ВАРШАВА – Власти Северне Ирске почеле су да преваспитају особе осуђене за тероризам тако што их шаљу у некадашњи највећи нацистички концентрациону логор Аушвиц на југу Пољске.

Почетком априла Аушвиц је обишла прва група од 12 Ираца који су за тероризам осуђени и провели неколико година у затвору, јављају данас пољски медији.

„Желимо да им покажемо до чега доводе агресија и расизам, зато иду да својим очима виде концентрационе логоре. Треба и да упознају Пољску какву до сада нису знали. Разгледају замак Вавел, слушају Шопена”, казао је за „Ђењик” Френк Хигинс, директор ирске невладине организације Транзишн трејнинг.

„Почетак великих промена” назив је пројекта преваспитавања осуђених за тероризам који је покренула та невладина организација у сарадњи са властима у Северној Ирској.

Верују да ће посета Пољској помоћи и да се ублажи негативан однос Ираца према пољским гастарбајтерима, који постаје све приметнији откако је почела глобална економска криза.

„У најрадикалнијем протестанском делу друштва расте отпор према досељеницима из Пољске. Криза је, у најсиромашнијим четвртима Белфаста незапосленост је и 60 одсто”, казао је Хигинс.

У Пољску се ускоро спрема и следећа група од 50 тешких преступника из Северне Ирске, али пољским властима не допада се што о том програму нису обавештени.

http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/index.1.sr.html#v83998

Ovako bi Hrvati svake godine trebalo da idu u Jasenovac,bez obzira što se njihova svest neće nikada promeniti.Irski teroristi su nevina dečica u odnosu na potomke hrvatskih ustaša.Najnoviji primer je njihovo divljanje u Boliviji.