Ускршња јаја
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 39

Tema: Ускршња јаја

 1. #1
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Ускршња јаја

  Ускршња јаја су обележје велике хришћанске светковине „Ускрса“. Јаја се боје и украшавају током Велике недеље (Страсне недеље), најчешће на Велики четвртак или Велики петак. У западним земљама бојење кокошијих јаја већ застарева и све више се користе јаја од чоколаде или се пластична јаја напуне бомбонама. Та јаја се често скривају; наводно их сакрива Ускршњи зека и деца ће их пронаћи тек на Ускршње јутро. Такође, она се стављају у корпу напуњену правом или вештачком сламом тако да наликује на птичје гнездо.

  Митови и легенде

  У свим деловима света јаје је од давних времена било познато као симбол извора живота; то је одредило његову улогу у религији, култу и магији. Мит о настанку света из јајета је постојао код Феничана, Вавилонаца, Египћанима, Келтима и многим другим народима. У кинеским предањима на пример, хаос је имао облик јајета. Када се то јаје отворило, од тешких елемената настала је Земља, а од лаких и чистих - небо. Као симбол живота, јаје је служило и као средство помоћу кога се живот стварао, чувао и одржавао и та његова улога се среће у народној традицији Срба. Тако се рецимо породиљи јаје стављало у недра и провлачило кроз одећу, јер се веровало да ће јој то олакшати порођај (једнако лако као што кокошка снесе јаје). Осим на плодност људи, јаје је утицало и на плодност усева и стоке. Да би побољшали усеве, људи су разбијали јаје о главу вола који је упрегнут са десне стране или су га закопавали у прву бразду. Да би, пак, побољшали плодност стоке или би јаје разбијали о главу последње помужене овце или га закопавали у мравињак, а потом би да давали стоци заједно са мекињама, како би се размножавала као мрави. Јаје би добијало још већу „снагу“ тиме што би било бојено у црвено, јер се веровало да је то боја која значи живот (јер је и крв црвена).
  Хришћанство је преузело симболику јајета релативно касно; бојена јаја се помињу тек у 12. веку, а у Србији још касније - у 16. Међутим, народна предања, која су бројна и међусобно различита, почетак бојења јаја везују ипак за Христово ускрснуће. По једној причи која је позната у Црној Гори, стражари који су чували Христов гроб су јели печену кокошку. Један од њих је исказао бојазан да ће Христ оживети, али му је други узвратио да ће се то десити када кокошка коју су испекли полети и снесе црвено јаје. Управо се то и десило, а Христ је раширених крила полетео ка небу. Према једном предању, бојење јаја почиње још од Христовог разапињања. Када су га водили да га разапну, окупљена светина је на њега бацала камење, али се оно претварало у обојена јаја.

  Историја

  Антички персијанци су бојили јаја за њихов празник који је обележавао почетак нове године, а празновао се у време пролећне равнодневнице. Овај празник постоји најмање 2.500 година. Кипови у Персепољу приказују људе који су носили обојена јаја краљу.


  Бојење

  Техника бојења је старија од технике шарања јаја. Сматра се светом радњом, па јој се тако и приступа. Било је одређено обредним правилима, која су одређивала не само дан, већ и доба дана, као и особу која ће бојити. Наиме, то су могле да буду само „ритуално чисте“ особе, односно старе жене или невине девојке. јаја која се користе су најчешће кокошија. Постоји веровање да боју боље примају она јаја чија је љуска тамнија, али и она које снесе црна кокошка или кокошка тамније боје перја. Понекад се пре бојења врши припрема како би се боја боље примила. То је подразумевало прање јаја у млакој или сланој води, потапање у расо или раствор стипсе или чак одређене магијске радње. Након бојења, још врућа јаја се бришу вуненом крпом натопљеном зејтином или кожицом од сланине како би добила сјај.


  Црвена јаја
  Најчешћа једнобојна јаја су црвена, а у неким крајевима и једина. Међу најстаријим коришћеним сировинама за добијање црвене био је броћ и помиње се још у 16. веку. Касније, броћ је заменио варзил који је увожен из Бразилије и анилинске боје. У недостатку ових боја, коришћене су биљке из окружења или њихови делови, као што су руј и метвица или кора од шљиве или трешње. Важност црвене боје је последица њене повезаности са бојом (Христове) крви. Постоји обичај да се прво јаје боји црвено. Ово јаје се и чува до следећег Ускрса и назива се „чуваркућа“, „чувадар“, „стражар“, „крсташ“ и сл. У складу са називима, овом јајету се приписују магијске моћи и сматра се да је велико зло по укућане уколико оно пукне. У Србији је такође лоше обојено јаје значило рђав знак и веровало се да се бојење јаја могло урећи. Зато су се жене трудиле да их не виде док боје. Уколико би током те радње неко био присутан, оне би разним причама о нечем црвеном покушале да том неком одврате пажњу, али и да утичу да јаја буду црвена као то нешто што помињу у причи. Да би јаја била црвенија, понекад су поклапале шерпу црвеним поклопцем.

  Жута јаја
  После црвених, жута боја се најчешће користи за једнобојна јаја. Ова боја се лако добија из појединих биљних органа млечике, луковине, кукурека и коприве.

  Мрка јаја
  Мрка боја се могла добити или из биљака или се користила чађ размућена у води. Као сировина се користила ораховина или кора од цера.

  Зелена боја
  У неким крајевима зелена је омиљена боја која се користи за фарбање јаја јер симболише природу. Најчешће сировине су биле семена коприве и корен патлиџана.

  Плава боја
  Плава боја се добијала из цвета пресличице и коре од смрдљике.

  Црна јаја
  Јаја фарбана у црно су ретка и као једнобојна се срећу у породицама које су у жалости, мада то није правило. Црно се користи и у комбинацији са другим бојама. Као сировине за црну користиле су се кора од храста или ораха, на пример или чађ.

  Шарање јаја

  Да би се неко јаје лепо украсило шарањем, потребно је било много стрпљења, али и вештине, па се могло поверити и женама ван куће. Такође, ова јаја нису коришћена за ту.цање, већ су се поклањала важним гостима.
  Шарање јаја се може извести на више начина. Техника када се за то употребљава восак, назива се батик техника. Суштина је да се на појединим деловима накапље восак, па се након бојења восак скине; делови који су били прекривени остаће необојени. За наношење воска користи се и тзв. шараљка.
  За шарање се може користити и лишће. Наиме, оно се уљем или беланцетом причврсти за јаје, које се стави у танку чарапу, а потом боји, односно кува са жељеном бојом. Након кувања, чарапа и лишће се скину и на месту где је било лишће остаће необојена места налик на орнамент. Због тога је важно да облик листа буде што декоративнији; популарно је лишће детелине, руже, пелина, навале, како због облика, тако и због њихове симболике.
  Обрнут поступак би био скидање боје са већ офарбаног јајета и у ту сврху се обично користи неки оштар предмет попут ножа или бритве или сумпорна, азотна или сона киселина. Могуће је и наносити боју преко боје, где је посебно занимљиво добијање тзв. мраморних јаја, која се умачу у различите боје, те се ове саме разливају. На тај начин се постиже ефекат да јаје изгледа као мермер.
  У северним крајевима Србије, вероватно под утицајем западних народа, развиле су се технике украшавања јаја разним пантљикама, жицама или вуницама, који се лепе или нашивају на најчешће необојена јаја. Оваква јаја се праве као украс за кућу преко целе године. Веома ретка јаја су она која су украшавали ковачи. У духу свог заната, на испражњено бело јаје укуцавали би потковице, чекиће и друге алате.
  Орнаменти који се користе за украшавање јаја у Србији су пре свега цветови, али и лишће и плодови. Посебна пажња се посвећивала управо биљкама које се користе у исхрани, попут пшенице коју је, према народним предањима и Бог благословио. Сматра се да ова биљка тера демоне. Након цветних мотива, најзаступљеније су геометријске шаре. Оне могу бити различите, али је посебно занимљива тзв. свастика (кукасти крст). На јајима овај симбол има значење заштите. Тзв. зооморфни мотиви, дакле са животињама су у Србији мање заступљени, али јесу у западним земљама. Јављају се зец, кокошка, пиле, голуб, паун, али и рибице и лептир. Антропоморфни мотиви су ретки и стари. Честе су сцене из живота (орање њиве на пример) или су цртане невесте, којима су јаја и била намењена. На јајима су се цртале и девојке и младићи са написаним љубавним порукама. Поруке су иначе чест мотив на јајима и осим љубавних, честе су и празничне које славе Ускрс, али су забележене и врло оригиналне и актуелне.
  Ускршња јаја се често украшавају хрушћанским мотивима; на јајима се може наћи Христов лик, распеће, ускрснуће, манастири и цркве. Ипак, у целом свету је најраспрострањенији мотив крста. У Србији, овај мотив је готово обавезан на првом јајету, односно „чуваркући“.
  Poslednji put ažurirao/la Jacob : 22.04.2009. u 19:13
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem 2. #2
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  Обичаји

  У Србији многи обичаји су били у вези са првим јајетом, „чуваркућом“. У неким крајевима његово бојење је било праћено бајањем. Деци су такође тим јајетом мазали образе, како би им они били такође црвени, јер су румени образи значили здравље. На Косову ово јаје су називали „страшник“ јер се употребљавало као лек против страха. У неким крајевима су децу умивали водом у коју би ставили једно црвено јаје, шећер и цвеће вртике. То би се радило да би дете било здраво, слатко, односно благе нарави и да се око ње или њега врте момци, односно девојке. Такође би се детету то јаје стављало под јастук у току ноћи, а ујутру би то јаје носило у цркву и потом то јаје прво појело. Црвено јаје би иначе сви чланови породице увек прво јели, опет како би се заштитили од болести. Заштитна својства су имали и вода у којој су се јаја кувала, па и љуске. Због тога у неким крајевима постоји обичај да се љуске иситне и умесе са пшеничним брашном и тако залепе за горњи део кућног прага како би се отерало свако зло. Црвено јаје су користиле и девојке у разним „враџбинама“ како би се удале. При извођењу тих магијских радњи, пазиле би да их момци не виде.
  Обичај код свих хришћана је даривање јаја. При томе се водило рачуна да сваки укућанин и гост добије јаје са одређеном симболиком; младићи и девојке би добијали јаје с венчићем како би пронашли животног сапутника, а девер би добијао јаје са ишараним будилником или руком са прстеном, сатом и цвећем.
  У неким крајевима се спрема и обредни хлеб на који се ставе јаја. Он је намењен како деци, тако и свима који уђу у кућу да честитају празник.
  Постоје и такви обичаји у Србији чија је основа веровање да јаја могу бити и лоша. Чобани зато нису јели јаја за Ускрс, јер су веровали да ће стока да оболи од „јајчанице“. Такође се пазило да деца не поједу више од три жуманцета јер се веровало да ће бити жута, односно бледа у лицу.

  Игре

  Код свих европских народа постоји обичај даривања обојених јаја, као и ту.цање са њима. У Србији постоји веровање да је најтврђе јаје „проносак“, односно оно кога кокошка прво снесе. Дешавало се да такво јаје деца обесе изнад ватре, тако да му врх буде на доле. Тако се садржај слије при самом врху и стврдне. Такво јаје се користило за ту.цање. Сама игра је једноставна: удари се врх о врх, шода о шоду и победник је онај чије се јаје не разбије. Победник добија разбијено јаје као награду, а веровало се да ће он имати више среће у наредних годину дана. Било је такође и „варања“, па се пазило да неко не подметне дрвено или „наливено“ јаје. Наиме, то је значило да се јаје напуни вуном и хлебом. Деца су се играла и тако што су јаја разбијала гађајући их из даљине металним новцем или каменом или котрљајући друга јаја (слично као у игри кликерима). У Црној Гори постоји играчка која служи искључиво за играње ускршњим јајима и назива се витај. Такође позната игра је била ламкање. Смисао је био да се обарено јаје обеси и заљуља, а учесници у игри покушавају да га ухвате зубима.
  Занимљиво је да се побратимство, односно посестримство везивало баш за ускршње јаје. Наиме, приликом ритуала побратимства, размењивало се и ускршње јаје.
  Фабержеова јаја

  Једна од најпознатијих ускршњих јаја су свакако она које је израђивао петроградски јувелир Карл Фаберже. Пажњу тадашње царске породице у Русији је привукао већ првим радовима који су били изложени на Сверуској изложби у Москви 1882. Од тада почиње да ради за потребе двора; у пероду од 1885. до 1916. сваке године за Ускрс је на двор доносио своја уметничка дела у облику ускршњих јаја, а израђена од злата и других скупих материјала. Наручиоци његових дела били су руски цареви, отац и син; Александар Трећи и Николај Други.


  Poljska
  Francuska
  Poslednji put ažurirao/la Jacob : 22.04.2009. u 19:14
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem

 3. #3
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  Svaka čast na tekstu!
  Hrišćansku simboliku u potpunosti objasnio i izneo ateista!

 4. #4
  Buduća legenda причалица (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  under my skin
  Poruke
  25.092
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  2722

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  jacob ima dobre teme, toliko napiše da ne znam ništa više od onog što je napisao...i fotke su lepe.
  p.s. znam samo da su najtvrđa jaja od morke.
  сећање на тебе ме кошта као петра кајгана

 5. #5
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  Citat Original postavio pričalica Pogledaj poruku
  jacob ima dobre teme, toliko napiše da ne znam ništa više od onog što je napisao...i fotke su lepe.
  p.s. znam samo da su najtvrđa jaja od morke.
  šta je to morka?
  Ta mi rođaka nije poznata...

 6. #6
  Buduća legenda причалица (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  under my skin
  Poruke
  25.092
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  2722

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  kako ne znaš šta je morka? idi na gugl, brate.

  Poslednji put ažurirao/la причалица : 22.04.2009. u 19:13
  сећање на тебе ме кошта као петра кајгана

 7. #7
  Moderator De_Sisti (avatar)
  Učlanjen
  30.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  20.871
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  402

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  Важност црвене боје је последица њене повезаности са бојом (Христове) крви

  Ja cuo drugi razlog za crvenu boju. jevrejsko verovanje koje kaze da kokoske snesu crvena jaja kada neko vaskrsne. Kada je Hristos vaskrsao, to se i desilo i sv.Marija Magdalina odnela to crveno jaje kao dokaz imperatoru...

 8. #8
  Buduća legenda причалица (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  under my skin
  Poruke
  25.092
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  2722

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  pa dobro..bez hristove krvi ne bi ni bilo vaskrsenja...
  сећање на тебе ме кошта као петра кајгана

 9. #9
  Veoma poznat
  Učlanjen
  23.11.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bgd
  Poruke
  10.907
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  slično kao njorka, samo ima veće jaje....e mogli bismo u fr. da prodajemo yayca.28€

 10. #10
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  morka u mome bivšem kraju je poznata kao misirska kokoš...

 11. #11
  Veoma poznat
  Učlanjen
  23.11.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bgd
  Poruke
  10.907
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  eto viš da znaš, nešto kao tjurka, a njorka je ko patka..

 12. #12
  Veoma poznat
  Učlanjen
  23.11.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bgd
  Poruke
  10.907
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  e, danas sam ladno video menonite u beogradu....

 13. #13
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  Citat Original postavio pričalica Pogledaj poruku
  kako ne znaš šta je morka? idi na gugl, brate.

  Sto to ima odvratan glas

  Imala moja baba,ne mozes da spavas od njih.
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem

 14. #14
  Buduća legenda причалица (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  under my skin
  Poruke
  25.092
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  2722

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  stvarno mi se sva radost od nje....nekako....Bože sačuvaj i sakloni.
  tema - ne sviđaju mi se ova francuska jaja, mnogo su upicanjena.
  сећање на тебе ме кошта као петра кајгана

 15. #15
  Veoma poznat BOKYSTAMY (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Jagodina
  Poruke
  10.976
  Reputaciona moć
  283

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  Citat Original postavio Jacob Pogledaj poruku
  Sto to ima odvratan glas

  Imala moja baba,ne mozes da spavas od njih.
  U mome kraju ih zovemo tikavice, a jaja su im kao od kamena

 16. #16
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  Citat Original postavio BOKYSTAMY Pogledaj poruku
  U mome kraju ih zovemo tikavice, a jaja su im kao od kamena
  ljudi je u mome kraju drže, pošto je iskusni lovac na šarke i poskoke....

 17. #17
  Domaćin valaam (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  new now
  Poruke
  3.668
  Reputaciona moć
  81

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  Citat Original postavio Jacob Pogledaj poruku
  Sto to ima odvratan glas

  Imala moja baba,ne mozes da spavas od njih.
  Аха, терају змије, мишеве итд...
  "Безбожници напредоваће навише, варајући друге и варајући себе"

 18. #18
  Veoma poznat BOKYSTAMY (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Jagodina
  Poruke
  10.976
  Reputaciona moć
  283

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  Citat Original postavio analiticar Pogledaj poruku
  ljudi je u mome kraju drže, pošto je iskusni lovac na šarke i poskoke....
  Ko ih ima , taj nema straha od zmija a mozda i komsije?

 19. #19
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  Citat Original postavio BOKYSTAMY Pogledaj poruku
  Ko ih ima , taj nema straha od zmija a mozda i komsije?
  Ne kidišu na komšije...
  Nisu baš toliko savršene...

 20. #20
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  Citat Original postavio valaam Pogledaj poruku
  Аха, терају змије, мишеве итд...
  Znam da su poludivlje.

  Jel njima bese jaja imaju plavkastu ljusku ili sam pomesao?
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem

 21. #21
  Buduća legenda причалица (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  under my skin
  Poruke
  25.092
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  2722

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  jeste. moja mama uvek naruči da se donese nekoliko i podeli unucima, već ofarbana jaja od morke (najbolje im prija crvena boja, ne znam zašto). mala su, šiljata pri vrhu i neuništiva....nijedno kokošije jaje nije uspelo da izdrži morkino...onolika 'tičurina, a tako mala jaja, da prostite....
  сећање на тебе ме кошта као петра кајгана

 22. #22
  Buduća legenda причалица (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  under my skin
  Poruke
  25.092
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  2722

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  evo i ja malo da doprinesem:

  Kako se farbaju jaja?

  Domaćica se najprije prekrsti i pomoli Bogu, zatim u sud sa vodom, u kome će kuvati i farbati jaja, dodaje malo osvećene vodice vaskršnje ili bogojavljenske. Na šporetu vri voda sa bojom (varzilom), domaćica u njega spušta jaja, pazeći da ravnomerno budu obojena, a broje sveže ofarbana jaja, čiji broj raste svakoga časa. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove "čuvarkuća". Pre farbanja jaja se mogu "šarati". Naime, sa rastopljenim voskom i perom za pisanje, ili nečim sličnim, na jaje se nanosi topljeni vosak. Najprije se pero zagreje na plamenu svijeće, pa se onako vruće umače u vosak, a potom se voskom po jajetu piše i crta. Pošto vosak ne prima boju, posle, prilikom farbanja, na jajetu ostaju bele nacrtane figurice i slova. Na jajetu se obično piše X. V. i V. V. (Hristos Vaskrse i Vaistinu Vaskrse), crtaju krstići, cvetići i druge figurice. U novije vrijeme, izrađuju se specijalne nalepnice od papira ili plastike i one se mogu lijepiti na jaja.

  Simbolika

  Farbanje jaja vrši se u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalena Mironosica (to je ona devojka koja je sa Presvetom Bogorodicom, neprekidno bila uz Hrista u toku njegovog golgotskog stradanja, i kojoj se Hristos prvoj javio po Vaskrsenju), putovala u Rim da propoveda Jevanđelje, i posetila cara Tiberija. Tada mu je, u znak pažnje, kao novogodišnji poklon, predala crveno jaje, i pozdravila ga rečima: "Hristos Vaskrse". Crvena boja simboliše Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja. Jer vaskrsenja nema bez stradanja i smrti. To je, dakle, prvenstveno boja hrišćana i crkve, bez obzira što su neki pojedinci i pokreti kroz istoriju pokušavali da ovu boju prisvoje i kompromituju.

  ******* jajima

  Na stolu stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad nastane veselje i takmičenje čije je jaje najjače. To predstavlja veliku radost za decu. Prilikom tucanja izgovara se, takođe, "Hristos Vaskrse" i "Vaistinu Vaskrse". Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo. Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se dariva farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalim ponudama.

  Strašnik, stražar, čuvarkuća

  Vaskrs se prepoznaje i po crvenom jajetu. Jaje se smatra univerzalnim simbolom života i plodnosti. Mit o postanku sveta iz jajeta poznat je kod mnogih starih naroda. Po verovanju Indusa iz gornje polovine ljuske je nastalo nebo, a od donje - zemlja. Kod hrišćana simbol vaskršnjeg jajeta je u sledećem: kao što pile, bez ičije pomoći spolja, kada dođe vrijeme, sopstvenim moćima razbije ljusku i izlazi na svetlost dana, tako i Hristos sopstvenim snagama razbija okove groba - smrti, vaskrsava i donosi novi život svima koji veruju u Njegovu reč i božansku moć. Prvo ofarbano jaje, koje je obavezno crveno, čuva se u domu, kraj ikone, do sledećeg Vaskrsa. Naziva se stražar, stražnik, čuvar ili čuvarkuća, jer se veruje da ukućanima čuva zdravlje.

  Načini farbanja jaja

  1. Kad skuvate jaja, pre nego sto počnete da ih farbate možete ih iscrtati sa voštanim (masnim) bojama (koja deca koriste za likovno). Iscrtate ili ispišete nešto i nakon toga ih farbate.Ono sto ste iscrtali ostace neofarbano.

  2. Skuvati jaja, pa ih ostaviti da se malo prohlade, toliko da ih možete držati u ruci i šarati. Izrezati trake ili neke druge oblike (tačkice, kvadratiće, trougliće, srculenca, cvetiće...) od malo čvršćeg selotejpa (kojim se lepe paketi), pa lepiti po jajetu. Preko svakog jajeta staviti tanku žensku čarapu i dobro zavezati koncem, pa spuštati jaja u boju za farbanje po želji. Kad vidite da je jaje obojeno, skinite čarapu i komadiće selotejpa, pa premažete mekanom krpicom koju ste namočili u ulje ili mast i dobićete predivna šarena jaja.

  3. Sitno iseckajete koru belog luka. Ovlažite skuvano jaje i umočite ga u sitno isackane kore belog luka, pa ga zavežite najlon čarapom. Pripremite boju u koju želite ofarbati jaja (crvena, zelena), ofarbajte ih prema uputstvu, a na mestima gde je bila kora belog luka ostaće belo, tako da će jaja imati neobične šare.

  4. Jaja veoma jednostavno, a veoma efektno, možete da ofarbate prema šari koju ste sami smislili najobičnijim tačkicama. Jaja najpre oblepite finim tufnicama od voska. Potom ih ofarbajte hladno umućenom bojom, a kad se osuše, odstranite vosak. Iako najjednostavnija, tačkice nisu jedina šara koju možete dobiti pomoću voska, ali to već zavisi od vaše umešnosti i kreativnosti.

  5. Ako želite da vam jaja odišu egzotikom Dalekog istoka, možete ih oblepiti finim kineskim papirom po kome su iscrtani piktogrami. Jaja, dakle, premažite lepkom i nanesite sloj finog papira za tanke kineske salvete. Zatim na jednobojnom papiru četkicom i tušem iscrtajte željene simbole i po želji jaje obložite sa malo zlatnog papira.

  6. Znate li za štos sa krep-papirom ? Jaja, oprana naravno, se skuvaju. Dok se kuvaju pripremite u dubokom tanjiru ili nekoj zdelici hladnu vodu sa malo sirćeta i raznobojne krep-papire, iscepkane na komadiće. Ako zelite jednobojna jaja, neka ti komadi papira budu veličine, recimo lista sveske, a ako hoćete šarena jaja onda neka budu manja. Skvasite te papirice u onu vodu sa sircetom (jedan po jedan,da ne stoje u vodi, jer ce se raspasti)i u njih zamojte skuvana,j os vruća jaja. Vodite računa da cela površina jajeta bude prekrivena, papir neka bude zgužvan, može čak i jedna boja preko druge. Ostavite da se ohladi, ali nemojte predugo čekati, jer ako se papir skroz osuši teže ćete ga skidati. I to je sve. Mali savet - ne koristite previše svetle boje ili ako već koristite recimo žutu od nje napravite samo detaljčić, a neka preovladava neka jača boja. Ne bi bilo lose da dok to radite stavite rukavice ili ako ih nemate,ruke cete posle najbolje oprati sirćetom)

  7. U plitkoj činijici razblažiti tutkalo tako da voda bude blago zamućena. Topla (mlaka) već ofarbana jaja u osnovnoj boji provaljati kroz taj rastvor. Osušena jaja, a suše se brzo jer su topla, oslikati ili iscrtati motivima po želji uz pomoć četkice i tempera boja. Kada se boja osuši, jaja premazati namašćenom krpicom.

  8. Uzeti kore crnog luka i iseći ih na komade. Uzeti jedno živo jaje, uviti malo kore crnog luka, pa jaje umotati u foliju. Tako uvijati jaje po jaje i kuvati ih u šerpi oko 8 minuta. Kada se jaja skuvaju, vaditi ih iz vode, skinuti foliju i ostaviti ih da se ohlade. Kada se ohlade, namazati ih uljem. Ova jaja su puna šara i izgledaju kao mermerna, prava fantazija.

  Ukoliko se odlučite za prirodna sredstva za farbanje pokušajte sa cveklom za ljubičasta, a za zelenu - spanać. Ako se pak odlučite za farbanje kupovnim bojama, koristite dva ili tri puta veću količinu od one koja je napisana u uputstvu na kesici.
  сећање на тебе ме кошта као петра кајгана

 23. #23
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  Uporno cenzurisu tu.canje
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem

 24. #24
  Veoma poznat BOKYSTAMY (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Jagodina
  Poruke
  10.976
  Reputaciona moć
  283

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  Citat Original postavio analiticar Pogledaj poruku
  Ne kidišu na komšije...
  Nisu baš toliko savršene...
  Ma mislio sam da se ni komsije ne trebaju plasiti od zmija , dok su morke, tikavice u blizini.

 25. #25
  Buduća legenda причалица (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  under my skin
  Poruke
  25.092
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  2722

  Podrazumevano Re: Ускршња јаја

  pa neka....jedino da pišemo kuckanje jajima, što baš i nije odraz onog što se dešava....
  ove godine su najlepše ispala jaja bojena u lukovini...fenomenalna su, kao da sam ih špatulirala.
  сећање на тебе ме кошта као петра кајгана

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •