Kosovski presedan uzrok protesta u Moldaviji i Gruziji


Kosovski presedan, odnosno zanemarivanje hladnoratovskog dogovora o poštovanju granica, uzrok je nedavnih protesta u Moldaviji i Gruziji, dok Kosovo nastavlja da se bori sa svojom samoproklamovanom državnošću, ocenio je politički komentator TV stanice "Raša tudej" Peter Lavele za radio Slobodna Evropa.

Mnogi u otcepljenom Pridnjestrovlju prate sa zadovoljstvom najnovija dešavanja u Moldaviji pošto tamošnje nemire i nasilje vide kao još jedan razlog zbog kojeg ne treba da pristanu da, posle proglašenja nezavisnosti Kosova, ponovo uđu u sastav Moldavije, istakao je Lavele.
Prema njegovom mišljenju, većina ljudi na svetu ne doživljava Kosovo kao državu, već pre kao ideju i inspiraciju za one koji žele da promene granice i da im to prođe bez striktnog poštovanja međunarodnog prava. Zbog toga "kosovski presedan" stvara probleme na međunarodnoj sceni, naveo je Lavele.
Sticanje nezavisnosti Kosova - koju je, u stvari, nametnula svetu mala grupa zapadnih zemalja koje su tvrdile da Kosovo predstavlja izuzetak - inspiriše građane Moldavije, Južne Osetije i Abhazije.
To je bila velika greška, smatra Lavele, zato što ono po čemu je jedna zemlja izuzetak postaje pravilo za druge zemlje.


Jedna od ključnih odredbi takozvanog Helsinškog sporazuma koji su 1975. usvojile zemlje članice Konferencije za evropsku bezbednost i saradnju (koja je u decembru 1994. promenila ime u Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) glasi da su granice država članica nepovredive i da se ne mogu jednostrano menjati, podsetio je Lavele napominjući da je priznanje nezavisnosti Kosova, međutim, predstavljalo upravo takvu jednostranu promenu, "zbog čega smo sada svedoci domino efekta koji izaziva Kosovo".
Južna Osetija i Abhazija su više od jedne decenije imale jake argumente za sticanje nezavisnosti, čak i jače, kako tvrde, od Kosova, smatra Lavele.
One danas imaju nezavisnost, mada ona nije dobila široko priznanje, a sada neki građani Moldavije koji bi više voleli da budu građani Rumunije traže promenu granica koja bi tu njihovu želju pretvorila u stvarnost.
Kosovski presedan predstavlja strašnu grešku za međunarodni sistem koja će nastaviti da nam se pojavljuje pred očima kada i ostali budu tražili da taj presedan primene na svoju zemlju, istakao je komentator TV stanice "Raša tudej".