Обустављена истрага против 13 полицајаца из РС

Тужилаштво БиХ обуставило истрагу против 13 припадника бившег Центра јавне безбедности Зворник, који су били осумњичени за ратне злочине у Сребреници. После скоро две године суспензије, њима ће бити враћена документа и моћи ће да се слободно крећу и ван БиХ, јављају агенције.


Тужилаштво БиХ одлучило је, после готово две године, да обустави истрагу против 13 припадника бившег Центра јавне безбедности Зворник, који су били осумњичени за учешће у ратним злочинима у Сребреници.

До сада је прекинут поступак против 18 припадника МУП-а Републике Српске, 17 полицајаца је још на провери, док је оптужница подигнута против једног полицајца.

Сада је и против 13 полицајаца обустављена истрага и њима ће, након 21 месеца суспензије, бити враћена документа и моћи ће да се слободно крећу и ван БиХ, јавиле су агенције.

Истрага је обустављена против полицајаца Јована Лазића, Драгана Хајдуковића, Предрага Перића, Љубомира Поповића, Радета Милића, Недељка Видовића, Бобана Ступара, Радислава Ристића, Милана Богдановића, Мире Јовановића, Николе Ракића, Жељка Јовановића, Милисава Продановића.

Регионални председник Синдиката ЦЈБ Бијељина Родољуб Видаковић рекао је да је потврђена њихова тврдња да "већина суспендованих полицајаца није укаљала углед МУП-а Републике Српске, а тиме ни саму Републику Српску".

Видаковић је рекао да је први пут задовољан озбиљношћу и професионалним радом Тужилаштва БиХ који су у кратком року извршили темељне провере за 13 полицајаца.

"Из Тужилаштва сам добио уверавања да ће учинити све да у што краћем року ураде провере и за осталих 17 полицајаца ЦЈБ Бијељина, а, наравно, сви они за које Тужилаштво докаже да су починили било какав ратни злочин не смеју бити амнестирани", истакао је Видаковић.

Видаковић је нагласио да је "разочаран пасивношћу невладиних организација у БиХ које нису реаговале на кршење људских права и слобода за 36 полицајаца".

zanimljivo,da su muslimanski policajci tetka Bilja bi mukala na sav glas