Marija Jurić-Zagorka
Prikazujem rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Marija Jurić-Zagorka

 1. #1
  Obećava
  Učlanjen
  13.04.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Agram/Ženeva/Opatija
  Poruke
  96
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Marija Jurić-Zagorka

  Za sve one koji uživaju u njezim romanima i koji cijene njen rad

  Marija Jurić Zagorka (Negovec kraj Vrbovca, 1. siječnja 1873. - Zagreb, 30. studenog 1957.), hrvatska književnica i novinarka.

  Bila je prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica. Djelovala i jedno vrijeme uređivala Obzor. Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, i Hrvaticu. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Potpora u književnosti i novinarskom radu bio joj je Josip Juraj Strossmayer, koji je nagovara na pisanje romana. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti. Neka su njezina prozna djela dramatizirana i ekranizirana.

  Biografija
  O životu Marije Jurić Zagorke, mnogo je toga dvojbeno. Čak i datum rođenja. Ipak, najčešće se spominje 1. siječnja 1873. Rodila se u selu Negovec kraj Vrbovca u imućnoj obitelji upravitelja velikog imanja baruna Raucha. Iako dobrog imovnog stanja, obitelj u kojoj je bilo četvero djece, živjela je, kako to sama Zagorka svjedoči, prilično nesretno. Marija Jurić Zagorka odrasla je na selu i djetinjstvo je provela u toj zagorsko-gospoštijskoj sredini. Pučku je školu, u kojoj se isticala inteligencijom i nadarenošću, polazila u Varaždinu i Zagrebu. U petnaestoj godini, pred sam završetak, napušta školovanje zbog nesređenih obiteljskih odnosa i od tada će joj njezina škola biti život. No ipak je htjela postići neko zvanje i njezina velika želja je od tada postati poštaricom. Nakon šest godina školovanja u zagrebačkom Samostanu milosrdnica, Zagorka odlazi iz Zagreba. Konačno će se vratiti tek nakon sedam godina, da bi tu doživjela duboku starost i umrla 30. studenoga 1957.
  Roditelji je 1891. godine udaju za čovjeka kojeg ni ne poznaje, mađarskog željezničarskog činovnika. S njim odlazi u Mađarsku. Za ideale svoje mlade žene nije imao razumijevanja. Bio je zadrti nacionalist i zagovarao je mađarizaciju Hrvatske. Brak završava nakon samo tri godine, dramatičnim bijegom iz muževe kuće i prekidom odnosa s roditeljskim domom. Bježi prvo ujaku u Srijemsku Mitrovicu, a zatim u Zagreb.

  Novinarska karijera
  Godine 1896. izlazi prvi Zagorkin članak, objelodanjen u Obzoru. Članak je bio odraz rodoljubnog i društvenog revolta pod nazivom Egy Percz ( Jedan časak ). Nakon toga članka na preporuku biskupa Josipa Jurja Strossmayera ulazi u redakciju Obzora kao referent za mađarsko-hrvatsku politiku, daju joj posebnu sobu, da je nitko od posjetitelja ne bi vidio, jer je žena. Mogla je pisati što je htjela, ali anonimno. Zagorku ova diskriminacija ljuti i vrijeđa, ali ju ne iznenađuje. Time započinje svoj uspon u novinarskoj karijeri. Zagorka se cijeloga života žestoko borila da dokaže kako ona jest netko. Izvještavala je o političkim zbivanjima, iz Parlamenta, bila dopisnica iz Budimpešte i Beča. Aktivno je sudjelovala u političkim borbama, bila glasna i oštra protivnica mađarizacije i germanizacije. Za vrijeme utamničenja dvojice urednika Obzora 1896. sama je uređivala list pokazavši zadivljujuću energiju i inteligenciju. Potaknula je i uređivala prvi list u Hrvatskoj namijenjen isključivo ženama, i tako nazvan - Ženski list od 1925. do 1938., zatim Hrvaticu. Unatoč tome stalno je bila izložena podsmijehu i poniženju.
  Neko vrijeme je bila urednica Obzora. Surađivala je i u Vijencu i u sarajevskoj Nadi. Počinje pisati romane koji su predstavljali društveni i nacionalni protest. Prvi roman je Roblje (1899), koji je zaslugom Strossmayera izlazio u Obzoru. Međutim, u književnosti se javlja još crticom Pod sljemenom koja je izlazila u Bršljanu 1886. Pravu čitateljsku afirmaciju stječe ciklusom romana Grička vještica (Male Novine 1912.-1914.) Kao rezultat autoričina prihvaćanja Strossmayerova prijedloga u razdoblju od 1912.-1953. godine napisala je i objavila dvadesetak romana. Neuklopljiva u književno-stilističu matricu vremene u kojima su se pojavljivala Zagorkina djela nisu pratile ozbiljne književne kritike. U isto vrijeme čitatelji su s nestrpljenjem očekivali nove nastavke romana koji su izlazili u Malim Novinama, Jutarnjem listu, Obzoru, Ženskom listu, Hrvatskom dnevniku i Hrvatici. Također na nagovor samog Strossmayera počinje pisati povijesne romane i drame.

  Literarni rad
  Piše komedije, lakrdije, jednočinke i satire, tim daje značaj razvoju hrvatske dramske književnosti. Njezino scensko djelo je komedija Jalnuševčani (1917) koja svoje tematsko izvorište crpi jednako iz hrvatske književne tradicije, kao i iz hrvatke zbilje ondašnjeg vremena. Nije lako odgovoriti na pitanje koliko je Zagorka napisala romana. Međutim, smatra se da je napisala oko trideset i pet, od kojih neki nisu dovršeni, a neki možda nisu ni napisani. Kod čitateljstva, pak, Zagorka je bila veoma popularna. Možda baš zbog toga nisu joj bile sklone neke tadašnje književne veličine, primjerice Đalski, koji je njezina književna ostvarenja nazivao šundliteraturom za kravarice. A zamjerke je nalazio i njezinu novinarskom radu. Kritika je nije cijenila, a čak ni sama Zagorka nije baš pohvalno mislila o svojoj literaturi. Tek u novije vrijeme može se govoriti o primjerenijoj pozornosti koja se daje njezinu djelu. Možda je svijest o Zagorkinoj vrijednosti ponajbolje izrazio književnik Pavao Pavličić koji u Pismima slavnim ženama kaže: Vi ste uranili u svemu, i možda bi tek ovo bilo pravo vrijeme za Vas.

  Djela:
  Povijesni romani:
  Grička vještica - ciklus od 7 romana (Tajna Krvavog mosta, Kontesa Nera, Malleus Maleficarum, Suparnica Marije Terezije I, Suparnica Marije Terezije II, Dvorska kamarila, Buntovnik na prijestolju)
  Gordana (Kraljica Hrvata)
  Kći Lotrščaka
  Plameni inkvizitori
  Vitez slavonske ravni
  Kneginja iz Petrinjske ulice, kriminalistički roman (1910)
  Kamen na cesti (1937), romansirana biografija Zagorke
  Republikanci
  Jadranka
  Roblje
  Mala revolucionarka

  Drame:
  Filip Košenski
  Evica Gupčeva 2. #2
  Obećava
  Učlanjen
  13.04.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Agram/Ženeva/Opatija
  Poruke
  96
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Zagorkine knjige

  Iskreno, ja sam više puta čitala njene knjige...i ovih dana počinjem ponovo da čitam " Gordanu ".

  Nijednu njenu knjigu ne mogu posebno da izdvojim, kao omiljenu, a vi?

 3. #3
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  24.03.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  144
  Reputaciona moć
  33

  Podrazumevano Re: Marija Jurić-Zagorka

  Citala sam davno, davno Gricku vjesticu, Kci lotrscaka i Plamene inkvizitore.
  Gordanu ili Jadranku neznam vise koju.
  To mi je bilo stivo za dugo toplo leto, izmedju dve skolske godine.
  Divna je i jako detaljna, intrigantna.
  Samo nisam sigurna da li bi danas mogla citati tako nesto.
  Ako pocnem ponovo javljam.
  Dotle uzivaj uz Zagorku.

 4. #4
  Zainteresovan član vekish (avatar)
  Učlanjen
  23.07.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  500
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: Marija Jurić-Zagorka

  Citala sam davno "plamene inkvizitore" im mnogo mi se dopala knjiga ali "gricku vjesticu" nisammogla do kraja da procitam previse mi je bila kao latinoamericka sapunica...

 5. #5
  Ističe se
  Učlanjen
  01.10.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.617
  Reputaciona moć
  60

  Podrazumevano Re: Marija Jurić-Zagorka

  Procitao dva dela "Gricke vestice" i onda se izgubio u prevodu,
  jer posle krace pauze u citanju nisam mogao da popamtim likove i sam tok radnje.
  U svakom slucaju mislim da je Zagorka nezasluzeno mnogo kritikovana i osporavana.
  Njene knjige nisu filozofska dela, ali ne vidim po cemu je ona losija od jedne Agate Kristi, Dena Brauna ili J.K Rowling. Neverovatno vesto i dobro je znala da uvuce citaoca u magicno putovanje kroz svoju bajku, a sama atmosfera u njenim knjigama je neponovljiva.

 6. #6
  Veoma poznat
  Učlanjen
  28.06.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  12.415
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Marija Jurić-Zagorka

  "Gordana", "Kci Lotrscaka", "Vitez slavonske ravni", "Kamen na cesti"

  Sa uzivanjem sam citala njene knjige.

 7. #7
  Zainteresovan član cicimii (avatar)
  Učlanjen
  05.07.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  101
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Marija Jurić-Zagorka

  Procitala sam skoro sve njene knige... tacnije, sve osim "Kneginja iz Petrinjske ulice", "Roblje" i "Mala revolucionarka" ... a trenutno citam Gordanu (i stigla do knjige II ) ...

 8. #8
  Ističe se Ewa Kant (avatar)
  Učlanjen
  08.02.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  nije vazno, ali znam gdje cu zivjeti
  Poruke
  2.079
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: Marija Jurić-Zagorka

  Nekad davno sam procitala puno njenih knjiga.Idealna je bilja za ljetne praznike izmedju dvije skolske godine.Ne bi bilo lose snimiti koju TV sapunicu.

 9. #9
  Aktivan član apocalypse_iki (avatar)
  Učlanjen
  17.01.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Krstarica 777
  Poruke
  1.431
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: Marija Jurić-Zagorka

  Citala sam Jadranku davno, a Plamene inkvizitore samo zapocela, pa mi se nisu dopali, i onda sam prekinula.
  Never underestimate the capacity of other people to let you down.

 10. #10
  Iskusan Rudjer (avatar)
  Učlanjen
  04.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.471
  Reputaciona moć
  255

  Podrazumevano Re: Marija Jurić-Zagorka

  Nisam nikad čitao ovu ženu, ali pronađoh jutros na netu Gordanu u pdf formatu, svih 12 knjiga, pa rekoh da skinem! Otvorim prvu knjigu, kad ono 1200 strana! Au! Čovjek treba da odvoji bar 2-3 godine da pročita samo Gordanu, a vidim da ima još dvadesetak drugih knjiga! Mada, gledam ocjene na Goodreads, vrlo je popularna!

 11. #11
  Iskusan quentin (avatar)
  Učlanjen
  06.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.138
  Reputaciona moć
  428

  Podrazumevano Re: Marija Jurić-Zagorka

  Citat Original postavio Rudjer Pogledaj poruku
  Nisam nikad čitao ovu ženu, ali pronađoh jutros na netu Gordanu u pdf formatu, svih 12 knjiga, pa rekoh da skinem! Otvorim prvu knjigu, kad ono 1200 strana! Au! Čovjek treba da odvoji bar 2-3 godine da pročita samo Gordanu, a vidim da ima još dvadesetak drugih knjiga! Mada, gledam ocjene na Goodreads, vrlo je popularna!
  Goodreads popularnost o knjizi rijetko nešto dobro govori.
  Zagorka je hrvatska varijanta Mir-Jam sa malo izraženijim smislom za zaplet.
  Ne bih ja na tako nešto gubio vrijeme.
  The literary culture is the last bastion of the individualist.

 12. #12
  Elita krasuljak (avatar)
  Učlanjen
  13.12.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  24.902
  Reputaciona moć
  4930

  Podrazumevano Re: Marija Jurić-Zagorka

  Citat Original postavio Rudjer Pogledaj poruku
  Nisam nikad čitao ovu ženu, ali pronađoh jutros na netu Gordanu u pdf formatu, svih 12 knjiga, pa rekoh da skinem! Otvorim prvu knjigu, kad ono 1200 strana! Au! Čovjek treba da odvoji bar 2-3 godine da pročita samo Gordanu, a vidim da ima još dvadesetak drugih knjiga! Mada, gledam ocjene na Goodreads, vrlo je popularna!
  Nikad je nisam čitala niti ću, ali daj mi prebaci na mail, mama mi se tako zove...
  Uloga intelektualca jeste da govori istinu u lice nosiocima moći.

 13. #13
  Buduća legenda Rayela (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  39.475
  Reputaciona moć
  935

  Podrazumevano Re: Marija Jurić-Zagorka

  Citat Original postavio krasuljak Pogledaj poruku
  Nikad je nisam čitala niti ću, ali daj mi prebaci na mail, mama mi se tako zove...
  Sve sam ja to procitala i ne samo tu Gordanu

  - - - - - - - - - -

  Citat Original postavio quentin Pogledaj poruku
  Goodreads popularnost o knjizi rijetko nešto dobro govori.
  Zagorka je hrvatska varijanta Mir-Jam sa malo izraženijim smislom za zaplet.
  Ne bih ja na tako nešto gubio vrijeme.
  Ma to se bre coita kad imas 12 i 13 godina i pod obavezno da si devojcica

 14. #14
  Iskusan quentin (avatar)
  Učlanjen
  06.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.138
  Reputaciona moć
  428

  Podrazumevano Re: Marija Jurić-Zagorka

  Citat Original postavio Rayela Pogledaj poruku

  Ma to se bre coita kad imas 12 i 13 godina i pod obavezno da si devojcica
  Rudjer je već čitao Lj. H. Đurović, tako da mu nije strano prepuštanje ženskom dijelu svoje ličnosti.
  The literary culture is the last bastion of the individualist.

 15. #15
  Elita krasuljak (avatar)
  Učlanjen
  13.12.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  24.902
  Reputaciona moć
  4930

  Podrazumevano Re: Marija Jurić-Zagorka

  Znači, ja kad uzmem Kvaku22, prepustiću se muškarcu u sebi...
  Uloga intelektualca jeste da govori istinu u lice nosiocima moći.

Slične teme

 1. Marija Šerifović
  Autor DrazenM u forumu Muzika
  Odgovora: 41
  Poslednja poruka: 13.09.2008., 19:28
 2. Marija - poslednji čin
  Autor DellBoy-011 u forumu Politika
  Odgovora: 28
  Poslednja poruka: 07.02.2008., 22:10
 3. MARIJA TEREZA
  Autor Avanturistkinja u forumu Istorija
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 15.05.2005., 21:00

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •