Transcendentno i Dostojevski
Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 100

Tema: Transcendentno i Dostojevski

 1. #1
  Poznat oziman (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.451
  Tekstova u blogu
  251
  Reputaciona moć
  217

  Podrazumevano Transcendentno i Dostojevski

  Podela na pojavu i stvar po sebi jeste najznacajnija podela u filozofiji i najvece dostignuce ljudskog misljenja uopste. Ono sto su istocnjaci oduvek imali u intuiciji, zapadni covek dobio je u poslednjih nekoliko vekova uz postepen razvoj idealisticke filozofije, koja je na kraju dosla do definitivne podele na pojavu i stvar po sebi.
  U cemu se sastoji ta podela?
  Ono sa cime ljudsko saznanje ima posla, jeste pojava, opazajni svet, slike naspram subjekta. Taj opazajni svet slika koji vecina ljudi zove "realnost" sustinski je vezan sa subjekat i van njega on ne ostaje onakav kakvim ga opazamo vec njegova egzistencija tada postaje transcendentna ( nedostupna ljudskom saznanju). Znaci realan svet izvan svesti , nije vise SVET ZA NAS..... skup objekata ispred nas, vec svet za sebe STVAR PO SEBI.
  Ovo je najvaznije znanje u filozofiji zasnovano na najcvrscim mogucim temeljima istinitosti. Njega sam vec obradio u svom prvom blogu ovde i ponovo upucujem na njega.
  Korelativnost subjekta i objekta.
  http://forum.krstarica.com/blog.php?b=4886

  Kada neko to jasno shvati moze reci da se u njemu rodio filozofski razbor. On tada zna da objekti kakve ih opaza, nisu takvi PO SEBI i da odgovor na pitanje koje se namece .. Sta su objekti po sebi kada ih ne opazamo , ostaje transcendentan.
  Medjutim filozofija nije stala pred time. Osim opazanja objekata spoljnjeg sveta imamo i nesto sasvim drugacije od toga, a ipak prisutno kao nasa nadjublja sustina, sama osnova naseg bica i naseg zivota a to je VOLJA. Ali i unutrasnje opazanje volje daleko je od stvari po sebi, iako nas ono moze bar delimicno pribliziti istoj.
  Misticna iskustva kao i stanja izmenjene svesti mogu nas istoj pribliziti za korak dalje.
  Princip u svemu ovome je jasan . Ono sto nas razdvaja od prave sustine nas samih, i sustine svega oko nas, jesu forme intelekta a to su prostor i vreme. Mozak je objektivisana slika intelekta i u svakom slucaju u kome mozak dozivi neku perturbaciju , poremecaj svojih funkcija , sustina izvan pojave promalja se na videlo. To se desava prilikom dugotrajnih postova asketa, prilikom raznih šokova , trauma ili prilikom uzimanja opojnih supstanci. Sve to utice na mozak i cim on dozivi neki prekid ili veci poremecaj svoje funkcije STVAR PO SEBI se promalja na videlo a VEO MAJE se privremeno tanji.
  Svako ko to dozivi svoja iskustva nece moci pretociti u reci. Misticizam je frustirani pokusaj da se tako nesto , sto je izvan saznanja i izvan intelektualnih formi, ....uzljebi upravo u te forme.
  Na taj nacin mozemo dobiti samo metafore, alegorije i simbole necega sto je izvan svakog opisa.
  Ali sasvim je druga stvar kada neko dozivi tako nesto, a taj neko je jedan od najvecih knjizevnika ovoga sveta...
  Tada opis postaje bozanstven:
  I ja osetih kako se nebo spusti na zemlju i proguta me. Boga sam osetio kao jednu uzvišenu duboku istinu i osećao sam kako me on prožima. Da, postoji bog, uzviknuh ja. Šta se posle toga desilo, ja ne znam. Vi i ne slutite kako božansko osećanje milja obuzima epileptičara jednu sekundu pre napada. Ja ne znam da li je ovo milje trajalo sekundama ili satima, ali verujte mi da ne bih želeo sve radosti sveta za ovo... Da, isplati se dati čitav Život za jedan takav trenutak... U ovim minutima bila mi je jasna duboka, čudovišno lepa reč: doći će jednom doba kad vreme neće više postojati.

  Ima sekundi kad vi iznenada osetite večnu harmoniju, koja ispunjava čitavo biće: To je kao kad čovek iznenada oseti u sebi celu prirodu i kaže — da, to je istina... to nije samo ljubav, to je više nego ljubav. Užasno je kako su ta osećanja tako jasna, a radost tako ogromna... U ovih 5 sekundi ja preživljujem čitav jedan život, čemu celokupni razvitak, kad je cilj već postignut.
  Dostojevski
  Dostojevski je bio epilepticar i poznato je da prilikom iste nastaje "kratki spoj" u mozgu. Upravo situacija koju smo opisali.. ali ono sto je interesantno u svemu tome nije taj "kratak spoj" vec trenutak pre njega, koji se u medicini zove "halo efekat" a u kome veo Maje izgleda da spada na nacin zatisja pred buru.
  Ovo o cemu Dostojevski govori nije opazajan svet. Ovde nema formi prostora, vremena, kauzaliteta na koje je ljudski intelekt navikao da se oslanja. Ovo je dodir necega sasvim drugacijeg. Toliko drugacijeg da ono ne moze dobiti nikakve atribute , cak ni atribute postoji ili ne postoji . Zen cutanje je najbolji opis...ali kao sto vidimo postoji jedan mnogo bolji opis a to je upravo ovaj Dostojevskog.

  Dakle pitanje teme jeste da li ikada razmisljate o transcendentnom.... o luci ka kojoj plovi nas brod zivota.
  Mi smo mornari u brodu i plovimo prema luci... smrti.... a ona je nista drugo do transcendentno (izvan mogucnosti poimanja)
  Da li je Dostojevski u pravu kada kaze da bi menjao ceo zivot za jedan trenutak TOGA ma sta to bilo?
  I mozda je bauk smrti koga se toliko plasimo samo bauk neznanja, a da je Sokratova mirnoca pred istom zapravo radost koja prerasta u blazenstvo koje se ne moze ni naslutiti na ovom svetu ....toliko blazenstvo, da ceo zivot za koga se grcevito drzimo, ne vredi jednog njegovog trenutka ? 2. #2
  Buduća legenda Mystic+ (avatar)
  Učlanjen
  19.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  25.010
  Reputaciona moć
  1370

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  Pozdrav domaćinu teme,

  Izgleda da je tako nekako, kako si opisao.
  I po svemu sudeći čovek kao biće ima mogućnost, naravno u nekim retkim trenucima, da "proviri" najgrublje da kažemo, u neke druge dimenzije. Naravno to su prikriveni potencijali i oni se uključuju pod veoma složenim uslovima, te se tako nama iz ne znanja manifestuju nepoznatim pravilima i zakonima. Naročito je važno istaći da kada dolazi do ovih pojava da se organizam troši, može da se oporavi u blažim manifestacijama, ali može isto tako doći do njegovog trajnog oštećenja iako organizam ima sklopku kao mera zaštite koja se preventivno iskljucuje - resetuje.

  (Bio je na forumu jedan Mesmer. Treba pitati njegova istraživanja)
  Poslednji put ažurirao/la Mystic+ : 02.05.2009. u 17:27

 3. #3
  Moderator LBarbara (avatar)
  Učlanjen
  13.11.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Poruke
  36.551
  Tekstova u blogu
  31
  Reputaciona moć
  3968

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  Citat Original postavio oziman Pogledaj poruku
  Dakle pitanje teme jeste da li ikada razmisljate o transcendentnom.... o luci ka kojoj plovi nas brod zivota.
  Mi smo mornari u brodu i plovimo prema luci... smrti.... a ona je nista drugo do transcendentno (izvan mogucnosti poimanja)
  Da li je Dostojevski u pravu kada kaze da bi menjao ceo zivot za jedan trenutak TOGA ma sta to bilo?
  I mozda je bauk smrti koga se toliko plasimo samo bauk neznanja, a da je Sokratova mirnoca pred istom zapravo radost koja prerasta u blazenstvo koje se ne moze ni naslutiti na ovom svetu ....toliko blazenstvo, da ceo zivot za koga se grcevito drzimo, ne vredi jednog njegovog trenutka ?
  Morao sam dakle ograničiti znanje da bih dobio mesto za verovanje..
  Sve je istinito a naročito ono što se nije dogodilo

 4. #4
  Elita
  Učlanjen
  16.06.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  15.794
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  ...ima taj opis kod Dantea

  "Samo tren je meni dovoljan bio da se u sećanju mom
  javi zaborav veći od onoga, posle dvadeset pet vekova,
  na doba kada se Neptun, čudio trupu Aragonovom.
  Tako je duša moja koju je ispunjavala naveća sreća,
  motrila neprekidno, nopomična i pažljiva
  i vatra u njoj je postojala sve jača i sve veća.
  Na tom svetlu čovek takav biva
  da je nemoguće da se od njega odvoji
  i da u bilo čemu drugom uživa."

 5. #5
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  05.02.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  484
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  ...dostojevski a i dante su upravo opisali, sadasnji trenutak...koji na zalost tesko dostupan..mi zivimo u buducnosti ili proslosti...!!!...nikad u sadasnjem trenutku,a vidite sta propustamo..

 6. #6
  Elita
  Učlanjen
  16.06.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  15.794
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  ...neki hriscanski mistici to opisuju kao "tacku nistavila u sredistu naseg bica koja u potpunosti pripada Bogu"... kao u najdubljoj samoci se susrecemo sa Bogom i taj osecaj je univerzalan, "preko njega se sopstvena samoca susrece sa samocom svakog drugog coveka i sa samocom Boga"
  ...ima mnogo opisa samospoznaje...jung je smatrao da je ova samotransformacija privilegija starosti mada je ona potencialno aktivna celog zivota

 7. #7
  Poznat oziman (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.451
  Tekstova u blogu
  251
  Reputaciona moć
  217

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  Pozdrav svima koji ucestvuju na temi.

  "To"...transcendentno. ma sta takva nepojmljiva vrsta egzistencnije bila i znacila, jeste luka ka kojoj plovimo...neizbezno. a filozofija je tu da nas na to pripremi i da nam makar delimicno unapred ukloni veo Maje koji zaklanja nasu pravu sustinu. Dostojevski je svojim genijem nesto opisao. To kada citamo zvuci velicanstveno ali opet se mozemo pitati poput Sopenhauera. "Koje su to fatalnosti sa one strane svakog moguceg iskustva a koje su ucinile da se volja po sebi objektivise na ovakav jadan nacin, kao svet u kome vlada patnja i smrt ". Dakle ma sta to bilo, to je nasa najunutrasnjija sustina i sto pre skinemo veo Maje sa ociju i sjednimo se sa njom.. tim bolje. I da, mogu reci da sam nestrpiljiv i radoznao na neki nacin (ko nije) ali osecam da taj susret zahteva pripremu koja se sastoji u sticanju znanja a kroz koju mislim da su malo ljudi na ovom svetu prosli kako treba.

  Jasno je da objektivacija intelekta ili "hteti saznati" tj, mozak ..sa svojom funkcijom ili formama opazanja, prostor i vreme ono sto nam zaklanja pogled od toga.
  On tu funkciju vrsi dok smo zivi. U najdubljem snu mozak radi.... veze iluziju MAJE. Dok smo zivi taj "vez" ne mozemo ukloniti tako da pitanje sta je transcedentno ne mozemo dostici nikakvim meditacijama i slicno.. vec samo ovakvim perturbacijama funkcija intelekta, bar delimicno,sto se eto desavalo Dostojevskom...a pravi susret sa ultimativnom realnoscu izvan pojave ceka nas posle pristajanja u luku.

  " Nećeš moći videti lica moga, jer ne može čovek mene videti i ostati živ""
  Iz Bibilje.
  Poslednji put ažurirao/la oziman : 02.05.2009. u 21:52

 8. #8
  Elita
  Učlanjen
  16.06.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  15.794
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  ...naprotiv - mi mozemo "videti" Boga ali ga to ne uvodi u nase zivote... sam osecaj ili iskustvo duhovnog mogu podstaci zbunjenost, dezorijentaciju, cak rezultirati ludilom ili samodestruktivnim ponasanjem... iznenadno bogatstvo takvog iskustva moze uciniti da nasi svakodnevni zivoti u poredjenju sa njim postanu tako isprazni da pocnemo da se povlacimo umesto da evoluiramo... mnogi kreativni ljudi stvarali su svoja najbolja dela u vreme dok su bili samo "granicno ludi" ali bi zato prestali sa bilo kakvim korisnim radom u trenutku kada bi ih to ludilo progutalo... ima neko istrazivanje po kome je cak do 70% ljudi koji su postigli svetsku slavu bili mentalno nestabilni, medju piscima cak 90%, umetnicima 75%, naucnicima oko 40%, drzavnici oko 60%....

 9. #9
  Poznat faraonn (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Luzern...Beograd- Berane
  Poruke
  8.535
  Tekstova u blogu
  446
  Reputaciona moć
  378

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  ...naslucena veza Swedenborga i Dostojevskog. Licnost Svidrigajlova je odjek te postapalice...navodi C. Milosa...Dostojevski ga i ne pominje ali se daleka svjetlost Swedenborga naslucuje ...

  P.S.
  -misticno i transcedentno, veoma blizu ali paralelno ?
  Poslednji put ažurirao/la faraonn : 03.05.2009. u 20:52 Razlog: dopuna i to nekompletna...

 10. #10
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  05.02.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  484
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  Citat Original postavio oziman Pogledaj poruku
  Pozdrav svima koji ucestvuju na temi.

  "To"...transcendentno. ma sta takva nepojmljiva vrsta egzistencnije bila i znacila, jeste luka ka kojoj plovimo...neizbezno. a filozofija je tu da nas na to pripremi i da nam makar delimicno unapred ukloni veo Maje koji zaklanja nasu pravu sustinu. Dostojevski je svojim genijem nesto opisao. To kada citamo zvuci velicanstveno ali opet se mozemo pitati poput Sopenhauera. "Koje su to fatalnosti sa one strane svakog moguceg iskustva a koje su ucinile da se volja po sebi objektivise na ovakav jadan nacin, kao svet u kome vlada patnja i smrt ". Dakle ma sta to bilo, to je nasa najunutrasnjija sustina i sto pre skinemo veo Maje sa ociju i sjednimo se sa njom.. tim bolje. I da, mogu reci da sam nestrpiljiv i radoznao na neki nacin (ko nije) ali osecam da taj susret zahteva pripremu koja se sastoji u sticanju znanja a kroz koju mislim da su malo ljudi na ovom svetu prosli kako treba.

  Jasno je da objektivacija intelekta ili "hteti saznati" tj, mozak ..sa svojom funkcijom ili formama opazanja, prostor i vreme ono sto nam zaklanja pogled od toga.
  On tu funkciju vrsi dok smo zivi. U najdubljem snu mozak radi.... veze iluziju MAJE. smo zivi taj "vez" ne mozemo ukloniti tako da pitanje sta je transcedentno ne mozemo dostici nikakvim Dok meditacijama i slicno.. vec samo ovakvim perturbacijama funkcija intelekta, bar delimicno,sto se eto desavalo Dostojevskom...a pravi susret sa ultimativnom realnoscu izvan pojave ceka nas posle pristajanja u luku.

  " Nećeš moći videti lica moga, jer ne može čovek mene videti i ostati živ""
  Iz Bibilje.

  naravno da taj vez mozemo da prekinemo...to mora da nam postane cilj...zbog tog veza ne mozemo da vidimo ili osetimo lepotu ovog sveta ,koju su u odregjenim momentima videli dostojevski ili dante...
  ...taj vez radi nas razum...a on nismo mi..tj ne treba se poistovetiti sa njim...treba postati svestan da taj vez,radi razum ,bez ucestvovanja nas samih...prvi korak je posmatrati ,kao neutralan posmatrac,njegov vez...i na taj nacin prosiriti svoju svest....svakodnevno raditi na tome... do konacne pobede svesti...

 11. #11
  Moderator Borac za prava zivotinja (avatar)
  Učlanjen
  02.09.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Šambala
  Poruke
  50.538
  Tekstova u blogu
  96
  Reputaciona moć
  4326

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  Dakle, još jednom Dostojevski na Filozofiji.
  Drago mi je.

  Stanje kratkotrajne ekstaze – u kojoj se doživljava neopisiva sreća, vrhunac spoznaje, paroksizam svega znanog i neznanog – tipično je za epileptičare.
  Epilepsija, od koje je bolovao Dostojevski, nekada se nazivala morbus sacer ili sveta bolest, a rečnik epileptičara (preterano naglašavanje čovekoljublja i pobožnosti) – božanska nomenklatura. Srednjovekovni lekari govorili su da epileptičari imaju molitvenik u džepu, Boga na jeziku, a zločin u duši.
  Dostojevski je posedovao veliku strast za podrobnim analizama najtežih stradanja ljudske psihe. Kao da je uživao u patnji svojih junaka, ali i u svojoj. Ideologiju stradanja, samostradanja iliti žrtve uzvisio je do kulta ... Kod njega bol i stradanje rađaju ljubav prema Bogu ali ne i prema ljudima. "Voleti čoveka uopšte – znači sigurno prezirati, a katkad i mrzeti pravog čoveka, koji je tu, pored nas" – to su poznate reči Dostojevskog.
  Njegov karakteristični misticizam ima vrlo široku i maglovitu mesijansko-hrišćansku osnovu. Ponavljao je kako želi da živi, pati i umre kao prorok.
  Ali, Dostojevski ne bi bio to što jeste da nije bio vizionar, psiholog, poznavalac ljudske duše, i da nije posedovao genijalan dar opisivanja svih nekoliko stotina ličnosti koje su čučale u njemu.

  Nema nikakve naročite mistike u epileptičarskoj ekstazi. Samo drugačije varničenje neurona ...

  S druge strane, svakodnevne životne rituale, kao matrice razumnog ponašanja, nemoguće je svesti isključivo na logičnost razumne misli.

  Recimo, fenomen, nazvan deja vu:
  Ustanemo iz kreveta, operemo zube, i dok – kao i hiljadu puta do tada – ispijamo jutarnju kafu, doživimo neki neobjašnjivi trenutak prepoznavanja mirisa, zvukova, situacije ... što je i logično, jer je to obrazac života koji se ponavlja iz dana u dan. Ipak, nešto je tog jutra drugačije, nije kao juče ili prekjuče. Deluje već doživljeno; prosto znamo da smo učinili određeni, vrlo specifični pokret u prošlosti koja nije bila juče ili prekjuče; kad pozvoni telefon (koji prethodnih par dana nije pozvonio u to vreme), mi ga se prisećamo – kao da nam se već dogodio, kao da smo istog trenutka kad o njemu razmišljamo već u budućnosti pa nam je sadašnjost, zapravo, prošlost. I gde smo onda? U sadašnjosti, prošlosti ili budućnosti? Da li je sadašnjost zbir završenih događaja iz prošlosti? Koliko uopšte traje sadašnjost? Da li su prošlost i budućnost neke paralelne stvarnosti? Ukoliko jesu, onda smo mi u žešćoj vremenskoj petlji, uvezani u čvor. A ukoliko smo u vremenskoj petlji, onda delovi naših realiteta koji se nalaze izvan ove stvarnosti – zvane "čvrsto stajanje nogama na zemlji, u opipljivom svetu, sada" - utiču na nepotpunu predividljivost naših postupaka

  Naš um je nedovoljno fleksibilan. Epileptičarska ekstaza nije put koji potpomaže njegovu fleksibilnost. Kratkotrajno otvaranje uma nedokučivim misterijama kao što su apsolutna sreća, apsolutna ljubav, i apsolutna sloboda – ne donosi istinsku spoznaju. Jer, kada se vrata uma ubrzo ponovo zatvore, čovek je opet u sadašnjosti, i može samo da se priseća onog što je doživeo u ekstazi. Koliko je lepo sećanje podložno doterivanju? Koliko je sećanje na lep unutrašnji doživljaj (pa i otkrovenje) istinito, nepristrasno, ogoljeno ... kada prođe trenutak zatvaranja vrata uma? Da li je taj trenutak relevantniji od svih drugih životnih iskustava?
  Šta znači "menjati ceo život za trenutak TOGA?" Neka faustovska težnja?
  Nije nam dato da živimo za trenutak, i da nam se trajanje svede na trenutak. Život je ionako isparcelisan na trenutke ... minute, dane, godine ... kojih se sećamo ili kojih odbijamo da se sećamo.

  Ko bi od vas zaista zamenio ceo svoj život za trenutak TOGA?
  Poslednji put ažurirao/la Borac za prava zivotinja : 04.05.2009. u 21:46
  Tuđa mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.

 12. #12
  Poznat oziman (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.451
  Tekstova u blogu
  251
  Reputaciona moć
  217

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  quiti
  naravno da taj vez mozemo da prekinemo...to mora da nam postane cilj...zbog tog veza ne mozemo da vidimo ili osetimo lepotu ovog sveta
  Borac
  Nema nikakve naročite mistike u epileptičarskoj ekstazi. Samo drugačije varničenje neurona ...
  Ne razumemo se.. niti razmisljamo na isti nacin.
  Polazite od naucnog pogleda na svet i stava da je svet opazajnih slika oko nas realan i kakvim ga opazamo ostaje i kada ga ne opazamo ..nezavisno od nase ili bilo cije svesti. To je taj pogresan i davno oboren aksiom .. a koji ne dozvoljava ljudima da razmisljaju kako treba o filozofiji i o zivotu i svetu uopste. Zato sam u uvodnom delu posta ukazao na podelu na pojavu i stvar po sebi i na korelativnost subjekta i objekta.
  A onda sam tek citirao Dostojevskog.

  Bez toga razumljivo je da cemo doci do ovakve meni neverovatno ruzne recenice:
  "Nema nikakve naročite mistike u epileptičarskoj ekstazi. Samo drugačije varničenje neurona .."

  Ovde govorimo o subjektivnom utisku kada prestane svako varnicenje neurona. Ovde govorimo o transcendentnom.. o stanju onoga sto zovemo unutrasnji osecaj JA , svest i sta biva sa njim kada objektivacija volje zvana "mozak" nestane ?

  Uzgred ...Oni koji imaju spreman odgovor na ovo i kazu kada mozak nestane subjektivno za nas je NISTA neka pogledaju ovu temu:
  http://forum.krstarica.com/blog.php?b=4928

  Dakle prilikom halo efekta mozemo na osnovu opisa Dostojevskog zakljuciti da je mozak na neki nacin u tom desavanju prestao sa svojom funkcijom koja nas zaklanja od TOGA posle ...kada taj mozak potpuno nestaje u smrti... a sto ne mozemo nazvati NISTA vec transcendentno. To je nesto najblize tome

  Neposredno je ono sto ima prednost. Neposredno je realno. Opazaji, slike,objekti jesu posredni sadrzaji svesti , korelati subjekta i oni nisu ekvivalentni nedeljivom osecaju trajanja, volje a pogotovu ne ovom sto je doziveo Dostojevski.
  Poslednji put ažurirao/la oziman : 04.05.2009. u 22:44

 13. #13
  Moderator Borac za prava zivotinja (avatar)
  Učlanjen
  02.09.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Šambala
  Poruke
  50.538
  Tekstova u blogu
  96
  Reputaciona moć
  4326

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  Citat Original postavio oziman Pogledaj poruku
  quiti

  Borac


  Ne razumemo se.. niti razmisljamo na isti nacin.
  Polazite od naucnog pogleda na svet i stava da je svet opazajnih slika oko nas realan i kakvim ga opazamo ostaje i kada ga ne opazamo ..nezavisno od nase ili bilo cije svesti. To je taj pogresan i davno oboren aksiom .. a koji ne dozvoljava ljudima da razmisljaju kako treba o filozofiji i o zivotu i svetu uopste.

  Bez toga razumljivo je da cemo doci do ovakve meni neverovatno ruzne recenice:
  "Nema nikakve naročite mistike u epileptičarskoj ekstazi. Samo drugačije varničenje neurona .."
  Ne, nikako ne polazim od tog stava ...
  Ne tako davno, otvorila sam ovde temu o nadahnuću ... a fenomen nadahnuća svakako nema veze sa takvim stavom.

  Zašto je ta rečenica "neverovatno ružna"? Zato što je reč o Dostojevskom? Ili zato što epileptičarska ekstaza mora biti mistična?
  Tuđa mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.

 14. #14
  Poznat faraonn (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Luzern...Beograd- Berane
  Poruke
  8.535
  Tekstova u blogu
  446
  Reputaciona moć
  378

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  ...desava se da neozbiljno se prilazi Ozbiljnom ali,- da li misticno i religijsko , kao i psiho-komplikovano , moze se izlagati istim jezikom i terminologijom uniformnom ili bi trebalo kao i u slikarstvu raznim modelima i predmetima ,prilaziti ili vodenim bojama, pastelima ili sve po nahodjenju formirane slike u glavi a ne ,- modela na stolici ili cvijeta na travi...

  -misticno i D.
  -epilepsija i D.

  ... Dostojevski je imao prilaz svim' stvarnostima' , onako od sebe ,- dok Freud ili Bodler su morali sa 'postapalicama ' ...no , ja se malo izgubih !??

 15. #15
  Poznat oziman (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.451
  Tekstova u blogu
  251
  Reputaciona moć
  217

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  Borac
  Zašto je ta rečenica "neverovatno ružna"? Zato što je reč o Dostojevskom? Ili zato što epileptičarska ekstaza mora biti mistična?
  Ovo drugo. Ako je nesto opisano na nacin da je izvan vremena i prostora i da minuti i sati u njemu nemaju smisao. Takodje ako je nesto opisano kao celokupnost prirode skupljene u neiskaziv dozivljaj necega sto je vise nego ljubav.. onda TO nije nesto sto se moze uklopiti u forme opazanja intelekta (prostor i vreme) niti uci u kauzalnu semu uzrok -posledica..samim tim to o cemu Dostojevski govori nije nasto racionalno..vec iracionalno ... transcendentno.

  Ja nisam ovo sto opisuje Dostojevski doziveo a verovatno nisi ni ti, ali nesto ekvivalentno tome ovog trenutka mogu naci u sebi..nesto sto se takodje ne uklapa u prostorne seme znaci u racionalna objasnjenja istoga a veoma je realno ..realnije od opazajnih slika ispred mene a to je osecaj nedeljivog trajanja ili kvalitativna mnozina po Bergsonu.
  Analogno tome ovo o cemo govori Dostojevski jeste to ....ali mnogo ogoljenije od Majinog vela.
  Poslednji put ažurirao/la oziman : 05.05.2009. u 00:32

 16. #16
  Elita
  Učlanjen
  16.06.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  15.794
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  "Neprestano mislim na one koji su bili uistinu veliki.
  Koji su, još iz materice, zapamtili istoriju duše
  Kroz hodnike svetlosti, gde su časovi sunca,
  Beskrajnu i raspevanu. Čija je čarobna težnja
  Bila da njihove usne, još uvek dodirnute vatrom,
  Kazuju o duhu , od glave do pete obučenom u pesmu.
  I koji su sa prolećnih grana zgrnuli želje
  Koje su poput rascvetalih pupoljkaka obasipale njihova tela.

  Nadomak snega, nadomak sunca, na najuznositijim poljima,
  Pogledaj kako ova imena slave ustalasana trava
  I barjaci belih oblaka
  I šapati vetra na osluškujućem nebu.
  Imena onih koji su se za svog života borili za život,
  Koji su svojim srcima nosili središte ognja.
  Rodjeni od sunca nakratko su se otisnuli ka
  suncu.
  Ostavivši trag svoje slave u uskomešanom zraku."

  (Stiven Spender)

 17. #17
  Veoma poznat
  Učlanjen
  23.11.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bgd
  Poruke
  10.907
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  još jedna od priča o tome da smo žrtve iluzije. ali ta priča davnašnja potiče od platnove pećine ili dekartove zapitanosti da li samo sanjamo ili nas obmanjuje neki moćni demon i razmišljanja koja je imao u meditacijama o prvoj filozofiji. indijska filozofija ima čitav niz interpretacija statusa sveta, maja tako tretira svet kao pojavu koja se razlikuje od stvarnosti. ni matrix nije ništa drugo nego zapitanost o iluzijama - nemo misli da živi u stvarnom svetu, a zapravo njegov mozak dobija informacije koje održavaju tu iluziju..mi možemo da se pozivimo na to i da maštamo da se nalazimo u nekoj takvoj simulaciji.....

  a kakve veze ima dostojevski sa tim?? pa nikakve..jer je bio deista i to sa realnim opravdanjem. gledao je smrti u oči i to pri zdravoj svesti i onda se desilo čudo. u streljačkom vodu pred koji je izveden (zbog zavere). vojniku koji ga je imao na nišanu, biva zaglavljen metak u cevi, puška ne može da ubije i u nekih 5 sekundi, taman koliko treba da se zameni neispravna puška, stiže depeša o pomilovanju....i od tada je deista.. dostojevski se ne može posmatrati bez pravoslavne mistike, pravoslavne fantastike... kao i mnogi veliki ruski pisci..tako da ta predstava o paralelnom i nevidljivom svetu pored ili nakon smrti, a da nije u pravoslavlju i deizmu.. kako se uzme...za dostojevskog ne važi...
  Poslednji put ažurirao/la gost 10000 : 05.05.2009. u 10:11

 18. #18
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  05.02.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  484
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  [,

  Naš um je nedovoljno fleksibilan. Epileptičarska ekstaza nije put koji potpomaže njegovu fleksibilnost. Kratkotrajno otvaranje uma nedokučivim misterijama kao što su apsolutna sreća, apsolutna ljubav, i apsolutna sloboda – ne donosi istinsku spoznaju. Jer, kada se vrata uma ubrzo ponovo zatvore, čovek je opet u sadašnjosti, i može samo da se priseća onog što je doživeo u ekstazi. Koliko je lepo sećanje podložno doterivanju? Koliko je sećanje na lep unutrašnji doživljaj (pa i otkrovenje) istinito, nepristrasno, ogoljeno ... kada prođe trenutak zatvaranja vrata uma? Da li je taj trenutak relevantniji od svih drugih životnih iskustava?
  Šta znači "menjati ceo život za trenutak TOGA?" Neka faustovska težnja?
  Nije nam dato da živimo za trenutak, i da nam se trajanje svede na trenutak. Život je ionako isparcelisan na trenutke ... minute, dane, godine ... kojih se sećamo ili kojih odbijamo da se sećamo.

  Ko bi od vas zaista zamenio ceo svoj život za trenutak TOGA?[/QUOTE]

  po mom misljenju ....upravo obratno..um je taj koji ne dozvoljava da dozivimo takve trenutke..a ne radi se samo o trenutku...to sto su oni videli na trenutak,treba stalno da gledamo....odnosno da uzivamo u lepoti sveta...ali eto nas um nam to ne dozvoljava...
  ...malo tesko za shvatiti,ali tako je...

 19. #19
  Poznat oziman (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.451
  Tekstova u blogu
  251
  Reputaciona moć
  217

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  Monja
  Još jedna od priča da smo žrtve iluzije. ali ta priča davnašnja potiče od platnove pećine ili dekartove zapitanosti da li samo sanjamo ili nas obmanjuje neki moćni demon i razmišljanja koja je imao u meditacijama o prvoj filozofiji.
  To nije prica pa ni hipoteza,vec najneposrednija cinjenica svesti. Tacno je da je Platon to znanje imao u intuciji a Dekrat prvi koji je krenuo dalje tim pravcem, ali Dekart nije daleko stigao. Cak ni Kant svojim antinomijama nije uspeo da ubedljivo dokaze podelu na pojavu i stvar po sebi. Medjutim pre Kanta, Dzordz Barkli je taj koji je defintivno prostim osvrtom na neposrednu cinjenicu svesti ukazao na korelativnost subjekta i objekta i time posredno na podelu na pojavu i stvar po sebi.
  Od tada je to TO. Apodikcitca cinjenica na koju treba samo da se ukaze . Nikakva rasprava tu nije potrbena niti je moguca.
  Tako da to nije neka prica ili neki SF iz filma Matriks (sto je bezveze ovde i spominjati) vec najvece otkrice u istoriji filozofije i ljudskog misljenja uopste?

  a kakve veze ima dostojevski sa tim?
  Sam Dostojevski i to da li je bio ateista ili teista stvarno nema nikakve veze, ali ima ono sto je on doziveo ...halo efekat i genijalan nacin velikog knjizevnika na koji je to sto je doziveo opisao.. a sto mozemo predpostaviti da jeste ono sto subjektivno biva kada objektivacija volje " mozak" prestane sa svojom funkcijom . I ostaje mogucnost da se varamo i da je i ovo sto je Dostojevski doziveo vezano za mozak i njegovu funkciju a da odgovor na pitanje sta nas subjektivno ceka posle smrti (kada mozak nestane) jeste drugaciji od ovoga sto je Dostojevski opisao. "U tom smislu smrt ostaje tajna" da upotrebimo Sopenheurove reci ..
  Mada ipak ako nas i ne moze uvesti u to... moze nam dati da isto bar naslutimo, pogotovu sto, kao sto rekoh, dozivljaj volje i kvalitativne mnozine u nama ( a sto je najblize Stvari po sebi) mozemo prepoznati kao slabiji analogon ovoga sto je Dostojevski opisao.

 20. #20
  Poznat faraonn (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Luzern...Beograd- Berane
  Poruke
  8.535
  Tekstova u blogu
  446
  Reputaciona moć
  378

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  ...put koji se trasira od sebe prema znanju je dvojak i ima iasto tako dvojake i jake struje koje su medjusobno oprecno -skoro iskljucive...neposredno/ intuitivno/ i posredno / diskursivno/...ovo zadnje je blize polju filosofije i transcendetalnom u njoj sto je i njen veo -raspoznavanja ...ovome se Bergson protivi a Bergsonu Kasirer...
  Transcedentno kod Dostojevskog se mijesa sa misticnim i religijskim . On sebi daje slobodu da su Rusi sledeci izabrani narod . Dostojevski je svojim zivotom pisao svoja djela , pocevsi od kocke, blizine smrti , epilepsije , sibirijade i nemilosti raznih visina. Cudna je samo njegova analiza jedne slike , gdje Isus na krstu pokazuje znake covjecje prirode i uliva strah u nama kao hriscanima i pobornicima ortodoksije / ovim mislim na onako kako je bilo u pocetku receno od Onog koji rece /...Dostojevski u Velikom Inkvizitoru dolazi skoro do iste analize kao Isusovo iskusenje u pustinji ...tesko je doticati ovakva pitanja i virtualno trpjeti torture koje su po-nekad napametne ...

 21. #21
  Veoma poznat
  Učlanjen
  23.11.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bgd
  Poruke
  10.907
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  slažem se sa tim da je važno naslućivanje. ali u čemu je sličnost kod onih koji imaju sposobnost naslućivanja - ona je rezultat kreativne imaginacije. ta kreativna imaginacija je poenta - ona koju su imali i šopenhauer i barkli, u psh. takvu, kreativnu imaginaciju je imao jung. dostojevskom je trebala materijalna potvrda deizma, nemoj da nazoveš deizmom, zovi transcedentalnim, svejedno, i on je smatrao da je dobio materijalnu potvrdu, ta potvrda je živo, materijalno iskustvo o postojanju višeg. on nije imao dilemu u koju luku će otploviti, kod njega je deizam apodiktična tačka življenja..zato je bitna..u kreativnoj imaginaciji, ruska pravosl. mistika i fantastika bile su njegovo telo..kije je on pretvorio u um. delo.. ( : uopšte nije bitna ni epilepsija ni funkcije mozga...
  Poslednji put ažurirao/la gost 10000 : 05.05.2009. u 16:04

 22. #22
  Elita
  Učlanjen
  16.06.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  15.794
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  Citat Original postavio moonja Pogledaj poruku
  još jedna od priča o tome da smo žrtve iluzije. ali ta priča davnašnja potiče od platnove pećine ili dekartove zapitanosti da li samo sanjamo ili nas obmanjuje neki moćni demon i razmišljanja koja je imao u meditacijama o prvoj filozofiji. indijska filozofija ima čitav niz interpretacija statusa sveta, maja tako tretira svet kao pojavu koja se razlikuje od stvarnosti. ni matrix nije ništa drugo nego zapitanost o iluzijama - nemo misli da živi u stvarnom svetu, a zapravo njegov mozak dobija informacije koje održavaju tu iluziju..mi možemo da se pozivimo na to i da maštamo da se nalazimo u nekoj takvoj simulaciji.....

  a kakve veze ima dostojevski sa tim?? pa nikakve..jer je bio deista i to sa realnim opravdanjem. gledao je smrti u oči i to pri zdravoj svesti i onda se desilo čudo. u streljačkom vodu pred koji je izveden (zbog zavere). vojniku koji ga je imao na nišanu, biva zaglavljen metak u cevi, puška ne može da ubije i u nekih 5 sekundi, taman koliko treba da se zameni neispravna puška, stiže depeša o pomilovanju....i od tada je deista.. dostojevski se ne može posmatrati bez pravoslavne mistike, pravoslavne fantastike... kao i mnogi veliki ruski pisci..tako da ta predstava o paralelnom i nevidljivom svetu pored ili nakon smrti, a da nije u pravoslavlju i deizmu.. kako se uzme...za dostojevskog ne važi...
  .... postoje iskustva bliske smrti koja mogu dovesti do nove perspektive, kada se ta svetlost probije... Viktor Frankl kaze da je on suocen sa neminovnom smrcu u Ausvicu otkrio smisao zivota... vecina logorasa je razmisljala da li ce preziveti logor jer ako ne prezive po njima sva ta patnja nema nikakvo znacenje... pitanje koje je njega opsedalo bilo je da li sva ta patnja i svo to umiranje ima nekog smisla, ako nema onda nema nikakvog smisla ni u opstanku jer zivot ciji smisao zavisi od takvog slucaja, da li ce se neko izvuci ili ne, uopste nije ni vredan zivljenja

  .. po njemu upravo ta potraga za smislom je primarna motivacija u nasim zivotima koja nas cini duhovnim bicima...ako ona nije zadovoljena nasi zivoti postaju povrsni i isprazni
  Poslednji put ažurirao/la gost 16798 : 11.05.2009. u 23:02

 23. #23
  Poznat faraonn (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Luzern...Beograd- Berane
  Poruke
  8.535
  Tekstova u blogu
  446
  Reputaciona moć
  378

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  ...transcendentno nije paranormalno ili iskrivljeno -religijsko , a takodje nije ni misticno , i ne bi trebalo ih mijesati .Dostojevski bi trbalo da se uzima samo onda kada smo sigurni da to i mozemo tj. da pomalo-vise imamo 'susreta ' kako sa Djelom tako i sa 'nedjelom'...

 24. #24
  Poznat oziman (avatar)
  Učlanjen
  17.02.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.451
  Tekstova u blogu
  251
  Reputaciona moć
  217

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  Svet je idealan. To nije hipoteza vec neposredna cinjenica svesti. Ko se u to nije uverio, neka prouci Barklijevu Korelativnost subjekta i objekta jer psihicki napor potreban za shvatanje toga manji je nego shvatiti da je dva i dva cetiri, i sve ce mu biti jasno. A ko nije, neka izvede ovu prostu "vezbu":

  Korelativnost subjekta i objekta - Autobus
  http://forum.krstarica.com/blog.php?b=7505

  Iz ovog saznanja nastale se citave filozofije. Sopenhaurova filozofija volje otisla je najdalje i potpuno "iscedila" iz intelekta sve ono sto je u njegovom dometu.... spolja je ostala nespoznajna , transcendentna "Stvar po sebi".

  Ali to nije dovoljno ! Pitanja su velika, radoznalost jos veca, mogucnosti ljudskog saznanja nedovoljne, niti kompatibilne sa prirodom "Stvari po sebi". Pa sta onda citniti? Jasno je da moramo cekati da brod života pristane u luku ka kojoj plovi, i jasno je da sa nestankom objektivacije volje (hteti saznati) koju zovemo "mozak", da nestaje i nacin egzistencije gde postoji subjekat i objekat i gde postoji prostor ..samim tim i mnostvo, i sve ono sto poznajemo.

  Mozemo li bar naslutiti sta nas ceka posle?

  Mozemo, ali samo naslutiti, a glavna pitanja ostaju bez odgovora.
  Iz onoga sto znamo mozemo reci da je Dostojevski u pravu, i da nas sa nestankom intelekta i njegovih formi ceka ovo:

  I ja osetih kako se nebo spusti na zemlju i proguta me. Boga sam osetio kao jednu uzvišenu duboku istinu i osećao sam kako me on prožima. Da, postoji bog, uzviknuh ja. Šta se posle toga desilo, ja ne znam. Vi i ne slutite kako božansko osećanje milja obuzima epileptičara jednu sekundu pre napada. Ja ne znam da li je ovo milje trajalo sekundama ili satima, ali verujte mi da ne bih želeo sve radosti sveta za ovo... Da, isplati se dati čitav Život za jedan takav trenutak... U ovim minutima bila mi je jasna duboka, čudovišno lepa reč: doći će jednom doba kad vreme neće više postojati.

  Ima sekundi kad vi iznenada osetite večnu harmoniju, koja ispunjava čitavo biće: To je kao kad čovek iznenada oseti u sebi celu prirodu i kaže — da, to je istina... to nije samo ljubav, to je više nego ljubav. Užasno je kako su ta osećanja tako jasna, a radost tako ogromna... U ovih 5 sekundi ja preživljujem čitav jedan život, čemu celokupni razvitak, kad je cilj već postignut.
  Dostojevski
  A mozda nas ceka ovo:

  Onda će jedna od pogubnih Furija Gospoda Smrti postaviti konopac oko tvog vrata i tegliće te unaokolo; ono će ti odseći glavu, iščupati srce, prosuće ti utrobu, polizaće ti mozak, popiti tvoju krv, jesti tvoje meso i glodaće tvoje kosti; ali, ti nećeš biti u mogućnosti da umreš. Iako će tvoje telo biti iseckano na komade, ono će opet oživeti. Ponovljeno komadanje izazvaće silovit bol i mučenje.
  Bardo thodol - Tibetanska knjiga mrtvih
  Takodje sa smrcu mozda ne dolazi do stapanja sa sustinom izvan prostora vec hteti saznati i nacin egzistencije u vidu subjekta i objekta postoji i dalje, i da nas ceka nesto slicno kao do sada, poput ovoga:

  Videćeš svoj dom, prisutne, svoje rođake, i leš, i pomislićeš, »Ja sam mrtav! Šta da radim?«, a, budući da će te tištati osećanje silovite tuge, misao će ti se javiti, »O, šta sve ne bih dao da posednem telo!« I, tako misleći, posvuda lutaćeš tragajući za telom.
  Čak iako si mogao da uđeš u svoje mrtvo telo već devet puta zahvaljujući dugom vremenskom razdoblju tokom kojeg si boravio u Čonjid Bardou ono se već smrzlo, ako je zima, istrulilo je, ako je leto, ili su ga, pak, tvoji rođaci već spalili ili zakopali, ili su ga bacili u vodu, ili su ga izložili pticama i divljim zverima. Zbog toga što ne nalaziš ni jedno mesto kojem bi se priklonio, ti ćeš biti nezadovoljan i imaćeš osećaj kao da si stisnut u pukotinama i naborima između stenja i kamenja. Iskušavanje ovakve vrste jada odigrava se u Posrednom stanju kada tragaš za ponovnim rođenjem. opet Tibetanska knjiga mrtvih
  Ma sta bila luka ka kojoj plovimo to je nasa luka i nas pravi dom izvan iluzije. Posto je veliki Sopenhauer iscrpeo mogucnosti ljudskog saznanja, ono sto ostaje jeste jedno veliko NE ZNAMO jer ne mozemo znati. Ostaju nam samo prolazne intuicije. Bergsonove "maglovite rese"...a sve pomesano sa formama intelekta kojih se jednostavno ne mozemo oloboditi i za koje je svest neodvojivo vezana.

  Ipak i ono sto znamo ..mnogo je. Intelekt ne moze otkloniti veo Maje ali ga moze bar delimicno strgnuti a u tome se krije nesto veliko. Veliki dar koji sleduje svakom filozofu....metafizicka uteha.

 25. #25
  Ističe se louiskrstic (avatar)
  Učlanjen
  13.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  --
  Poruke
  2.325
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  80

  Podrazumevano Re: Transcendentno i Dostojevski

  Citat Original postavio oziman Pogledaj poruku
  Misticna iskustva kao i stanja izmenjene svesti mogu nas istoj pribliziti za korak dalje.
  Princip u svemu ovome je jasan . Ono sto nas razdvaja od prave sustine nas samih, i sustine svega oko nas, jesu forme intelekta ... To se desava prilikom dugotrajnih postova asketa, prilikom raznih šokova , trauma ili prilikom uzimanja opojnih supstanci.

  Svako ko to dozivi svoja iskustva nece moci pretociti u reci. Misticizam je frustirani pokusaj da se tako nesto , sto je izvan saznanja i izvan intelektualnih formi, ....uzljebi upravo u te forme.

  Ali sasvim je druga stvar kada neko dozivi tako nesto, a taj neko je jedan od najvecih knjizevnika ovoga sveta...
  Tada opis postaje bozanstven:  Dakle pitanje teme jeste da li ikada razmisljate o transcendentnom.... o luci ka kojoj plovi nas brod zivota.

  Da li je Dostojevski u pravu kada kaze da bi menjao ceo zivot za jedan trenutak TOGA ma sta to bilo?
  I mozda je bauk smrti koga se toliko plasimo samo bauk neznanja, a da je Sokratova mirnoca pred istom zapravo radost koja prerasta u blazenstvo koje se ne moze ni naslutiti na ovom svetu ....toliko blazenstvo, da ceo zivot za koga se grcevito drzimo, ne vredi jednog njegovog trenutka ?
  Oziman,
  rekao bih koju reč ali bih te zamolio da probaš da ne budeš alergičan na moje priče.

  Prvo bih podsetio da je i Frojd u svojoj ranoj mladosti imao iskustva sa plavom Svetlosti.

  Tesla je imao iskustva sa belom Svetlošću u predelui čela.

  Najveći kompozitor svih vremena iako gluv svojim fizičkim čulom sluha, ČUO je muziku - duhovnim sluhom - koju je samo zapisivao i to onu koja je najinspirativnija i uzdižuća. (Ovde bi valjalo čuti o eksperimentu Nikole Rackova koji je vršen u Letnjoj školi slikanja.) Sam Sveti Pavle je od najvećeg progonitelja sledbenika učenja Isusa posle iskustva sa Svetlošću postao najveći propovednik i lider istih....
  Naveo sam ove slučajeve jer su svi bili dotaknuti tom unutarnjom suštinom koja transformiše svest čoveka i uzdiže je...

  Neko već reče ovde u komentarima da nije cilj čoveka da očekuje ta slučajna iskustva veličine, lepote i blaženstva već da dospe i u njih stalno i stabilno živi.
  Pominjem ovo jer je u pravu.

  Istovremeno bih rekao da su to samo "pukotine" kroz koje su pojedinci mogli osetiti jednu višu realnost (ne najvišu) - osim Sokrata (od ovde pomenutih). On je znao i živeo u toj višoj realnosti.
  Otuda, Dostojevski nije u pravu kada kaže da bi dao ceo život za taj jedan trenutak. Zato što mora još za života ovde da poradi svako za sebe da bi za stalno dosegao tu visoku realnost.
  Nije iluzija verovati da je to moguće već verovati da je to nemoguće. Svakako, nemogu a da ne kažem da će svako ostvariti to onda kada za to bude dorastao. Zato mi kao Duše živimo ovde desetine i stotine hiljada života.

  Ne opstajem ovde na forumu da bih se nadmudrivao sa bilo kime ili da trošim svoje vreme već jedino da koliko mi ostale kolege sa Foruma dozvole da kažem da je to realnost i da je to moguće. Moguće je svesno ostvariti svoj još uvek nesvesni životni cilj.

  Citat Original postavio oziman Pogledaj poruku
  Pozdrav svima koji ucestvuju na temi.

  "To"...transcendentno. ma sta takva nepojmljiva vrsta egzistencnije bila i znacila, jeste luka ka kojoj plovimo... Dakle ma sta to bilo, to je nasa najunutrasnjija sustina i sto pre skinemo veo Maje sa ociju .....osecam da taj susret zahteva pripremu koja se sastoji u sticanju znanja a kroz koju mislim da su malo ljudi na ovom svetu prosli kako treba.

  " Nećeš moći videti lica moga, jer ne može čovek mene videti i ostati živ""
  Iz Bibilje.
  Ovaj citat iz Biblije je tačan jer inače čovek kao sklop Duše i tela nikada nije niti će ikada videti Njegovo lice. Niti to može Duša (ono što suštinski jesmo) ako je još uvek u humanom tanju svesti. Dotle se mora pročistiti od svih pošasti koje je "izbacila Pandorina kutija odnosno koje su se oslobodile sa ugrizom one Evine jabuke,"
  Naravno ovo su samo simbologije jer mislim na negativnosti i krutosti uma.
  Jer um jeste neophodni zaštitnik i moćni instrument ali kada duhovno sazrimo onda uma mora biti stavljen pod našom kontrolom (vratiti sadržaj Pandorine kutije nazad) pročistiti se od svih pošasti i onda zauvek ući u te veličanstvene svetove. O tim pasijama je podučavao Sveti Pavle..

  Svakako hvala na dobrodošlici učešća na temi.

  Citat Original postavio faraonn Pogledaj poruku
  ..
  P.S.
  -misticno i transcedentno, veoma blizu ali paralelno ?
  Ne bih da ti pariram ali je neophodno reći da mistično pripada nižim svetovima, pre svega Astralnom i eventualno Kauzalnom dok transcedentalno pripada čisto duhovnim svetovima gde više ne postoji Maya (iluzija) već jedino čista ljubav - čisti nektar Boga.
  Citat Original postavio qviti Pogledaj poruku
  [,

  po mom misljenju ....upravo obratno..um je taj koji ne dozvoljava da dozivimo takve trenutke..a ne radi se samo o trenutku...to sto su oni videli na trenutak,treba stalno da gledamo....odnosno da uzivamo u lepoti sveta...ali eto nas um nam to ne dozvoljava...
  ...malo tesko za shvatiti,ali tako je...[/QUOTE]

  Tačno je da um ne dozvoljava ali je i dobro da ne dozvoljava pre nego duhovno dovoljno pojedinac sazri i ojača
  Jer, kako je citirao Oziman mogli bislo završiti u mentalnoj instituciji...
  Ipak postoji metoda koja omogućuje pojedincu da iz duhovne vežbe ojačava i sebe polako pročišćuje te se lagano otvara prema toj veličanstvenoj ljubavi i blaženstvu transcedentalnih (čisto duhovnih) svetova.

Slične teme

 1. Dostojevski i politika
  Autor drbob u forumu Politika
  Odgovora: 24
  Poslednja poruka: 10.01.2009., 00:45
 2. Dostojevski se pita
  Autor Z.A.K. u forumu Filozofija
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 31.10.2008., 14:41
 3. Dostojevski
  Autor zbunjena u forumu Književnost
  Odgovora: 47
  Poslednja poruka: 05.04.2008., 13:22

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •