U Hagu 18 kontra 15?


Međunarodni sud pravde u Hagu neće danas objaviti koje su države dostavile podneske u postupku za utvrđivanje legalnosti proglašenja
nezavisnosti Kosova, već se to očekuje do kraja nedeljem javlja Radio Slobodna Evropa.

Prema nezvaničnim saznanjima B92, u procesu će učestvovati 18 država od onih koje su priznale i 15 od onih koje ne priznaju nezavisno Kosovo.
Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić kaže da je veliki broj zemalja sa svih kontinenata najavio učešće u ovom procesu i ocenjuje da zbog toga Beograd može biti optimista.
Izvor iz MSP potvrdio je Radiju Slobodna Evropa da che taj spisak biti objavljen do kraja ove sedmice.
Posle toga, MSP će se uključiti u raspravu o legitimnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, a eksperti ističu da će missljenje suda, uprkos tome što će biti neobavezujuće, biti važno za dalje odnose Beograda i Prištine.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ne očekuje da će Međunarodni sud pravde doneti konačnu odluku kada je nezavisnost Kosova u pitanju.
Janjića, međutim, iznenađuje brzina s kojom sud reaguje, s obzirom na to da neki slučajevi već godinama čekaju na početak procesa.
"Očigledno je da je veliki interes u međunarodnoj zajednici, odnosno u onim zemljama koje su se umešale u proces priznavanja Kosova, da se stvar što pre raščisti", ocenjuje Janjić.

http://www.blic.rs/politika.php?id=89016