http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/Hronika/57439/Za+Suvu+Reku+ukupno+68+godina+zatvora.html

Iako je Puk. Radoslav Mitroviċ pritvoren još oktobra 2006. domaċa javnost do pre nedelju dana nije bila u prilici ni da čuje makar i pomen njegovog imena u medijima.

Pukovnik PJP Mitroviċ je zapravo čovek na koga se za sve vreme pritvora vrši pritisak da bude svedok protiv svojih kolega po veċ ustaljenom sistemu - gde nema dokaza, naċi ċe se neki svedok.

Određen pritvor Radoslavu Mitroviću

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/Hronika/57439/Za+Suvu+Reku+ukupno+68+godina+zatvora.html

Zbog opasnosti da bi sa slobode mogao da utiče na svedoke, istražni sudija Veća za ratne zločine odredio je jednomesečni pritvor Radoslavu Mitroviću.
Istražni sudija se odlučio o predlogu za određivanje pritvora Mitroviću zbog toga što su se tek sada stekli zakonski uslovi, navodi se u saopštenju.

Mitrović je bivši komadant 37. odreda Posebnih jedinica policije, a danas mu je zbog nedostatka dokaza za ratni zčočin u Suvoj Reci 1999. godine, izrečena oslobađajuća presuda.

Pripadnici 37. odreda Nenad Stojković, Zoran Marković, Dragan Milenković i Zoran Nikolić nalaze se u pritvoru od 13. marta.
Dakle, istog dana čovek je oslobođen i pritvoren da sa slobode ne bi uticao na svedoke…
Zar ne postoji način da se po puštanju na slobodu neko stavi pod prismotru, da se prisluškuje, te da se tako vodi računa da ne dođe do uticaja na svedoke?
Pritvor se nastavlja i mimo oslobađajuċe presude sve dok se pritvorenik ne slomi i ili prizna ili posvedoči ono što se od njega traži.

Iako se je slučaj po srpskim medijima provlačio ispod žita, NVO su kao po običaju pribegle senzacionalističkoj nacifikaciji. Na sajtu ,,Žena u crnom” izvesni ovdašnji dobronamerni aktivista ove NVO, Miloš Uroševiċ, objavio je svoj članak o slučaju Suva Reka. Miloš Piše na engleskom, a Mihane Nartilë Salihu-Bala prevodi na albanski (verovatno svako na svom službenom jeziku) između ostalog:

http://www.zeneucrnom.org/index.php?option=com_content&task=view&id=353&Itemid=54&lang=en

…Državni organizovani kriminal Shteti organizator i krimit
26. marta 1999. u Suvoj Reci u Piceriji Kalabrija i u restoranu Pur, pripadnici posebne jedinice Ministarstva unitrašnjih poslova Srbije – Radoslav Mitroviċ, pukovnik i zamenik komandnog oficira policije; Radojko Repanoviċ zamenik komandira; Nenad Jovanoviċ, detektiv inspector; Slađan Cukariċ, policajac; Milorad Nisaviċ, pripadnik Službe državne bezbednosti; Miroslav Petkoviċ, rezervista; Zoran Petkoviċ, rezervista; i Ramiz Papiċ, policajac iz Sjenice, ubili su 48 ljudi, od kojih su 46-oro bili članovi familije Beriša. Šireta, Vjolca i Gramos Beriša su jedini preživeli.

Tela su zakopana u jednoj od masovnih grobnica na Kosovu, na vojnom strelištu u Prizrenu. Nedelju dana kasnije, prevežena su u Srbiju i zakopana u Batajnici po naređenju Generala Vlastimira Đorđeviċa, haškog optuženika. Odavde su tela vraċena svojim porodicama na Kosovu.

Optuženi Radoslav Mitroviċ je imao komandnu nadležnost u oblasti Suve Reke, pa se zato smatra odgovornim, pošto je naredio podređenim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, kako kaže optužba, ,,Kreċite! Šta čekate? Ubijaj! Vozi! Jel’ ja to treba da radim umesto vas?”

Na osnovu njegovog ponašanja, lako je zaključiti da je profesionalac, dobro uvežbani zupčanik (što bi rekla Hana Arend) mašine smrti, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.
Odlikovan je medaljom jugoslovenske zastave sa zvezdom za svoje ratne zasluge. Bio je treċi zapovednik policijskih snaga, poslušni egzekutor
...
Uroševiċ tako uzgredno pominje Puk. Mitroviċa kao ,,zupčanik”, a MUP Srbije kao ,,mašinu smrti” da to na prvi pogled može proċi kao veċ izlizana nezgrapna fraza senzacionalističkog novinarstva.

Međutim, pravi smisao koji se podmuklo provlači ispod žita i postaje očigledan tek kada se dovede u vezu sa Hanom Arend, koja je inače poznata po svojoj izjavi u kojoj Adolfa Ajhmana, poznatog kao ,,arhitekta holokausta” naziva ,,zupčanik”.

Ko snosi odgovornost za vređanje ugleda jedne državne institucije kakav je MUP poređenjem sa nacistima?

Da li ovakvi ljudi diktiraju sudbine optuženih srpskih oficira i ko snosi odgovornost za ovakav govor mržnje i kršenje osnovnih ljudskih prava i pretpostavke nevinosti?
Dalje, šta se desi sa ovim Uroševiċevim citatom u kome Puk. Mitroviċ tobože naređuje ubijanje i razvoženje, kad u obrazloženje njegovog oslobađanja na sajtu RTS-a stoji:
Analizirajući iskaz zaštićenog svedoka "A", koji je teretio Mitrovića da je naredio napad i da je govorio - "Šta čekate, zar treba da radim umesto vas", Beraha-Nikićević je kazala da na sudu nije dokazana Mitrovićeva odgovornost.