmet i dole uzurpirali srpsku teritoriju, ce morati tim istim putem nazad... To je po pravnim normama... Nema tu nikakve nacionalne mrznje...

  Ta prica o zemljama koje priznaju Kosmet mi je smesna... Ajde da mi prvo vidimo koliko postoji drzava na svetu, a koliko njih je priznalo siptarsko proglasenje nezavisnosti... Koliko njih su jasno stavili do znanja da je to nelegalno i da nikad nece priznati takvu nezavisnost... A ulazak srpske vojske na Kosmet nikada se ne moze smatrati agresorskim... Procitaj nas ustav i bice ti jasno... I sve prethodne ustave i videces da je Kosmet srpski... Prouci istoriju, pogledaj koliko dole ima srpskih svetinja... Kako mi to mozemo biti agresori...

  To ce biti samo operacija "povratak milosrdnog andjela"...
  Zavist valja i zaslužiti...

 10. #10
  Veoma poznat Mitternachtsträumer (avatar)
  Učlanjen
  28.02.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pale, Srpska / Wien, Österreich
  Poruke
  12.795
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  171

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Citat Original postavio Presretac Pogledaj poruku
  AP Kosovo i Metohija nije izgubljeno ono je oteto silom.
  Pa ne zna se koji je izgovor jadniji.
  gialla come er sole
  rossa come er core mio

 11. #11
  Elita
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  NS
  Poruke
  22.514
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  kao prvo meni nikako nece biti jasno zasto se pitanje pocetka gubljenja Kosova stalno vezuje za Milosevica..i uopste porblem Kosova se stalno vezuje za 90-te godine ..sto pre svega nije tacno..od 90-tih samo kulminira i krece da se realizuje nesto sto se godinama planiralo...Ofucani dzukac je neke stvari fino kopirao..s obzirom na izvor teksta..ni ne cudim se takvom rzvitku price..neke stvari se mogu prihvatiti kao delimicno tacne..ali se ne mogu vaditi iz konteksta..Citava prica u ovom pravcu rezultirala je nasilnim otcepljenjem koje je pre svega nelegitimno..nije u skladu ni sa jednim medjunarodnim zakonom...niti sa dokumentima UN...u 21. veku oteti bestidno deo teritorije jedne drzave je najblaze receno skandalozno..i citav taj potez naravno da me boli..ali me jos vise boli sto za citavu tu pricu imaju razumevanja pripadnici onog naroda koji su ovde pre svega ostecena strana...srbi...cudim se takvima kakav je dzukac ...koji smatra da nam je nesto sto je deo nase teritorije teret...stalno ponavljam pricu o trosobnom stanu..i nemam snage vise...stalno ponavljam pricu o pravu privatne svojine na kojoj se zasniva kompletna civilizacija..mi smo jedini koji nisu to iskoristili ni u Hrvtaskoj...ni u Bosni..a bome ni na tlu sopstvene teritorije...Kosovo...i mi sad svi ovde samo mozemo da se preganjamo ko sta misli..a sta ce stvarno biti..od nas najmanje zavisi....jedino sto u ovom moentu mozemo da ucinom..da se ne bavimo ko je kriv ko je bio kriv,,,vec da ne uradimo krive poteze kao nasi predhodnici..priznavanjem Kosova...to bi bio kriv potez za buducnost nase drzave i imao bi nesagledive posledice na srpski nacion

 12. #12
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  04.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U šinteraju
  Poruke
  288
  Reputaciona moć
  0

 13. #13
  Elita
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  NS
  Poruke
  22.514
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  treba istaci a vezano za tekst koji smo citali sa pocetka teme...dakle drugovi forumasi pazljivo procitajte izvore

  Vidi Warren Zimmermann, Origins of a Catastrophe, New York: New York Times Books, 1996. Ova knjiga je posebno dragocena ako se ima u vidu autorov dugogodišnji odnos sa Miloševićem.

  [2] Vidi Mark Thompson, Paper House:The Ending of Yugoslavia, New York: Pantheon Books, 1994.

  [3] Za oštar napad na poteze Evropske zajednice i efekte prebacivanja problema na UN vidi Mark Almond, Europe's Backyard War: The War in the Balkans, London: Heinemann, 1994.

  [4] Vidi James Gow, Legitimacy and the Military: The Yugoslav Crisis, London: Pinter; New York: St. Martin's Press, 1992.

  [5] Za izvrsnu analizu postepenog propadanja titoizma tokom osamdesetih, sa naglaskom na povećanju koncentracije legitimiteta na republičkom nivou, kao i o kontraproduktivnim pokušajima Jugoslovenske armije da ponovo uspostavi legitimitet federalnog režima vidi Gow, Legitimacy and the Military.

  [6] Borisav Jović, Poslednji dani SFRJ, Beograd: Politika, 1995, str. 161.

  [7] Ibid, str. 349.

  [8] Ibid, str. 263.

  [9] Ibid, str. 277.

  [10] Veljko Kadijević, Moje viđenje raspada, Beograd: Politika, 1993, str.128.

  [11] Jović, Poslednji dani SFRJ, str. 256-7.

  [12] Vidi, na primer, Robert Thomas, Serbiaunder Milosevic: Politics in the 1990s – How Milosevic Won and Exercised Power, London: Hurst & Company, 1999.

  [13] Vidi Branka Magaš i Ivo Zanić (ured.), The War in Croatia and Bosnia-Herzegovina 1991-1995, London: The Bosnian Institute/Frank Cass, 2001.

  [14] Baker, 1995.

  [15] Za prikaz kraja Hladnog rata vidi analizu iz perspektive tadašnjeg državnog sekretara: James Addison Baker i Thomas M. DeFrank, The Politics of Diplomacy: Revolution, War, and Peace, 1989-1992, New York: Putnam, 1995.

  [16] Knjiga Adama LeBora Milosevic: A Biography sadrži nekoliko razgovora sa porodicom Milošević i njima bliskim ljudima. Ona prikazuje hladnu, proračunatu odlučnost kako Miloševića tako i njegove supruge Mirjane Marković, koja je i sama bila optužena za zloupotrebu službenog položaja pred sudom u Srbiji 2003. godine.

  [17] W.H. Auden, The Dyer's Hand, Random House: New York, 1967.

  [18] Mihalj Kertes, bivši ministar unutrašnjih poslova i šef jugoslovenske Carine bio je ključna osoba kad je u pitanju sveukupna logistika srpskih ratova u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu. Omogućavao je šverc oružja, opreme i novca za srpske paravojske u Hrvatskoj i Bosni, tokom priprema za ratove 1991-95.

  [19] Auden, Dyer’s Hand.

  [20] Vidi Richard Holbrooke, To End a War, New York: Random House 1998.

  [21] Peter J. Boyer, ‘General Clark’s battles’,The New Yorker, 17. 11. 2003. Ovaj članak opisuje nevoljnost Klintonove administracije da se umeša u konflikt sve dok to nije postalo apsolutno neizbežno, kao i njihovu potpuno pogrešnu percepciju Miloševića.

  MISLIM DA CE SVE BITI JASNIJE..MISLIM DA TU SA D NE BOLDUJEM IMENA
  Poslednji put ažurirao/la gost 151384 : 05.05.2009. u 15:41

 14. #14
  Elita
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  NS
  Poruke
  22.514
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Citat Original postavio Milanne Pogledaj poruku
  A osim tvog chmara, shta su josh bili izvori ovih informacija?
  MOJ POST IZNAD TEBE

 15. #15
  Iskusan Maksim 3 (avatar)
  Učlanjen
  12.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srce Srbije-Sumadija-Kragujevac-idemo na izvor,da se napijemo vode
  Poruke
  5.295
  Reputaciona moć
  88

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Kosvo nije izgubljeno,juce bila tema kako smo razbili NATO, samo oni to kriju kao zmija noge....cak smo ih naterali i da potpisu Kumanovsku rezoluciju....znaci Kosovo nije izgubljeno ,iako tamo nema nista sto podseca da je jos uvek deo drzave Srbije ,osim nasih crkvi,manstira i 90 000 hiljada Srba.
  Svako pedeset godina na ovim terenima pametan ušuti, budala progovori, a fukara se obogati !

 16. #16
  Elita Waterfall (avatar)
  Učlanjen
  20.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Poruke
  20.879
  Reputaciona moć
  824

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Citat Original postavio Ofucani džukac Pogledaj poruku

  SUDIJA : OLUJA JE UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT!

 17. #17
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  04.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U šinteraju
  Poruke
  288
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Prema tada važećem ustavu, vrhovni komandant je bilo predsedništvo, u okviru kojeg je Milošević imao kontrolu nad svega četiri glasa: predstavnika Srbije i njihovih marioneta Crne Gore, Kosova i Vojvodine. Da bi obezbedio te glasove, Milošević je morao da Kosovu i Vojvodini oduzme suštinsku autonomiju, te da orkestrira puč u Crnoj Gori. I posle svih ovih manevara, ipak mu je nedostajao jedan glas koji bi mu omogućio potpunu kontrolu nad vojskom.

  U tom je trenutku Milošević povukao lukav i smeo potez: izbacio je Sloveniju iz Jugoslavije (istovremeno je, svojim karakterističnim „dvostrukim govorom“, optužujući za separatizam). Na taj način je jednim udarcem rešio oba problema: nakon što je Slovenija otišla, kontrolisao je većinu glasova u predsedništvu i, što je još značajnije, stvorio je casus belli. Odlično je razmeo da će Hrvatska potrčati ka izlazu onog trenutka kada Slovenija napusti Jugoslaviju i kada se on dokopa komande nad vojskom. Znao je da će mu se tada ukazati prilika da upotrebi vojsku kako bi navodno sprečio da Hrvatska iz Jugoslavije sa sobom odvuče i srpsku manjinu.

  Slovenija je spremno pristala na odlazak. Miloševićeve pretnje i agresivna retorika već su posejale strah širom zemlje. Slovencima je bilo kristalno jasno da će njihovo iskakanje iz čamca dovesti do njegovog prevrtanja, no ulog je bio preveliki i oni su se odlučili za nezavisnost.

  Milošević se u maju 1991. sastao sa slovenačkim predsednikom Kučanom. Posle sastanka je izdato zajedničko saopštenje u kojem se Milošević složio da Slovenija napusti federaciju, a Kučan je izrazio svoje „razumevanje za želju svih Srba da žive u jednoj državi“.

  Dogovoreni „rat“ sa Slovenijom trajao je deset dana. Imao je samo nekoliko žrtava i bio je čisto pozorište: Milošević i nije imao nameru da ih zadržava. U neku ruku, ovo je bila samo uvertira u glavnu temu, samo rani nagoveštaj onoga što će se desiti ukoliko Hrvati odluče da slede Slovence. Hrvatska je pošla stopama Slovenije, a Milošević je upotrebio vojsku kako bi „zaštitio Srbe“ u Hrvatskoj. Sa praktičnom upotrebom vojske, potencijalna moć kojom je Milošević raspolagao postala je tragično stvarna.

  Rasprostranjeno uverenje na Zapadu kako je oružani sukob posledica Miloševićeve borbe protiv separatista bilo je takođe pogrešno. Borislav Jović, predsednik predsedništva i Miloševićeva desna ruka, svedoči u svojoj knjizi „Poslednji dani Jugoslavije“ o razgovoru koji je vodio sa Miloševićem u junu 1990. godine: ''On se složio sa planom da Sloveniju silom oteramo (...) iz Jugoslavije''.[6]

  Milošević i Jović su znali da će, kada jednom Slovenci budu otišli, ugroženi Hrvati pokušati da ih slede. Jović u svojoj knjizi takođe tvrdi da je Veljko Kadijević, načelnik generalštaba, imao ovakav plan za Sloveniju: da „odgovori energično, (...) zatim se povuče (...). Ovo bi vojsci podiglo moral, zastrašilo Hrvate i odobrovoljilo Srbe“.[7]

  No, izbacivanje Slovenije nije bilo dovoljno. Milošević i njegovi aparatčici morali su da budu sigurni da će Hrvatska pratiti njihov scenario. Na dan 26. januara 1991. Jović je u svom dnevniku zapisao: „Rat bi trebalo da započne Hrvatska“.[8] U tom cilju zamislili su plan kojim bi Hrvatsku naterali da povuče prvi potez, naizgled bez ikakve provokacije Beograda. 25. februara 1991. Jović je izvestio Miloševića o ideji Veljka Kadijevića, načelnika generalštaba: „Trebalo bi tajno, nikako javno, ohrabriti Srbe u Krajini da se otcepe od Hrvatske“.[9] U svojoj knjizi, Kadijević se takođe hvali kako je JNA „ispunila svoj zadatak političke i vojne pripreme Srba u Hrvatskoj za rat“.[10] Suprotno tadašnjem uverenju, Milošević nije ušao u rat da bi sprečio otcepljenje Hrvatske i raspad Jugoslavije. Prema Joviću, 21. januara 1991, tokom telefonskog razgovora povodom tekuće krize, hrvatski predstavnik u predsedništvu, Stipe Mesić, obavestio je Jovića da će Hrvatska možda morati da napusti Jugoslaviju zbog pretnji koje dolaze iz Beograda. Jović upozorava Mesića da je u tom slučaju „izabrao rat“ i smesta obaveštava Miloševića o ovom razgovoru. Miloševićevu reakciju Jović opisuje sledećim rečima: „Bio je oduševljen: savršeno!“[11]

  Sklonost Zapada da bez rezervi prihvati Miloševićeve tvrdnje kako on brani Jugoslaviju od separatista još je teže razumeti ako se ima u vidu činjenica da je Srbija načinila prvi separatistički ustav još 28. septembra 1990. To je bilo više od godinu dana pre 8. oktobra 1991, kada su Hrvatska i Slovenija proglasile svoju nezavisnost.

  Po članu 72 ustava iz 1990. godine, Srbija je „suverena i nezavisna“ država, sa sopstvenom vojskom, ministarstvom spoljnih poslova, narodnom bankom itd. U članu 135, Srbija proklamuje da je više ne obavezuju zakoni SFRJ. U proleće 1991. parlament Srbije donosi grupu zakona koji se odnose na monetarnu i fiskalnu politiku, međunarodne odnose i carine (oblasti ranije u isključivoj nadležnosti savezne skupštine). Kada je kasnije Jović Mesiću, tokom 125. sednice predsedništva, uputio prigovor na separatistički sadržaj ustava Hrvatske, Mesić mu je opravdano odgovorio: „Učinili smo potpuno isto što i Srbija, samo smo prekopirali vaš ustav i znali smo da ćete nas zbog toga napasti“. Teško je razumeti kako su zapadne sile, uključujući i SAD, toliko dugo mogle biti zbunjene i zaslepljene Miloševićevim apsurdnim tvrdnjama da on samo štiti jedinstvo i teritorijalni integritet Jugoslavije, kada je bilo toliko mnogo očiglednih dokaza koji su govorili suprotno.

  Razni diplomati, novinari i samozvani eksperti napisali su na stotine knjiga u pokušaju da objasne sve začkoljice, zaplete i obrte, glavna i sporedna dešavanja jugoslovenskog rata,[12] ali osnovni scenario je u suštini bio prilično jednostavan. Suština svega svodi se na vrlo prostu činjenicu: na trenutak kada je Milošević stekao kontrolu nad vojskom. Od tog trenutka, jedino što su sve ostale republike (Slovenija, Hrvatska, Bosna, Kosovo pa čak i Crna Gora i Vojvodina) želele, bilo je da pobegnu iz Miloševićeve jurisdikcije i uspostave čvrstu međunarodnu granicu između sebe i njegovog agresivnog, opasnog i nepredvidivog režima.[13] Čak je i stotine hiljada Srba iz Srbije, posebno mlađi i obrazovaniji deo stanovništva, emigriralo sa istim ciljem, da umakne od njegove nadležnosti. Svi događaji koji su usledili u suštini su predstavljali komplikaciju osnovnog zapleta, pobočne priče i odvraćanje pažnje.

  Sjedinjene države su propustile da od početka zauzmu jasan stav. Tokom posete državnog sekretara Bejkera Jugoslaviji, par meseci pre početka rata, SAD su se zauzele za očuvanje teritorijalnog integriteta Jugoslavije u skladu sa principom nepromenljivih granica formulisanih Helsinškim sporazumima.[14] Ali, pošto su Sjedinjene države pozdravile ponovno ujedinjenje Nemačke, sada su bile prinuđene da izmene svoj stav u korist principa samoopredeljenja.[15] Sjedinjene države su slale protivrečne signale: s jedne strane dozvoljavale su Miloševiću da se skriva iza „očuvanja teritorijalnog integriteta Jugoslavije“, a sa druge su ohrabrivale hrvatsku secesiju kao akt prava na samoopredeljenje hrvatskog naroda.

  Pogrešna percepcija da su sukobi motivisani ideološkim razlikama („komunisti“ protiv „demokrata“), te ambivalentan stav prema dva različita i kontradiktorna gorepomenuta principa (teritorijalni integritet naspram samoopredeljenja), učinili su da je takva zbunjena politika Sjedinjenih država prema Jugoslaviji zbunjivala i druge. SAD su propustile da ugledaju sliku čoveka koji je stekao kontrolu nad vojskom neustavnim sredstvima (aneksija Kosova i puč u Crnoj Gori), u borbi za vlast koja se razbuktala nakon Titove smrti, i koji je odlučan da tu vojsku upotrebi kako bi pobedio svoje političke protivnike. Miloševićeva kontrola armije, kao i njegova spremnost da je upotrebi, pripremila je pozornicu za njegovu monodramu.

 18. #18
  Elita Waterfall (avatar)
  Učlanjen
  20.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Poruke
  20.879
  Reputaciona moć
  824

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Samo onaj ko ne zna istoriju misli da je sve pocelo 90-ih.
  SUDIJA : OLUJA JE UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT!

 19. #19
  Elita Papa Smurf (avatar)
  Učlanjen
  13.04.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.315
  Tekstova u blogu
  55
  Reputaciona moć
  6991

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Citat Original postavio konzab Pogledaj poruku
  kao prvo meni nikako nece biti jasno zasto se pitanje pocetka gubljenja Kosova stalno vezuje za Milosevica..i uopste porblem Kosova se stalno vezuje za 90-te godine ..sto pre svega nije tacno..od 90-tih samo kulminira i krece da se realizuje nesto sto se godinama planiralo...Ofucani dzukac je neke stvari fino kopirao..s obzirom na izvor teksta..ni ne cudim se takvom rzvitku price..neke stvari se mogu prihvatiti kao delimicno tacne..ali se ne mogu vaditi iz konteksta..Citava prica u ovom pravcu rezultirala je nasilnim otcepljenjem koje je pre svega nelegitimno..nije u skladu ni sa jednim medjunarodnim zakonom...niti sa dokumentima UN...u 21. veku oteti bestidno deo teritorije jedne drzave je najblaze receno skandalozno..i citav taj potez naravno da me boli..ali me jos vise boli sto za citavu tu pricu imaju razumevanja pripadnici onog naroda koji su ovde pre svega ostecena strana...srbi...cudim se takvima kakav je dzukac ...koji smatra da nam je nesto sto je deo nase teritorije teret...stalno ponavljam pricu o trosobnom stanu..i nemam snage vise...stalno ponavljam pricu o pravu privatne svojine na kojoj se zasniva kompletna civilizacija..mi smo jedini koji nisu to iskoristili ni u Hrvtaskoj...ni u Bosni..a bome ni na tlu sopstvene teritorije...Kosovo...i mi sad svi ovde samo mozemo da se preganjamo ko sta misli..a sta ce stvarno biti..od nas najmanje zavisi....jedino sto u ovom moentu mozemo da ucinom..da se ne bavimo ko je kriv ko je bio kriv,,,vec da ne uradimo krive poteze kao nasi predhodnici..priznavanjem Kosova...to bi bio kriv potez za buducnost nase drzave i imao bi nesagledive posledice na srpski nacion
  Najveca krivica pripada Titu, to je jasno... On ih je tu nasleio i Srbima oduzeo dobar deo prava, pa i pravo na povratak... Siptari su dugo imali skoro potpunu vlast na Kosmetu... Srbi su muceni, zene silovane, porodice proterivane... Onda je doslo vreme da im se kaze, DOSTA... To je jedina stvar koju Titu zameram... Ostalo je lepo on znao da uklopi... Sta god da je radio, vladao je toliko dugo... Nista nije prisvojio za sebe (kao ovi danasnji hohstapleri), zato Jovanka i ima onolike probleme... A najveci deo stanovnistva je lepo ziveo... Imao da radi i zaradi... Bili smo slobodni ljudi...

  A, u pravu si, da moramo gledati kako je sada... Najvise mrzim ovu bandu koja je dolaskom na vlast sve obecala, a onda kada ih neko pita, na primer, sta je sa Kosmetom, dobije odgovor... Pa, nismo mi krivi, to je bilo tako... Svi znaju kada se kandiduju za vlast, da nece vladati Svajcarskom... Znaju kakva je ovde situacija, i kakvi su problemi... Tako da opravdanja nema... Na zalost, sadasnja vlasta radi sve kako da potpuno izgubimo Kosmet...

  Potrebno je da se prosloscu bavimo samo toliko koliko je potrebno da znamo sta je sve cinjeno i sta nam ide u korist a sta ne... I da imamo jasne ciljeve... Cak i vise nego realne... Da napadamo, tezeci da ih ostvarimo... Da svako deluje u svojoj oblasti... Da vlada pise protestne note svaki dan svima za sve i svasta... Da vojska stalno vrsi vojne vezbe u blizini granice... Moramo ih provocirati da stalno prave pogresne poteze... Da se u svetu sto vise objavljuju podaci tipa mrznje holandskih vojnika prema Srbima, onda o zutoj kuci i prodavanju ljudskih organa zarobljenih Srba, o tome koliko se narkotika unese u Evropu sa Kosmeta, da sudovi osudjuju Siptare i u odsustvu za sva zlodela i da se Interpol svakodnevno zasipa novim poternicama... Da se trazi podrska drzava koje nisu priznale Kosmet i da se sa njima rade sve moguce akcije na medjunarodnom planu... Toliko mnogo toga moze da se uradi, da je to cudo...

  A, najvaznije je delovati na terenu... Pruziti preostalim Srbima maksimalnu pomoc... Kada su Srbi dole ugrozeni, kao sto je bilo ono pucanje iz snajpera na Srbe u Mitrovici povodom zauzimanja suda da drzava salje svoje specijalce u civilu, koji bi Srbima pomagali... Da se otkupljuju kuce od Siptara gde god je to moguce i da se Srbi vracaju na Kosovo... Imamo i toliko beskucnika i ljudi koji nemaju gde... Mozda bi i oni prihvatili da dole dobiju svoju kucu i domacinstvo gde bi mogli da se izdrzavaju od svog rada... Praviti sto vece srpske zajednice... itd

  Vazno je sve komentare usmeriti na buduce akcije, a ne bespotrebno truljiti o tome sta je bilo... Svaki predlog kako delovati moze da bude dobrodosao... Svaka greska Siptara i ostalih, se treba pomenuti, jer je to samo plus za nas... Moramo svi delovati u tom smeru... Naravno, svi osim Cede... On ce i onako biti proglasen uskoro za pocasnog drzavljanina Albanije...
  Zavist valja i zaslužiti...

 20. #20
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  04.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U šinteraju
  Poruke
  288
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Citat Original postavio Waterfall Pogledaj poruku
  Samo onaj ko ne zna istoriju misli da je sve pocelo 90-ih.
  Znam istoriju, bolje od tebe. Međutim, ja ti dajem dokaze da je drug Sloba ubrzao proces uništavanja Srbije i Jugoslavije.

 21. #21
  Elita Waterfall (avatar)
  Učlanjen
  20.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Poruke
  20.879
  Reputaciona moć
  824

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Citat Original postavio Ofucani džukac Pogledaj poruku
  Znam istoriju, bolje od tebe. Međutim, ja ti dajem dokaze da je drug Sloba ubrzao proces uništavanja Srbije i Jugoslavije.
  Bolje od mene Sto se Kosova tice-tesko
  SUDIJA : OLUJA JE UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT!

 22. #22
  Elita Papa Smurf (avatar)
  Učlanjen
  13.04.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.315
  Tekstova u blogu
  55
  Reputaciona moć
  6991

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Ajde, care, mani se vise Milosevica... Mrtav je...

  Vec devet godina vladaju "demokrate" i ne vidim da su Kosmet za milimetar priblizili Srbiji... Osim sto su uspeli da ga odalje... Jos pojedini hohstapleri javno govore kako se trebamo odreci Kosmeta... Ajde malo brini sta cemo sa Cedom, da nam vise ne odmaze kad je nesposoban da bilo sta odradi korisno... Mozda da ga ubedimo da dole ima dosta poljana i dobre trave... Ja razumem da su njemu Siptari dragi kao snabdevaci... Ipak, nije sve to jeftino...
  Zavist valja i zaslužiti...

 23. #23
  Buduća legenda Пресретач (avatar)
  Učlanjen
  17.08.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.182
  Reputaciona moć
  1384

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Njujork, 10. jun 1999.
  Ujedinjene Nacije
  Savet Bezbednosti
  Rezolucija broj 1244 (1999)

  Savet bezbednosti
  Imajući u vidu principe i ciljeve Povelje Ujedinjenih nacija, uključujući primarnu odgovornost Saveta bezbednosti za očuvanje medjunarodnog mira i bezbednosti,
  Podsećajući na svoje rezolucije 1160 (1998) od 31. marta 1998, 1199 (1998) od 23. septembra 1998, 1203 (1998) od 24. oktobra 1998. i 1239 (1999) od 14. maja 1999,
  Izražavajući žaljenje zbog toga što nije došlo do potpunog poštovanja zahteva iz ovih rezolucija,
  Odlučan da razreši ozbiljnu humanitarnu situaciju na Kosovu, u Saveznoj Republici Jugoslaviji, i osigura bezbedan i slobodan povratak svih izbeglica i raseljenih lica njihovim domovima,
  Osudjujući sve akte nasilja protiv stanovnika Kosova kao i terorističke akte bilo koje strane,
  Podsećajući na saopštenje generalnog sekretara UN od 9. aprila 1999. u kome se izražava zabrinutost zbog humanitarne tragedije koja se odvija na Kosovu,
  Ponovo potvrdjujući pravo svih izbeglica i raseljenih lica da se vrate svojim domovima u bezbednosti,
  Podsećajući na nadležnost i mandat Medjunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju,
  Pozdravljajući opšte principe o političkom rešenju za kosovsku krizu koji su usvojeni 6. maja 1999. godine (S/1999/516, aneks 1 uz ovu rezoluciju) i takodje pozdravljajući to što SR Jugoslavija prihvata principe koji su navedeni u tačkama 1-9 u papiru koji je podnet u Beogradu 2. juna 1999. godine (S/1999/649, aneks 2 uz ovu rezoluciju) i saglasnost SR Jugoslavije na taj papir,
  Ponovo potvrdjujući privrženost svih država clanica suverenitetu i teritorijalnom integritetu SR Jugoslavije i drugih država regiona, kako je navedeno u Helsinškom dokumentu i aneksu 2,
  Ponovo potvrdjujući apel iz prethodnih rezolucija za široku autonomiju i suštinsku samoupravu za Kosovo,
  Utvrdujući da situacija u regionu i dalje predstavlja pretnju medjunarodnom miru i bezbednosti,
  Odlučan da obezbedi sigurnost i bezbednost medjunarodnog osoblja i sprovodjenje obaveza koje proističu iz ove rezolucije od strane svih na koje se ona odnosi, i delujući u tom cilju u skladu sa Glavom VII Povelje Ujedinjenih nacija,
  Odlučuje da političko rešenje za krizu na Kosovu treba da bude zasnovano na opštim principima iz aneksa 1 i kako je dalje razradeno u principima i drugim traženim elementima iz aneksa 2;
  Pozdravlja to što SR Jugoslavija prihvata principe i druge tražene elemente koji se pominju u gore navedenom stavu 1, i zahteva punu saradnju SR Jugoslavije u cilju njihove brze primene;
  Naročito traži da SR Jugoslavija odmah obustavi nasilje i represiju na Kosovu na način koji se može verifikovati, i da započne i okonča povlačenje u fazama sa Kosova, na način koji se može verifikovati, svih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, u skladu sa hitnim rasporedom, sa čim će biti sinhronizovano rasporedivanje medjunarodnog bezbednosnog prisustva na Kosovu;
  Potvrdjuje da ce posle povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljen povratak na Kosovo radi obavljanja dužnosti u skladu sa aneksom 2;
  Odlučuje o rasporedivanju civilnog i bezbednosnog prisustva na Kosovu, pod pokroviteljstvom UN, sa odgovarajućom opremom i osobljem, kako se to traži, i pozdravlja saglasnost SR Jugoslavije za takvo prisustvo;
  Traži od generalnog sekretara da imenuje, nakon konsultacija sa Savetom bezbednosti, specijalnog predstavnika koji će kontrolisati implementaciju civilnog prisustva i dalje traži od generalnog sekretara da da instrukciju svom specijalnom predstavniku da vrši koordinaciju sa medunarodnim bezbednosnim prisustvom kako bi se obezbedilo da oba prisustva rade u pravcu istih ciljeva i da se medusobno pomažu;
  Ovlašćuje države članice i odgovarajuće medjunarodne organizacije da uspostave medjunarodno bezbednosno prisustvo na Kosovu, kako se navodi u stavu 4 aneksa 2 uz sva neophodna sredstva kako bi moglo da obavi svoje odgovornosti iz dole navedenog stava 9;
  Potvrdjuje potrebu za hitnim i što skorijim rasporedjivanjem efikasnog medjunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva na Kosovu, i zahteva da strane u potpunosti saraduju prilikom njegovog rasporedjivanja;
  Odlučuje da će odgovornosti medjunarodnog bezbednosnog prisustva koje će biti rasporedjeno i delovati na Kosovu uključivati:
  odvraćanje od obnove neprijateljstava, održavanje i prema potrebi, nametanje prekida vatre, obezbedjivanje povlacenja i sprecavanja povratka na Kosovo snaga savezne i republicke vojske, policije i paravojnih jedinica, osim kako je predvideno u tacki 6 aneksa 2;
  demilitarizaciju Oslobodilacke vojske Kosova (OVK) i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca, kako se zahteva u stavu 15;
  uspostavljanje bezbednog okruženja u kome izbeglice i raseljena lica mogu da se vrate svojim kućama u bezbednosti, a medjunarodno civilno prisustvo može da funkcioniše, u kome privremena uprava može da bude uspostavljena i humanitarna pomoć isporucivana;
  osiguranje javne bezbednosti i reda dok medjunarodno civilno prisustvo ne preuzme odgovornost za sprovodjenje tog zadatka;
  nadgledanje uklanjanja mina dok medjunarodno civilno prisustvo, prema potrebi, ne preuzme odgovornost za taj zadatak;
  odgovarajuću podršku i blisku koordinaciju sa radom medjunarodnog civilnog prisustva;
  obavljanje dužnosti nadgledanja granice kako je traženo;
  obezbedjenje zaštite i slobode kretanja za sebe, za medjunarodno civilno prisustvo i druge medjunarodne organizacije;
  Ovlašćuje generalnog sekretara da uz pomoć odgovarajućih medjunarodnih organizacija, uspostavi medjunarodno civilno prisustvo na Kosovu, kako bi se obezbedila privremena uprava na Kosovu, pri cemu ce narod Kosova moći da uživa suštinsku autonomiju u okviru SR Jugoslavije, i koje će obezbediti prelaznu upravu pri cemu ce uspostavljati i nadgledati razvoj privremenih demokratskih institucija samouprave, kako bi se obezbedili uslovi za miran i normalan život svih stanovnika Kosova;
  Odlučuje da će glavne odgovornosti civilnog prisustva uključivati:
  unapredjenje uspostavljanja, do konačnog rešenja, suštinske autonomije i samouprave na Kosovu, uzimajući u potpunosti u obzir aneks 2 i sporazume iz Rambujea (S/1999/648);
  obavljanje osnovnih civilno-upravnih funkcija tamo gde je i koliko je to potrebno;
  organizovanje i nadgledanje razvoja privremenih institucija za demokratsku i autonomnu samoupravu, do konačnog političkog rešenja, uključujući i održavanje izbora;
  prenošenje, u skladu sa uspostavljanjem tih institucija, svojih administrativnih zadataka, a nadgledajući i podržavajući učvršcivanje lokalnih privremenih institucija Kosova i drugih aktivnosti u pravcu gradenja mira;
  olakšavanje političkog procesa ciji je cilj definisanje budućeg statusa Kosova, uzimajući u obzir sporazume iz Rambujea (S/1999/648);
  u konačnoj fazi, nadgledanje prenosa vlasti sa privremenih institucija Kosova na institucije koje će biti uspostavljene u skladu sa političkim rešenjem;
  podršku rekonstrukciji ključnih objekata infrastrukture i drugoj ekonomskoj rekonstrukciji;
  podršku saradnji sa medjunarodnim humanitarnim organizacijama, i humanitarnoj pomoći unesrećenima;
  održavanje civilnog reda i zakona, uključujući i uspostavljanje snaga lokalne policije, a u medjuvremenu, putem rasporedjivanja medjunarodnog policijskog osoblja koje će raditi na Kosovu;
  zaštitu i unapredjenje ljudskih prava;
  osiguranje bezbednog i neometanog povratka svih izbeglica i raseljenih lica u njihove domove na Kosovu;
  Ističe potrebu koordiniranih operacija humanitarne pomoći, kao i da SR Jugoslavija dozvoli neometen pristup Kosovu humanitarnim organizacijama za pružanje pomoći i saraduje sa takvim organizacijama kako bi se obezbedila brza i efikasna dostava humanitarne pomoći;
  Podstiče sve države članice i medjunarodne organizacije da daju doprinos ekonomskoj i socijalnoj obnovi kao i bezbednom povratku izbeglica i raseljenih lica, i istice, u tom kontekstu, značaj sazivanja, što je pre moguće, medjunarodne konferencije donatora, naročito za ciljeve u gore navedenom stavu 11g);
  Zahteva punu saradnju svih na koje se to odnosi, uključujući i medjunarodno bezbednosno prisustvo, sa Medjunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju;
  Zahteva od OVK i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca da odmah prekinu sa svim ofanzivnim akcijama i da se povinuju zahtevima za demilitarizaciju kako to traži šef medunarodnog civilnog prisustva, u konsultacijama sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara;
  Odlučuje da se zabrane koje su nametnute u stavu 8 rezolucije 1160 (1998) neće odnositi na oružje i srodnu vojnu opremu koje koristi medjunarodno civilno bezbednosno prisustvo;
  Pozdravlja rad koji je u toku u EU i drugim medjunarodnim organizacijama u cilju razvijanja sveobuhvatnog pristupa ekonomskom razvoju i stabilizaciji regiona koji je pogodjen kosovskom krizom, uključujući i implementaciju Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, uz široko medjunarodno učešće, kako bi se podstaklo unapredjenje demokratije, ekonomskog prosperiteta, stabilnosti i regionalne saradnje;
  Zahteva od svih država u regionu da u potpunosti saraduju u sprovodenju svih aspekata ove rezolucije;
  Odlučuje da se medunarodno civilno i bezbednosno prisustvo uspostavi za početni period od 12 meseci, koje će se nastaviti posle toga ukoliko Savet bezbednosti ne odluči drugačije;
  Traži od generalnog sekretara da u redovnim intervalima podnosi Savetu izveštaje o sprovodjenju ove rezolucije, uključujući i izveštaje rukovodstva civilnog i bezbednosnog prisustva, pri čemu prvi izveštaj treba da bude podnet u roku od 30 dana od usvajanja ove rezolucije;
  Odlučuje da se i dalje aktivno bavi ovim pitanjem.

 24. #24
  Buduća legenda Пресретач (avatar)
  Učlanjen
  17.08.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.182
  Reputaciona moć
  1384

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Aneks 1
  Izjava predsedavajućeg o zaključcima sa sastanka ministara Grupe 8, održanog u Petersburgu, 06. maja 1999. godine
  Ministri Grupe 8 su usvojili dole navedene opšte principe o političkom rešenju krize na Kosovu:

  trenutna i proverljiva obustava nasilja i represije na Kosovu;
  povlačenje vojske, policije i paravojnih snaga sa Kosova;
  rasporedivanje efikasnog medunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva na Kosovu, koje će podržati i usvojiti Ujedinjene nacije, sposobnog da garantuje ostvarivanje zajedničkih ciljeva;
  uspostavljanje privremene administracije za Kosovo o čemu ce doneti odluku Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, kako bi se obezbedili uslovi za miran i normalan život za sve stanovnike Kosova;
  bezbedan i slobodan povratak svih izbeglica i raseljenih lica i neometan pristup humanitarnih organizacija Kosovu;
  politički proces ka uspostavljanju sporazuma o privremenom političkom okviru, koji će obezbediti suštinsku samoupravu na Kosovu, uzimajući u potpunosti u obzir sporazume iz Rambujea i principe suverenosti i teritorijalnog integriteta SR Jugoslavije i drugih zemalja u regionu, i demilitarizaciju OVK;
  sveobuhvatni pristup ekonomskom razvoju i stabilizaciji kriznog regiona.
  Aneks 2
  - Sporazum treba da bude postignut na osnovu dole navedenih principa kako bi se krenulo u pravcu rešavanja krize na Kosovu:

  Trenutna i proverljiva obustava nasilja i represije na Kosovu.
  Proverljivo povlačenje svih vojnih, policijskih i paravojnih snaga sa Kosova, u skladu sa hitnim rasporedom.
  Rasporedjivanje na Kosovu, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, efikasnog medjunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva, sposobnog da garantuje postizanje zajedničkih ciljeva, koje će delovati, ako se tako odluči, u skladu sa Glavom VII Povelje.
  Medjunarodno bezbednosno prisustvo uz suštinsko učešće NATO mora da bude rasporedjeno pod jedinstvenom komandom i kontrolom i ovlašćeno da uspostavi bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu, kao i da olakša bezbedan povratak svih raseljenih lica i izbeglica njihovim domovima.
  Uspostavljanje privremene administracije za Kosovo kao dela medjunarodnog civilnog prisustva pod kojim će narod Kosova moći da uživa suštinsku autonomiju u okviru SR Jugoslavije o čemu će odluku doneti Savet bezbednosti UN. Privremena administracija treba da obezbedi prelaznu upravu, i da pri tome uspostavlja i nadgleda razvoj privremenih demokratskih samoupravnih institucija kako bi se obezbedili uslovi za miran i normalan život svih stanovnika Kosova.
  Nakon povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja će biti dozvoljeno da se vrati i obavlja sledeće funkcije:
  vezu sa medjunarodnom civilnom misijom i medjunarodnim bezbednosnim prisustvom;
  obeležavanje/čišćenje minskih polja;
  održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine;
  održavanje prisustva na glavnim graničnim prelazima.
  Bezbedan i slobodan povratak svih izbeglica i raseljenih lica uz nadzor UNHCR (Visokog komesara UN za izbeglice) i neometan pristup humanitarnih organizacija Kosovu.
  Politički proces u cilju uspostavljanja sporazuma o privremenom političkom okviru koji će obezbediti suštinsku samoupravu za Kosovo, uzimajući u potpunosti u obzir sporazume iz Rambujea i principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta SR Jugoslavije i drugih zemalja regiona, kao i demilitarizaciju OVK. Pregovori izmedju strana u pravcu postizanja rešenja ne treba da odlažu ili ometaju uspostavljanje demokratskih samoupravnih institucija.
  Sveobuhvatni pristup ekonomskom razvoju i stabilizaciji kriznog regiona. Ovo će ukljuciti sprovodjenje Pakta stabilnosti za jugoistocnu Evropu, uz široko medjunarodno ucešće kako bi se dalje podsticalo unapredenje demokratije, ekonomskog prosperiteta, stabilnosti i regionalne saradnje.
  Suspenzija vojnih aktivnosti će zahtevati prihvatanje gore navedenih principa, uz saglasnost za druge već identifikovane tražene elemente, koji su sadržani u dole navedenim napomenama 1. Zatim će biti hitno zakljucen vojno-tehnicki sporazum koji će, izmedju ostalog, precizirati dadatne modalitete ukljucujući uloge i funkcije jugoslovenskog-srpskog osoblja na Kosovu:
  Povlačenje
  Procedure povlacenja, ukljucujući i povlacenje u fazama, detaljni plan i razgranicenje tampon zone u Srbiji iza koje će snage biti povucene;
  Osoblje koje se vraća
  Oprema osoblja koje se vraća;
  Okvir za funkcije koje ce obavljati;
  Raspored njihovog vraćanja;
  Geografsko razgraničenje oblasti u kojima će oni delovati;
  Pravila koja će regulisati njihov odnos sa medjunarodnim bezbednosnim prisustvom i medjunarodnom civilnom misijom.
  Rezoluciju 1244 (1999) Savet bezbednosti usvojio je na svom 4011-om sastanku održanom 10. juna 1999.
  Drugi traženi elementi
  Brz i precizan raspored povlačenja što znaci, npr. 7 dana za okončanje povlačenja; povlačenje oružja za vazdušnu odbranu 25 km izvan zone bezbednosti u okviru 48 sati;
  Povratak osoblja za četiri gore navedene funkcije obaviće se uz nadzor medunarodnog bezbednosnog prisustva i biće ograničeno na mali dogovoreni broj (stotine, ne hiljade);
  Obustava vojne aktivnosti po otpočinjanju proverljivog povlačenja;
  Razgovori i postizanje Vojno-tehničkog sporazuma neće prekoračiti ranije dogovoreni rok za okončanje povlačenja.

 25. #25
  Elita
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  NS
  Poruke
  22.514
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ko je izgubio Kosovo ?

  Citat Original postavio Ofucani džukac Pogledaj poruku
  Znam istoriju, bolje od tebe. Međutim, ja ti dajem dokaze da je drug Sloba ubrzao proces uništavanja Srbije i Jugoslavije.
  pa tu se moram sloziti da jeste pogresnim potezim ubrzao..pitanje je koje je poteze mogao ili nije mogao da uradi..ali to sad sve vise nije vazno...Kosovo je proglasilo nezavisnost za vreme demokratije u Srbiji,,a ne za vreme Slobinog rezima..u vreme kad se mirno i diplomtaski pokusavalo resiti...mozes li da mi das neko smisleno objasnjenje..u vreme toboz nasilja nad albancima potpisuje se rezolucija 1244..a u vreme pregovora i demokratije se krade i otcepljuje deo teritorije...pa ne mozes se sloziti da je normalno..

Slične teme

 1. Izgubio sam nevinost
  Autor Milanche.at u forumu Tinejdžeri
  Odgovora: 36
  Poslednja poruka: 05.02.2009., 16:04
 2. Zašto je SPS izgubio Kosovo?
  Autor WEISHAUPT u forumu Politika
  Odgovora: 75
  Poslednja poruka: 11.04.2008., 18:46
 3. Odgovora: 116
  Poslednja poruka: 09.09.2006., 23:42
 4. Ko je izgubio Kosovo?
  Autor Alekasandar2 u forumu Politika
  Odgovora: 41
  Poslednja poruka: 23.06.2006., 10:45
 5. Izgubio mi se flopi
  Autor parmin u forumu Softver
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 18.04.2004., 21:30

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •