Više srpskih sela na Kosovu i Metohiji ponovo je ostalo bez električne energije, među kojima su Prilužje i Grace u opštini Vučitrn, kao i najveće srpsko selo u Metohiji Goraždevac, kojima je struja isključena bez ikakve najave.


Struja je, takođe, isključena i srpskim selima Donja Gušterica, Dobrotin i Livađe, na centralnom Kosovu, u kojima živi više od 1.000 stanovnika. U selima Prilužje i Grace, koja od juče ponovo nemaju električnu energiju, struja je uključena polovine marta, nakon što su u mraku proveli gotovo mesec dana, od polovine februara.
Prema rečima predsednika opštine Vučitrn sa sedištem u Prilužju Stojadina Tomića, isključenje struje nije bilo najavljeno iz Kosovske elektroenergetske korporacije (KEK).
Kako je u izjavi Tanjugu rekao Tomić, predstavnici tih sela i KEK-a dogovorili su se o linearnom plaćanju električne energije u iznosu od 26 evra po domaćinstvu, počev od 1. maja, međutim dogovor nije ispoštovan. "Meštani su prihvatili dogovor da od 1. maja počne očitavanje brojila, kako bi plaćali utrošenu električnu energiju. Međutim, KEK je juče, u 14 sati, isključio struju bez ikakve najave, iako je bilo dogovoreno da u toku dana dođu kako bi napravili evidenciju potrošača", rekao je Tomić.
On je naveo da je o ovom slučaju obavešteno Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, kao i kancelarija USAID u Prištini. U Prilužju i Gracu struje nije bilo mesec dana, a uključena je sredinom marta, pošto je s međunarodnim predstavnicima na Kosovu načelno dogovoren način plaćanja struje u srpskim selima.
Što se tiče najvećeg srpskog sela u Metohiji - Goraždevca, radnici KEK-a su, bez ikakve najave, presekli visokonaponski kabal i ostavili selo bez struje, rekao je Tanjugu predsednik opštine Miloš Dimitrijević.
Prema njegovoj oceni, radi se o pritisku na oko 250 srpskih domaćinstava sa više od 1.000 članova porodica, koliko ih živi u ovom selu.