Србија се вратила у деведесете
Prikazujem rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Србија се вратила у деведесете

 1. #1
  Domaćin
  Učlanjen
  02.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.919
  Reputaciona moć
  0

  Exclamation Србија се вратила у деведесете


  Ех, те деведесете...

  Пред прошлогодишње изборе коалиција "За европску Србију" давала је све од себе како би нас убедила да се без њихове, еврореформске владе ова земља нужно враћа у деведесете. Када данас, годину дана доцније, посматрамо ствари видимо како се можда управо те "страшне деведесете" убрзано обнављају.

  Најпре, нашли смо се у сличној економској рецесији као и онда. Производња и зараде брзо падају, незапосленост расте, буџет је нереалан и не може се напунити, плате буџетских корисника почињу да касне, а што је најгоре, паметнији економисти кажу да невоље тек долазе. Ми смо, по замаху кризе, изгледа сада негде тек у 1992. години, тако да је 1993. оно што нам заправо предстоји. Већ се разрађују сценарији слома: Мишковићево царство се руши због презадужености, наше/стране банке уплашено пребацују капитал напоље, улагачи јуришају да подигну своје уштеђевине, аргентински сценарио се понавља... Како год, 2009. ће се у Србији завршити далеко горе него што је почела. Колико горе – ми у овом тренутку чак немамо ни представу. Баш као што ни у априлу 1992. нисмо могли ни да претпоставимо шта нас све чека у децембру 1992. А о децембру 1993. и да не причамо!

  И сада, као и онда, економска криза углавном долази од спољних узрока. Онда су то били рат и санкције, данас је то светска рецесија. Али, добар део економске кризе производи и домаћа елита, којој спољни узроци служе само као згодно оправдање за неспобност и пљачку. Санкције су биле и 1993. и 1994, али је 1993. била време безобзирног инфлаторног "шишања" грађана, док је 1994. Аврамовић показао како се, и под санкцијама, може имати релативно стабилна монетарно-буџетска ситуација. Исто тако, у овој садашњој кризи, јесте да је пад спољашње тражње довео до главног застоја у нашој привреди. Али, она је већ била руинирана вишегодишњим јефтинимм увозом, предајом целокупног банкарског сектора странцима, пљачкашком приватизацијом и трошковима корупције који су знали износити и до 20 одсто по склопљеном послу. Наша политичка елита је, према рачуници Млађана Ковачевића, од 2000. године на овамо, проћердала 62 милијарде евра (21 милијарде долара новог ино-дуга, 26 милијарди од дознака наших радника из иностранства и око 15 милијарди долара од приватизације), а да привреда данас није у много бољем стању него што је била 2000. Штавише, наша је индустријска производња још увек нижа него 1998. године! Паре су завршиле у џеповима домаћих тајкуна и страних банкара и произвођача, уз корупциону провизију која се за поједине "еврореформске" политичаре мерила износима од неколико милиона евра на годишњем нивоу! Оно што су, деведесетих, са нашу "патриотску" политичко-шпекулантску елиту били рат и санкције, то су, очигледно, ових година, за нашу "еврореформску" политичко-шпекулантску елиту били приватизација и "транзиција". Што је најгоре, дубока криза, која нас запљускује, омогућиће да се, под изговором светске рецесије и потребе "општег жртвовања", та пљачка и експропријација заједничке нам имовине можда чак и убрза и доведе до свог логичног краја – друштва богате и безобзирне транснационалне елите и сиромашне, али медијски и идеолошки добро успаване и безвољне масе.

  Тиме долазимо и до треће сличности између Србије деведесетих и ове данас – до готово потпуног медијског монопола. Наравно, као што су и онда постојали медији у којима се могла чути другачија интерпретација догађаја од званиче, тако и данас не пишу све новине у Србији исто. Ипак, све телевизије са националном фреквенцом јављају исто, а и готово све регионалне и локалне телевизије варирају уобичајене еврореформске мантре. Чак и у медијима намењеним образованијем слоју, након најновије "медијске реформе" и приватизације, све мање сте у прилици да прочитате нешто што одудара од уобичајене "ЕУ нема алтернативу"-гњаваже. Значај контролисаних медија је не само у томе што прикривају грешке власти, већ још више у томе што затомљују сваку позитивну алтернативу. Контролисани медији не само да умањују неспособност владајуће политичке, економске и културне елите. Они остављају медијски "невидљивим" талентоване и образоване актере из под-елите (или контра-елите) друштва. Пошто нема позитивне алтернативе, грађанство се мири са нужношћу да, премда је незадовољно, и даље српљиво подноси владајућу екипу ("какви су, да су, нема бољих, зар не?").

  То је, истовремено, и четврта сличност са деведесетим – слабост и подељеност опозиције. Опозиција – не само страначка, већ и економска, културна, или социјална (синдикална), јесте слаба зато што грађани не верују у њену компетентност. А грађани не верују у њену компетентност јер се озбиљним и компетентним представницима другачијег погледа на свет не дозвољава да се појаве пред већом публиком и у вези релевантних тема покажу шта знају. Што се пак подељености опозиције тиче, она долази не само од таштине наших вођа, већ и због организованог разбијања великих странака које предузимају обавештајне и друге структуре. Разлика је само у домицилности тих структура (домаће или стране) Али, њихов подземни рад је једнако важан за стабилност власти и нестабилност опозиције данас, као што је то био и деведесетих. Наравно, то не значи да је било које крило сада подељене највеће суверенистичке странке, СРС, "издајничко". То само значи да су вештом игром странаца већ постојећа унутрашња трвења у тој партији појачавана дотле док нису довела до напрснућа и непомирљивог распада. А такав распад онемогућава сваку будућу сарадњу. Тако, као и деведесетих, на једној страни, имамо доминантну владајућу странку (ДС), чија популарност, и поред кризе, остаје стабилна, а на другој страни посвађану опозицију чији се делови такмиче да их владајућа странка узме за партнере у некој будућој влади.

  Пошто смо деведесте већ искусили, имамо барем представу о томе како се излази из овог зачараног круга. Један елемент за промену свакако да је дужа, дубока криза. Она подстиче људе да се више не задовољавају уобичајеним медијским матрицама објашњења, већ их тера да трагају за алтернативним решењима. Та потрага публике за новим одговорима јача независне медије, где такве одговоре публика једино и може наћи, као што и у њима долази до постепене кристализације позитивне алтернативе. Када, међутим, лаж владајуће идеологије дође у тој мери у раскорак са истином окружујуће стварности, владајућа елита бива све више исмевана и куђена, чак и од своје ближе околине, те стога губи самопоуздање. Тако на неким од избора опозиција ипак успева да освоји више гласова него што власт може да украде (буквално, или медијски). Тада се догађа преокрет и контра-елита постаје владајућа.

  Ако се тренутно налазимо, по структури кризе, у 1992. години, онда нам до таквог прекрета преостаје, нажалост, још можда и више година трпљења и нервирања. Ипак, оно што је макар мало утешно јесте да ће искуснија јавност овога пута вероватно пажљивије мотрити на људе који преузимају власт, не падајући у еуфорију безрезеревне подршке. Или можда неко стварно мисли да Срби из историје нису ништа научили, и да ће зато остати вечити заробљеници Хегелове "рђаве бесконачности" и мрачних сила које у таквој "бесконачности" владају?
  Колумнa Слободана Антонића
  http://www.nspm.rs/kolumne-slobodana-antonica/eh-te-devedesete.html

  Један од најјачих Антонићевих текстова. Одлично поређење, ДС-ЛСВ-ЛДП исто зло као СПС-ЈУЛ. 2. #2
  Ističe se blockhead (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  72

  Podrazumevano Re: Србија се вратила у деведесете

  Ako se vec vratila u devedesete,uzivajmo onda uz jednu,svima poznatu, pesmu.
  "I kill a communist for fun, but for a green card, I gonna carve him up real nice"

 3. #3
  Veoma poznat Вуја (avatar)
  Učlanjen
  07.04.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd, Srbija
  Poruke
  10.597
  Reputaciona moć
  168

  Podrazumevano Re: Србија се вратила у деведесете

  Antonic je jedan od najboljih analiticara, samo sto je debelo promasio stranku.
  Radi ono u cemu si dobar, a ne ono za mislis da si dobar

 4. #4
  Ističe se blockhead (avatar)
  Učlanjen
  30.03.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  72

  Podrazumevano Re: Србија се вратила у деведесете

  Tada smo imalu mocnu reprezentaciju.

  "I kill a communist for fun, but for a green card, I gonna carve him up real nice"

 5. #5
  Iskusan Nikita Kulganov (avatar)
  Učlanjen
  11.12.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Україна
  Poruke
  6.116
  Reputaciona moć
  108

  Podrazumevano Re: Србија се вратила у деведесете

  Antonic mi je predavao opstu sociologiju. Dobar lik.

 6. #6
  Veoma poznat manje_zlo (avatar)
  Učlanjen
  31.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  царева гарда
  Poruke
  12.178
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: Србија се вратила у деведесете

  Re: Србија се вратила у деведесете

  Dobro je, nismo mnogo nazadovali. Amerika se vratila u 1929.
  Србија никада није ратовала са највећом светском силом. Русија је наш пријатељ.

 7. #7
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.203
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: Србија се вратила у деведесете

  Citat Original postavio wujaymarkoff Pogledaj poruku
  Antonic je jedan od najboljih analiticara, samo sto je debelo promasio stranku.
  nemoj brate , a tolike sam nade polgao u tebe,mislim sve je to super al nemoj samo Antonica pustati
  The Show Must Go On...

 8. #8
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: Србија се вратила у деведесете

  Citat Original postavio blockhead Pogledaj poruku
  Tada smo imalu mocnu reprezentaciju.

  који сељаци мајко мила
  ...

 9. #9
  Elita
  Učlanjen
  28.02.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.595
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Србија се вратила у деведесете

  Pa nije nikad ni izasla iz devedesetih.

 10. #10
  Domaćin
  Učlanjen
  02.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Србија се вратила у деведесете

  Citat Original postavio Zapadni susjed Pogledaj poruku
  Pa nije nikad ni izasla iz devedesetih.
  Федерација је у горој економској ситуацији од Републике Српске, боље ти је да се покријеш ушима јадо.

 11. #11
  Domaćin
  Učlanjen
  02.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Србија се вратила у деведесете

  Citat Original postavio al bundy Pogledaj poruku
  nemoj brate , a tolike sam nade polgao u tebe,mislim sve je to super al nemoj samo Antonica pustati
  Наравно нећеш похвалити српског интелектуалца. За тебе је крме усташко као чанак идеалан.

Slične teme

 1. Нове Деведесете
  Autor Koschei.Besmertnii u forumu Politika
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 03.04.2009., 16:46
 2. Ко је рекао: Повратак у деведесете?
  Autor Koschei.Besmertnii u forumu Politika
  Odgovora: 51
  Poslednja poruka: 27.01.2009., 23:41
 3. Повратак у деведесете!
  Autor Никола u forumu Politika
  Odgovora: 38
  Poslednja poruka: 15.05.2008., 12:59
 4. МИЛИЦА СЕ ВРАТИЛА!!!
  Autor Miki 13991 u forumu Televizija, radio i novine
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 05.06.2006., 07:23

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •